OV teljes tévúton

A kormány még csak most kezdi kibontogatni a múlt héten bejelentett devizahiteleseket megmentő csomag részleteit, de a nyilvánosságra került elképzelésekből már most látható, hogy a tervezett narancsos elgondolások igazából nem vezetnek sehová sem. Nem kell se közgazdásznak, se szociológusnak lennünk ahhoz, hogy nagy kockázat nélkül kijelentsük: az intézkedési csomag teljes tévút, ami semmire nem ad megoldást, amitől a rászorulónak nem oldódik meg igazából egyetlen problémája sem. Az egész narancsos elgondolásnak mindössze egyetlen eredménye lesz, pontosabban már van is: felesleges feszültségeket kelt és szembefordítja egymással az egyes társadalmi csoportokat.

Múlt hét elején bejelentett 5 pontos intézkedési terv legújabb részletét OV egy interjú keretében a pénteki Blikkben osztotta meg a közvéleménnyel. Abba most talán ne menjünk bele, hogy egy ilyen fontos kormányzati döntést vajon miért egy bulvárlapban kell közkinccsé tenni két szilikon mell és valami huszadrangú, magát celebnek mondó idióta között, bár mondjuk az is igaz, hogy amit OV mondott, színvonalában és értelmét tekintve nem nagyon lóg ki a sorból.

„A Bankszövetséggel történt megállapodás alapján újra elkezdődhetnek a kilakoltatások az ingatlanfedezetű hiteleiket fizetni nem tudók körében. Először a 30 millió forint feletti ingatlannal és a 20 millió forint feletti hitellel rendelkezőkre kerül majd sor. Mire a kilakoltatások elérnek a szegényebbekig, addigra nekik három menekülőpálya áll majd nyitva. Az egyik, hogy az állam megvásárolja a lakást, s a benne lakó bérlővé válik, a másik, hogy egy kisebb lakásba költözik a hiteles, s alacsonyabb részletet fizet, a harmadik, hogy állami építésű és tulajdonú lakásokba költöznek bérlőként.

Az állam családi házak építését kezdi meg hamarosan Budapest környéki állami területeken. Családi házban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni - mondta a lapnak OV, majd hozzátette: „ezek a házak amerikai típusú, könnyűszerkezetes házak lesznek: a házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak.”

A bejelentést olvasva gondolom, sokakban azonnal felmerül a kérdés: ha valakinek mondjuk 3-5-7 milliós bedőlő hitele van a 20 milliós házán, annak miért építenek 15 millióért egy másikat, máshol? És mi indokolja, hogy ezeket a telepeket kizárólag Budapest környékén hozzák létre? Vidéken nincsenek bedőlő hitelek? Vagy mindenki költözzön a főváros környékére, adja fel a munkáját, az életét?

Vajon kinek jó ez?

Tegyük fel, hogy van egy egygyerekes család, akiknek van egy 20 milliós háza, amin van 10 millió hitel. Őket az állam elköltözteti egy 50 négyzetméteres házba, ami nagyjából infrastruktúrával együtt belekerül 15 millióba. Magyarul az állam, pontosabban az adófizetők 15 millió forint mínuszban vannak, a bank eladja a 20 milliós ingatlant 10-ért, azaz a pénzénél lesz, ha pedig kicsit drágábban, akkor már haszon is van az üzleten, az építő cég pedig keres az üzleten 15 milliót. És ha ehhez még hozzávesszük azt az apróságot, hogy Magyarországon mindössze 14 darab olyan könnyűszerkezetes és készházakat építő cég van, amely rendelkezik a MAKÉSZ nevű minőségi tanúsítvánnyal, azaz ilyen típusú épületeket építhet, akkor nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy választ kapjunk arra, hogy végül kinek lesz jó mindez.

Azonban a történetnek ez csak az egyik olvasata. Mert érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy vajon ha egy bajbajutott család nem tudja törleszteni a részleteket, akkor mitől tudja törleszteni majd a lakbért? De talán még ennél is lényegesebb kérdés, hogy vajon megint miért azokkal fizettetik meg mások baját, akiknek lényegében semmi közük az egészhez?

Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy minden bedőlő devizahiteles felelőtlen és úgy vette fel a hitelt, hogy nem foglalkozott a következményekkel. De azért az tény, hogy a szerződésekben benne volt az árfolyamkockázat és törlesztő részletek jelentős megemelkedésének lehetősége is. Persze az is igaz, hogy a bankok gátlástalanul kihasználták az emberek hiszékenységét, és olyan konstrukciókra beszélték rá az ügyfeleket, amiről pontosan tudták, hogy semmi garancia nincs arra, hogy vissza is tudják majd fizetni azokat. Ráadásul a magyarországi nulla fizetések mellett, akkor szinte nem is volt más elérhető választása a többségnek, mint hogy frankhitelben adósodjon el.

Azonban a fentiektől függetlenül az mégis tény, hogy most a bajbajutottak megsegítése azokra hárul, akik nem vettek fel hitelt, akik annak idején nem vágtak bele az elsőre jól hangzó, de kockázatos hitelfelvételbe.

Tényleg nem akarok érzéketlen lenni, de azért mondjuk ki: akik akkor akár felelőtlenségből, akár naivságból a felvett devizahiteleket ma nem tudják fizetni, azok megint jól járnak, hisz a többiek adóforintjaiból felépített állami bérlakásokban valószínűleg majd potom pénzért fognak lakni. Akik pedig nem adósították el magukat, azok megint nem kapnak semmit, hisz ők nem jogosultak olcsó, és új építésű bérlakásra, kiskerttel és hasonlókkal. Ergo, megint azokat büntetik, akik megpróbáltak felelősségteljes állampolgár módjára viselkedni.

Mint jól látszik, OV programja nemhogy megoldásokat adna, hanem még inkább tovább növeli a problémákat, aminek a legdurvább következménye majd az lesz, hogy kiéleződik a társadalmi feszültség a bajbajutottak és a hitellel nem rendelkezők között. Az pedig már most jól látszik, hogy az egész nagy segítősdiből majd megint a bankok, néhány baráti cég és azok járnak jól, akik annak idején tényleg felelőtlenül vettek fel hiteleket.

Ha a narancsosok kormánya valóban segíteni akarna, és nem a globális pénztőkének akarna megfelelni, akkor nem kéne mást tennie, mint egyértelműen kijelenteni azt, hogy a bedőlt hitelek miatt a felelősség alapvetően a bankokat terheli, hisz olyan terméket sóztak az ügyfél nyakába, amiről a megkötés pillanatában nem volt tudható, hogy hosszabb távon működik-e majd. Aztán egyértelművé kéne tenni, hogy a bank felelősséggel tartozik a termékeiért, és egyértelműen felelős azért, ha később kiderül, hogy rosszul állapította meg a hitelfelvevő törlesztőképességét, hisz normális keretek között a bankok nem terhelhetnék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező felhasználókra a hiányos kockázatelemzésük következményeit.

Ennyi.

Innen kéne elindulni. Aztán azon el lehetne vitatkozni kicsit, hogy a forintra átváltott frankhiteleket, milyen árfolyamon számolják el, hogy mindenki azon, amin felvette, vagy legyen 180 forintos frankon, ahogy az a narancsos csomag első pontjában szerepel.

És mielőtt valaki azt mondaná, hogy ez hülyeség, hogy ezt nem lehet megcsinálni, annak jelezném, hogy az ötlet nem légből kapott. Nagy-Britanniában nemrég közel 3000 milliárd forintnyi kártérítést kellett kifizetni négy nagy banknak azért, mert a hiteleik mellé nyújtott, pontosabban eladott munkahelyelvesztési biztosítás nem volt megfelelő, azaz megtévesztették az ügyfeleiket. [az eredeti hírért katt IDE]

Ilyen egyszerű ez.

Csak akarni kéne.

11 kommentek:

Névtelen írta...

Ez csak a mesében van,meg itt nálunk.Orsós agyalásai messze lekörözik Osztap Bendert ,a Nagy Kombinátort.A likudbérenc zsidesz azt gondolja,hogy ez az ország az ő hitbizományuk.Büntetlenül hazudozhatnak,hülyének nézzhetik a magyar embereket.A bankárcsűrhével történt megállapodás ,nem egyébb mint porhíntés.Vakulj magyar,ne láss tót.Ezzekből a felelőtlen ötletelgetésekből, még baj lesz. Ennyi!!

Névtelen írta...

Azért ez az okfejtés több ponton is nagyon felszínes.
Nem is megyek tovább egy ilyen hiba után, a többit már el sem olvastam:
"..az építő cég pedig keres az üzleten 15 milliót."
Egy 15 millióért eladott házon tudja valaki hogyan lehet 15 milliót keresni? Egy esetben: ha a beszerzési/bekerülési ár 0 Ft volt.
No, ennyit erről a profi elemzésről...

Névtelen írta...

Névtelen,na ez a baj,hogy a többit el sem olvastad!!!Ha elolvasnád figyelmessen,nem lakásonként hanem az üzleten,(szövegértelmezés)!!!!!Na akkor erről is ennyit!!

mborsik írta...

Még szerencse amúgy, hogy a Fideszben vannak szakértők, nem úgy mint a Jobbikban, ahol per definitionem nem lehetnek :) Mi lenne ha ők ötletelnének...

casablanka írta...

A fenti mondattal tökéletesen egyet értek:"felesleges feszültségeket kelt és szembefordit egyes társadalmi csoportokat egymással". Ez a lényege az egésznek.Milyen dolog az, hogy aki évek óta nem fizeti ki a közüzemi dijakat pld.,azt majd benn hagyják a lakásba, házba és majd kap másikat, vagy önkormányzativá nyilvánítják a tulajdont, vagy akkor is ha nem képes törleszteni a bankkölcsönt. A másik család meg kuporgat, hogy fizetni tudjon. Mégis mi lesz a vége ezeknek a dolgoknak, hiszen az idézet mondat a cél, igy lehet jól halászni a zavarosban, a "társadalmi csoportok" meg acsarognak egymásra. Vagy felrobbantják, gyujtják egy élet munkáját és kiugrálnak az ablakon.Ez is egy "népfogyatkozási" lehetőség.

eSzeL írta...

Az egésznek az a célja és értelme, hogy letépjék a családokat, az embereket a gyökereikről. Évek óta (kb 500 éve) szövögetik a tervet, főzik a mérget. Mos végre kezd beérni a munkájuk.

Herne írta...

Ilyen Viktor nagyvezér, a bátor, a hős. Csak otthon keménykedik, valójában egy szájhős, egy gyenge, egy gyáva, egy megalkuvó senki, akivel a padlót törlik a valódi hatalmasok. Aki erre az emberre néz fel, az önmagáról is kiváló képet mutat. Én inkább maradok a bátraknál.

Tibor írta...

Tibor
Olyan megoldást tudok csak elképzelni,ami nekem ,az adófizetőnek,aki nem vett fel hitelt,nem kerül semmibe!Minden más megoldás igazságtalan,és diszkrimináló!

Névtelen írta...

Tényleg, Tibikém? És amikor majd te kerülsz bajba? Akkor bezzeg te is elvárnád, hogy segítsen a jóságos állambácsi, mert neked az _jár_, de a deviza/lakáshitelesek, azok dögöljenek meg, ugye? Értem én, persze, hogy mindegyikük hülye, mert csak a hülyék vesznek föl hitelt, pláne devizában, meg lakásra, és a túlnyomó többségük biztos nem azért kényszerült erre, mert már nem tudott választani az olyan luxus dolgok között, hogy éhen gebedjen, vagy inkább halálra fagyjon, hanem mert mindegyiknek a te adódra fájt a foga. Az persze nem baj, hogy a befizetett adóforintjaidat 20 éve folyamatosan, két kézzel tömik saját zsebükbe a korrupt politikusok, meg herdálják el minden baromságra, de azok a gaz devizahitelesek, na azoknál már csak az iszapkárosultak a rosszabbak, nem igaz? Francért kell holmi tárolók mellett lakni, nem...?

A szarkazmust félretéve, kívánom, hogy a közeljövőben neked is állami segítség után kelljen kuncsorognod, és minden este imádkozz te is a Teremtőhöz, hogy a hatalmon lévők tegyenek is valamit az érdekedben, és minden zajra úgy rezdülj össze, hogy "Jesszus, itt vannak a behajtók/kilakoltatók!".

Névtelen írta...

A probléma lényegéről megint senki nem beszél.
A devizahitelesek többsége az árfolyamkockázattal számolt, azzal viszont nem, hogy a THM 5%-os CHF hitele hirtelen 7-8%-ra emelkedik a bankok egyoldalú szerződésmódosítása után. Így fordulhat elő, hogy egy 40.000Ft-os törlesztő, most 40%-os árfolyamváltozás után 70-80.000Ft lett. (az CHF árfolyam 40%-ot változott, tényleges törlesztőrészlet közel a duplájára) Erről kéne végre beszélni. Ha én 5.25%-ra veszek fel 20 évre hitelt, akkor ezzel a kamattal, kezelési költséggel tervezek és nem azzal, hogy bármikor a bank ezen változtathat. Az összes szerzősésnél vissza kell állítani az eredeti szerződéses kamatfeltételeket és egyből el lehetnek érni 20-30%-os törlesztőrészlet csökkenést. Az eddig már kifizetett plusz terheket, pedig a a bank köteles lenne az ügyfeleknek megfizetni. Devizahitelesként nem az állam megsegítését várom el, hanem az eredeti szerződési feltételek visszaállítását.

Névtelen írta...

A termék árábaban 1-3% a munkabér! Ebből a bérből vegyél 100% házat! A bérrabszolgaság helyzetében levő, nem bankár nemzetiségű!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló