Megint miért bégetünk együtt ezekkel?

Azért azt bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt pár napban szépen rátelepedett a Lázár-ügye a teljes magyar média. Kissé vidékiesen fogalmazva mondhatnánk akár azt is, rákaptak a történetre, mint tyúk a reggeli napfényben selymesen csillogó takonyra.

A fenti hasonlat ugyan nem igazán képernyőre való, de azt gondolom, ez fejezi ki legjobban az egész ügy lényegét. Valaki odahányt valamit a földre, aztán az egyik hírvadász anélkül, hogy megnézte volna, hogy mi is az, elkezdett rohanni vele a világba, a sok baromfi meg utána. Végül utolérték, szétcincálták, és mindenki vitte tovább a maga koncát beterítve ezzel az egész baromfiudvart.

Ha jól belegondolunk ennyi a történések eszenciája. Meg az, hogy mi radikálisok megint úgy kezeltük ezt az egész kérdést, mintha most láttunk volna ilyet először, és ahelyett, hogy önálló véleményünk lenne, megint sikerült beállni az elempé és az elvtársak alkotta bégetőkórusba. Pedig egy kicsi odafigyeléssel ebből megint sokkal jobban is kijöhettünk volna bemutatva azt, hogy miként viselkedik, miként kéne viselkednie egy normális politikai erőnek.

Gondoljuk csak végig.

A Kuruc nyilvánosságra hozott egy több évvel ezelőtti felvételt, amin Lázár olyan dolgokról beszél, ami finoman szólva is necces nemcsak egy politikus, hanem még egy átlagember szájából is. Azonban az egyértelműen látszik, hogy a felvétel összevágott, hogy azon a szöveg önkényesen ki van emelve az eredeti szövegkörnyezetből.

Ennek ellenére a teljes magyar média lecsap rá, és senkinek eszébe sem jut megnézni, hogy az adott mondatok mikor, milyen körülmények között és milyen környezetben hangzottak el. A hír szenzáció lesz, mindenki ezen csámcsog és elindulnak a pártok hivatalos reakció is. Schiffer és Szanyi elvtárs azonnal kiállnak a mikrofonok elé, és már öklendezik is fel a jól ismert szövegpaneleket. Erre jövünk mi, és gondolkodás nélkül beállunk melléjük. És nyomatjuk tovább ugyanazt a szar szöveget, amit ezek ketten már megkezdtek.

Azonban a narancsos média sem hagyja magára Lázárt és elindul a mosdató propaganda is, a nemisúgy, a nemisazt, és a nemisazért indokok jól ismert sorával. A gyanútlan népeknek pedig megint az jön le, hogy a jobbikosok karöltve az elvtársakkal és a liberáltakkal oktalanul támadják a szegény fideszes képviselőket, akik a nagy forradalomban pedig mindent megtesznek az ország boldogulásáért. És az egész ügy a végére egy idétlen gumicsonttá válik, amiből ráadásul megint teljesen szarul jövünk ki.

De miért nem lehetett okosabban lépni ebben az ügyben?

Miért nem lehetett mondjuk megkérdezni a Kuruc szerkesztőit, vagy ne adj’ Isten magunktól utánanézni annak, hogy az eredeti felvételen mi van? Miért nem lehetett előre gondolkodni? Főleg úgy, hogy az eredeti felvétel és a teljes szövegkörnyezet ismerete sem változtat Lázár mondanivalójának lényegén?

Mennyivel elegánsabb és politikailag előnyösebb lett volna úgy kiállni a mikrofonok elé, hogy közöljük a médiával és a többi szardobálóval, hogy veletek szemben mi megvizsgáltuk a történetet. Ez egy megvágott felvétel, de itt van az eredeti, a teljes, de ez sem változtat a lényegen.

Ezzel az egy mozdulattal kifoghattuk volna a szelet a narancsosok vitorlájából, ezzel az egy mozdulattal ismét bebizonyíthattuk volna, hogy nem vagyunk olyanok, akik bedőlnek félinformációknak, hogy mi a maguk útját járjuk, és figyelünk a részletekre is. És legfőképp megmutathattuk volna, hogy mi nem azok vagyunk, akiknek az az alapvető politikai küldetésük, hogy lejárassák a másikat, hanem az, hogy normális irányba próbálják terelni az ország dolgait.

Gondolom, még mindenki emlékszik arra, amikor az egész ország Szanyin röhögött a múltkori keresztégetős kamutelefonálgatás után. Akkor mi vertük legjobban a tamtamot, hogy milyen gyalázatosan működik az elvtársak és a liberáltak kommunikációja és milyen szánalmas a balliberált honi média, mert úgy vesz át és úgy közöl le újra híreket, hogy annak nem győződik meg a valóságtartalmáról. Most pedig mi is eljátsszuk ugyanezt. Most pedig mi is megyünk a többiek után, mint a birkák, ahelyett hogy gondolkodnánk kicsit.

És mielőtt félreértés lenne, azért jegyezzük meg azt is: Nem baj, pontosabban nincs azzal semmi baj, hogy a Kuruc egy ilyen összevágott anyagot bedobott a köztudatba. Azzal sincs szerintem nagy gond, hogy ez alapvetően egy manipulált anyag. Egyrészt, mert ez simán belefér, mondjuk úgy a portál hangulatába, másrészt meg ilyen a politika. Néha előfordulnak mocskos és nem túl tiszta játszmák. Aki beszáll ebbe a játékba, az tudja mit vállal. Arról már nem is beszélve, hogy Lázárnak bőven megérett már egy ilyen orrba gyűrés a sok pökhendi gyökérségéért.

De könyörgöm…

Ha már kvázi a mi oldalunk robbantja ki ezt az ügyet, akkor legalább mi jöjjünk ki a lehető legjobban belőle. Nem hiszem el, hogy nincs ott valaki nálunk, akinek az a dolga, hogy kitalálja, szervezze és ügyesen lereagálja az ilyen eseteket. Ha meg tényleg nincs, akkor meg tegyetek oda valakit, mert azt hiszem, azt joggal várhatjuk el innen az utcáról, hogy lassan egy év parlament tapasztalat után, ekkora amatőrségeket már ne kövessünk el.

8 kommentek:

Herne írta...

Alapvetően egyetértek az írással, a probléma az, hogy a politikai közéletben egyéb tényezők is motiválnak. A politikai közélet lényegében a tömegek manipulálása. A tömeg pedig alapjában véve hülye. Ezt szem előtt tartva kell bánni vele. Ha a Jobbik nem reagál azonnal, azt a tömeg úgy vette volna, és a többi párt erre ráharapva tovább erősítette volna a tömegben ezt az érzetet, mintha a Jobbik támogatná Lázár kijelentéseit. Egészen biztos, hogy az LMP és az MSZP, és a kezükben lévő média, ami a média nagyobbik része, azon nyomban ezt kezdte volna sugallni a tömegnek, a Jobbiknak válaszlehetőséget természetesen nem adva. Röviden szólva, a tömeggel úgy kell bánni, mint egy értelmi fogyatékos kisgyerekkel.
Véleményem szerint egyébként az egészet úgy kellett volna lehozni, hogy a vágott verziónál közölni hogy ez a vágott verzió a hosszabb műsoroktól idegenkedő tömegnek, akit pedig érdekel a teljes változat, az itt és itt elérheti. Na ezzel kapásból elébe lett volna vágva mindenféle fideszes magyarázkodásnak.
Ámbár, ami azt illeti, az ilyen Lázár-félék lejáratásával kapcsolatban én sem válogatnék az eszközökben. Addig kell rá dobálni a szart, amíg már nem tudja kivédeni, és egy jókora adag arcon csókolja. A magyar politikai közélet lényegében erről szól, egymás lejáratásáról (mivel a jövőre nézve terveik nincsenek a lopáson kívül, más opciójuk nem maradt). Egyik párt sem bánt velünk kesztyűs kézzel, s nem teszik mind a mai napig sem (lásd terrorista félkatonai szervezetek stb.). A Fideszeseknek pedig kifejezetten jól jön egy kis lejáratás, lévén ezt az egészet annak idején ők honosították meg, mondván nyugaton is van ilyen. Nyomjuk csak le a torkukon a saját szarjukat.
Röviden összegezve, az ilyesminél úgy működik a dolog, hogy "az első pofon a legnagyobb". Amikor kipattan egy ilyen hír, az szól a legnagyobbat. Ekkor kell megragadni, mert innentől kezdve percről percre csökken a hatása. A magyarázgatásokra nem sokan emlékeznek majd, az első pofon marad meg az emberekben. És ezt a hirtelen hatást kell kiaknázni minél jobban.
Kicsit furcsán fog hangzani, de ezzel kaptunk egy kis médiafelületet, a Jobbikot is megemlítik, mint a nép jogos felháborodását támogató pártot. Együtt emlegetnek minket a "demokratikus pártokkal". Bármennyire is felfordul tőle a gyomrunk, a tömegben ez pozitívumként marad meg. Már nem vagyunk olyan ördögien veszélyes, üldözendő terroristák, hiszen együtt szereplünk az újságokban és a hírekben a "demokratikus pártokkal". A tömegben ez marad meg. Kevésbé lát minket démoninak, és ebből szépen lassan az fog következni, hogy érdeklődni kezdenek irántunk. Amíg pedig "demokratikus" úton akarjuk megszerezni a hatalmat, szükségünk van a tömegre.

Popej a Tengerész írta...

"Lázár János: Ugye Gyurcsány Ferenc havonta olyan húszmilliónyi osztalékot vesz föl adózott formában jelzem, tehát ott azért van jövedelem, ennyi után fizetnek legalábbis adót. Persze úgy könnyű, ha valaki olcsóbban kap áramot, ugye. Olyan miniszterelnöke van az országnak, aki az emberek zsebéből kiveszi a pénzt gátlástalanul és van bőr a pofáján a saját cégének olcsóbb áramot vetetni. Ez egészen megdöbbentő, szóval ez a mélypont. Ezért ez szóval azt gondolom Európában talán talán a fekete Ghanában van olyan miniszterelnök, akinek van bőr a pofáján, hogy megsarcolja magyar vállalkozásokat, de az Ő vállalkozása olcsóbban veszi az áramot. Ez egészen megdöbbentő, egészen megdöbbentő.

No most, éppen ezért azt javaslom, hogy ezekkel foglalkozni kell. Tőlem az MTI kénytelen volt bocsánatot kérni, mert a listában nem vagyok benne. Aztán a HVG is csinált egy összeállítást és a parlamenti képviselők között is a szerény középsorban tartozom a keresményemmel. Ott a vagyon értékelése nem zajlott, de én azt gondolom, hogy ez nem szégyellnivaló dolog, én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete.

Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselőtestületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelem nyilatkozatok alapján, mint hogy ha érdekes dolgok derülnének ki. Na most még annyit hadd mondjak el Önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyon bevallását és a fiam bevallását és az előbb már említettem Önöknek, hogy volt akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euro betétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogy ha a kamat és a forint árfolyam az jól alakul a következő években. Lesz valami alapbázis megtakarítás, úgy hogy ha másra nem, erre jó volt, de hát az Önök vagyoni viszonyait is nyomni fogják szórólapon.

Én ezt nem tartom egészen jó dolognak, de hát tudják, tokaji szőlővel, mindennel lehet manipulálni a közvéleményt, ez egy helyi kísérlet volt, én azért tartottam ezt fontosnak, mert mindenről beszélni kell és beszélni is fogunk erről, ez a legjobb ötlet ma, hogy ki mennyi adót fizet Hódmezővásárhely városának például, fizet-e egyáltalán adót, mióta fizet adót, mennyi építményadót fizetett korábban, most mennyi építményadót fizet, miért tiltakozott az építményadó rendelete ellen? Gondolom mindenkinek lesz annyi személyes bátorsága, hogy elmondja, hogy ő korábban a 2-300 négyzetméter után mennyi adót fizetett, mennyi adót fizetett a 70 négyzetméter után más és akkor lesz összehasonlítás, hogy miért is tiltakozunk annyira az építményadó ellen. Remélem, hogy mindenkiben megjön a bátorság, rákapnak az ízére, hogy nyilvánosságra hozzanak minden adatot. Ez szerintem egy egészen fontos dolog."

Popej a Tengerész írta...

Majdnem mindenben egyetértünk, csak egyben nem. Szerintem azzal is baj van, ahogy a Kuruc megvágta a szöveget. Mert egy teljesen manipulatív, az eredeti értelmet teljes mértékben torzító, hazug és gusztustalan manipuláció az egész. A vasárnap nyilvánosságra került teljes szövegrészlet itt olvasható a fentiekben. Érdemes venni a fáradságot és elolvasni, aztán mindenki eldöntheti mi történt itt. Eddig lelkes Kuruc olvasó voltam, ez az eset azonban óvatosságra int. Lázár János nem egy különösebben szimpatikus figura a számomra, de ha már a Kuruc is ilyen aljas bolsevik módszerekkel dolgozik akkor melyik lesz a következő hazug, torzító hír és mennyi volt már eddig, amivel szintén megetettek bennünket. És kérdem kinek érdeke mindez......?
Szanyi Tibor mindenesetre nagyon elemében volt.

Névtelen írta...

Szégyen ,hogy 1 ilyen elvezeti az országot és a magyarságot lenézi !!!!

Névtelen írta...

Mégis mit vártattok ettől a dudaorrú likudbérenctől.Csak azt adta ami a parazita zsidó fajtájának lényege,megvetésétt gyülöletétt a magyarok (gojok)iránt.zsideszhivők jól vállasztottatok,viktor,viktor,beeee.

casablanka írta...

Névtelen, márc.22.2o:49- Az országot nem 1, hanem garmadával ilyen, nem elvezeti, hanem félre vezti. Azért néznek le minket, mert azt gondolják hiszünk nekik, de nem, mi lesz@rjuk.

Radulovic Zsuzsa írta...

És még alkotmányoznak is össze-vissza, miután a fél országot meghülyítették ezzel az "illegitim"-dumával. Hát az ő alkotmányuk mitől legitim??? A lakitelkieket, az elődeiket, akiktől ők maguakat eredeztetik, ki a fene bízta meg, vagy hatalmazta fel annak idején, hogy a magyar nép nevében bárkivel is tárgyaljanak, intézkedjenek??? Egyáltalán: semmiféle új csoportosulás nem volt akkor, ´89-ben, amelyet a magyar nép megbízott, vagy felhatalmazott. A szemünk előtt egy illegitim alkotmány gyártása folyik éppen. Nem megy ez az egész semmi másra, csak pénzre és saját hatalomvágyak kiélésére.

Névtelen írta...

"Szarból ne legyen semmi, mert az büdös!" közmondás ellen vétettek, de a pártja aki befogadta, képviselőnek jelölte! "mi kutyánk kölyke," nem vonható felelőségre? lényeglátó

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló