A rendszer ellenzéke?

Csillogó szemekkel gyülekeztek a proletárok pénteken az Erzsébet körúti Corinthia Grand Hotel Royal előtt, hogy mihamarabb bebocsátást nyerjenek az ötcsillagos szálloda elegáns nagytermébe. A bejárat előtti kisebb tömegben feltűntek a munkásosztály ismert képviselői, mint Vitányi Iván, Kósáné Kovács Magda, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Szabó Zoltán, de képviseltették magukat az értelmiség olyan prominens személyiségei is, mint Debreczeni József, Czeizel Endre, Ranschburg Jenő vagy akár Ungváry Rudolf, hogy részvételükkel tovább emeljék a délután hitelességét és ünnepélyességét.

Miután mindenki elfoglalta a helyét a zászlóerdővel díszített színpad előtt, nagy taps közepette a konferanszié, Vágó István a mikrofonhoz lépett. Hogy megadja a délután intellektuális kezdőhangját a mitikus hősről, Philoktétészről, Héraklész fegyverhordozójáról kezdett beszélni. Hosszas, már-már unalomba fulladó körmondatok végén, aztán végül kinyögte azt az egy mondatot, amit az agyhalottak serege már oly türelmetlenül várt: „következik Gyurcsány Ferenc”. [a teljes Vágó monológért katt IDE]



[A teljes beszédért katt IDE]


Miközben a kiváltságosok a Corinthia nagytermében itták Elqró szavait, aközben a slepp a Jókai utcai emeszpé székház kistermében, a kivetítők előtt ünnepelte a szerintük legnagyobb baloldali demokrata gondolatait. A nagy tapsikolás mellett egyátalán nem tűnt fel nekik a helyzet abszurditása, hogy az a valaki, aki a kivetítőkön a hétköznapok viszontagságairól szónokol, pár száz méterre tőlük, egy olyan luxushotelban beszél, ahová a magyar átlaghalandó valószínűleg soha nem fog bejutni, ráadásul olyanok előtt, akik a legnagyobb okai annak, hogy mindez így van.

De ez ott a Jókai utcában senkit nem érdekelt. Ők töretlenül hisznek Feriben, a patásördög Orbánban és a nácijobbik mesében. Nézik a műsort, tapsolják a színjátékot, de nem tűnik fel nekik, hogy a díszlet, az előadásmód lopott, hogy az megtévesztésig hasonlít OV szerepléseihez, hogy Elqró most már betegesen és egyátalán nem titkoltan próbálja utánozni a főnarancsos megszólalásait.

És nem kapja fel a fejét még akkor sem senki, amikor Feri a nagyívű beszéd felolvasásakor a következő sorokhoz ér: „…ha volt politikus Magyarországon, aki tisztába akarta tenni a párfinanszírozást, aki küzdött a pártpénztárnokok világával, annak erkölcsével és kultúrájával, aki úgynevezett köztisztasági csomagot terjesztett be, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk a gyalázat rendszerének, akkor ez a politikus, akkor ez az ember én voltam…”

Nem reccsen a mennyezet, nem törik meg a taps lendülete. Egyátalán nem történik semmi, a műsor megy tovább. Mindeközben a pártszékház raktárában egy takarítónő üres nokiás dobozokat dobál néhány whiskys doboz tetejére, majd gondosan leporolja a Hunvald, Hagyó és a többiek című börtöntablót. Aztán a teremben valaki feljebb csavarja a hangerőt, így ezután már az egész épületben tisztán hallatszik: „nem szakítunk, hanem átalakítunk. Nem új pártot alapítunk, hanem az MSZP-ből csinálunk új pártot. Baloldali pártot, demokratikus pártot, erkölcsös pártot, hazafias, európai pártot…”

Vastaps. Összeölelkezés, felállva ünneplés…

Az emeszpé marad, Gyurcsány marad. Új szelek fújnak, a régi seggekből – vághatnánk rá az egészre, ha csak felületesen le akarnánk tudni Elqró pénteki megmozdulásának értékelést. Azonban ennek a színjátéknak van, vagy lehet más olvasata is. Talán érdemes feltenni azt a kérdést, hogy vajon kinek az érdeke fenntartani a szélesebb tömegeknek azt a látszatot, hogy a honi politikai világban csak a Gyurcsány-féle demokraták és a narancsos orbánisták léteznek? Hogy nincs más alternatíva? Hogy vagy az egyik, vagy a másik az, ami számításba jöhet?

A kérdés természetesen költői, és arra mindannyian tudjuk a választ. Arra viszont már kevésbé, hogy hogy lehet ezen változtatni, hogy hogy lehet jól látható alternatívát szélesebb tömegeknek is felmutatni. Éppen ezért talán érdemes lenne a radikális stratégáknak is elgondolkodni azon, hogy mitől van az, hogy minden ismert előzmény ellenére egy jelentős réteg még mindig Elqróban látja a felemelkedést, ami nagyjából ugyanolyan döbbenetes, mint az, hogy még mindig kétharmaddal választanák meg a népek a narancsosokat…

17 kommentek:

kocsobur1 írta...

A Magyar Antifasiszta Liga (www.m-a-l.hu) érdekes információt közöl dr. Képíró Sándor nyomozati ügyével kapcsolatban: a dr. Halmi Gábor alkotmányjogász, Kenedi János történész, Szemenyei-Kiss Tamás újságíró és Gavriel Bar-Shaked (Izrael) Yad Vashem-munkatárs kutatási anyagait publikáló MAL internetes honlap szerint a kádári Állambiztonsági Szolgálatok több mint háromszáz egykori magyar királyi honvéd- és csendőrtisztet alkalmaztak a politikai nyomozások alkalmával...
Gavriel Bar-Shaked nyilatkozata szerint az Antall-kormány idején az akkori belügyi főhivatalnokok némelyike (pl. Boross Péter is?) kenőpénz ellenében hajlandó lett volna kiadni Izraelnek a Képíró Sándorra vonatkozó szigorúan titkos anyagokat. A néhány nappal ezelőtt közzétett ötrészes kutatási anyag "PATKÁNYÚT - TÖRTÉNELMI HÁTTÉRREL" címmel olvasható a MAL internetes honlapján.

Gambit írta...

Roppant hiteles forrás...

Névtelen írta...

more,most már elmégy a büdös francba,ha már nem elég neked a c-press!fistes mit játszod itt az eszed.miböl gondolod,hogy valaki kiváncsi a veretes baromságaidra.te agykárosodot szédült balfasz,mars vissza a blankoltfarkú barátaidhoz.

Névtelen írta...

Kedves Kocsob-úr! Ha úgy volt, jó volt! Én mindig mondom, hogy Kádárt nem szabad lebecsülni. Sokszor kinevetnek érte, de ez nem változtat a véleményemen.

Herne írta...

Attól van, hogy nem kapunk szót. Még mindig nem ér el a szavunk az emberek zöméhez, csak azokhoz, akik önmaguk keresnek minket. Erre sokáig rá lehetett fogni, hogy azért van ez így, mert kiszorítanak bennünket a médiából, ami igaz is, mind a mai napig, de ugyanígy igaz, hogy nem sokat tettünk ez ellen, és nem sokat teszünk máig sem. Az összes próbálkozás mindössze az ő játékszabályaik szerinti kétségbeesett és hamvába holt kapálózás, mind halálra van ítélve. Lehetne pedig pl. gerillamédiát létrehozni. A világon mindenhol, ahol megjelent valamiféle ellenállás, elkezdték nyomtatni a földalatti röplapokat, újságokat. Ezeket szépen ki lehet szórni a postaládákba, ahogy teszik ezt a narancsos és szegfűs propagandalapokkal is. Szerintem ez még nem is ütközik törvénybe. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, ugyebár...a magyar ember híresen találékony, tessék hát az illetékeseknek is annak lenni!
Az írás elejéhez visszatérve viszont felmerül bennem a kérdés, méghozzá egyre gyakrabban: ez az ostoba, végtelenül buta embertömeg megérdemli-e egyáltalán a szabadságot, a szebb jövőt? Mit kezdenének vele? Persze jórészük azonnal karlendítve sétálna az utcán, hisz' jórészük csak az aktuális körülményekhez alkalmazkodik. De ahogy nap mint nap találkozom emberekkel, óhatatlanul felmerül bennem: megérdemli ez, hogy adott esetben harcoljak érte? Megérdemli ez a szabadságot? Tudna vele felelősséggel bánni? Felismerné-e egyáltalán, hogy szabad, ha már most is azt hiszi, hogy az? És egyáltalán, mit érdemelnek ezek? Elég komoly kételyeim vannak az ún. köznéppel kapcsolatban. Egyre gyakrabban gondolom úgy, hogy hagyni kéne az összeset belefulladni a nagy demokráciájukba, az értelmeseknek meg egyszerűen kiválni a társadalomból valamily módon.

Pfsz írta...

A rendszer ellenzéke?Véleményem szerint nem,ez a hazaáruló párt konkrétan az mszp/mszmp a rendszer részese és alakítója,csak úgy mint a narancs.Maga a rendszer pedig abban az esetben szűnik meg,ha e két legnagyobb kollaboráns pártot és egész holdudvarát felszámolja a magyar nemzet!

Mellékesen kérdezném,a videón látható hazaárulónak nem kellene már a forradalom után börtönben lenni?Vagy ennyire ráér a dolog?Holló a hollónak nem vájja ki a szemét......van aki esetleg még kételkedik ebben?Gratulálok nekik,ha Simon Peresz belépne a Fideszbe még arra is voksolnának,Csintalan és a hozzá hasonlók biztosan-Még el is magyaráznák,hogy ez mennyire jó nekünk!

Ideje lenne felébredni,mert a végén még az a hely sem lesz ahol aludni lehetett.

kocsobur1 írta...

Herne: a kétségei indokoltak. Ez az ország (tisztelet a kisszámú kivételeknek) a gondolkodásra, politizálásra alkalmatlanok földje. - Ezen a tájon még a Jobbik nevezetű pártnak is akadnak hívei. Na, jó, kevesen vannak - de az a kevés léte is szégyen.
Alig vonultak ki a szovjet csapatok, az ország vezetői máris az USA zászlai alá húzódott és gyakorlatilag ingyen feladta a függetlenségét.
Persze, a hazánkért kell harcolni - bármilyen körülmények között is leledzik - csak a célokat szükséges jól megválasztani és azt a pártot, amelyik valóban az ország javáért munkálkodik (ténylegesen). Az említett szerzők: Halmai, Kenedi, Szemenyei-Kiss és még jónéhány értelmes ember ugyan reményt jelent - de ezek a gondolkodók viszonylag kevesen vannak.
A többi hozzászóló: csak olvasni kell amit és ahogyan írnak...
"Blankolt farkú", "mehet a levesbe (a lecsóba)", "orkok-marslakók" - az egész szókincsük 80-120 kifejezésből áll. Egymást utánozzák, önálló gondolataik nincsennek és ami a legszembetűnőbb: még azt az eszmét sem ismerik igazán - melyet a magukénak vallanak. Ezek leginkább anarchisták - Iskolázatlan, primitív népség.

Névtelen írta...

Kokeró!Az a szégyen ,hogy belepofázhatsz a mi dolgainkba.Csókold meg a szemenyei meg az ott felsoroltak hátsóját.VaLAKI MÁR ELKÜLDÖTT VALAHOVÁ,menj, mire vársz.A te szutyok fajtádnál nem kell iskolázatlan,primitiv népség!!! Ti példamutatóan harcoltok ezzért az országért,élősködtök,loptok, gyilkoltok.És még valami:::::ne éljétek bele magatokat a büntetlenségbe,egyszer el kell számolnotok mindenért.A Jobbikra többen szavaztak,mint amennyien rajtunk élősködtök, az összes purgyéval eggyüt. (R.S.kigal)

Névtelen írta...

Ferink felolvasta a mondókáját,amit Grétzi Zsolt irt neki.Egykis öntömjénezés után saját fejére tette a babér koszorút.Észveszejtő,még mennyien vannak akik megeszik ezt a maszlagot.GY.F meg O.V.egymást túllicitálva marakodnak a hatalomért.

Névtelen írta...

Ne tagadd, te selejt náci, hogy azért abban a vetélkedésben ti is benne voltatok - csak ennyi jött össze. Hát, bizony ez eléggé kínos végeredmény volt az ígért győzedelmetekhez képest.
És persze sokan vannak, akik megeszik ezt a maszlagot, ahelyett, hogy a tiéteket ennék. És nem is sokan - hanem majdnem az összes. A ti bandátokat rühellik, mint a sz...rt.

Névtelen írta...

névtelenkedő baromagyú selejtnácizó.Az a kinos,hogy még mindig rajtunk élősködtök ,és te meg itt osztod az észt,amiből te sem vagy valami nagyon elengedve!!!Televan már a t...nk,a megélhetési nácizásizó fajtátokból!!kocsoszar,szikszai,halmai,...stb,és ha elegünk van az élősködő bandátokból akit mi is rühellünk, mindjárt náciztok, fasiztáztok,te baromarcú gyengeelméjű.Szórakzz te a seprőnyélen lovagoló öregannyáddal!!!

Névtelen írta...

Anyád sem élősködik rajtad, te panellakó! - Még mindig arra a szaros 16,5 %-ra gondolsz. A nemzet, akikre hivatkozni akarsz, szarik rátok: még az MSZP-re is többen szavaztak (vagy már az olvasás se megy?).
Hát persze, hogy selejt-nácik vagytok. Az igaziak legalább harcolni tudtak - nektek meg csak a pofátok nagy. Hol van a híres gárdátok? Vannak még százan? Vagy már csak ötvenen? - Tőlük is megszabadult a tót legény, Zazrivecz?

Névtelen írta...

Te büdös putrilakÓ!!!iGEN te meg anyád, meg a mocsok fajtád élősködik rajtunk.A zsidesznek csak disznek kellettek.A nemzet terád meg a parazita fajtádra sz@rik.ÉN nem a 16,5%ra gondolok,hanem arra a tetves cigánykurva anyádra,aki inkább lopni ment volna,ahelyet hogy téged megcsináltak.Patkány kocsofos.

kocsobur1 írta...

16,5 százalékot kaptatok - miközben már a második évben ismételgetitek elmebeteg módjára, hogy az egész nemzet vagytok... Nem kellene ezzel elmegyógyászhoz menni?
Soraitokban vannak zsidók, tolvajok, gyilkosok, pornómacák, meleg fiúk - de már egyre kevesebb magyar gárdista. Nem tudjátok miért van így?
A bejegyzéseitekből olvasom, hogy nem tévedtem: valóban selejt-nácik vagytok, Adolfnak legalább kemény, harcos rohamcsapatai voltak.

casablanka írta...

A fenti képen (videón) látható idióta nem érdemli meg, hogy egyetlen megjegyzést is vesztegessek rá. Majd kocsobur elkiséri őt az opniba, mindketten odavalók. Ennyi.

Névtelen írta...

Selejtnácizó,büdös tetűrágó gányó!!NE Adolfoz olyan nagyon,mert ott te csak füstbe ment terv lennél!!Cigány a te élősködő fajtád hány(adék) százalékotkapott.

Névtelen írta...

Nagy "Átverés só!" Viktorka járhatott volna nyugati egyetemre, ha nem a "mi kutyánk kölyke?" párt titkár papa, Soros Gyögy kereszapa, Izraeli kitüntetés, azt a rendszer ellenségei kapják ugye? Így néz ki a nagy magyar ész! lényeglátó

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló