Fogyasztó gyerekek - Consuming Kids [videó]

A gyerekek egyre korábban válnak a reklámok célpontjaivá. Egyre erőszakosabban figyelik és térképezik fel őket, hogy minél inkább eggyé váljanak a termékekkel, és lehetőleg a reklámozott cégek fogyasztói maradjanak egész életük folyamán.

A cél egy olyan jövő megalkotása, ahol az ember szinte rögtön a születése után fogyasztóvá válik. Vágyakat teremtenek benne olyan termékek iránt, amikre nincs is szüksége. Teszik ezt egy olyan társadalomban, ahol az határozza meg az ember megítélését, hogy mije van. A gyerek ezért addig fogja nyaggatni a szüleit, amíg azok megveszik neki, amit akar, vagy pedig már gyerekkorában frusztrált és boldogtalan lesz, mert nem tud megfelelni azoknak a társadalmi normáknak, amiket az őt körülvevő reklámok elhitetnek vele…




5 kommentek:

sceetah írta...

Agyamputáció alá illenék vetni mindenféle "-lógúst", akik ennek a velejéig mocskos iparágnak a szolgálatába szegődtek.

Pfsz írta...

Hazánkban is kezd tökéletesen működni ez a borzalom,szép kis jövő elé nézünk.A fogyasztó gyerekekből aztán irányítható felnőttek lesznek,akik nem sokat kérdezősködnek a"termékkel"kapcsolatban.Talán valahol ez is a cél.

Herne írta...

Tökéletes jellemzés. Ennek a hatása nagyjából a mostani középiskolás korosztályon már ijesztő mértékben észlelhető.
A cél egy köldökzsinóron függő társadalom kialakítása. Érdemes megnézni akár egy mai 20 év körüli fiatalt: önmagától már egy polcot sem tud felszögelni, vagy egy gödröt kiásni (a lány meg egy mosógépet kezelni). Mindenhez, az égvilágon mindenhez szolgáltatást kell igénybe vennie. Ennek a hatalomgyakorlás szempontjából óriási előnyei vannak: a.) a munkájukkal megtermelt pénz kezükbe jutott töredékét is belepumpálják a rendszerbe b.) az életüket kitölti a vásárlás, az anyagi javak megszerzése, és így nem gondolkodnak azon, hogy lehetne másképp is, hiszen ez elég nekik c.) egy tökéletesen életképtelen, béna társadalom jön létre, amitől ha megvonják a szolgáltatások köldökzsinórját, holtan esik össze. Az egész társadalom egy óriásbébi lesz egy globális inkubátorban, aki még enni sem képes magától.

Maci írta...

Pár éve a TNT-n láttam egy nagyon jópofa reklámot. Magát a reklámot reklámozták. A szlogen ez volt; A reklám az a dolog, ami ráveszi arra az embereket, hogy olyasmit vásároljanak, amire semmi szükségük.
Nagyon találó! Én a magam részéről makacs vagyok, ha valamit nagyon reklámoznak, már csak "dafke" se veszem meg. Inkább részesítem előnyben a "nevesincs" termékeket Ebből persze az következett, hogy Én sokkal olcsóbban jutok ugyanahhoz a "minőséghez". Persze jó dolog az is, ha néha az ember úgymond "márkát", vagy reklámokban hirdetett termékeket vásárol, de nem rendeltetésszerűen használja. A Coca-Cola például remek súrolószer, maradéktalanul eltávolítja a vízkövet, és dugulás-elhárításra is alkalmas. Egyébként remek mini "party- tűzijátékot" is lehet belőle eszkábálni. Elég csak mentolos cukrot dobni bele és bumm.
A sütőpor nagyon alkalmas a hangya-irtásra. Kiszórod nekik, megeszik, visszamennek a járatukba, felfújódnak a sütőportól és ismét bumm!

Névtelen írta...

"Ha gyűlölöd, mint rémálmot / A tolakodó reklámot! / Hírdesd az én eszmémet,/ Nem veszünk reklámozott terméket!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló