Isten vagy nagyon fáradt már, vagy végtelenül türelmes... [+fotók]

Nem tudom, mi az a szint, ahová még egy kereskedelmi láncnak le lehet süllyedni, de azt hiszem annál alább, mint amit az elmúlt napokban a TESCO művelt a dél-angliai Bournemouthban, már nagyon nehezen.

Történt ugyanis, hogy az áruházlánc hosszas titkolózás után megvásárolta a város közepén évek óta üresen álló, Westbourne Metodista Egyház templomépületét. A helyiek többsége kezdetben nem is nagyon tudta és nem is sejtette, hogy mi készül a városukban, csak akkor kezdett nekik összeállni a kép, amikor a templom falára kikerült a jól ismert „TESCO Express” neonfelirat.



Igen, a Tesco képes volt üzletet nyitni egy templomban. A padokat és a régi berendezések egy részét kipakolták, helyükre árukkal teli polcok és pénztárgépek kerültek. A 2.500 m2-es egyházi épület egy csapásra a kufárok otthonává vált, és most már a betérő vásárlók ott pakolhatják tele a kosaraikat, az eredeti szentképekkel díszített ólomüveg ablakok előtt.

Mert azokat természetesen meghagyták a „teljes összhang” miatt, sőt a Tesco szóvivője azt is elmondta, hogy a „tervezés során nagyon érzékenyen jártunk el, és megpróbáltunk minél többet megtartani a templom eredeti berendezésiből." Majd így folytatta: „üzletláncunknak alapvetően nem célja, hogy az elhagyott templomokat felvásárolva az Egyesült Királyságban ilyen jellegű fiókokat nyisson, azonban az mindenképpen elmondható, hogy a Westbourne áruház rendkívül népszerű az ügyfeleink között.”


[nagyításért katt a fotóra]


És talán az egészben ez a legdöbbenetesebb.

Az ott élők ugyanis egy kisebb csoportját leszámítva, nem nagyon tiltakoztak a multicég pofátlansága ellen. A városi vezetők pedig mint kiderült határozottan támogatták az ötletet, hisz a Tesco szóvivőjének nyilatkozatából kiderült az is, hogy ők csak akkor vették meg az épületet, amikor a Bournemouth Városi Tanács lehetővé tette a templom használatának megváltoztatását, ami után nem lett már akadálya annak, hogy a későbbiekben akár kiskereskedelmi tevékenység is folyjon az épületben.

Melanie Mogford, a Westbourne Kereskedők Egyesületének elnöke pedig a következőket mondta: "Azt hiszem, a helyi kereskedők örülnek, hogy a Tesco Westbournebe is üzletet nyitott. A térség kisvállalkozásai támogatták az új áruház nyitását, mert az számukra is több vásárlót hoz, mivel a különös áruház turistákat is csábíthat a környékre.”

Az átlagemberek nagy része pedig elhitte, hogy ez így van jól, hogy ebben nincs semmi kivetni való. Hogy ez a lehető legjobb megoldás a már három éve üresen álló épület megmentésére. És tegyük azt is hozzá, az egyház sem tett semmit. Ők most széttárják a kezüket és Dr. Bob McKinley lelkészen - aki maga is szolgált a templomban - keresztül közlik, hogy ugyan „nem helyénvaló egy Tesco Express a templomban, de ha már eladták, az már nem a mi felügyeletünk alatt van”.

És kész. Ha nem az övék már, akkor akár kupi is lehet benne, vagy akármi. Tegyük hozzá gyorsan, erre is volt, pontosabba van már példa, elég csak a dublini The Church, vagy a milánói Il Gattopardo Café night-clubbokra gondolni. [a honlapokért katt a linkekre]

Nem tudom...

Isten vagy nagyon fáradt már, vagy végtelenül türelmes...

9 kommentek:

Ítélet írta...

Megvan az ideje a háborúnak,
és megvan az ideje a békének.
(Prédikátor Könyve 3.89)
Menjetek el, és öntsétek ki Isten haragjának
hét poharát a földre...fekély...halott vér...
tűz...sötétség...földrengés...
Jelenések Könyve 16.

HangyaBoy írta...

- Elnézést tudna nekem segíteni?
- Parancsoljon, miben?
- Merre találom a tisztálkodó szereket?
- Mit keres konkrétan?
- Ööö, egészségügyi papírt.
- Ja? Azt hátul, balra az oltár mellett.
- Kö, köszönöm.

casablanka írta...

Mostmár csak a zsinagógákban kell" nagyon körültekintően berendezkedni és mindenki érzékenységére nagyon vigyázni" és jöhet Jézus az ostorral.

Herne írta...

Kapitalizmus. Az isten itt a pénz, a kereskedelem, a fogyasztás, a gazdaság. A kapitalizmus undorítóbban tiporja sárba a szellemi értékeket, mint a kommunizmus. Amivel pénzt lehet csinálni, az dicsőséges cselekedet, amivel továbbviszik a világot a kapitalizmus hősi útján. Minden, ami ezt akadályozza, az szabotázs dicső rendszerünk ellen (mai terminológiával élve: fasizmus, antiszemitizmus, terrorizmus).
Tulajdonképp a legalját már régen elérték, akkor, amikor elkezdtek temetőket ledózerolni sírokkal, holtakkal együtt, hogy a helyükre építhessenek lakóparkot, bevásárlóközpontot, mindenféle kapitalista jópofaságot. A kapitalizmusnak semmi sem szent (a pénzen kívül). A kedvencem az volt, amikor Izraelben (!) egy ortodox zsidó temetővel (!!!) csinálták meg ezt. A rabbik nem akarták hagyni, a cionista pribékek meg ütötték a rabbikat.

Azért egyvalamire kíváncsi lennék: ha egy zsinagógában nyitnánk egy kocsmát (véletlenül jobbos törzsvendégekkel), vajon az is ilyen jópofa dolog volna?

Radulovic Zsuzsa írta...

Ez aranyos!

HangyaBoy írta...

- Elnézést tudna nekem segíteni?
- Parancsoljon, miben?
- Merre találom a tisztálkodó szereket?
- Mit keres konkrétan?
- Ööö, egészségügyi papírt.
- Ja? Azt hátul, balra az oltár mellett.
- Kö, köszönöm.

Névtelen írta...

Javaslom a Coop és a CBA üzletlánc beköltözését hazai és izraeli zsinagógákba. :)

Gambit írta...

A nyugati társadalmak közül az angol fog elsőként eltűnni, az aberrált társadalmával, az erőltetett liberalizmusával, és a pro-Izrael szkinhedjeivel együtt. Én biztos nem fogok sírni utánuk...

casablanka írta...

Ez az egész banda nem más, mint egy szemét, csirkeszaros rohadt népség. De ez nem is baj, csak ne a mi nyakunkon élősködnének.

Névtelen írta...

Azért,kíváncsi lennék,ha a sírató falat némi átalakítással mászó fallá építenének át,akkor vajon az tetszene-e "cion bölcseinek"?
Kocsogok!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló