Újabb katasztrófa fenyeget? [+fotók]

Az ajkai katasztrófa kapcsán rengeteg levelet és információt kapunk, amik nem teljesen egyeznek a fősodratú médiában megjelentekkel. Nem akarok rémhíreket és valótlan információkat terjeszteni, de ismerve a magyar híradások és a korrekt tájékoztatás viszonyát, valamint látva a helyszínről megjelenő fotókat nekem a nem hivatalos beszámolók és az olvasói hírek elképzelhetőnek tűnnek, bár ha ezek tényleg igazak, akkor a baj sokkal, de sokkal nagyobb, mint aminek most látszik.

Az alábbi fotón, amit Eszter küldött nekünk az átszakadt gát látható. Az első medencében vörösiszap van, a mögötte lévőben pedig szürkeiszap. A pirossal jelölt helyeken rakodógépek vannak jelölve, amik egy 20-25 méter magas gátfalon állnak. Az is jól kivehető, hogy a szürkeiszapos tározó teljesen tele van.


[nagyításért katt a fotóra]


Ha megnézzük a műholdas képet is, akkor megállapítható, hogy egy ikertározóról beszélünk, ahol a két medence nagyjából azonos méretű. Az alábbi fotón jól kivehető az is, hogy a külső részen nagyobb tömegű támfalak vannak, míg a két medence között egy kisebb, hisz itt nincs szükség akkora ellensúlyra, mivel a két tározóban lévő iszap kölcsönösen megtámasztja egymást.


[nagyításért katt a fotóra]


Azaz eddig megtámasztotta, mivel azonban a vörösiszapos részből kifolyt a víz, így nincs már akkora ellensúly, mint ami kéne. Olvasónk beszámolója szerint a gát repedezik, egyre nehezebben bírja a nyomást, ami egyébként is nagyobb az átlagosnál, mivel ott is, akárcsak a másik medencénél a megengedettnél jóval több iszapot tárolnak.

A gáton látható munkagépek is valószínűleg a megerősítésen dolgoznak. De még így is kérdéses, hogy sikerül-e megakadályozni az újabb gátszakadást, mert a beszámolók szerint a gát szivárog és több helyütt csuszamlások is láthatók.

Jól szemlélteti a léptéket és a veszélyes anyag mennyiségét a legfelső képen sárga nyíllal jelölt munkagép, ami szinte eltörpül a gát mellett. De talán még ennél is megdöbbentőbb, hogyha megnézzük, hogy a tározó és Devecser milyen messze van egymástól. Az alábbi képen látható, hogy a távolság légvonalban cirka 4 kilométer. Milyen brutális mennyiség folyt ki, ha ekkora távolság után is még 1,5 méter magasan hömpölygött Devecser utcáin úgy, hogy előtte még letarolta Kolontárt?


[nagyításért katt a fotóra]


A katasztrófának a hivatalos közlések szerint négy halálos áldozata van, ezzel szemben a hozzánk érkező hírek szerint legalább 100 ember eltűnt. Szintén nem megerősített információk szerint állítólag csak Devecseren 44-en vesztették életüket.

Akinek vannak újabb hírei, vagy saját tapasztalatai, azt kérem, hogy a kommentekben ossza meg velünk is.

Aki pedig segíteni szeretne az, az alábbi elérhetőségeken érdeklődjön:

Polgármesteri hivatal Devecser: 88/512-730
Plébánia, Devecser 88/224-091 [nappal ügyelet van a telefon mellett]
Polgármesteri hivatal Kolontár: 88/512-810

A magánszemélyek adományait Hegedűs Árpádné 30/207-1850 és Csóka Zita 20/390-2382 koordinálja.



Kapcsolódó írásunk: Vérlázító
[katt a linkre]

18 kommentek:

abupap írta...

Az biztos,hogy sokkal nagyobb a baj,mint amit a médiában be engednek mutatni, mert a hasonló helyzetekben (nem csak itthon!) MINDIG hazudnak! DE: az is biztos, hogy annyi - egymásnak ellentmondó - változatban lehetett hallani vagy olvasni a történtekről, hogy lehetetlen eldönteni,vajon mi is a valódi helyzet, mi volt, van és lesz?! Kész szerencse, hogy az interneten MINDENKI azt ír, amit akar - így aztán igazán könnyű összezavarni a "népet"...

Radulovic Zsuzsa írta...

Nekem az a szerény véleményem, hogy összezavarni csak azt lehet, aki nem tudja magától, hogy egy kormány, vagy bármely párt természeténél fogva egy érdekszövetség, amelynek maga felé hajlik a keze. Ez alól nincsenek kivételek. Ezért tölük igazságosságot várni nem valami reális várakozás.

Gambit írta...

Három hír:
http://barikad.hu/iszap%C3%B6ml%C3%A9s_ausztria_k%C3%A9sz_seg%C3%ADts%C3%A9get_ny%C3%BAjtani_magyarorsz%C3%A1gnak-20101008

http://barikad.hu/az_njsz_ingyenes_jogi_k%C3%A9pviseletet_biztos%C3%ADt_v%C3%B6r%C3%B6siszap_%C3%A1ldozatainak-20101008

A harmadik fölöttébb érdekes, de sajnos egyáltalán nem meglepő, ismerve a hazai viszonyokat:
http://barikad.hu/soml%C3%B3v%C3%A1s%C3%A1rhely_mag%C3%A1ra_maradt-20101007

Herne írta...

Hálás köszönet a képekért, így mindjárt könnyebben ki tudom elemezni. :-) Az elmúlt napokban meglehetősen elfoglalt voltam, így nemigen volt időm keresgélésre a neten. A gát és a tároló szerkezetét látva a "sarkos áttörés" azt hiszem kizárható... :D De a robbanószerkezetes rásegítés nem. Bár így inkább azt gyanítom, hogy szándékos szabotázs történt, azazhogy hagyták átszakadni. De valamivel rá kellett segíteniük, hogy pont a választások és október 6. környékére essen.
Ami most furcsának tűnik, az a gátszakadás viszonylagos keskenysége és az omlásnál a falak simasága, bár lehet, hogy ilyenkor ez a természetes, nem értek hozzá, csak próbálok kiokoskodni valamit. Ami viszont mindenképp említésre méltó, az a tökéletes irányzás. Pont úgy szakadt át, hogy elsodorja a falvakat. (Persze lehet ez is véletlen, és másfelé is lettek volna települések, illetve nagyjából pont átellenben van a másik tározóval, ami pedig természetesnek tűnik, szóval lehet, hogy nincs semmi összefüggés).
Bárhogy is legyen, nekem itt valami NAGYON bűzlik. És ha valóban ennyire torzít a hivatalos verzió, akkor bizony OV-ék vagy most tanácskoznak, hogy behódoljanak-e, és várnak a tájékoztatással amíg mérlegelik a dolgokat, vagy már be is hódoltak.

Névtelen írta...

Gárdisták segítségnyújtásáról megint hallgat a sajtó!
A vörös iszap kicsit narancsos színű, nem gyanús egy kicsit?

eSzeL írta...

Ma reggel mondta egy helybéli, aki régebben ott dolgozott : "A rendszerváltás előtt megvolt ennek a módszere. Az iszapot közömbösítve kellett a tározóba engedni. Régen is volt néha szivárgás, de éppen a közömbösítés miatt soha nem volt belőle probléma." Most ezt a közömbösítést ki tudja mióta kispórolták az anyagból. A jó kis fidesz pedig szépen közreműködött (ellenzékként nem igazán ellenkezett) az ország kifosztásában. 10 M Ft-ért adták el az egész kócerájt. Még egy valamire való lakás is többe kerül. A rásegítés pedig szerintem is lehetséges. Valami vegyület ami felpuhítja a talajt és kész. Pár éven belül kiderül, lesz-e a letarolt terület "hasznosítva".

antos gizella írta...

a tény az hogy borzasztó nagy katasztrófát okoztak,ennek oka politika-pénz,pénz és megint pénz.akik ezt okozták nem érdekelte őket semmi és senmki.minnél kevesebbett befektetni minnél ólcsobban működtetni.csak az számít minnél nagyobbat leakasztani.Akik okozták szépen erre a területre száműzném,éljenek ők ott tovább.az egész felháborító,vérlázító!

Radulovic Zsuzsa írta...

http://www.hirextra.hu/2010/10/08/orban-viktor-sikerult-felszamolni-a-duna-szennyezesenek-veszelyet/


Na, arra külön kíváncsi leszek, hogy mi lesz ennek a vége...

Unknown írta...

http://osipalos.blog.hu

Tegnap esti látogatásunk beszámolója.
Üdv.: Lévai Edit

Radulovic Zsuzsa írta...

Na, mióta föltettem a linket Orbán nyilatkozatával, azóta már Komáromnál lúgos a Duna!

feco0220 írta...

Egyes híresztelések szerint maga Búvár Kund reinkarnációja fúrta meg a gátat, több helyen meggyengítve azt. Tudni vélik, hogy a következő akciója a tulajdonosok bankszámlájának a megfúrása lesz. Búvár Kund hírügynökségünkhöz eljuttatott közleményében sajnálatát fejezte ki a károsultak felé, de mint mondta, pár nap késlekedése esetén nem egy, hanem egyszerre négy helyen szakadt volna át a tározó szemétből épített fala, és az négy számjegyű áldozattal járt volna.

Gambit írta...

http://bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6871:allatok-az-iszapkatasztrofaban&catid=98:rovat-belfold-hirek&Itemid=480

Trautenberg írta...

A legfrissebb műholdképeken jól kivehetőek a megrepedt falak és a pusztítás kiterjedésének mértéke:

http://www.digitalglobe.com/downloads/featured_images/hungary_ajka_toxicspill_oct8_2010_dg.jpg

http://www.digitalglobe.com/downloads/featured_images/hungary_ajka_toxicspill_ov_oct8_2010_dg.jpg

Analízis: http://www.youtube.com/watch?v=47nEMB94F-4
(pdf változat: http://www.digitalglobe.com/digitalglobe2/downloads/DG_Analysis_Hungary_Waste_Reservoir_Break_08Oct2010.pdf)

casablanka írta...

Ma reggel a GreenPix egyik tagja úgy nyilatkozott,az Info rádióban, hogy légifelvételeik szerint semmi nem történt, nem csináltak a vörösiszap tárolójával( Gátépités) semmit,ellentétben a kormány bejelentésével szemben. Az a gyanum, azért kellett kitelepiteni az ott lévőket, hogy nekünk azt mondhassanak amit akarnak.Hirzárlat? hazugság ?

Gambit írta...

Oké, mondjuk, a Greenpeace azért néha tud érdekes dolgokat is nyilatkozni. Pl. amikor a paksi atomerőmű kettes blokkjából kiszivárgott egy kis radioaktív gáz, már azt vizionálták, hogy a belvárosban a halálos sugárzás ötszörösét lehet mérni... Szóval néha szeretnek nagyobb felhajtást csapni, mint amekkora van, hogy ők kicsit fontosabbnak tűnjenek.
Persze ettől még simán lehet, hogy a vezérlőtábornok ismét kábítja a népet.

Névtelen írta...

Oké,ha kikezdel a vezérlőtábornokkal,gambit lesz a vége!!!!!(parasztáldozat)MIRE ÉSZBE KAPSZ BEMATTOLNAK.SAKK,MATT.

Gambit írta...

Ennyire bököm a csőröd, kispajtás? Engem nem zavar, sőt, egész szórakoztató.
De könyörgöm, legalább valami alteregót húzzál magadra, ha játszani akarsz, Siegbert ;)

gebines írta...

Üdv mindenkinek.Aférjemnek nincs vegyipari végzettsége,mégis az első szava ez volt;vízzel kellene közömbösíteni.A katasztrofárol ,ami borzalmas érzés még nekünk is akik nem lakunk ott,mindegy hogy ki van fönn,a pénzesemberek nem bántják egymást,hiszen csak mutatni kell milyen komolyak vagyunk.A VARJU MEG A VARJU!!!!!!!!!!!!!!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló