Szembeköpve

Atom nagy forradalom ide, nemzeti együttműködés oda, azért az elmúlt napok magyar külpolitikai törekvéseiről bátran kijelenthetjük, hogy azok sok mindent szolgáltak csak a tényleges magyar érdekeket nem. Martonyi elvtárs és Schmitt Pál, az emberek embere ismét kitett magért. Dicsérte is őket a sajtó, elismerően szóltak a kommentárok. A probléma mindössze csak annyi, hogy ezt a magyar helyett a román és a szerb média tette.

De miért is ítélnénk el ezeket a sajtóorgánumokat, hisz nekik volt okuk örvendezni. A magyar külpolitika ugyanis folytatva a Kinga Gönczova által megkezdett hagyományokat ahelyett, hogy a honi érdekeket képviselte volna a tárgyalásokon, a kényszeres megfeleléstől hajtva ismét odadobta a magyar lehetőségeket, és csontig nyalt mindegyik vendéglátójának.

A diplomáciai mélyrepülés sorát Martonyi kezdte meg még a hétvégén, amikor Szabadkán a gyurcsányi időket idézve kijelentette: „a magyar parlament az elsők között fogja ratifikálni a Szerbia és az EU képviselői által aláírt stabilizációs és társulási megállapodást”.

Igen. Ezt így.

Mondhatta volna, hogy meg fogjuk fontolni, hogy megvizsgáljuk a lehetőségét, vagy bármit. De nem. Martonyi tutira, megígérte. Tette mindezt úgy, hogy pontosan tudta, ez most megint egy olyan történelmi lehetőség lenne Magyarország számára, amikor tisztességes alku folyamán autonómiát biztosíthatnánk az elszakított terülteken élő magyarságnak. Azonban Martonyinak ez eszébe sem jutott. De nem csak ezzel volt így. Nem jutott eszébe a délvidéki magyarság egyetlen problémája sem, hisz ilyen témák nem szerepeltek a megbeszélésre hivatott napirendi pontok között.

Nem kell külpolitikai szakértőnek lenni ahhoz, hogy ma már bárki felismerje, 2005. szeptember 26-án, a román csatlakozásról szóló szavazáskor a magyar parlament történelmi bűnt követett el. Ha akkor tényleg a magyar érdekek számítottak volna, ma Erdélyben teljeskörű autonómia lehetne. És ha most kicsit is észnél lennénk, ha kicsit is helyén lenne a szívünk, a délvidéki magyaroknak ténylegesen is ki tudnánk harcolni ezt.

De lehet a mi szívünk a helyén, ha olyan alakok döntenek ebben a kérdésben, akiknek ha van is szívük, az biztosan nem magyar. És hogy ez mennyire így van, arra jó példa Schmitt Pál romániai megnyilatkozása, ugyanis amit a kommunista sporttitkár hétfőn Bukarestben megengedett magának, az azért nem sűrűn hangzik el magyar ember szájából. Az, hogy Schmitt azt mondta, hogy „Magyarországot és Romániát közös értékek kötik össze, talán soha ilyen jók nem voltak kapcsolataik, mint most, Magyarország európai uniós elnökként mindent el fog követni, hogy segítse Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását” még hagyján.

Ugyan itt is fel lehetne vetni, hogy miért kell nekünk minden további nélkül támogatni őket ebben a kérdésben is, de azért azt is ki kell jelenteni, hogy ebben az ügyben nincs akkora mozgásterünk, mint a szerb csatlakozás kapcsán, hisz a schengeni övezet bővítését nem a tagországok egyenként, hanem az Európai Parlament hagyja jóvá.

Azonban Schmittnek nem csak a nyalásra futotta, hanem üzenetre is, melyet az elszakított területeken élő magyarokhoz intézett. Magyarország köztársasági elnöke a tárgyalásokon felmerült nemzeti kisebbségek ügye és az autonómia kapcsán kifejtette: „arra biztatom a romániai magyar közösség tagjait, hogy elsősorban jó állampolgárként tartsák tiszteletben a szabályokat, gyermekeiket neveljék rendre, legyenek jó adófizető polgárok, és ezek alapján várhatják el az őket megillető kisebbségi jogokat.”

Mondja ezt úgy, mintha az ott élő magyarok egyébként nem nevelnék jóra a gyerekeiket, mintha mindegyik adócsaló lenne, mintha a magyarlakta terülteken nem a törvények betartásával élnék az emberek a mindennapjaikat. Hogy ezt a szemét szöveget Schmitt magától talált-e ki, vagy valaki megírta neki azt nem tudom, de bárhogy is volt, ezt így Bukarestben belemondani a kamerákba, az egyszerűen vérlázító, az szembeköpése minden magyar embernek.

A nagy narancsos nemzeti blabla alól ismét felsejlett a valóság. A köztársasági elnök az üzeni az erdélyi magyaroknak, hogy legyenek jó románok, a külügyminiszternek pedig fontosabbak a szerb törekvések, mint a délvidéki magyarok sorsa. A nemzet érdekében cselekszünk – hirdetik lépten-nyomon, de ezek után adódik a kérdés: mégis melyikében?

14 kommentek:

Névtelen nagyi írta...

Ez a Schmitt ilyen hülye lett, vagy mindig ilyen is volt??? Most már bánom hogy a fiam vívni adta az unokámat!! Tutti, hogy nem normális! Ilyet normális ember a száján ki nem ejt, a mostani román-magyar viszony hátterével.????

Névtelen írta...

Nem sokra tartottam ezt a percemberkét de most már meg is vetem ezért a kijelentésért. Látszik, hogy nem járt még Erdélyben, vagy ha járt akkor is csak autóban végigutazva azt, pezsgőspohárral a kezében.

Ádám Gábor írta...

Sajnos ez a Schmitt tényleg ilyen hülye!
Ugyanolyan diplomáciai bunkó Mint Orbán!

casablanka írta...

Nem hülye ez, hanem szar, seggnyaló, köpönyegforgató.Ha nem az lenne, hogy tudna érvényesülni, mindig minden "széljárásban"ez egy ejtőernyős disznó. Első komment: Nagyapó ! Azt sose bánd, hogy az unokád vivni jár, a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Herne írta...

Szerintem a saját szövege volt. Schmitt egy tipikus túlbuzgó, stréber barom. Ide-oda rohangál, és mindenhol azt mondja, amit ott hallani akarnak tőle. Túlbuzgásában pedig, hát, képes még túlzásba is vinni. Az motiválja, hogy elismerést vívjon ki mindenkitől. Ezért ha velünk ülne egy asztalnál, az ellenkezőjét mondaná, és hevesen magyarázkodna, hogy nem tehetett mást. Klasszikus eset.

Románia schengeni egyezményhez csatlakozását én teljes mértékben támogatom egyébként. Cigányok százezrei lepik majd el Európát, így a franciák után minden egyes befolyással bíró európai állam megismeri ezt a remek kultúrát, és újragondolja azokat a fenenagy liberális eszméiket.

A nyugat-európai országok lakói nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy akármerre mennek, előbukkan egy kormos fej, kést szegez a torkának, és felvakkant: DICSÁK! Nyugat-Európában általában megvannak a városoknak azok a részei, amiket az ember elkerül, és akkor nem ütközik bele az aljanépbe. Sajnos mi már megszoktuk az utóbbi 20 évben, mióta ránkszabadították ezt a pestist, hogy bárhová megyünk, készüljünk fel a dicsákra, de a nyugat-európai, jóléthez és biztonsághoz szokott emberek nem fognak ennek örülni.

Herne írta...

Nagyinak: a vívás bizony hasznos is lehet manapság. Egyrészt a sporteszköz nem minősül fegyvernek, a tőröket nyugodtan magánál hordhatja a vívó, és persze adott esetben nem kell hezitálni, hogy használjuk az ilyesmit.
Ahogy pedig a dolgok állnak, nagyon úgy néz ki, hogy néhány éven belül szükségünk lesz olyan emberekre, akik járatosak különféle fegyverforgató technikákban. A sportszerű fegyverforgatás - ellentétben az önvédelemmel - egyelőre még nem törvényen kívüli tevékenység...

eSzeL írta...

Annak a károlyi mihálynak, akinek a szobrát a forradalmi kormány nem hajlandó eltávolítani az eddigi helyéről, az volt az álma, hogy mire Magyarország nagyjából akkora marad mint Pest megye, akkorra király lesz. Mit várjunk?

Névtelen írta...

Sokszor elgondolkodom azon, létezik egyáltalán igazi magyar érzelmű vezető?
Azon is elgondolkodom, hogy miért sikerül csak ilyen antimagyarokat a hatalomba választani?
Vagy a hatalom teszi ilyenné őket?

Névtelen írta...

Pontosan!

névtelen nagyi írta...

Most csak még jobban felhúztam magam, h, újból elolvastam:szabadon idézve: méghogy romániai magyarokként legyenek jók és így elvárhatják a kisebbségi jogokat....!? Huuuuuuuuh! Ez még a Fletónál is nagyobb barom! Milyen nyelven mondta ezt a szöveget??? Nem fordítási tévedés??? Szeretném hinni!

Gambit írta...

Na, akkor most annyit kérdeznék, hogy ki az aki ezen őszintén meglepődött? Én már képtelen vagyok rá. Forog tőle a gyomrom és legszívesebben megetetném Palikával a kibaszott Armani öltönyét, de hogy meglepődtem volna? Nem, azt egy cseppet sem.
Ezek ugyanannak az érmének a másik oldala, nem különbek egy centit se a másik bagázsnál. És ennek köszönhetően az ország ismét eltékozol egy történelmi lehetőséget.
Legszívesebben az egész kabinetet, Pali bácsistól, mindenestől kiköttetném a déli határszakaszra és lefilmezném, ahogy fölfalják őket a vadállatok, vagy csak szimplán megdöglenek... Intő példa lenne.

Gambit írta...

Reggel kellett volna elolvasnom a posztot, sikerült fölébredni tőle...

Névtelen írta...

Mondhatna mást, baromkáim? Mikor a magyar uralom volt kértünk e mást mi tőlük? Ők se hallgatták meg, és sokkal durvábban bánnak velünk, mint mi tettük ok a bunkóság! lényeglátó

Gambit írta...

lényeglátó - 1. Barmozzad a jó édes anyukádat otthon, ő biztos értékelni fogja (ideális esetben majd szépen hókon nyom a sodrófával). 2. Nem a megszállók mondogatnak ilyeneket a határon túli magyarságnak (ha ők mondogatnák, nem érdekelne, mert bolond lyukból...), hanem a tetves miniszterelnökünk. Egyértelmű üzenetként a magyar állam legfőbb közjogi méltóságától, hogy "ránk ne is számítsatok". Ez nemzetárulás.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló