Egy akkor 12 éves józsefvárosi fiú visszaemlékezése ’56-ról

- Szüleiddel és két bátyáddal egy Kerepesi úti lakásban éltetek ekkor. Milyen emlékeid vannak 1956-ból?

- 1956 októberének utolsó napjaiban a Baross térre néző, első emeleti ablakainktól édesanyám nem győzött elhessegetni. Aggodalomra minden oka megvolt, miután egyik reggel arra riadtunk fel, hogy páncélautók száguldanak végig a Kerepesi úton, és sűrű gépfegyverropogás kíséri őket. Fölfelé, a házak ablakaira is tüzeltek, rájuk pedig a Keleti pályaudvar tetejéről, de nem láthattuk, hogy kik és kikre lőnek, így ez az esemény bennem nemcsak nagy riadalmat keltett, hanem kíváncsiságomat is ellenállhatatlanul fölcsigázta. Előző nap ugyanott tankok dübörögtek, és rajtuk szabadságharcosok lógtak.


- Ekkor még csak 12 éves voltál…

- Tizenkét éves fejjel tudtam, hogy lenn, az utcán életveszélyes dolgok történnek, és a félelem nem tartott vissza attól, hogy az ablaknál leselkedjek. De engedelmes fiú voltam, és édesapám különben is ránk zárta az ajtót, míg átment a pályaudvarra élelmet szerezni, s hamarosan egy szép tollazatú fácánkakas véres tetemével tért vissza, ami különösségével tetézte izgalmamat.


- A novemberi eseményekből mi maradt meg benned?

- November 1-én, dél tájban aztán a ház udvari, Festetich utca felőli ablakait tette próbára egy újabb sortűz iszonyatos visszhangja, és a lakók közt futótűzként terjedt a hír, hogy a Köztársaság téren ávósok lőttek a pártház ablakából. Közben már gránátok is robbantak, újabb sortüzek dördültek, és hamarosan a házban mindenki tudta, hogy a pártházat ostromolják. Édesapám remegő kézzel zárta ránk ismét az ajtót, és elviharzott. Hamarosan hamuszín arccal tért vissza, és most ő szólított fel, hogy akkor tizennégy éves bátyámmal együtt – édesanyánk tiltakozása ellenére – tartsunk vele. A fegyverek ekkor már elhallgattak, s az utcán földúlt emberek siettek a Köztársaság tér felé.



A pártház ostroma



- Itt a pártházat ekkor már elfoglalták?

- Igen, és a pártház betört ablakain most takarókat, paplanokat és rengeteg élelmiszert dobáltak ki, majd vöröskeresztes autókra rakták. A Köztársaság tér sarkánál kiégett páncélautó füstölgő roncsai alól félig elszenesedett holttest csizmái lógtak ki, a pártházzal szemközti járdán pedig rendőregyenruhás holttestek körül szétszórt fényképes igazolványok, véres bankjegyek és cirill betűs iratok hevertek szanaszét. Az emberek azt mondogatták, hogy a pártházból még a sebesülteket összeszedő mentősökre is tüzet nyitó, nyomorult ávósok – őrnagyok, ezredesek – végül rendőröknek álcázva akartak menekülni, de a népítélet végzett velük.


- Mi volt a legmegrázóbb élményed?

- Az Erkel színház melletti fákon lábuknál fogva fölakasztott, félmeztelen, elhízott testek körül tolongott a tömeg. Odasodródtunk. „Aki köpött, az menjen tovább!” – mondta valaki, és a megalázott, megszomorított nép köpött… Összeszorult a torkom, és most is összeszorul, ha erre gondolok, mert nem emlékszem, hogy én is köptem-e, de lehet, hogy csak áltatom magam azzal, hogy talán nem...

4 kommentek:

nem vagyok ünneprontó írta...

l6. éves voltam és rengeteg mindent láttam akkor. Most is szép ünnepségre készülünk és nagy beszédekre. De halkan szeretném megkérdezni, mielőtt elkezdünk ünnepelni, nem kellene-e a 2006. oktoberi eseményeket tisztázni először? Vagy majd azt is 54 év mulva hozzuk tudomására a magyarságnak, mi is történt akkor? Tényleg mindenki tudja mi történt 56-ban?

névtelen nagyi írta...

Egyetértek . Én 8 éves voltam, és milliószor több dologra emlékszem. De, sajnálom, most tényleg nem ez a legfontosabb!
Néhány perce olvastam egy online hírt:" 2006 legsúlyosabb politikai felelőse Gyurcsány Ferenc"
Oszt, ennyi... és még sok-sok blaabla.
Akkor most mehet Ferike Cyprusra nyaralni a pénze után, s telelhet itthon a kényelmes Szemlőhegyi úti villájában...Na, erre kössetek csomót!!!

Névtelen írta...

Nem, senki nem tudja valójában. Mindenesetre nem az, amit mondamnak róla. Vsz. egyik verzió sem fedi teljesen a valóságot.

Névtelen írta...

http://translate.google.de/translate?hl=de&langpair=en|de&u=http://www.tkinter.smig.net/Romania/References/HoleInTheFlag/index.htm

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló