Mi a különbség? Avagy az év narancsos lenyúlása?

Amikor augusztus közepén Nagy Anna kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány Országleltár néven egy egységes, pontos és hiteles nemzeti vagyonnyilvántartást akar létrehozni, még senki sem hitte volna, hogy ezzel bármi gond is lehet. Hisz az a cél, hogy teljeskörűen számba vegyék az állam tulajdonában lévő termőföldeket és a hozzájuk tartozó művelésből kivett ingatlanokat, hogy az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi és műszaki állapotának egységes felmérése és dokumentálása megtörténjen, az azt hiszem minden további nélkül támogatható elgondolás.

Mint a fentiekből látszik az elképzeléssel nincs is semmi baj, azonban a megvalósítás kicsit félrecsúszni látszik, de ha egészen pontosan szeretnék fogalmazni, akkor azt kéne mondanom, hogy az ügy gyurcsányi gellert kapott és mára teljesen igazodik a már jól ismert abszurdisztáni ügymenetekhez.

Történt ugyanis, hogy a kormány Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert bízta meg az Országleltár előkészületeinek levezénylésével. Farkas nyomban munkához is látott, és szeptember 8-án utasította a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (Fömi), hogy gondoskodjon a leltárhoz szükséges légi fényképezés lebonyolításáról, és szervezze meg, hogy az ortofotók, azaz a térképészeti méretarányos légi felvételek 2011. július 15-ig elkészüljenek.

A miniszteri utasítás végrehajtásaként a Fömi október 15-én az unió hivatalos közbeszerzési lapjában, a Ted-en (Tenders Electronic Daily) közzé is tette a tárgyalásos közbeszerzési felhívását, aminek a határideje jövő hétfőn, azaz október 25-én jár le. Ha fellapozzuk a naptárat, akkor könnyen észrevehetjük, hogy a megjelenés és a beadás között mindössze 5 munkanap telik el, ami azért valljuk meg meglehetősen furcsa egy nettó 4,8 milliárd forintos munka esetén. [katt a linkre]

Azonban a furcsaságok sora itt még nem ér véget, mert időközben kiderült, hogy a Fömi 2008-2010 között három részletben már egyszer lefotóztatta az ország területének nagy részét, egészen pontosan 70 ezer négyzetkilométert, mivel az EU-s agrártámogatások ellenőrzéséhez, azaz a Mezőgazdasági Parcella Ellenőrző Rendszer (MePaR) létrehozásához erre már korábban szükség volt.

A kérdésre, hogy akkor most miért szükséges újrafotózni mindent a minisztérium a következő választ adta: „a MePaR esetében mindig nyáron, vegetációs időszakban történik a felmérés, amikor a növényzet a legdúsabb, hiszen a térképezés ott mezőgazdasági szempontú. Az Országleltárhoz azonban ezek a felvételek csak korlátozottan alkalmasak éppen a dús növényzet miatt. Az Országleltár felvételezése az ország legnagyobb részén vegetációs időszakon kívül, kora tavasszal - tavasszal történik, amikor a növényzet nem zavar bele az ingatlanok pontos lehatárolásába és feltérképezésébe, amikor minden tereptárgyat jól lehet majd azonosítani a felvételeken.”

Igen. Jól értjük. Azért kell újrafotózni mindent, mert sok a zöld, a levél, meg a lomb.

De ne legyünk kicsinyesek és mondjuk rá, hogy rendben van, ez valóban okozhat problémát. Azonban az már nehezen érthető, hogy az hogy lehet, hogy a korábbi fotózás, ami igazából csak néhány hónapja fejeződött be mindössze 160 millióba került, most pedig ugyanezért a harmincszorosát, 4,8 milliárdot akarnak kifizetni.

Erre már nem nagyon volt válasza a minisztérium illetékesének, mindössze azt közölte, hogy az újonnan készülő ortofotók felbontása a korábbi 50 centiméteres képfelbontással szemben, most 20 cm-es felbontású lesz. Egyébként meg a majdani győztes cégnek nem csak fotózni kell, hanem néhány esetben helyszíni felméréseket is el kell végeznie. És kész.

Mindezt a korábbiak harmincszorosáért, közel 5 milliárd forintért…

De mielőtt még valaki azt gondolná, hogy ez a történet csúcspontja, akkor azt ki kell, hogy ábrándítsam. A legszebb része még hátra van.

A Fömi ugyanis a nagy és drága feladatra való tekintettel a közbeszerzési eljárásban nem kívánt kicsi cégekkel bajlódni és az ajánlati felhívásban egyszerűen kikötötte, hogy a pályázóknak az előző három év mindegyikében legalább 1,5 milliárdos árbevételt kell felmutatniuk. A magasan meghúzott árbevételi határ meglehetősen leszűkíti a potenciális jelentkezők körét, olyannyira, hogy a szakági statisztikák szerint lényegében azt csak egyetlen hazai vállalkozás, a Geodéziai és Térképészeti Zrt tudja teljesíteni. Az elmúlt három évben csak nekik volt 2 milliárd forint körül bevételük, a piac többi szereplője ennél jelentősen kisebb, 1 milliárd alatti eredményt tud csak felmutatni.

Ha pedig egy picinyt tovább böngésszük a netet, akkor könnyen ráakadunk arra az apróságra is, hogy a Geodéziai és Térképészeti Zrt a narancsos kormány megalakulásakor két remek emberét is delegálta a közigazgatásba. A cég egyik igazgatósági tagjából, Farkas Imréből közigazgatási államtitkár lett a projektért felelős Vidékfejlesztési Minisztériumban, a másikból, Toronyi Bencéből pedig főigazgató lett a pályázatot kiíró Földmérési és Távérzékelési Intézetben. De természetesen ők jelenleg már nem igazgatósági tagok és nem is résztulajdonosai a részvénytársaságnak, hisz ezektől a kinevezésük után azonnal megváltak.

Mit mondhatnák erre?

Azért vannak érdekes véletlenek Abszurdisztánban.

És valószínűleg az is csak egy fatális véletlen lehet, hogy a pályázati kiírás a szoros határidők ellenére nem rendelkezik késedelmi kötbérről, viszont 20 százalékos előleget biztosít a majdani tendergyőztesnek…

14 kommentek:

Herne írta...

Hát igen, az áldott jó demokrácia...várom, hogy a narancsos tábor, és úgy általában a közélet, minimum olyan hangos patáliát csapjon, mint a nagyonis helyénvaló "LÓGJON!" felkiáltás után!

Herne írta...

Apropó, az a nyomorult családverő, gengszteresdit játszó félmajom még mindig a helyén van? Ejnye Viktor, azt mondtad megvéditek a családokat és a közbiztonságot...

Névtelen írta...

Ez fog menni 4 évig,az előző 8 év nem volt elég?Az időjáráson kívül nem sok minden változott......az ország pedig tűri csendben.

Névtelen írta...

Milyen érdekes, hogy ezt a hírt pont ugyanazzal az ordas nagy csúsztatással tálalja a tisztelt cikkíró, mint az Index...

Szóval ez a történet pontosan úgy néz ki, hogy nem CSAK a fotózásért fizet a kormány ötmilliárdot. A cikkben belinkelt oldalon ott van feketén-fehéren, tessék elolvasni:

"Országleltár 1. ütem: digitális ortofotók készítése, állami tulajdonban lévő termőföldek és a hozzájuk tartozó művelésből kivett ingatlanok helyszínelése, jogi-mérnöki állapotfelvétele, adatbázisok előállítása, és meglévő nyilvántartások rendezése. Az országleltár 1. üteme 105 000 db +90 % földrészletet érint.
A légifényképek elkészítésének határideje 15.5.2011, az ortofotók előállításának határideje 15.7.2011 amennyiben rendelkezésre áll legalább 25 légifényképezésre alkalmas nap.
Az integrált nyilvántartási rendszer adatbázisának előállítási határideje: 1.12.2011."

Na most, én nem vagyok szakember, nem értek hozzá. Lehet, hogy elvégezhető lenne ez a munka kevesebb pénzért, lehet, hogy nem. Annyi bizonyos, hogy egy igen jelentős, nagy volumenű munkáról van szó.

Viszont a tisztelt cikkíró - aki vélhetően nagyon radikális és nagyon hazafi és nagyon harcol a kendőzetlen igazságért - szégyellhetné magát, hogy a balliberális hazugsággyárasok szintjére süllyedt, és leírta ezt, majdnemhogy az Index cikkéből másolva:

"De ne legyünk kicsinyesek és mondjuk rá, hogy rendben van, ez valóban okozhat problémát. Azonban az már nehezen érthető, hogy az hogy lehet, hogy a korábbi fotózás, ami igazából csak néhány hónapja fejeződött be mindössze 160 millióba került, most pedig ugyanezért a harmincszorosát, 4,8 milliárdot akarnak kifizetni."

Ez bizony egy ordas nagy csúsztatás... Lelke rajta!

Gambit írta...

Bár az előttem szóló Névtelen rendkívül modortalanul és félreérthetően adta elő magát, annyiban igaza van, hogy a szerződés korántsem olyan egyértelmű gazemberség, mint ahogy azt a poszt állítja. Tárgya a következő: "Vállalkozási szerződés az Országleltár 1. ütemének keretén belül digitális ortofotók készítése, állami tulajdonban lévő termőföldek és a hozzájuk tartozó művelésből kivett ingatlanok helyszínelése, jogi-mérnöki állapotfelvétele, adatbázisok előállítása, és meglévő nyilvántartások rendezése vonatkozásában."
Nos, ez elég sok helyszíni kiszállást jelent, jogi-mérnöki szakértőkkel és részletes adminisztrációval, adatbázis-készítéssel ami nem olcsó móka. Így már kicsit érthetőbb a majdnem 5 milliárd rúpia...
Továbbá a szerződés tartalmaz kötbért, lásd: "III.1.1)A szerződést biztosító mellékkötelezettségek
Késedelmi kötbér;
Meghiúsulási kötbér: a nettó vállalási ár 20 %."

eSzeL írta...

No igen, az igazán hihető hazugságok ~80%-a igaz. Attól hihető. Csak úgy kérdezném : az előző felmérést kockás füzetek segítségével végezték? Sajtcetlikre fel irkálva, hogy mit fényképeztek és mit nem? A dús vegetációban miben egyértelmű volt a képről és nem kellett kiszállni sehová? Szóval azok nélkül a "követelmények" nélkül nem lehet elvégezni a feladatot.
Ideje lenne megtanulni újra magyarul gondolkodni.

eSzeL írta...

miben > minden ;-)

Gambit írta...

eSzeL - A "dús vegetációs" felmérés teljesen más célokat szolgált. Nem egy komplett állami vagyonfelmérésről szólt, úgyhogy nem kellettek hozzá helyszínre kiszálló szakértők, állapotfelmérés, minimális dokumentációt igényelt és a vizsgált terület is kevesebb kellett, hogy legyen (mert ott csupán mezőgazdasági földterületek szerepeltek, míg az állam tulajdonában azért nem csak azok vannak).
A MePaR számára a lényeg a felvételek elkészítése volt, hiszen azok jórészt a telekhatárok egyértelműsítésére kellettek (ilyen alapú ellenőrző rendszer esetén ez logikus). És valóban nem mindegy, hogy mikor, illetve milyen céllal készülnek a képek (aki fotózott már életében, az tudja, hogy ugyanarról a dologról legalább millióféle képet lehet készíteni, attól függően, hogy mit akarunk láttatni).
Nekem inkább a határidő rövidsége szúrt szemet, nomeg az illetékesek vitathatatlan kedvezése a volt anyavállaltuknak...

Névtelen írta...

Én azt sem bánnám, ha az 5 milliárdot nyilvánosan osztanák szét maguk közt, feltéve, hogy az az előző szoci libsi garnitúra magánvagyonából lett "vissza privatizálva", és természetesen az 5 milliárd csak a jutaléka lenne a teljes összegnek, amit visszaszereztek. :-)

eSzeL írta...

A dús vegetáció torzító hatása persze megvan, de ne felejtsük el, hogy nem asztalokat és székeket keresünk. A minimális hosszúság inkább méterben értendő mint centiméterben. Ennél a nagyságnál már nem sokat számít a vegetáció sem. Az erdőt, gyümölcsöst egyéb évelő növényeket jól be lehet határolni. Merem remélni, hogy a maradék állami vagyont ( amit teljesen törvényellenesen adtak el ill. oda de sem az elmúlt 20 sem az azt megelőző 45 év emberei sincsenek elszámoltatva ) nem nagyítóval kell keresni.

Névtelen írta...

Én sem vagyok szakember, de nem volna egyszerűbb és olcsóbb műholdas felvételeket megrendelni? Azt se értem, mi a fenének kell 20 cm-es felbontás...

Névtelen írta...

Galcika

Egy közmondás jut eszembe: Akit a kígyó megmart, a gyíktól is fél.

Zeki írta...

Kedves Névtelen 12:14!

Csak a történeti hűség miatt szeretném jelezni, hogy az üggyel a mai Magyar Nemzet is foglalkozik és ők is hasonlókat feszegetnek, mint a fenti cikk. A mutyizás pedig tök mindegy, hogy kicsi csinálja akkor is az, annak a nyilvánossággal való megismertetése pedig szintén nem oldalfüggő.

Gambitnak pedig felhívnám a figyelmét, hogy a kiírás igazából nem tartalmaz kötbért, hisz késedelmi kötbért nem ír, csak meghiúsulásit. Azaz ha nem tévedek, csak akkor kéne a győztes cégnek bármit is fizetni, ha a munka soha nem készül el. Vagy én értem rosszul?

casablanka írta...

Ezért "minden tiszteletem " a Fidesznek, hogy 20 év után még megpróbálják ? a maradék vagyont felmérni. Eddig ezt kevesen tették. Miért? Kinek a felkérésére?az egy másik értekezés tárgya.Milyen felbontásban? mellékes.Ott vannak a müholdak bármikor lefotózhatnak, bármit de akkor milyen cimen lehet pénz felvenni érte?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló