Devecser, öt nappal a katasztrófa után [+videó]

Szombaton, mielőtt még lezárták volna az idegenek előtt a települést, sikerült bejutnom Devecserre. A látvány, ami öt nappal a katasztrófa után fogadott még mindig leírhatatlan. A tévében bemutatott képek, a sajtóban megjelenő fotók tragikusak, de messze nem tükrözik vissza a valóságot, mert az sokkal, de sokkal szörnyűbb…

Mindent beborít az iszap. Mindent. Amerre néz az ember szemmagasságig minden vörös, minden szennyezett. A helyiek és a mentésben részvevők ugyan próbálnak tenni valamit, megy a takarítás, megy a házakból való ingóságok mentése, de talán ők is tudják: igazából ez lehetetlen feladat. Olyan mennyiségű vörösiszap van mindenhol, hogy azt képtelenség lesz maradéktalanul valaha is eltüntetni, a házfalakról, az utcáról, és a növényekről lemosni…

A levegő fullasztó. Ahogy szárad ki az iszap, egyre jobban porzik fel. Maszk nélkül lehetetlen hosszabb időt ott tölteni, az utcákat mossák, locsolják, hogy minél kevesebb por szálljon fel, de az ennek ellenére ott van mindenhol… a nehézfémek mérgező elegye beleül mindenbe…

Akármerre néztem mindenhol csak a pusztítás, a pusztulás nyomai…






Hazafelé jövet, hogy ne hordjam szét a fél világba a kocsira rakódott vörös szennyeződést, beálltam Ajkán a MOL-kúthoz lemosatni az autót. Miközben vártam, hogy végezzen a gép odajött hozzám egy ember. Kezdetben az automata kezelése felől érdeklődött, aztán a kocsira nézve megkérdezte, hogy hol jártam.

Beszélgetni kezdtünk. Kiderült, hogy az ő édesanyja volt az az idős néni, akit úgy elsodort az iszapömlés, hogy csak három nappal ezelőtt találtak rá. Mesélt az elmúlt napokról, a történésekről.

Döbbenetes volt…

Lényegében mindenki tudott arról, hogy szivárog a gát, hogy abban jóval több iszap van, mint amennyi lehetne. Mégsem történt semmi sem. A tároló egy időzített bomba volt, ahol nem az volt a kérdés, hogy felrobban-e, hanem az, hogy mikor.

Elmondta még, hogy megkereste őket a MAL, és kegyesen felajánlották, hogy akkor ők állják a temetés költségeit. Elküldte őket. „A gyilkosok pénzére nincs szükségünk…”


----------------------------------------------------------------------------------------------
Adománygyűjtés

A katasztrófa károsultjainak megsegítésére az adományokat az OTP 11784009-20200673 számú bankszámlájára várják. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy "iszapkárosultak".

A Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók, és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra 200 Ft-ot adományoznak.

Az online adományozás pedig IDE kattintva érhető el.

6 kommentek:

casablanka írta...

A MAL zrt. nagyon be lehet sz@rva mert a múlt héten,arról beszéltek, hogy okvetlen kell folytatni az üzemben a termelést, mert 1400 munkahely van veszélyben, majd 3000-ről beszéltek, ami mára már 10 000-re növekedett.(Mintha az egész Dunántúlnak náluk lenne a munkahelye) Az viszont csak a hétvégére jutott eszükben, hogy illene bocsánatot kérni legalább és nem mosni magukat mint Ágnesasszony a lepedőjét..Remélem Orbán tartja a szavát most az egyszer és a" kárnak megfelelő" lesz tényleg a büntetés és elhajtja őket a bús büdös éjszakába, eltöltenek néhány szép évet a sitten.

permetlé írta...

Van amire senki nem figyel, s folyamtosan rossz kérdéseket tesznek fel. Miért kell ennyire védeni azt a gyárat, a 3000 munkahelyet, a felelősőket pedig meg fogják keresni! Komolyan elhiszi mindenki, h mindennap ott van a miniszterelnök s az ott Lakókat védi?? Mostmár ez a nemzeti összefogás fingot sem ér az iszapbili kiborult. soros gyuri bá, államtitkár, pintér, hadsereg, repülők, rendőrség, katasztrófavédelem, volt newyorki körmányzó, eu biztosok, wwf, bbc, cnn helló - Mit gyártanak ott amit a katonasággal kell védeni? Talán többen lettünk 10millánál és több alufóliára van szükségünk s ez egy nélkülözhetetlen termék? Mi az a megrendelői igény, amely túltermelésre ösztökél egy gyárat és meg kell miatta szegnie minden szabályt? Szörnyű egy visszahatás, de mindez csak járulékos és látható hozadéka a a gyár tevékenységének, kormányengedéllyel. Ha kiderülne mit is gyártanak ott valószínű nagyobb baj lenne, mert akkor borulna csak aztán az iszapbili, de akkor rendesen. Oknyomozó riporterek nálunk ugyebár nem nagyon vannak... Egykor a vas és acél országa voltunk, mára kiderült, inkább alamínium nagyhatommá váltunk, csak senki nem tudta eddig.
Mivel ez csak egy blogkomment úgy is lesz kezelve, de azért érdemes megjegyezni még, az időjárás manipuláló chemtrail anyaga: az aluminium

horgász írta...

Aszonygyák: a Dunán nincs halpusztulás.
Nincs is, csak én láttam rosszul 100 méteren belül 8 (nem sok...) partavetett kéttenyérnyi méretű friss dögöt a Duna partján a dömösi - Dunakanyar - részen. Pár óra múlva visszamentem és már kikezdték a haltetemeket a madarak. Gondolom azok sem fognak elhullani... Ja, hogy szavam ne feledjem: a mederszéli iszapos rész meg foltokban vöröske volt, de ezt is rosszul láthattam, mert a hírek arról szólnak, hogy a Dunán nincs probléma.
Gondolom a pár kilométerrel lejjebb lévő partmenti csápos kutak, amik Bp ivóvizét adják szintén nem szennyezettek. Nyah, megyek inni, mert megszomjaztam.

horgász írta...

Ma reggel kontár módszerrel megmértem a csapvíz Ph- és klórszintjét:
Dunakanyar: 7,1-7,2 (szerintem normál érték)
Buda: 7,2-7,3 (szerintem normál érték)

Az, hogy mi van benne - nem tudom.
Továbbra is bízom benne, hogy szólnak, ha ne itassam a gyerekkel.

Herne írta...

Állják a temetés költségeit. Ekkora taplóságot is csak Fletó és böszme haveri köre képes kitalálni. Ezek totális szociopaták. Ezeknek elzárva lenne a helye, valami sötét lyukban, ahol a napi program az elektrosokk és a lobotómia.

Névtelen írta...

Mi meg az öszödi böszme,meg a haveri köre temetési költségeit állnánk.Ezeket gyalúlatlan ládában kaparják el.(Anubis).

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló