Nem Koppányt

Zas Lóránt: Nem Koppányt
(Csupán magyar. Stampa Lászlónak)


Nem Koppányt siratom, hanem
a harci kedvet, a kopját
siratom, a tegezt, a lándzsát,
a harci mént, hogy mindenért
és mindenkinek megfeleljek,
hogy dédapámmal és unokámmal
ott legyek Mohácsnál, Majténynál,
Világosnál, Visegrádnál,
a Bánátban és Bácskában,
ahol csak csatánk van,
és magammal rántsam a
törököt Nándorfehérvár
bástyájáról a halálba,
hogy Zrínyivel haljak vad-
kantól és cselszövéstől,
amelytől annyiszor haltak
eleink átkot hörögve
a császárra. Nem Koppányt
siratom, világtájakra
vágott testéből vér szivárog,
Jézusunk Ő, megfeszítettetett, fel-
négyeltetett: Trianon-előtti
tálca, László feje, Dózsa trónja,
pernyébe fúlt forradalmaink
szalmalángja, haduraink:
Emese, Álmos, Árpád nem
nemzettetek elég gyermeket
a világra. Nem Koppányt
siratom, hanem az almafákat,
bozótjainkat, cserjéseinket,
fűzfáinkat, fenyveseinket
és tölgyeinket, szél ha támad,
parazsat, pattogó szikrát,
palánkba harapó duhaj lángot,
Koppány seregét siratom:
Bornemissza Gergőt, Esze Tamást,
Bercsényit, Bemet, a pesti srácot,
aki csatázott. Nem Koppányt
siratom, hanem az orosz
hómezőbe vesztet, a bakó
Bogártól felhúzottat, meg-
gyalázott asszonyainkat,
sírokat, a keresztet.
Álmainkat siratom,
regéinket, a meséket,
Fanyűvő Jánost siratom,
Árgyélust, Tündér Ilonát,
az egri nőket, igriceinket
siratom, táltosainkat,
Prohászkát, Apor Vilmost, a
féllábú Jánost: húsunkból
és vérünkből még eposz
nőhet. Nem Koppányt siratom,
hanem a tartást, a mindent
kimondó szót, az esküt, ami
köttet. Nem Koppányt siratom:
magamért ejtek könnyet.


1995. március 13.

15 kommentek:

Böczike írta...

Röviden és tömören erről van szó! Arról nem is beszélve, hogy milyen csodálatosan van megfogalmazva! Kíváncsi vagyok, hogy a névtelenek, most mibe kötnek majd bele. Talán abba, hogy miért nem a Kommunista kiáltványból van itt részlet, vagy valami hasonló!!

Névtelen írta...

Ez egy Zas (Szasz, Malomfalvi, stb.) vers. A szerzője, mint a Magyarok Vasárnapja szerkesztője, 1967-ben disszidált villanyszerelő Wass Albert élete utolsó tíz évében becsapta az írót, gyermekei elől el akarta perelni kiadási jogokat - majd mikor a bíróság is ellene hozott ítéletet Los Angelesben, akkor elmebetegnek akarta nyilvánítattni Wass Albertet.
Ennyit, röviden Szász Lórántról, a "csodálatos" költőről - nem a belekötés, hanem a tények okán, kedves Böczike. (Vannak az olvasók között néhányan, akik nagyon is jól ismerik a soknevű amerikai szélhámost!)

Névtelen írta...

Bocika!!Múúúúú!!!!!

a névtelenség leple mögül írta...

Mindamellet, hogy valóban Malomfalvi Szász a neve és a Zas-t csak a külföldön való könnyebb megjegyezhetőség kedviért használja, az ilyen állításokat be is kell ám bizonyítani! Nem csak itt névtelenül dobálódzni velük!
Különben kimerítik a rágalmazás fogalmát, ami büntetendő cselekmény.
Wass Albertről is szívesen tudnék többet, mert róla is csak igen keveset tudunk valójában...
Ennek ellenére egy fél ország bukik rá!

Unknown írta...

Szerintem a vers nagyon is tükrözi amit e Nemzet érez ,s akar érezni .
A költő ,író - (minden rosszban van jó ,minden jóban van rossz) is tehet lépést a hibái javítására és tévedéseit megtanulhatja ,tehát ha egy kicsit is foglalkoznátok Eleink hitével ,hitünkel akkor tudnátok ,egy Magyar képtelen élni az ördög nélkül ,mert akkor nem lenne egyensúly és Harcosaink nem tudnának megküzdeni a gonosszal.Az ördög rossz ,de nem ő a gonosz .A Jó és Rossz ,ha nem tudnátok ,ők testvérek és egyezségben élnek a gonosz ellen .Az alku úgy van lefektetve ,hogy aki nem tud éltében megfelelni a jó szabályainak akkor ,útja végén a Pokolba kerül ,és bűneit ott tanulja és javítja ,majd csak ezután van lehetősége átkerülni a Mennybe .A Pokol ura pediglen nem az Ördög egyedül ,hiszen a túlvilág egy hely és nem kettő .Ez olyan mint a matematika van egy alaphalmaz a,miben fellelhető több kisebb halmaz .Jelen esetben a Túlvilág az alaphalmaz és a két részhalmaza a Pokol és a ,Mennyország és így nem rendelkezik az ördög teljes hatalommal a lelkek felett .Viszont akit megkap azt megleckézteti .Ezen felül vannak állandó lakói is a Pokolnak ,ezek közé tartoznak mintegy ezeréves múltunk majd mindegyik vezetője .A mostaniak pedig gyűjtögetik pontjaikat amit majd lelkesen élveznek a Pokol legmélyebb bugyrában . Hála ÍZ-TEN -nek !!!
A fény felé való út pedig nagyon fontos hiszen fény nélkül nincs élet .
Nézzetek vissza a Sumír Eleinkig .Tanuljatok Magyar hitet ,történelmet és rájöttök a magyarnak csak rosszat hozott ez az együgyű kereszténység .Nincs olyan hogy csak egy ,Hisz Istenünk sem egy hanem két csodálatos termékeny lény szerelme .Így van ÍZ-TEN -ünk .E nevek összeforrva élnek bennünk mint ahogy az a teremtés előtt összeforrt .Legyetek Magyarok ,s igyekezzetek visszatérni Emberi mivoltotokhoz .Csak Embernek Asszonynak szüntetek meg létezni nem élő érzőnek ,ébredjetek fel ,s lássatok valóságot ,mert ez a mesevilág nem kell a Magyarnak !!!
Minden külföldről haza író ÍZ-TEN üzenetét őseink szeretetét sugallja .

Böczike írta...

július 10. 2:09-nek!

Köszönöm, hogy reagáltál a két soromra, de az állításomat fenntartom, hiszen én a csodálatos jelzőt a versre írtam és nem a költőre!

Névtelen írta...

Malomfalvi, Bözödi, Szasz, Zas Lóránd (Lóránt) úr néhányszor már volt börtönben. No, nem azért amit önmagáról írt az "emigrációban" - hiszen mint 1967-ben küldöldre szökött nem volt politikai üldözött, 56 után néhány hónapig volt előzetesben aztán elengedték - hanem mert adócsaló volt a Nagy Költő. A Wass-ügyben ellene hozott ítéletet sokan ismerik az országban. És ezt az ítéletet nem a "komcsi" Magyarországon mondták ki!
A soknevű kaliforniai kalandorról és Wass Albertről "KI MENTI MEG WASS ALBERT LELKÉT?" címmel Szemenyei-Kiss Tamás írt tanulmányt, melyet az interneten is el lehet olvasni, a cimet beírva a keresőbe.
Fegyveres szabadságharcosnak adta elő magát Amerikában, majd kiderült, hogy egy olcsó kis röplapozó volt, akit később, a hatvanas években szovjet jutalomüdüléssel fizettek a jó munkájáért (így kaphatott útlevelet Jugoszláviába is, ahonnan megpattant...)
Lehet róla elég sokat olvasni az interneten is.
A versei?... Ízlés dolga. A nagy költőinkhez közel sem jöhet, de még az elmúlt évtizedek ismertebb poétáihoz sem.

Névtelen írta...

Az, amit az emberről írnak, egyáltalán nem biztos, hogy megegyezik magával az emberrel és a valósággal...

Ez pedig egy hülyeség: "hiszen mint 1967-ben külföldre szökött, nem volt politikai üldözött", mert még a nyolcvanas években is voltak politikai üldözöttek, akik nyugatra "szöktek".

Távolról sem szándékozom bárkit is védeni, de vigyázni kell az olcsó átalány-következtetésekkel!
Pl. az olyanokkal is, hogy egy amerikai ítélet feltétlenül objektívabb kell, hogy legyen, mint egy magyarországi!

Névtelen írta...

2010. július 10. 23:00

Üdv hírszolgálatos! Inkább a besúgói tevékenység mindennapjairól értekezz! Az a te szakmád!

Névtelen írta...

2010. július 10. 23:00

Üdv hírszolgálatos! Inkább a basúgói tevékenység mindennapjairól értekezz! Az a te szakmád!

Névtelen írta...

Ünnepeljük csak Szász-Zas-Bözödi-Malomfalvi,stb. urat!! Kiérdemelte. Stoffán György újságíró amit kellett, megírta róla. Számomra ennyi is elegendő volt, hiszen dokumentumokat (többek között a kaliforniai bíróság ítéletének másolátát is) bemutatta a nyilvánosság előtt. Az, aki Wass Albert fiaival perben áll, aki Wass Albertet őrültnek akarja beállítani csak azért, hogy a Szász-Turcsány közös vállalkozásnak minél több pénze legyen a hungarista író műveiből - az számomra és talán milliók számára is, gazember.
A kaliforniai szélhámos tehát lehet akár kiváló költő is... (a börtönben sokan írogatnak verseket) mint ember, a társadalom, a társadalmak alját képezi.

Névtelen írta...

Mér, a Stoffán, az jobb? Az nektek a hiteles vélemény????

Névtelen írta...

STOFFANESCU!!!!

Névtelen írta...

Hát most a tolvaj, hazudozó Szász Lórit véditek, aki becsapta Wass Albertet és a fiai elől el akarta csalni a pénzt? Vagy a bűntársát a szemét Turcsány Pétert, aki a Wass-könyvekből gazdagodott meg?

Névtelen írta...

A Stoffán (vagy inkább Stoffanescu) eddig nem volt olyan eszme, munkahely vagy csapat melyet egy idő után ne árult volna el. Most valahol a székelyeknél szélhámoskodik. Emlékezzünk csak arra, mikor kilépett a Jobbikból - akkor miket írt.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló