Kinek állt érdekében?


Péntek éjjel óta nagyrészt a moszkvai, Borisz Nyemcov-féle gyilkosság foglalkoztatja a világ politikai történései iránt fogékonyakat. Az érdeklődés persze nem véletlen, hisz az ügy jóval több annál, mint hogy lelőttek egy embert az orosz főváros központjában. A nálunk kevésbé ismert Borisz Nyemcov ugyanis az 1990-es évek egyik vezető orosz politikusa, de legfőképp Vlagyimir Putyin jelenlegi ellenzékének ikonikus alakja, aki több közeli hozzátartozója és ismerőse egybehangzó állítása szerint is komoly bizonyítékokat gyűjtött össze az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről és Putyin szerepéről a konfliktusban.

Hogy mi is történt azon az éjjelen tényszerűen, ma már lényegében tudható, mivel az utcai kamerák rögzítették az eseményeket. Nyemcov éjjel féltizenkettő környékén az ukrán modell barátnőjével, Anna Durickajá-val sétált a Kreml közelében, amikor egy rá lesben váró valaki rálőtt. A politikust négy golyó találta el és azonnal belehalt a sérüléseibe. A támadó pedig egy fehér autóval elmenekült.

Eddig a tények. Innentől minden más csak találgatás.


„Az, hogy a Kreml tövében megöljék az ellenzék vezetőjét, az felfoghatatlan. Az ország a szakadék felé rohan. Borisz az igazságért halt meg” - mondta az eset után Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, mintegy visszhangozva az orosz ellenzék és a Nyugat álláspontját, kimondva, kimondatlanul sejtetve azt, hogy Nyemcovot lényegében Putyin tette el láb alól.

A nagy kérdés, hogy valóban ez történt-e?

Ha jól végiggondoljuk a dolgot, akkor láthatjuk, hogy Putyinnak több okból sem állt nagyon érdekében, hogy Borisz Nyemcovot gyanús körülmények közt lelőjék, főleg nem olyan teátrális körülmények közepette – az orosz nemzeti színekkel díszített hídon a Kreml mellett -, mint ahogyan az történt.

Az egyik ok, hogy az orosz elnöknek nem lehetett szándékában nemzeti hőst faragni az ellenzék vezéréből és ezzel további verbális muníciót adni a kezükbe. Továbbá az sem lehetett kérdés Putyin számára, hogy a gyilkosságot követő világsajtóban megjelenő reakciók döntő többsége - tekintettel a fősodratú média tulajdonosi hátterére – az ő számlájára fogja írni a történteket. Arról már nem is beszélve, hogy Putyin támogatottsága az oroszok körében nagyon magas, így Nyemcovnak akármilyen bizonyítékok is voltak a kezében nem sok esélye lett volna egy gyors hatalomváltás kikényszerítésére.

Így aztán első ránézésre úgy néz ki, hogy az orosz elnöknek nem állt érdekében a konfliktus. Persze azért ez nem jelenti azt, hogy nem lehetett köze hozzá.

Érdekes kérdés aztán maga a helyszín is. A szakértők döntő többsége azt találgatja, hogy az elkövetők miért pont a Bolsoj Zamoszkvoreckij hídat választották a gyilkosság helyszínéül, mivel az a forgalmassága és központi helye miatt „nem a legideálisabb hely” az ilyen jellegű cselekményekhez. A gyilkosság mégis itt történt és az sem vita kérdése ma már, hogy az egész jól meg volt szervezve.

De akárki is gyilkolt, a helyszínválasztás vagy azt sejteti, hogy Putyin nem tud rendet tartani a Kreml közvetlen környékén, vagy azt, hogy ott csak az ő emberei tehetnek meg bármit is, azaz magát a gyilkosságot is csak ők követhették el.

Az ügy finoman szólva is szövevényes és ma még jóval több kérdés van, mint válasz főleg úgy, hogy újabban egyre többen vetik fel a CIA esetleges szerepét a történtek mögött. Ami azért valljuk meg, egyátalán nem lenne meglepő.

4 kommentek:

Névtelen írta...

A legfontosabb érv V Putyin mellett, miért most, az ukrajnai káosz idején ölette volna meg ezt a finoman fogalmazva is kétes, USA báb alakot! Hisz már akár 10 évvel ez előtt iskényelmesen megtehette volna, sőt, még B,Jelcin idejében!

Karina írta...

Nem értem milyen " verseny " folyik manapság? Melyik , milyen nációhoz tartozó ember,emberek élete értékesebb, azoké, akik a haláltáborokba űzve haltak meg,v. akiket bevagonírozva kergettek a halálba, vagy azoknak a civileknek, vagy azoknak a katonáknak az élete, akik bombázták Irakot, a volt Jugoszláviát és a többi országot? Vagy az a norvég "fiatal" aki kivégzett csak úgy 60-70 baloldali fiatal gyerekembert ? és most "büntetésűl a 3 szobás összkomfortos " börtönében múlatja napjait" és az a legfőbb gondja, miért nem kap friss játékokat a neten? Mi történik már ebben a kifordított világban? Az erősebb hatalmi parancs szerint, netán ideológiák szerint kell döntenük melyik ember "érdemli" meg, hogy elpusztuljon,a "védelmi, v. támadó fegyverek által" v. melyik ember hal meg " érdemtelenül?" Mi történt a" legfőbb érték az ember" c. szlogennel? v. mi van az "emberi méltósággal" amit állandóan hangoztatnak jobbról is balról is keresztények, liberálisok és ateisták mind. Vagy nekünk mostmár csak a verseny, a profit, a pénz hajhászás a lényeg, vagy eldöntik az " okosok " ki a mi " 1.sz főellenségünk és ki a legfőbb gonosz", s az nem is olyan nagy baj, ha.elpusztul.

Attila írta...

Nemrég voltunk tanúi egy sajátos főszerkesztőcserének a Charlie Hebdo nevű lapnál. A hírverés fokozása érdekében még kiparancsolták az EU vezetőket is azzal, hogy kiállnak a szólásszabadságért. Az sem számított, hogy egy Dieudonné nevű humorista 4 szóval gyorsan megmutatta, hogy csak a Hebdo szólásszabadságáert álltak ki, az övéért nem. Érdekes módon a vezetőknek ez fel sem tűnt, mert senki nem tiltakozott. De a lap példányszáma a néhány tízezres nagyságrendről vagy 6 millióra szökkent, jelentősen megnövelve a laptulajdonos Rotschildék nyereségét.

Lehet, ezekben a körökben így szokás és most sem történt más, csak Nyemcovot leváltották. Megkérdezték, mik az eget és Putyint rengető bizonyítékai és amikor bemutatta, akkor azokat gyengécskéknek találták. Talán úgy itélték meg a helyzetet, hogy ez a teátrális kivégzés többet hoz a Putyin-ellenesség konyhájára és egyben megszabadulnak egy életművésztől, aki eddig sem tudta letörni a Putyin iránti szimpátia folyamatos növekedését. Mindenesetre a bizonyítékok azóta sem kerültek elő.

Németi JUci írta...

Az ellenzéki orosz újságirónak Ukrán barátnője volt, akinek hajaszála sem görbült, pedig kéz a kézben sétáltak a hídon mikor a gyilkosság megtörtént.! Hátha itt is közre játszott egy " Jóbarát " ami itthon nem sikerült neki, mármint a " korrupció" miatt, ott igen? Persze ez csak költői kérdés!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló