A nyílt titok


Nem mintha eddig nagy titok lett volna bárki előtt is, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverrel, de az is tény, hogy a zsidók ezidáig még soha sem ismerték el hivatalosan, hogy valóban birtokolnak ilyen tölteteket. Továbbá ugyanilyen tény az is, hogy eleddig Mordehai Vanunu volt technikus által a dimónai létesítményben titokban készített 57 fényképen kívül semmilyen kézzel fogható bizonyíték nem került elő ebben az ügyben.


Így volt ez egészen a közelmúltig, amikor is az amerikaiak feloldották egy 1987-es jelentés titkosítását, melyben részletesen leírják az atombombáig vezető izraeli utat. A több száz oldalas dokumentum részletesen taglalja, hogy a héber állam miként fejlesztette katonai technológiáját, nukleáris infrastruktúráját és kutatását a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben.

A jelentés alapvetően nem hoz eget rengető újdonságokat, azonban azt jól jelzi, hogy valami változófélben van az amerikai-izraeli kapcsolatokban.

Anno, Golda Meir izraeli miniszterelnök és Richard Nixon amerikai elnök megállapodott abban, hogy Izrael nem fogja hivatalosan beismerni, hogy atomfegyverrel rendelkezik, mondván így egyrészt meg tudják akadályozni, hogy a Közel-Keleten atomfegyverkezési verseny induljon el, másrészt bizonytalanságban tudják tartani az arabokat. Az Egyesült Államok az eddigi hallgatásával asszisztált a zsidók játékához, de Washington most valamiért megtörte a több évtizedes csendet.

A lépés valószínűleg válasz Benjámin Netanjahu március eleji beszédére, ahol az izraeli kormányfő Barack Obama rosszallása ellenére szólalt fel az amerikai kongresszus két háza előtt, s beszédében erősen bírálta az amerikai-iráni atomprogramot szabályozó egyezmény megkötését.

De hogy mi van ténylegesen a háttérben az nem nagyon tudható, az azonban biztos, hogy az Iránnal kötendő megállapodás főbb vonalainak felvázolására szabott határidő napokon belül lejár. Így aztán hamarosan kiderül, hogy az amerikai külpolitika Obama elgondolásai, vagy az izraeli lobbi akarata szerint alakul.

Akármelyik győz is végül, az mindenképpen sokatmondó lesz a következő időszakot tekintve.

5 kommentek:

Anna írta...

Bosszú, bosszút szül, aminek megvan a lehetősége, hogy a világ belepusztul.

Névtelen írta...

Nincs jelentősége, akármelyik "győz", változni semmi nem fog -legfeljebb néhány újabb pár millió ember fog tisztábban látni.

Karina írta...

Szegény Bibi.Most sirva mehetett haza, nem ülhetett a kandalló elé! De mi lesz a " segilykével " ezen töri most az agyát, meg az Iránnak tett "engedményeken" Valami itt nagyon nem tiszta.

Névtelen írta...

Elnezest de hozzuk miert nem mennek nemzetkezi fegyverzet ellenorok, hohy vegre megnyugtatoan tisztazzak a kerdest. Mint pl. Irak, Iran, Sziria, E. Korea, Oroszorszag ... es masok eseteben tettek?

Tóth Bálint írta...

Szerintem már készítik elő az izraeli-palesztin konfliktus megoldását, ami 4-5 év múlva várható. A világállam kikiáltásának előjátékaként jönni fog egy karizmatikus politikus (a későbbi világelnök), aki meg fogja oldani Palesztina, Tibet, Észak-Írország, stb. kérdéskörét (magyarországi trianon-kérdés is részben rendeződhet), csak azért, hogy utána a világból egyetlen országot csináljanak, közös kormánnyal, törvényekkel, pénznemmel, központi bankkal, stb. Ha jön a kamu alien invázió, az emberek majd el is fogadják ezt, elvégre globális összefogás kell a védekezéshez.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló