Nem lesz könnyű menet


Vasárnap este óriási, mondhatnák elsöprő erejű győzelmet aratott a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid Ózdon, a megismételt polgármester-választás során. Az eredmény önmagért beszél. Janiczak 64,44, míg a narancsosok jelöltje, a korábbi polgármester, Fürjes Pál 31,76 százalékot szerzett a DK-s Veres Zoltán 3,25 százalékos eredménye mellett. Azt hiszem ezen nincs mit magyarázni, ezen nincs mit okoskodni. Ez valódi, vitathatatlan siker.

Ahogy nézegettem az ózdi történésekről a beszámolókat, a választási eredmény kommentjeit és a megérdemelt ünneplés képeit, folyamatosan az új polgármester Orbán Viktornak szóló üzenete járt a fejemben: „Ma este ez itt Ózdon nem a 2014-es év utolsó választása volt, hanem a 2018-as választási szezon első választása.”

Azt hiszem, hogy ez volt a legfontosabb mondat, ami vasárnap este elhangzott. Még akkor is, ha Janiczák Dávid valószínűleg akkor, amikor mindezt abban az eufórikus hangulatban belemondta az ünneplő tömeg előtt a megafonba, nem az általa megfogalmazott mondatok mélyebb jelentésére gondolt. Pedig a legfontosabb kérdés, mégiscsak a szavak mögött rejlik.

Ózd ebben a választási ciklusban a legnagyobb település, ahol jobbikos polgármester állhat a testület élén. Ebből adódóan a következő években a média, az emberek figyelme ide irányul majd. Mindenki arra lesz kíváncsi, hogy miként boldogulnak a radikálisok, hogy milyen lesz, lehet az az új út, amit ez az oldal ajánl a választóknak. És mivel távolabbról senki nem fog belelátni az ottani mindennapokba, ezért aztán akár siker lesz, akár kudarc, azt a többség a jobbikos városvezetővel, és magával a Jobbikkal fogja azonosítani, akkor is, ha Janiczakon múlik a dolog, és akkor is, ha nem.

És azt hiszem, ez itt a lényeg.

Ezért gondolom azt, hogy ez a megismételt voksolás már tényleg nem 2014-ről szólt, hanem jóval inkább a 2018-as választásokról. Ha Ózd a következő években sikeres lesz, az nagyon sokat hozhat a radikális oldalnak, ha sikertelen, rengeteget vihet. És persze ne legyenek illúzióink, tudják ezt a narancsos oldalon is. A fideszes többségű közgyűlés mindent el fog követni, hogy a város következő 5 éve kudarcokkal teli legyen, hogy Janiczak ne lehessen sikeres polgármester, hogy minden nap, amit a hivatalában tölt el, rémálom legyen számára. Arról már nem is beszélve, hogy mindenhez pénz kell, minden elképzelés megvalósításához források kellenek, amik nem biztos, pontosabban biztos, hogy nem állnak most rendelkezésre a város kasszájában.

Az eddigi siker óriási, de a felelősség, ami ezzel együtt jött, azonban még nagyobb. Nem csak a vezetőké, hanem azon ózdi polgároké is, akik most odaemelték Janiczakot maguk fölé. Mert amit a testületi üléseken a gáncsoskodások miatt nem lehet átvinni, azt majd az utcán, az utcáról tömegesen és hangosan követelve kell, vagy lehet csak kiharcolni.

Nem lesz könnyű menet, de másképp minden valószínűség szerint nem fog menni.

A tét óriási, talán nem is tudjuk, hogy mennyire.


9 kommentek:

Névtelen senki írta...

"A fideszes többségű közgyűlés mindent el fog követni, hogy a város következő 5 éve kudarcokkal teli legyen, hogy Janiczak ne lehessen sikeres polgármester, hogy minden nap, amit a hivatalában tölt el, rémálom legyen számára."
Valami hasonlót ígért Gyurcsány Ferenc is Orbán Viktornak, és a fideszes kormánynak!

Ilyenek vagyunk, és politikusaink még ilyenebbek.

nutria írta...

Igen csalódott lennék, ha 2018-ban még mindig ez a néphülyítő "választásosdi" menne!!!!!!!

ProliProfil írta...

Ne legyenek ábrándjaink.
A "zemberek" továbbra is olyan agykapacitásúak, mint eddig. Vagy még annyira sem.
Maga, a Jobbik is elismerte, hogy az ország keleti felén, a kormányok, és önkormányzatok által legtöbbet gyötört városokban, mára már az élni akaró szavazóknak nincs lehetőségük másra szavazni, mint rájuk. Sajnos, ez az u.n. "történelmi győzelem" oka, és nem más.
Az itt élő a "zemberek" már naponta tapasztalhatták testközelben, hogy milyen az, amikor őket, vagy közvetlen szomszédaikat a kormányintézkedések, de főleg a kivételezett, nem hiába születettek, őket, az orbán és gyurcsótány kormányok, és önkormányzatok által előírt kezelésben részesítik( kirabolják, felkoncolják, megerőszakolják, rokonaikat zaklatják, fenyegetík, stb., mindezt együtt, vagy egyenként alkalmazva - nem kívánt törlenő). Ez az elmúlt 24 éves "rendszerváltásos" időszak furmányos népírtása, még a legütödöttebbek szemét is szép lassan kezdi felnyitani. Csak persze már késő. Kevesen vannak, akik normálisan gondolkodnak, és ez a cionhatalom által ránkerőltetett választási rendszerében halálos végű, minden magyar ember számára.
Mert a birkatenyésztés felgyorsulása, az agyhalottak számának exponenciális növekedése fizikai tény. Szaporodni is csak ők hajlandók. Megélhetési módon.
Már az ébredés sem segít. Meg erre sem képes bárki. Mint például a 31,76 + 3,25%. Ez sem kis szám.

A hagyományosan amúgy is kicsi, csekély lehetőségekkel rendelkező önkormányzatok képtelenek csodákat tenni. Különösen a jobbikos vezetés alatt lévőket fogja a kormány ellehetetleníteni. Anyagilag, eszmeileg a sor legvégén fognak elhelyezkedni. És iszonyatos erővel fognak, mindeféle gátlástalan, erkölcsöt mellőző ellenpropagandát alkalmazni ellenük. Szünet nélkül.

Nagyon rossz a helyzet.

Itt embernek kell lenni. Példamutatóan. Hibák nélkül. A rádobált sarat ügyesen kikerülni.

Miért ? Mert, már az idő is elfogyott. Még egyszer nem lehet nem győzni.

kocsmy57 írta...

Azt hiszem ez az írás megfogalmazta a következő időszak LEGFONTOSABB kérdését Ózdon. Kíváncsian várom ki hogyan nő fel a FELADATHOZ!!!!!!!!

Attila írta...

Esztergom példája fog megismétlődni? Gyorsan ki kéne rugatni a beszavazott és korrupciión kapott fideszes képviselőket. A dafke kerékkötőkkel meg mit lehet tennii? Kerékbe törni őlet?

Agócs László írta...

Ezt MI ózdiak is tudjuk! Nagyon jól látod! Ezért próbálunk mellette állni!

lényeglátó írta...

Mindegyik a másikra keni, másikban keresi sikertelensége okát!
„Századokon keresztül a magyar a hízelkedéshez szokott, amibűl honosaink nagy részének önmaga túl¬becsülése, gőgje s hiúsága támada: az igaz egyenes szótúl pedig elszokott...
„A közrestség nem engedi, hogy ott keresse a hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, tudniillik saját szánakozásra méltó tudatlanságában s a legvilágosb oknak sem elegendő gőgjében." Széchenyi.
„Súlyt helyezek arra. hogy elösmerjük, miszerint magunk voltunk okai elaljasodásunknak. mert az egyik leg¬főbb átkunk amaz önámítás. mely szerint hibáink okát mindig másban, magunkon kívül keressük a sanyarú politikai viszonyokra hárítva mindent, hagyjuk magunkat elbúsulni és elalunni a haza fájdalmat. A nemzet felemelkedő korszakát az önismeret vezette be." Vajda János

Karina írta...

Ha a Fideszes képviselők "gáncsoskodni fognak" és nem tudják megindokolni miért szavaznak Ózd érdekei ellen, egyszerüen, nyíltan ki kell állni és napvilágra hozni a "kifogásokat." Ha ez nem megy, feloszlatni a testületet.Ugy tudom,a polgármesternek ehez, joga van. Most már tényleg nem szabad tovább "gatyázni"! A Fidesz meg tanuljon ebből az esetből, aki sokat akar markolni, az keveset kap. A "nemzeti "szlogen nem csak a választás idejére szól, kedves Fidesz, azt kell cselekedni, amiről beszéltek!

Kerion írta...

Ez a megismételt szavazás korántsem véletlen történés a fideszes harakirik sorában. Lásd a NAV-ügy, internetadó ügy, keceli tarkólövéses ügy, dunakeszii pornó ügy majd az ózdi újra-szavazósdi kikényszerítése. A fidesznek magasabb szintről ki lett adva hogy "öngyilkos" dolgokkal ellen-menetelre kell késztetni a pártokat és általában az embereket. Maga az eszement rend-szer-telenség vagyis a káosz csak így tud létezni - örökös harcban. Meg hát Dáviddal tesztelni kellett az eddig még konkrétan kormányzati 6alomban nem lévő legmagyarabb zsidó pártot a jobbikot. Hát ha a "BirKa" magyar majd tömegesen rá szavaz. És akkor még tovább lehet vinni azt aminek már régen el kellett volna buknia. Mert úgy rossz ahogy van, megújítani nem lehet csak meghaladva eltörölni.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló