Könnyen te is ott végezheted


Napok óta azzal henceg a kormánypárti média, hogy Magyarországon a munkanélküliség 8 százalék alá csökkent. Hurrá! De biztos? Kétlem. Elsősorban azért, mert ilyenkor nem a munkanélkülieket – oppardon, újmagyarul álláskeresőket – számolják, hanem a Munkanélküli Hivatalokban regisztrált ügyfélforgalmat. Nagyon nem mindegy. Másodsorban ott a több százezer külföldre távozott – nagyon sok esetben véglegesen elment – magyar, akik úgy jelennek meg a statisztikákban, mintha munkát kaptak volna valamiféle újonnan keletkezett munkahelyen. Micsoda cinizmus... Nem utolsósorban pedig ott vannak a közmunkások. Számuk az ilyen-olyan választások előtt megemelkedik, mert hirtelen állami pénz akad számukra. Rövid távra. Aztán a választások után megint lecsökken.

Olyan társadalomban élünk, ahol az emberek egy része egyszerűen felesleges. Lakkozhatjuk így, magyarázhatjuk úgy, letagadhatjuk amúgy, a tényen nem változtat.

Örökre így fog maradni? Nincs jobb nála?

Egyelőre tehát közmunkások vannak. Ez aztán a fejlődés az átkosból ismert kapun belüli munkanélküliséghez képest! Sőt Orbán/Gyurcsány valamelyik sameszának hátha megvilágosodása támad, és előhozza újításként a kapun belülit. Simán kitelik tőlük, és a vakegér párthíveik be is fogják cumizni.

A nyugdíj előtt állókhoz bezzeg görcsösen ragaszkodnak. Folyamatos korhatár-hosszabbítgatásokkal tartják benn a munkában azokat, akik pedig már nagyon mennének belőle. Aki már nem akar, annak bezzeg dolgoznia kell. Igaz, az másik kassza, másik alrendszer. Valahogy összhangba lehetne és kellene hozni ezt a kettőt – de ahhoz akkora rendszerreform kellene, aminek dehogyis mernek nekivágni. Fel sem vetődik.

A mondvacsinált közmunka persze nem teremt semmiféle értéket, nem visz előre senkit és semmit. A megbecsültsége ennek megfelelő. Nemcsak az anyagi, hanem az erkölcsi is. Azt szokták felhozni a védelmében a bezzeg nem közmunkás, hanem busásan megfizetett öltönyösök, hogy „visszavezet a munka világába”.

Nem tudom, ki hogyan van vele, de minden nyelvi hókuszpókuszból és politikusi süketdumából engem ez a munka világába való visszavezetés dühít fel legjobban. Mintha bizony létezne valamiféle munka világa. És mintha bizony mi vakhangyák volnánk, akik tévelygünk, random ide-oda mászkálunk a fűben, de jönnek ők, a Politikusok, a Tudók és Látók, akik kézen fogva visszavezetnek bennünket oda, ahonnan elkóboroltunk a mi butaságunkban. A Munka Világába.


Internetes fórumok és a Facebook gyakori témája, hogy tétlenkedő, henyélő, lazsáló közmunkásokat fotóznak le vagy tesznek szóvá. Aki beléjük köt, az nyilván nem volt közmunkás soha, és úgy érzi, hogy nem is lesz. Mert különben belegondolna, hogy annyi pénzért, amit ők kapnak, mennyi munka jár. Egy pesti menedzsernek a telefonszámlája több, mint amennyiért a közmunkásokat kihajtják szerencsétlenkedni téli fagyban, nyári hőségben. Sőt mint a börtönben a rabokat, egymással büntetik őket, mert bizony a társadalom szemete is ott van köztük. Többször panaszolták már nekem közmunkások, hogy a pénzbírságra ítélt mindenféle söpredék is köztük landol, mert ledolgozzák a behajthatatlan pénzt. A kedves Olvasó hogyan érezné magát, ha azt észlelné, hogy bűnözők és egyéb söpredék büntetésével van egy kalap alá véve? Ráadásul azoknak végképp eszük ágában sincs dolgozni, hanem brutálisan megfenyegetik a felügyelőt- aki sokszor maga is közmunkás –, beíratják maguknak a műszakot, aztán a munkaeszközök értékesíthető részét a táskájukba összepakolva fél órán belül lelépnek, oszt cső.

Most éppen ott tartunk, hogy simán megverik maguk közt, aki ténylegesen dolgozik. Nem tudom, hogy cigányok voltak-e ezek. Tapasztalataim és a helységnév alapján igen. De ha véletlenül mégsem, az sem sok különbség. Nagy összemosódások vannak, és sikeres integráció, csak éppen egyes magyar rétegek integrálódnak sikeresen lefelé a cigókhoz.

Hová vezet ez az egész? Mi lesz öt év múlva? Tíz év múlva? Kivándorlók, agyonhajszolt multigályarabok, cigányok, közmunkások, csak még inkább? A mostaninál is jobban? Lát valaki jelet vagy irányt, hogy merre és hogyan a megváltozásokhoz? Az önkormányzati választások kampánya tele van ilyen ígérgetésekkel. Döbbenetes dilettantizmussal. Egyik nagyobb hülyeség, mint a másik. A valóságban tovább megyünk lefelé.

3 kommentek:

Névtelen írta...

Állítani merem, ha nem a "regisztrált" munkanélkülieket, hanem a tényeket és az igazságot vizsgáljuk, akkor Magyarországon a munkanélküliségi ráta 20% felett van. Kár külön a "közmunka" intézményét elemezni: ez az egész ránk erőltetett társadalmi berendezkedés és felépítmény maga a csőd. Egy álságos, a valódi értékeket és a nemzet érdekeit eltipró, idegen érdekeket szolgáló berendezkedéssel, politikai garnitúrával állunk szemben.

Névtelen írta...

Nem pontos idézetek OV-tól:
1. "Segély helyett munkát ajánlunk...!"
Válasz: Segély szintű bérezéssel a közmunka bizony csak egy sunyi szemfényvesztés és a rászorulók megszégyenítése!
Ha indokolt a közmunka, akkor azért munkabér jár és nem segély!
2. "Lássa a gyerek hogy az apja felkel reggel és munkába indul...!"
Válasz: A nevelés, bizonyos lumpen, csak a segélyre ácsingózó rétegekre bizony ráfér..., de a többség felé ez a rendszeresen hangoztatott szólam és általánosítás sértő! A legtöbb munkához nem jutó, a család a létfenntartása okán sokkal többet dolgozik fiziológiai értelemben mint sok szerencsésebb!
OV ne általánosítsa az ifjúkori szocializációit!
3. "A munka világa...."
Válasz: A sikeres országok a produktivitás (eladható termékek) világát valósították meg, és ez a XXI-ik század automatizált ipara és mezőgazdasága mellett szükségszerűen teremti meg a munkanélküli rétegeket, amire a válasz nem a látszat (köz-) munka, hanem a pénzvilág funkciójának újragondolása!
A pénz elosztó funkciója fog megvalósulni a jövőben, az alapjuttatás, a piaci kereslet növelés, és a szükségszerűen kialakuló "szabadidő társadalma" felé vezető úton! A szerencsés munkához jutó két- három szoros juttatást kap, a munkához nem jutó pedig a tisztes létminimumot, és máris nincs irigység és konfliktus köztük!!
Bármennyire is paradoxon és nehezen megemészthető de mára már elavult az "Aki nem dolgozik az ne is egyék...!" OV-i szemlélet!

Anna írta...

Ez profi stratégia, rosszabb, mint a régi tipusú háborúk. Az ország magától ürül ki, az itteniek pedig a multik rabságában vegetálnak. Lesz valakiknek, szép, dúsan termő, gazdag országuk, ahol nem zavarják őket már az őshonosok.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló