Két év után jutott eszükbe pereskedni. Nem véletlenül.


Nagyjából két és fél évvel a cafeteria-rendszer átalakításáról szóló kormányzati döntés után, a francia Sodexo Pass International SAS vállalatnál valakinek eszébe jutott, hogy nekik ez a felállás mégse jó annyira és pereskedni kéne.

A gondolatot aztán tett is követte, melynek folyamányaként a francia cég a múlt hónap közepén keresetet nyújtott be a magyar állam ellen egy washingtoni választott bíróságon. Hogy pontosan mi van a beadványban, hogy mit is akar valójában a Sodexo, egyelőre még nem világos, mivel az amerikai adminisztráció az ügy beiktatása során témaként csak annyit adott meg, hogy „étkezési utalvány”. Persze azért nagyot nem tévedünk, ha arra tippelünk, hogy kártérítési eljárásról van, pontosabban lesz szó, mivel a Sodexo egyértelmű vesztese volt a milliárdos forgalmat kezelő utalványüzlet állami kézbe vonásának.


Persze most sokan legyintenek a történetre, mondván kit érdekel ez az egész. Kit érdekel, hogy egy amerikai bíróság milyen ítéletet hoz, meg egyátalán mi közük nekik ahhoz, hogy mi itthon milyen szabályok szerint alakítjuk át a szociálpolitikai rendszerünket.

Azonban az ügy nem ennyire egyszerű.

A franciák azért perelhetnek, azért vihetik az ügyet egy amerikai bíróság elé, mert korábban az állammal megkötött szerződéseikben a felek valószínűleg megegyeztek abban, hogy vitás ügyekben egy washingtoni választott bíróság hivatott ítélkezni közöttük. Így a Sodexo nem csak a maga szórakoztatására adott be keresetett, hanem azért, hogy lehúzzon még egy kis pénzt a magyar államról.

Az ügy további érdekessége, hogy ebben a témakörben tavaly december óta már folyik egy eljárás, amit a másik francia cég, a Le Chèque Déjeuner and C. D Holding Internationale kezdeményezett. Arról már nem is beszélve, hogy ez év áprilisában az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az étkezési és szabadidő-utalványok 2012 óta hatályos rendszere miatt, mivel állításuk szerint az étkezési jegyek kibocsátásáról szóló szabályozás monopolhelyzetet teremtett az országban. Ha az Európai Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, Magyarországnak változtatnia kell a jelenlegi cafeteria-szabályokon.

Hogy mi lesz a történet vége, ma még nem tudható, de az már most jól látszik, hogy a cafeteria-rendszer sorsa nem igazán a mi kezünkben van. Minden bizonnyal rájöttek erre a Sodexonál is, ezért most így hirtelen a nagy felébredés.

2 kommentek:

Németi Juci írta...

Mivel minden mindennel összefügg, annakidején Medgyessi sem véletlenül "lett" a francia becsület rend " lovagja ". Csak várni kell egy kicsit amig "intézkedik valaki " az Eu-ban"az érdekünkben!

Anna írta...

Sajnos igaz!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló