Beküzdötte magát az első háromba


- Igen, ezt is megcsináltam – dőlt hátra Ferenc a karosszékben, ott fent a Szemlőhegy utcában, miközben a Nemzeti Örökség Intézete által készített legújabb közvélemény-kutatást olvasgatta, mely a fiatal magyarok történelemképéről, a nemzeti emlékezethez fűződő viszonyáról értekezik.

- Szép munka volt, és ez még csak a kezdet – járt a fejében, majd büszkén szólt oda Klárának: - Mátyás és János után én vagyok a harmadik a képzeletbeli dobogón! Ugye büszke vagy rám?

És  Klára  büszke  volt. Az  embere,  az ő  Ference felsorakozott  a  nagy elődök sorába,  és  immár kétségtelenül  beírta  magát  a  magyar történelembe…

Top 3. Mátyás, János, Ferenc


Érdekes felmérés látott napvilágot néhány napja a Nemzeti Örökség Intézete gondozásában. Az intézmény készített egy kutatást, melyben többek között azt tanulmányozták, hogy a 18 és 30 év közötti magyarok miként viszonyulnak történelmünkhöz, miként ítélik meg történelmünk szereplőit.

A felmérés szerint a magyar történelmet a megkérdezettek leginkább a „viharos/zivataros” jelzővel illették. Második lett a „balszerencsés”, harmadik pedig a „küzdelmes” jelző. Az első pozitív kifejezés, a „hazaszeretet/hazafiasság” csak a negyedik helyre került.

A pozitív szereplők között Hunyadi Mátyás végzett az élen, akit I. István, Széchenyi István és Kossuth Lajos követett. Tőlük messze lemaradva szerepelt a felmérésben Petőfi Sándor, Deák Ferenc, IV. Béla, II. Rákóczi Ferenc, Árpád fejedelem, Horthy Miklós, Hunyadi János és Attila, hun király.

A negatív szereplők élmezőnyében Koppány kivételével kizárólag XX. századi személyeket, nem egy esetben ma is aktív politikusokat találunk. Ebben a kategóriában Rákosi Mátyás végzett az élen, majd Kádár János, míg a harmadik helyen Gyurcsány következett. A negyedik legelutasítottabb Szálasi Ferenc lett, mögé Horthy Miklós, Orbán Viktor, Koppány, Bajnai Gordon és egyetlen külföldiként Adolf Hitler sorakozott fel.

Persze, hogy a nagyjából ezer fős mintán végzett kutatás mennyire tükrözi a tényleges állapotokat, azon el lehet vitatkozni, de azért a kapott eredmények mindenképpen jelzésértékűek. Elgondolkodtató, hogy a mai fiataloknak elsősorban miért negatív, borús dolgok ugranak be, ha a magyar történelemről kérdezik őket, amikor az elmúlt évszázadok bővelkednek sikeres és dicsőséges eseményekben is. Az okok minden valószínűség szerint az oktatásban keresendők, hisz a gyerekek döntő többsége onnan szerzi az első információkat, onnan kapja az első benyomásokat. Nem véletlen, hogy a legnagyobb nemzeti-szellemi rombolást ezen a területen lehet a legrövidebb időn belül végezni.

Így aztán Ferenc kétszeresen is megnyugodhat. Az elvtársak regnálása alatti rombolás már érezteti hatását. A liberális oktatás politika kezdi meghozni a gyümölcsét. Arról pedig már nem is beszélve, hogy ő maga lassan, de biztosan a magyar történelem megkerülhetetlen részévé válik.

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló