Mi ezt a felvetést abszurdnak tartjuk…


Manapság már a legvisszafogottabb lapok is arról cikkeznek úgy Európában, mint a világban, hogy az oroszok krími lépése, illetve a félsziget visszacsatolási folyamatának következményeként esetlegesen elinduló politikai folyamatok, akár át is rajzolhatják a mai Európa határait.

Ukrajna szétesőben, Koszovó és Bosznia-Hercegovina szerb része már be is jelentette, hogy csatlakozna az anyaországhoz. Moldova autonóm területe, a Dnyeszter Menti Köztársaság pedig mihamarabb Oroszország része szeretne lenni. De a krími példa tovább erősítheti a katalán függetlenedési törekvéseket és újabb lökést adhat az észak-olasz Veneto régió teljes elszakadásához is.

Mindeközben mind több helyen, mind több fórumon hangzik el, hogy a mostani helyzetben rendezni kéne, rendezni lehetne Kárpátalja sorsát is. Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz duma alelnöke néhány napja már odáig elment, hogy Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. A politikus szerint „Varsónak népszavazás kiírását kéne követelnie öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz. Magyarországnak pedig Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania.”


A politikai helyzet, mint jól látszik, nagyon képlékeny. Sok minden megjelenik a nagyközönség előtt, de biztosak lehetünk abban, hogy az igazi játszmák a színfalak mögött folynak. Azonban arra, amit a magyar külügy művel és művelt az elmúlt hetekben az ukrán válság kapcsán, a fentebb említett tény sem lehet mentség. Mert mondjuk ki: ilyen töketlen, ilyen hazaáruló, ilyen erőtlen külpolitikát nem indokolhat semmilyen vélt, vagy valós háttérmunka.

Nem kell ahhoz sem külpolitikai szakembernek, sem diplomáciai tótumfaktumnak lennünk, hogy lássuk: ma ismét adott a történelem egy esélyt arra, hogy visszaszerezzük azt, ami visszajár. Ma ismét nyílt egy lehetőség arra, hogy kijavítsuk, mégha csak egy nagyon kis mértékben is, Trianon bűnét. Látjuk ezt mindannyian itt az utcán. Mi látjuk, csak a hivatalos magyar diplomácia nem látja, pontosabban nem akarja látni.

A Martonyi János vezette külügyminisztérium az oroszok felvetésére szinte azonnal válaszolt: „A magunk részéről ezt a felvetést abszurdnak tartjuk. Budapest nem is reagál rá hivatalosan. Számos alkalommal hangoztattuk már, hogy a külügyminisztérium Ukrajna területi egységének fenntartását tartja kívánatosnak.”

Azt hiszem, ezt nagyon nehezen lehet nyomdafestéket tűrő szavakkal kommentálni, mint ahogy azt is, amit szintén a külügy szóvivője mondott pénteken, a minisztérium előtti, Kárpátalja visszatérését követelő tűntetés után:
Magyarország Külügyminisztériuma határozottan elítéli, hogy egyes pártok, mozgalmak egyszerű politikai haszonlesésből megkérdőjelezik más országok területi integritását és szuverenitását, illetve figyelmen kívül hagyják az adott országban élő magyar közösség érdekeit és elvárásait, amint az a „Petíció Kárpátaljáért” című szöveg esetében nyilvánvaló. Elhatárolódik annak tartalmától és szellemiségétől, mert az nem segíti a külhoni magyar közösségek szülőhelyen való megmaradását és boldogulását, hanem ellenkezőleg: veszélyezteti nemcsak a kárpátaljai magyarság, de az egész térség biztonságát.

Magyarország többször kinyilvánította, hogy változatlanul támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében, nem tekinti az önrendelkezési jog törvényes gyakorlásának a március 16-i krími „Patyomkin-referendumot”, és sem annak eredményét, sem pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását nem ismeri el.

Ez a hivatalos magyar álláspont. Ez a hivatalos magyar külpolitika.

Ez a magyar külügy teljes csődje.

4 kommentek:

Karina írta...

A Külügyminisztérium mikor és mit ismer el , az mindig attól függ, hogy az adott időben ki , melyik, nagyhatalom dirigál az adott országnak. De ha akkora az" egyenlősdi, és a demokrácia" ( amire mindig akkor hivatkoznak a hatalmon lévők, amikor az éppen nekik kedvez) akkor az a terület ami tulajdonképpen soha nem volt az illető országé és a benne élők 91- és 98 % százalékban le akarnak válni(legalább is a referendum szerint) és vissza térni az eredeti anya országukhoz mint most Ukrajnában , miért okoz ez akkora skandalumot? Koszovót Amerika "függetlenítette" a Krimet meg az Oroszok. (előtte meg Amerika ment bombázni Jugoszláviába.(miért is?)Putyin ezt" még nem tette" meg! Ha nagyon akarnék okoskodni, mos" érett be a gyümölcse annak"amit a gyöztes nagyhatalmak eldöntöttek.Az oraszágokat " fel és össze daraboltak" Európában, az első világháború után, tették mind ezt a "nemzetiségek védelmében"!, Hogy ez a döntésük, már régen nem érvényes (csak ránk nézve) az mindegy.Ha ez az" intézkedés" a magyarság 80%nak még most is fáj és nem tudunk belenyugodni soha, akkor nem szólnék semmit. De sajnos az én szüleim is" két különbözö országban születtek" Zomborban és Szatmárnémetiben és az" Újrahonosításukra" is l928-36 ig kellett várniuk mig összeházasodhattak,.még a Horthy érában is. Összegezve, nem az a lényeg mit mond az ilyen olyan nagyhatalom és az éppen őket kiszolgáló minisztérium, az a lényeg mit akarnak az emberek, ha még nem is olyan nagy" demokraták" !.De amit akarnak, és jónak látnak, a sajátjuknak tartanak, arról soha ne mondjanak le !

Unknown írta...

Hát mélyen tisztelt politikus urak, imádkozzatok, hogy NE legyen soha feltámadás, mert ha István Királyunk feltámad, bizony mondom néktek, hogy százával fognak hullani a fejek.

Anna írta...

Politikai haszonlesésről beszél a napokban 70. életévét betöltő Martonyi. A trianoni döntést vajon hogyan jellemezné? Megint elszalasztott lehetőségről beszélhetünk, hiszen az ukrán átlagemberek is gyűlölködnek. Bezzeg, ha az oroszok után egy perccel álltunk volna elő jogos követelésünkkel, már csodálna és igazat adna a fél világ.

eSzeL írta...

Akkor beszélhetnénk a magyar külpolitika csődjéről, ha annak a magyar érdek védelme lenne a célja. Mivel a magyar külpolitika ugyan olyan magyar ellenes, mint volt az elmúlt 70 évben a belpolitika is, így inkább annak sikeréről beszélhetünk. Én úgy látom, hogy elárultatásunk akkora mértékű, hogy arról a radikális nemzeti oldal 80%-ának mégcsak elképzelése sincsen.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló