Túl az akácsoron


Az Európai Bizottság (EB) múlt év végén benyújtott egy törvényjavaslatot az Európai Parlament és az Európai Tanács elé, melyben a felvilágosult bürokraták meghatározták az „Európában idegenhonos özönfajok elleni küzdelem okait és alapvető feladatait.” Az EB szerint erre azért van szükség, mert a betelepített növények „jelentős hatással vannak a biológiai sokféleségre, az egyes fajok csökkenésének és kihalásának egyik fő, egyre jelentősebbé váló okát képviselik. A társadalmi és gazdasági hatásokat illetően az idegenhonos özönfajok betegségek közvetítői vagy egészségügyi problémák (például asztma, bőrgyulladás és allergiák) közvetlen okozói lehetnek.”

Jó, és? – kérdezhetnék most sokan - mit kell rugózni egy újabb semmitmondó és semmire se jó brüsszeli okoskodáson? Ennek is nagyjából annyi jelentősége van, mint az uborkák görbületét szabályzó előírásoknak.

A korábbi eseteket figyelembe véve és ezen törvényjavaslat szövegét olvasva, elsőre még akár igazuk is lehetne azoknak, akik a fentebb jelzett módon közelítik meg a kérdést. Azonban ha kicsit tovább kutakodunk az ügyben, akkor egész meglepő dolgokat találunk. A javaslatnak ugyanis van egy melléklete, amiben azon növények szerepelnek, melyeket a törvény értelmében ki kell irtani Európából. Az eltüntetendő fajok listáján pedig az elsők között szerepel az akácfa.

Igen az akácfa. Az EB szerint „az akác rontja az őshonos növényzetet, távozásra késztet sok erdőlakó állatot – az akácerdőkből jórészt eltűnik a gyöngyvirág, a szarvasbogár, a kakukk, a harkály –, csökkenti a biológiai sokszínűséget.”

A Föld akácállományainak mintegy fele őshazájában, Észak-Amerikában található. A másik felének nagy része az 1710-ben kezdődő sikeres magyar honosításnak köszönhetően viszont Európában, mégpedig túlnyomóan a Kárpát-medencében, azon belül is Magyarország mai közigazgatási határain belül tenyészik. Az erdőterületeink közel 1/4-e akácos, s ezzel mind a fásított területeken, mind azokon kívül hazánk leggyakoribb fafaja. Ebből adódóan pedig Magyarország Európa legnagyobb akácfa és akácméz termelője. Évente körülbelül 22 ezer tonna kiváló minőségű akácmézet állítunk elő, amelynek kétharmadát külföldön értékesítjük. A kontinens akácmézforgalmának 70 százaléka tőlünk származik.

És most ki akarja vágatni az akácerdeinket az EU.

De vajon miért? Miért van útban Brüsszelnek a szinte Európában csak Magyarországon megtalálható fafajta, amikor az itthon semmilyen problémát nem okoz? Miért támadnak most rá valami olyan dologra, aminek látszólag semmi értelme nincs?

Látszólag valóban nincs, de érdemes a történetet kicsit távolabbról és más szemszögből is megvizsgálni.

Két hete az Európai Parlament (EP) hozott egy törvényt, amelyben azt határozták meg, hogy „virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek.” Az eddigi szabályozás ugyanis törvényi szinten nem szabályozta egyértelműen, hogy a virágpor a méz alkotóeleme vagy összetevője, ezt 2011-ben az Európai Bíróság egy ítélete döntötte el, külön összetevőként tekintve a virágporra. A mostani parlamenti módosítás ezen bírósági döntésen változtat, és innentől az alkotóelem meghatározás kerül az irányelv rendelkezései közé.

De mit jelent ez? Miért fontos, hogy a virágpor alkotóeleme, vagy összetevője-e a méznek?

Az EU-ban, mint egyébként mindenhol, törvény szabályozza azt is, hogy az élelmiszereken mi alapján és milyen módon kell feltűntetni a genetikailag módosított (GMO) összetevőket. Azzal, hogy az EP átírta az eddigi szabályozást, és a virágport alkotóelemnek és nem összetevőnek definiálta, elérte azt, hogy a génkezelt növényről származó génmódosított virágport csak akkor kell feltüntetni a terméken, ha aránya a méz egészében meghaladja a 0,9 százalékot, mivel a GMO-irányelv szerint csak a 0,9 százalék feletti génkezelt tartalomról kell a címkén beszámolni. Mivel azonban a virágpor általában csak nagyjából 0,5 százalékban található meg a mézben, ezért az soha nem fogja meghaladni a címkézési határértéket.

Ergo, az EU gyakorlatilag eltörölte a GMO-val fertőzött méz forgalmazására vonatkozó korlátozásokat.

Rakjuk hát egymás mellé a kis puzzle-darabokat.

Az Európai Bizottság bead egy törvényt, amiben mondvacsinált okok alapján arról döntenek, hogy ki kell vágni az akácfákat Európában. Pontosabban Magyarországon, ahol az európai állomány szinte teljes egésze található. Az akácosok kivágásának következtében lényegében megszűnne a felsőkategóriás magyar méztermelés, ami jelenleg uralja a piacot. Aztán hoznak egy másik törvényt, ami a méz összetevőit szabályozza, és ezzel utat nyitnak a génkezelt növényekből származó méznek úgy, hogy a vásárlók sehol nem fogják tudni, hogy mit vesznek, mivel a termékekre nem kell feltüntetni, hogy azok GMO-fertőzöttek. A tiszta és jó minőségű magyar akácméz eltűnik és jön helyette a génkezelt multik által előállított szemét…

....
....
....

Összeesküvés-elmélet?


Mindezen történésektől függetlenül egy nyírségi erdőmérnök 01. 22.-én elektronikus aláírásgyűjtésbe kezdett, melynek célja: Az akác legyen hungarikum!. A petíció IDE kattintva írható alá.

22 kommentek:

Anna írta...

Az EB tagjai számára jobb ötletem van. Húzzanak ide, és a hülye ötletelgetésük helyett irtsák ki a kiirthatatlan ecetfákat.
Köszönet, de már aláírtam a gyüjtőívet.

Laci írta...

Tény,hogy az akác Amerikából,az Appalache hegységből származik,de a magyar rögre és a magyar klímára volt szüksége ahhoz,hogy megmutathassa,hogy mire képes és hogy milyen kiváló méztermelő.Az őshazájában a virágzása idején általában olyan havak és lehűlések támadnak,hogy sose mézel.Lehet,hogy ínvázív faj,de pont ez kellett a magyar rónára,hogy megvédje az elsivatagosodástól.Vannak olyan részei az országnak,ahol egyedül az akác képes megélni és számottevő erdőt nevelni.Nyilván vannak területek,ahol kevésbé kívánatos,de aki irtani akarja,az a magyar embernek is ellensége.Méhészként,favágóként is ez a véleményem.

Isti írta...

"itthon semmilyen problémát nem okoz" ...A szerző eléggé egyoldalúan közelíti meg a dolgot.Vitathatatlan,hogy gazdasági haszna nagy,mint ahogy az is,hogy természetvédelmi károkozása legalább ekkora.Azt ki fogja megfizetni?A méhészek?Az aránya egyes területeken sajnos már rég átlépte az ökológiailag még elviselhetőt.Persze itt külön kell választani az alföldi régiót és a középhegységeinket.

Bóna Mária Ilona facebook írta...

Tele telepítik Magyarországot kanadai nyárfával az akácok helyett. Ez azért veszélyes, mert... Elmesélek egy idevágó történetet: Már 1995-ben fölfigyeltem arra, hogy irtják a közelünkben lévő Kiserdőt. Egy pesti kül(kert)városban lakom. Lakóhelyem "tüdejének" számított ez a kiserdő, melynek ligetes-bokros jellegét az őshonos növények adták. Hosszas telefonálgatások után eljutottam a Pilisi Parkerdő Gazdaság akkori igazgatójához, aki megnyugtató szándékkal közölte velem, hogy csak az elvadult bozótost irtják ki és a helyére kanadai nyárfacsemetéket fognak ültetni! Úgy is lett! Ezek a nyárfák termőre fordultak és MINDEN NYÁRON ONTJÁK A VATTASZERŰ TERMÉSÜKET a közeli kertes házak kertjeire és a kórházra is. Rettenetesen allergén hatású ez a vatta a szem és a léguti nyálkahártyára. Arról nem is beszélve, hogy 4-5 cm-es magasságúan belepi a környéken a talajt. Ez alatt a vattaszőnyeg alatt aztán kipusztul a kertekben minden dísz- és haszonnövény!!! EZ ELLEN IS KELLENE TILTAKOZNI, mert úgy hallottam, hogy továbbra is nyárfaerdőkkel "fiatalítják" az erdeinket!!!
Bóna Mária Ilona

Laci írta...

Én csak a magam kis körzetét ismerem.felénk az erdők nagyobb részében már a módszerváltás után is kiirtották,mint fajta idegent.A mátrai szerpentinek mentén is,ahol a talajt fogta.Le is szakadt az út sok helyen,nem győzték utána javítgatni.Nincs másik fafaj,amelyik fölvehetné vele a versenyt az árokpartok,vízmosások kizöldítésében,belombosításában.Favágóként nem jó vele bánni,tüzelőként is többre becsülöm az "őshonos" fajtákat,de azért ne pusztítsuk már ki ! Amúgy Kína,pont a magyar földről beszerzett akácok ott termelt silány mézével igyekszik minket kiszorítani a piacról.

eSzeL írta...

Olvastam a kurucon egy hozzászólást : " A zsidó, a cigány és a néger sem őshonos európában. Invazív terjeszkedésükkel kiszorítják az őshonos fajokat. Ki kell takarítani őket európából."
Nem is lenne rossz. :-)

Teleki I, írta...

Ez mind azért van,hogy mindent ami magyar jelllegû, eltüntessék, megsemmisítsék!!! Alattomos,nemzet ellenes, fogásnak is nevezhetô!!!Nagyon ki lóg a ló lába,az ehhez hasonló rendeletek végbe vitele folytán!!! Nagyon oda kellene már figyelni,mert kezd elharapodzni az ehhez hasonló ajánlatok száma!!!

Látó írta...

Összeesküvés-gyakorlat.

Edit írta...

Az Akácos út a kedvenc nótám! Mit énekelek helyette: Kanadai nyárfát? És az mitől őshonosabb mint az akác?
300 év nem volt elég, hogy befogadjuk?
Nekem a Tesco, a Metro, a Cora... sem őshonos...
Persze csak az érzelem beszél belőlem, szeretem az illatát, nekem azt jelenti ITTHON VAGYOK!
Remélem meg tudjuk menteni!

vojtek katalin írta...

Az EB szerinta betelepített növények „jelentős hatással vannak a biológiai sokféleségre, az egyes fajok csökkenésének és kihalásának egyik fő, egyre jelentősebbé váló okát képviselik. A társadalmi és gazdasági hatásokat illetően az idegenhonos özönfajok betegségek közvetítői vagy egészségügyi problémák (például asztma, bőrgyulladás és allergiák) közvetlen okozói lehetnek.” Nem a laikusoknak kell itt sopánkodniuk, hanem a magyarországi szakembereknek kéne egy alapos tanulmányban cáfolni az idézett állításokat. A legjobb védekezés a támadás alapon azt is meg lehet említeni, h a magyar fél nem tudja kizárni azt a gyanút, h a magyar akácméz konkurenciát jelent egyeseknek, és ezért akarják kiiktatni, tudományos köntösbe öltöztetett álokokra hivatkozva. Az EB bizonyítsa be az ellenkezőjét, és szóljon hozzá a tanulmányban összefoglaltakhoz. Ha ezht megteszi, ismét lehet ellentanulmányt küldeni bis hundertzwanzig.

Kummerné Illés Edit írta...

Tiltakozom a magyarországi akácosok kivágása s ezáltal a méhészek alapvető munkájának ellehetetlenítése kapcsán, ha a hír teljes mértékig helytálló és nem elferdített.

Névtelen írta...

Az akácfák kiírtása helyett javasolom a brüsszeli "hülyék" kiírtását, ezzel sokkal nagyobb hasznot lehetne hozni...Ezek, illetve azok, szórakoznak a magyarokkal.

Névtelen írta...

A nem őshonos növényfajokat? Biztos? MIt csinálnak az olaszok paradicsom nélkül? Az angolok mit esznek a fish & chisps-ük helyett? És a kukorica (popcorn), a burgonya, rizs, bab stb... Majd ezeket mind importálja az EU? De legalább megszabadulunk az egyik, ha nem a legallérgénebb növénytől, a kanadai nyártól...

MEM írta...

Egy arborétum erdészének előadásában hallottam 15-20 évvel ezelőtt, hogy nem kéne kárhoztatni az akácot, mert az akácerdő védelmében az őshonos fajok újra meg tudnak erősödni.

Zazee írta...

Zazee
Mindenképpen meg kell védenünk!!! Csodás a méze, remek építőfa, jól megköti a talajt stb., rendkívül sok gazdasági előnye van, elég az EU féle gittegylet fos rendeleteiből, amik ránk nézve erősen hátrányosak!!!!!

Zazee írta...

Fontos a megtartása!!!! Kitűnő építőfa, olcsó tűzifa, csodás a méze, sokkal több haszna van, mint kára!!!

Névtelen írta...

A káposzta zabáló büdös tetves kurva anyádat fogod te buzeráns eu-s patkány kivágatni nem az akácost ha ez valóban igaz akkor most kell lépni és földig alázni az összes buzeráns eu-s patkányt kezdve a káposzta zabállókkal (németek) valamint a csiga zabállókkal (franciák)

nagy istvan írta...

Egyre inkabb lathato,hogy az EU egy gyulevesz tarsasag,ahol elsosorban a kulonbozo partok felesleges,kepzetlen,korrupt tagjait kuldik! Azert mert ezek sok szemetsegrol tudnak,de valahogy be kell tomni a szajukat. Lasd szanyi et! A lenyeg a parthuseg! Itt es az EU-ban! Nahat ugy is mukodnek! Amerre a rigo futyul! Nagy koltonk utan szabadon!

Á. Imre írta...

Kifejezetten Magyarország elleni támadásnak gondolom. Az EU mindennel probálkozik, hogy a magyar kiváló mezőgazdasági termékek helyett a silány nyugati árút eröltesse ránk. Ilyen a méz is. Aki már kóstolt belga, meg holland mézet, csak az tudja igazán becsülni a magyar akácmézet. Ezt semmivel nem lehet helyettesíteni, ezért el kell tüntetni a piacról és akkor szabad a gazda!

dr Pöstényiné Fodor Edit írta...

Az akácfa fontos , virága illaa a finom méz egészséges,- különösen Magyarország fája

dr Pöstényiné Fodor Edit írta...

az akác méz különleges, izű .- tele vitaminnal. igazi magyar termék,-

Kilóg a lóláb,- ezért nem támogaják!!

Radulovic Zsuzsanna írta...

Azóta az akácméz hungarikum lett, sőt, ha jól emlékszem az akácfa is.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló