Ez már viccnek is rossz


Ha ez nem most és nem velünk történne, még akár hosszú percekig, harsányan nevetnénk is az eseten. De sajnos nem így áll a helyzet. A magyar külügyminisztérium a múlt héten újabb fejezettel gazdagította az ország eddig sem túl acélos külpolitikai ténykedését, amit ma már minden további nélkül nevezhetünk egy szánalmas tragikomédiának.


„Martonyi János külügyminiszter a V4 külügyminiszteri találkozó margóján 2013. október 31-én megbeszélést folytatott Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkárral, amelynek keretében áttekintették a kétoldalú kapcsolatok, valamint a regionális együttműködés aktuális kérdéseit. Martonyi János felvetette a napokban ismét előtérbe került lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak esetleges magyar vonatkozásairól.

Nuland válaszában utalt arra, hogy Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt. Az amerikai és magyar illetékes szervek között a témában párbeszéd kezdődött egy olyan új kétoldalú együttműködés kidolgozásáról és elmélyítéséről, amely mind a biztonság, mind a magánszféra szempontjait maximálisan figyelembe veszi.” – áll a külügyminisztérium múlt pénteken kiadott közleményében.

Remek.

Miközben az európai államok hangosan tiltakoznak, verik az asztalt az Egyesült Államok lehallgatási botránya kapcsán, addig a magyar külügy vezetője egy konferencián két szendvics között mintegy „felveti témát” az amerikaiaknak. Aztán mintha mi sem történt volna „párbeszédet kezd egy új kétoldalú együttműködés kidolgozásáról”.

Vajon ez utóbbi esetben Martonyi mire gondolhatott? Javasolta, hogy mindjárt direktbe kössék be a magyar parlamentet az NSA lehallgató-átjátszó központjába mondván, kár koptatni a technikát az amerikai nagykövetség tetején?

Az egész történet olyan abszurd, mintha azt hallanánk a rádióban, hogy „párbeszéd kezdődött egy új, kétoldalú együttműködés kidolgozásáról” K. Armandó és a Nagy család között, lányuk minapi megerőszakolása kapcsán…

Azonban a történet itt még nem ért véget. A külügyminisztérium közleménye ugyanis így végződik: „A tárgyaló felek – a közelgő magyar parlamenti választásokra tekintettel – érintették a magyar jogalkotás, valamint a magyar média helyzetét. Az Alaptörvény ötödik módosítását amerikai részről a helyes irányba tett lépésként értékelték.”

Igen, jól érti mindenki.

A magyar külügy büszkén jelenti, hogy az USA megdicsért minket, mert nagyon demokratikusak vagyunk. Az az USA, aki épp most van bent az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányában, aki mindenkit kioktat a demokratikus értékekből, miközben saját maga köp az egészre, ha az érdekei úgy kívánják.

Martonyi, mint a magyar érdekek ”állhatatos” képviselője, számonkérés és tiltakozás gyanánt, a lehető legnagyobb nyáladzás közepette odamegy az amerikai külügyi államtitkárhoz megkérdezni, megérdeklődni, hogy akkor lehallgatták-e a komplett magyar politikai és gazdasági elitet. Erre persze nem kap választ, értsd, simán elhajtják a francba, de ezen egy cseppet sem problémázik a külügyér, mivel a nagyon demokratikusok megdicsérik azért, mert a narancsos kormányzat hozott egy olyan döntést, amivel a hatalmasságos Amerika egyetért.

Tragikomédia.

Vagy nem is.

Ez már viccnek is rossz.

2 kommentek:

Anna írta...

A címmel nagyon is egyetértek. A bennfoglaltakkal kevésbé, amit egy mai hír súlyosbít. "Kormányunk" nem szab feltételt sem Szerbia uniós csatlakozásához, sem az Ukrajnával kötendő társulási egyezményhez....
Előbbiek elégedjenek meg a kulturális anatómiával, utóbbiak pedig negyedszer kaptak pofont, a felajánlott visszacsatolás helyett "magyar" részről ejtve vannak.
Ez, ami itt folyik, az nemzetárulás.

Rakovszky írta...

Abszurdisztán!!!
A Magyar Hírlap alábbi cikk miatt:
http://magyarhirlap.hu/horthy-szobor-tiltakozik-a-zsido-vilagkongresszus-elnoke?page=1#comment-1678739
Még a következő szöveget is át kellett alakítani, hogy a zsidó szó ne szerepeljen benne:
A "Múlt és Jövo" címu zsidó lap 1944 márciusáig,
tehát a német megszállás pillanatáig megjelenhetett a
sokat szapult Horthy Miklós regnálása idején Magyarországon.
Az akkori, Németek uralta Európában ez sehol máshol nem történt meg.
Az 1943 október 15.-én keltezet Angol Külügyminisztériumi dokumentum is bizonyítja,
hogy a Magyar kormány a háború alatt is igyekezett menteni a Zsidókat.
izraelita lapot és menteni a mózeshitűeket kellett írni.
Ez abszurdisztán, hogy egy cikk legfontosabb szavát nem szabad használni a hozzászólásokban.

If something is worth doing, it is worth doing it well.




Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló