Az V. kerület nyerte a legtöbb pénzt a tanyafejlesztési programban


A napokban a hírportálok főoldalon hozták a hírt, miszerint Budapest V. kerülete kapta a legtöbb támogatást a tanyafejlesztési program keretében. A történet első hallásra finoman szólva is döbbenetes. Másodszorra is… Azonban, ha kicsit utána nézünk a háttérnek, akkor a dolog már nem annyira fekete-fehér, mint ahogy azt az ember hirtelen gondolná, bár azért kérdések adódnak bőséggel.


Ami biztosan tudható, hogy a vidékfejlesztési tárca az idei évben 529 pályázót támogat a tanyafejlesztési programból, összesen 3,487 milliárd forinttal. Az is tény, hogy a legtöbb pénzt Budapest V. kerülete kapja, hiszen négy pályázatával összesen több mint 226 millió forintot nyert. A pályázatok - amelyek közül egyet Belváros önkormányzata, egyet a kerületi vagyonkezelő, egy másikat a városüzemeltető, egyet pedig a városfejlesztő kft adott be - mindegyike tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére irányul.

A hír napvilágra kerülése után a Belváros sajtóosztálya az alábbi közleményt adta ki:
A Belváros önkormányzata szeretné felújítani a kerület tulajdonában lévő Hold utcai Vásárcsarnokot, ahol termelői, tanyai áruk megjelenésének adnánk helyet. Ezzel egyrészt elősegítenénk, hogy a termelők egyre nagyobb számban jelenhessenek meg a fővárosi piacon, másrészt biztosíthatnánk a budapesti lakosság friss élelmiszerrel történő ellátását, és azt, hogy a minőségi magyar árut színvonalas környezetben vásárolhassák meg a helyiek. Az elnyert összegeket ezért a vásárcsarnok felújítására fordítjuk, mivel az épület alapos korszerűsítést igényel.

A vásárcsarnok felújítása után a vidéki termelők a csarnok földszintjén árulhatják majd termékeiket, a galérián pedig – nyugat-európai mintára – kisebb éttermek, büfék várnák a vásárlókat. A fejlesztéssel lehetőség nyílik a tanyasi termelők számára, hogy a csarnokban árusíthassanak, a fővárosban élők és a kerületi lakosok pedig olyan termékekhez juthatnak hozzá, melyet nyugodt szívvel fogyaszthatnak.

Az indoklás és a cél elvi síkon, azt gondolom elfogadható, még talán amellett is, hogy a program eredendően a tanyagazdaságok működtetését kívánja ösztönözni, illetve azokat segíteni, akik életvitelszerűen a tanyán élnek. Így aztán a polémia nem is az elveken van, hanem azon, hogy ebből a fővárosi piacra jutási törekvésből majd mi valósul meg?

A kérdés, hogy el jut-e, el tud-e jutni a tanyákon megtermelt áru a termelőtől, a termelő által közvetlenül a fővárosba? Kérdés, hogy vajon tényleg azok fognak-e profitálni ebből, akinek szánták ezt a pénzt, jelesül a tanyasi emberek, vagy majd kézen-közön elfolyik a nagy budapesti téridőben? A kérdés, hogy szabad-e, érdemes-e ilyen tágan értelmezni a tanyafejlesztési programot?

Mert azért az egészen egyértelmű, hogy attól, hogy felújítunk egy olyan kisforgalmú piaccsarnokot a budapesti banknegyedben, ahova a nagybani piacról viszik a vállalkozók a banánt, a narancsot meg a kínai fokhagymát, azt tanyafejlesztésnek nevezni finoman szólva is erős túlzás.

Az úgy hívják, hogy pofátlan pénzlenyúlás.

3 kommentek:

Névtelen senki írta...

"Az úgy hívják, hogy pofátlan pénzlenyúlás. "
Nem, mert ehhez pofa kell!
Az illusztrációban látható "választó" csak azt kapja most is, amit érdemel!
Nem kell ide Ron Werber, elegendő Rogán meg Steiner!

Névtelen írta...

És még az is kérdéses, hogy az a tanyasi ember a terményét fel is tudná szállítani a fővárosba, vajon a felújított vásárcsarnokban meg tudná-e fizetni az árusítóhelyének a díját, és ha igen az a pénz hova folyna be, mert az már nem valószínű, hogy a befizetett összeg a tanyasi ember érdekeit szolgálná.
A kép nagyon találó: bikáknak nézik az embereket! (sajnos van belőlük bőven!)

Névtelen írta...

A képpel kapcsolatban:? ezt hiszi rólunk a kormány(birkák vagytok), Az intézkedésről,. a pénzosztásról,. szokták mondani.:,ŐGYES!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló