Kár, hogy ritkán jön elő…


A büszke buzik után, most a honi cigányok gondolták úgy, hogy nekik is mindenképpen szükségük van egy olyan felvonulásra, ahol be tudják mutatni, hogy ők milyen kivagyi cigányok. Így aztán a múlt hétvégére, kisebb zsidó segítséggel megszervezték az első magyarországi Roma Büszkeség Napját.

Nem kétséges, a többségi társadalom részéről igen nagy igény volt, egy ilyen jellegű rendezvényre. Mondhatnánk, úgy hiányzott ez nekünk, mint leprásnak a kolera. Bár mondjuk az egész arra jó volt, hogy megtudtuk végre, mégis mi hiányzik hivatalosan a cigányoknak a boldogsághoz.


Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója így foglalta össze a demonstráció céljait: „Az elmúlt években egyre negatívabb a közhangulat a cigányság felé. A többségi társadalom közvélekedésének javításán túl, a roma önbecsülést is szeretnénk helyreállítani. A rendezvény az első lépcsőfok ebben. Emellett fontos az is, hogy elinduljon egyfajta roma önszerveződés, annak érdekében, hogy felléphessünk a cigányok kirekesztése ellen a közoktatásban és a cigányok diszkriminációja ellen az igazságszolgáltatásban”.

Igazán szép célok ezek…

Azért arra kíváncsi lennék, hogy Setét Jenő mégis mire gondolhatott, amikor a cigányok kirekesztéséről beszél a közoktatásban? És érdekelne az is, hogy vajon mit ért a cigányok diszkriminációján az igazságszolgáltatásban?

Tudtommal a cigánygyerekek járhatnak iskolába, nem tiltja nekik senki, nem akadályozza őket ebbéli szándékukban semmi sem. És azt sem hiszem, hogy bárki gátolná őket abban, hogy tanuljanak, hogy készüljenek a tanórákra. Vagy esetleg Setét úr, roma polgárjogi aktivista – értsd megélhetési rettegő – arra gondolt, hogy miért nem kapnak a cigányok kitűnő bizonyítványt tanulás nélkül is?

És vajon mi lehet a gond az igazságszolgáltatással? Esetleg feltűnt Setét Jenőnek is, hogy a bíróságok soha nem merik a cigányokat olyan mértékben elítélni, mint amilyen egyébként elvárható és indokolt lenne? Vagy még ezek az enyhe ítéletek is problémásak lennének?

De lépjünk túl egy pillanatra ezeken a kérdéseken, mert az összejövetel ”legszebb” mondatával nem Setét Jenő, hanem a ”híres popsztár” LL. Junior ajándékozta meg az érdeklődőket. „Én úgy gondolom, hogy minden romába rejtőzik egy Martin Luther King, és mindenkiben rejtőzik egy polgárjogi harcos” – mondta bele a kamerákba a büszke cigánygyerek, miközben a 800 fős tömeg az Opre Roma! (Fel cigányok!) jelmondatot üvöltözte.

Ez már valami.

Minden cigányban ott rejtőzik az amerikai baptista tiszteletes.

Kár, hogy ritkán jön elő.

Kár, hogy Martin Luther King helyett a cigányok zöméből mindig valahogy bicskás Gazsi, uzsorás Ármandó, öregeket gyilkoló Renátó és hasonlóak jönnek elő. Kár, hogy Martin Luther King még soha nem volt azok között, akik valaha is kipattantak a nagy cigányrejtőzködésből.

És a szomorú igazság az, hogy ez nem is lesz másképp mindaddig, amíg a cigánypolitika Magyarországon marad azon a vágányon, ahová az elvtársak és a narancsosok az elmúlt cirka 20 évben állították. Addig nem lesz változás, amíg a cigányokat megélhetési rettegők kábítják, addig nem lesz változás, amíg nem kerül egy olyan valaki döntési pozícióba, aki ki meri mondani, hogy eddig és ne tovább.

Mert mindenki tudja ebben az országban, még azok is, akik most tapsikolnak az ilyen jellegű rendezvények, hogy nem Pesten kell felvonulgatni, nem a fővárosban kell játszani a büszke cigányt, hanem országszerte a cigánysorokon kéne felvonulni, ott kéne elmagyarázni a fajtársaknak, hogy mit nem szabad és mit nem, hogy mit kell, hogy mit kéne tenniük ahhoz, hogy ne rekesszék ki magukat a társadalomból. Hogy előbb-utóbb valóban lehessen okuk büszkének lenni.

6 kommentek:

ProliProfil írta...

Furcsa egy ország Magyarország.

Minden bűnöző, minden csaló, minden munkakerülő, minden idióta, minden erkölcstelen, minden becstelen, minden beteglelkű és testű, minden naplopó, minden szinesfémtolvaj, minden terrorista, BÜSZKE LEHET.
Ezér a büszkeségéért a háttérhatalomtól külön díjazást is vehet fel.
Az adófizetőktől elvont pénzekből természetesen.

Aki dolgozik, életében nem bűnözött, az pedig féljen, és örüljön, ha nem őt, vagy hozzátartozóit verik betegre, akár ölik meg egy cigarettáért, vagy egy ezresért a BÜSZKÉK.
A BÜSZKÉK, akik ellen legalább nyolcrendbeli büntetőeljárás van folyamatban, és a bíróságok, hatóságok úgy ítélik meg, hogy nem áll fenn veszély, ha továbbra is szabadlábon végezheti azt, amit eddig is.
Természetesen a munka kizáró ok, esetükben. Azt nem teszik, az sohasem fordulhat elő céljaikban. Erre BÜSZKÉK.

Mivel a cigány szót a világtörténelem során a viselői alaposan lejáratták, "valakiknek" a hathatós közreműködésével átírhatták saját népük nevét. Így lettek ők a BÜSZKE ROMÁK.
Mint ahogyan az MSZP, SZDSZ, Lenin-fiúk, ÁVÓ is tették, teszik napjainkban.
Rokonlelkek, ha találkoznak.

Erősítik egymás BÜSZKESÉGÉT.

Zéé írta...

A cigányokat nincs értelem önmagukban vizsgálni. A cigány egy indikátor faj, mint például a tubifex. Amelyik vízben tubifex tubifex túlságosan elszaporodik más fajok rovására, az azt jelenti, hogy a víz rendkívül szennyezett. Ha a víz kitisztul, visszatér az eredeti ökoszisztéma, a tubifex állomány is a töredékére zuhan vissza.
Ahol a cigány elszaporodik, az annak a jele, hogy a társadalom súlyos beteg. A cigány egészséges társadalomban nem találja meg az életfeltételeit (lopás, élősködés) így az állománya vagy egy minimális szinten vegetál, új élőhelyere menekül, vagy teljesen kipusztul.

A cigánykérdés tehát valójában nem cigánykérdés. Egy újjal sem kell a cigányokhoz nyúlni ahhoz, hogy fejvesztve meneküljenek innen. Csupán a magyar közélet, a magyar állam bűzlő mocsarát kell lecsapolni, tiszta vízzel feltölteni, és az ökológiai egyensúly azonnal helyreáll. A cigány valójában a magyarság mentális szintjének az indikátora.

Névtelen írta...

Zéénél a pont

Anna írta...

Rendesen kiokosították Juniort. Ez a Martin Luther King... nagyon-nagyon veszélyes sugallat!

Névtelen írta...

Mennyi boltot pakoltak ki menet közben? :D

Névtelen írta...

Tipikus példa:" 300 ezer Ft-t megmondom ki csináltatta a hamis videót a Fideszről", Bárkiről, bárhol tanuskodom, még az anyámat is eladom.Nem érdekli a cigányt, hogy a Fidesz a szárnyai alá veszi, pénzért mindenre képes: agyon üt, kirabol mindenkit és hazudik mint a vizfolyás. Erre tényleg büszke lehet, de még a pártfogója is!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló