Felkészülni!...Vigyázz!...Kész!...


Emlékszünk még Szalacsi Sándorra? A fiatalabbak talán nem is tudják, hogy kicsoda, és mitől érdekes. Tizenöt évvel ezelőtt ikon volt, sőt mém. (Ide kattintva idézhetjük fel vagy ismerhetjük meg.)

Eddig minden kor azt képzelte magáról, hogy a történelemnek immár vége, és minden úgy fog maradni, ahogyan aktuálisan van. Aztán dehogyis maradt úgy. A változások pedig legtöbbnyire zűrzavarral, erőszakkal, vérrel járnak együtt, és a megélhetés drámai megnehezedésével.

Az 1990 körüli csillagcsere nem hozott feltűnő káoszt, de ez ne tévesszen meg. Nem is volt igazi változás. Éppen ettől lett mocsaras, nyúlós, hazug, ködös. Egyesek szerint sok szempontból még ma is az tart.

Az igazi szétesés és változás durva lesz. Előbb vagy utóbb bekövetkezik, jó eséllyel még a mi életünkben. Vagy talán nem is sokára. Nagyon tanácsos felkészülni rá. Lélekben is, gyakorlatiasan is.

Salvador Dalí: A polgárháború előérzete


Hogy az ilyen káosznak milyen okai lehetnek, alapvetően két csoportra osztható. Az egyik az enegiahordozók kimerülése, lényegében az olaj elfogyása. Ha egészen véletlenül akad még valaki, aki nem ismerné Hetesi Zsolt fizikusnak az ezzel kapcsolatos jelentését, az haladéktalanul olvassa el. Ebben nagyon részletesen benne van majdnem minden a témáról.

Nincs benne azonban a káosz másik lehetséges eredete, a helyi háború vagy polgárháború.

Sokféle forgatókönyv jöhet szóba. Közös bennük, hogy aránylag kis területű és erősen fővárosközpontú ország lévén maga a fő meccs minden bizonnyal nagyon hamar eldől. De ez nem jelenti, hogy a kaotikus polgárháborús állapotok nem húzódhatnak el hetekig, akár hónapokig. Sőt a fegyveres cselekmények után is sokáig zűrzavar lehet, a megszokott életmenet ellehetetlenedése. Akkor pedig a sok elkényelmesedett városlakónak meg kell tanulnia mindent, amit vagy soha nem is tudott, vagy elfelejtett, vagy lusta volt rá, vagy méltóságán alulinak érzett addig.

Hetesi a fent jelzett tanulmányában nagyon jól leírja, hogy ezek mikből állnak. Annyira reálisan, hogy felvetődik: miért is nem mozgunk máris ilyen irányba. Nem kell minden vacakot a szupermarketben megvenni, mert sok élelmiszer megtermelhető házilag. A háborús Jugoszláviában aggály nélkül beültették haszonnövényekkel a lakótelepek parkjait és minden elérhető zöldfelületet a városok kellős közepén is. A panelházak erkélyein vödrökben, ládákban krumpli vagy paszuly termett. De nem is kell nekik háború hozzá, mert mindmáig szokás, hogy kifeszített ruhaszárító kötelekkel felosztják a területet a házak között, ás ki-ki gazdálkodhat rajta. A szerbeket ismerve nem nagyon tanácsos lopni. Nálunk ez vajon hogyan válna be? Jó, nem túl elegáns látvány, és léteznek városképi megfontolások. A közterületfelügyelet is egészen biztosan fellépne ellene. De elsősorban maguk a lakótársak akadályoznák.

Hasonlóan problematikus, ha valaki a távfűtési díj előli meneküléshez azt a megoldást választaná, amit Ceausescu idején Romániában lehetett látni az ablakokon kidugott kályhacsövekkel. Éles helyzetben minden bizonnyal tömegesen előfordul majd, de most azonnal nem megy.

A tartós élelmiszerekkel előre bespájzolás logikus. Panellakásban nehézségekbe ütközik helyhiány miatt, meg aztán, akik rendszeresen nem jönnek ki a havi jövedelmükből, azok elég mérsékelten képesek tartalékot felvásárolni ilyen formában, illetve könnyen lehet, hogy menet közben még békeidőben megeszik a készletet.

Ott van továbbá az emberi faktor. Természetesen szövetkezni kell hasonló alaphelyzetű és lehetőleg megbízható társakkal. Persze nemcsak káosz esetére, hanem amúgy is. Mindenki úgy érzi, hogy elegendő megbízható barátja van? És miért nincs?! Elidegenedés van, individualizmus van, hátbaszúrás, sunyítás, egyre sivárabb önzés. Igaz viszont, hogy a baj közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Számolni kell azzal is, hogy a szétesésben rablóbandák, maffiák fognak garázdálkodni. De hát máris ez a helyzet, csak nem feltűnően. Velük szemben az átlagember csakis a rövidebbet húzhatja. Jobb nem emberkedni. Főleg ha polgárháború vagy hasonló helyzet miatt fegyverek is szerepelnek. Ez nem hangzik valami daliás-radikálisan, de az átlagember számára mindenképpen tanácsos. Ellenállásra, lokális rendfenntartásra, közösségi védelemre csak azok jelentkezzenek, akiknek szakértelmük, tapasztalatuk van hozzá. A többieknek – a lakosság zömének - lapulás.

Amikor a Katrina hurrikán szétverte New Orleanst, előre tudni lehetett. Sokan idejében elmenekültek a városból. Sokan azonban nem. Méghozzá éppen a legszegényebbek. Pedig ők nem hagytak volna hátra értékeket, és más városban is ugyanúgy lett volna semmijük, mint odahaza. Úgyhogy akár elmehettek volna, hogy legalább az életüket mentsék. Mégis maradtak. Volt nagy csodálkozás, hogy miért. Nos, aki nem él benne az ilyen helyzetben, annak nehéz elmagyarázni. De megvan a logikája. Olyasmi, hogy eddig is túlélték a mindennapok szörnyűségét, meglapulva, falhoz lapulva, hát akkor majd eztán is.

5 kommentek:

Névtelen írta...

Érdemes ehhez kapcsolódóan ezt is elolvasni: http://www.silverbearcafe.com/private/10.08/tshtf1.html

Az Argentin gazdasági válság meg- és túlélőjének tanulságos beszámolója 2006-ból, az akkor és azóta hazájában történtekről. Mi történik amikor hirtelen "sz@r kerül a ventilátorba" és egyszerre terít be mindenkit, aki nem készül fel...

fürge csiga írta...

Ez a nagy összeomlásdi jövendőlés már évek óta trendi, különösen a scifi műfaj kedvelőknél és a Hetesihez hasonló misztikus gondolkodású mikiegereknél. Nem kell hülyének nézni mindenkit a világon, csak mert a "rendszerváltás" óta minden magyar poltikus az. Miközben nálunk tovább tombol a valóságtagadására épülő látszat-kormányzás, máshol -különösen Nyugat-Európában, Oroszországban, Kínában és Dél-Amerikában- sok vezető pozícióban lévő ember csendben, a hatásvadász médiákat mellőzve, készíti a jelenlegi bukott rendszer leváltását. Ráadásul, a bukott rendszer nagy vezetői (akiket olyanok szolgálnak, mint a jelenlegi magyar politikusaink) már mind kiöregedett szarzsákok, akiket hamarosan elvisz a nagy kaszás és nem lesz senki hogy átvegye helyüket.

Mészáros Csaba írta...

2012-re jósolta a kőolaj elfogyását!E-mailt is váltottam Vele,abban Iránt jelölte meg vízválasztóként!

Zéé írta...

Gondolom ez valami vicc. Főleg a Hetesi Zsolt- féle jelentés. Jön az összeomlás, az óceánok megemelkednek, a termőföld javarészét elönti a víz... és a megoldás: halmozzunk fel konzervet, térjünk át a zöldségtermesztésre az aszfalt és a járda közt, na meg imádkozzunk a katolikus egyházzal. Remek. A többi nép meg, akinek a földjét elöntötte a víz, lakhatatlanná vált az országa, szépen belenyugszik, és csendben megdöglik. Nooormális, Margit? Egy ilyen katasztrófahelyzetben azonnal világméretű háború fog kitörni a még lakható területekért, senki nem fog csendben megdögleni. Az győz, akinek több a fegyvere, és aki bátrabb. Nem az, aki az erkélyen termel karalábét. Nem is értem, ilyen baromságokat hogy bír beszopni és futtatni a nemzeti oldal. De ez a "jelenés" inkább tűnik nekem valamiféle újhullámos egyházi propagandának. "Imádkozzatok feleim, mert gyün a világvége... majd az egyház imája segít nektek, térjetek meg báránykáim..."
Persze aki a világvége kapcsán az önellátó répatermelésben hisz, nem a fegyverekben, annak az agyán már nem sokat tud rombolni az egyház sem. Nekik mindenképpen mentsvár lehet az ima... persze teljesen addig, amíg el nem éri őket az ellenséges támadás, és nem hányják őket kardélre, visszaküldve őket az mennyei Atyához.

Névtelen írta...

Csodálom, hogy Hetesi mint tudományos pályán levő ember ilyeneket ír. Szerintem sokkal valószínűbb, hogy a helyzet fokozatosan fog romlani, nem egyik napról a másikra: vagyis egyre drágábbak lesznek az erőforrások (energia, ivóvíz, termőföld, stb. - feltéve persze, hogy a világ nagyjából ugyanígy megy tovább, vagyis az eddigieknél nagyobb háborúk, pénzügyi válságok nélkül). A Római Birodalom sem egyik napról a másikra omlott össze.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló