A ”zöld” dolog


Nemrég  egy  szupermarketben  vásároltam,  amikor  a  fiatal  pénztáros  hölgy  azt  javasolta nekem, ...hogy inkább  a  saját  táskáimat  használjam,  mert  a  műanyag  zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy „az én időmben nem volt még ez a ”zöld” dolog”.

A hölgy azt válaszolta, hogy „azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének”.

Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a ”zöld” dolog. De akkor mink volt helyette? Nos, leírom, hogy mire emlékszem…


Annak idején visszavittük a tejesüvegeket, üdítősüvegeket és sörösüvegeket a boltba. A boltból visszakerültek az üzembe, ahol mosás és sterilizálás után újratöltötték őket. Így voltak mindig újrahasznosítva. De ez a ”zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

A lépcsőn gyalog jártunk, mert nem volt mozgólépcső minden boltban és irodaházban. Gyalog mentünk a boltba, nem pattantunk be a 300 lóerős verdánkba, valahányszor volt valami elintéznivalónk kétsaroknyira. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a ”zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején kimostuk a gyerekpelenkát, mert nem volt még eldobható pelenka. A ruhát szárítókötélen szárítottuk, nem pedig egy 240 voltot zabáló masinában. A szél- és a napenergia szárította a ruhákat a mi időnkben. A gyerekek a testvéreiktől örökölt ruhákban jártak, nem kaptak mindig vadonatúj göncöket. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a ”zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején egy tévé volt egy háztartásban, nem pedig szobánként. A konyhában kézzel kavartuk az ételt, mert nem volt elektromos gépünk, ami mindent megcsinált volna helyettünk. Ha törékeny tárgyat akartunk postán küldeni, régi újságpapírokba csomagoltuk, hogy megvédjük, nem pedig buborékfóliába.

Annak idején nem használtunk benzinmotoros fűnyírót. A füvet emberi erővel hajtott tologatós fűnyíróval nyírtuk. A munka jelentette számunkra a testmozgást, ezért nem kellett fitnesztermekbe járnunk, hogy árammal működő futópadon fussunk. De a pénztáros hölgynek igaza volt, ez a ”zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Ivókútból ittunk, ha szomjasak voltunk, nem vettünk műanyag palackos vizet, valahányszor inni akartunk. A tollakat újratöltöttük tintával, ahelyett, hogy mindig új tollat vettünk volna. A borotvában csak a pengét cseréltük, nem dobtuk el a teljes borotvát csak azért, mert a pengéje életlen lett. De ez a ”zöld” dolog még nem létezett az én időmben.

Annak idején az emberek buszra szálltak, a gyerekek biciklivel vagy gyalog mentek iskolába, és nem használták az anyukájukat 24 órás taxi szolgálatként. Egy szobában egyetlen konnektor volt. Nem volt szükségünk egy rakás konnektorra, hogy több tucat készüléknek áramot biztosítsunk. És nem volt szükségünk számítógépes kütyüre és az űrben keringő műholdaktól érkező jelekre ahhoz, hogy megtaláljuk a legközelebbi pizzériát.

Hát nem szomorú, hogy a mostani generáció arra panaszkodik, hogy mi öregek milyen pazarlók voltunk, csak mert ez a ”zöld” dolog még nem létezett annak idején?


[Forrás: internet]

5 kommentek:

Névtelen írta...

Ez már nekem is eszembe jutott!

Látó írta...

Kiváló írás, köszönjük!
A lényegre világít rá: az őszintétlen, hamis, agymosó ideológiák közül most a "környezetvédelem" a soros. A vörös hazugság helyett most itt a zöld...

fürge csiga írta...

Ma nagyon trendi a zöld is meg a narancs is. a két szín keveréke pedig épp olyan, mint a liba(jnai)kaka.

Zéé írta...

Ja, ja... Annak idején meg pottyantós budi volt a kert végében, és miután nagyanyám kikecmergett mínusz tizenöt fokban, a végén kukoricacsutkával törölte ki a seggét. De jó is vót!... Bezony, addig vót jó, amíg a liberálisták ki nem találták a nájlont, aztán meg a zöld mozgalmakat... Hagyjuk már ezt a baromságot! Ki akarna ma így, ilyen körülmények között élni? A fejlődés azzal jár, hogy az ember fűnyírót használ, ha nem muszáj, nem sikálgatja a szaros pelenkát, és a lakásában nem egy konnektor van.
Különben meg nem sok olyanról hallottam, hogy a cikkíróhoz hasonló gondolkodású emberek bemutatták volna, hogy hogy is kell ezt csinálni, és példamutatóan tanyára költöztek volna a városból, vissza a pottyantós budik világába. Inkább az ötven konnektoros lakásából, a számítógépéről tölti fel az internetre azon okosságait, amiben kifejti, hogy mennyivel jobb vót, amikor még egy konnektor vót, mert az elég vót a néprádiónak, amiből "Hajmási Péter, Hajmási Pál" és társai recsegett a nép fülébe. Mert az olyan nemzeti vót, nem olyan, mint a mai, elfajzott liberális világ. Igaz, a népnemzeti öregapja anno azt az egy konnektort is valami liberális világ-összeesküvés ármányának tartotta, mert hisz minek is az, "rendös magyar embör a tyúkokkal fekszik, és kél, és addig is megvoltunk konnektor nélkül akkor meg minek az az egy".

Röviden, az ehhez hasonló cikkeknek semmi értelme. A fejlődés megállíthatatlan. Ez bizony környezetpusztítással is jár a rengeteg előnye mellett. Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy erre válaszként nem a pottyantós-budihoz való visszatérés lett a válasz, hanem a kor kihívásainak megfelelő környezetvédelem.

Névtelen írta...

Nosza rajta, akkor fejlődjünk!

http://www.erdekesvilag.hu/hatalmas-vegelathatatlan-lakotelepek-hong-kongban/

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló