Ebbü’ még halivúdi szuperprodukció lesz barátaim, majd meglássátok…


„Felszámoltam magamban a gyűlöletet és csak a megértésnek, a szolidaritásnak és a szeretetnek szeretnék teret engedni az életemben”– mondta a Magyar Narancs riporterének Szegedi Csanád, aki most mesélt először arról, hogy mi történt vele azóta, hogy egy éve kilépett a Jobbikból.

Az interjúból kiderül, hogy Csani azóta Oberlander Baruch rabbitól tanul a zsidó hagyományokról, a vallásról, a zsidóság történetéről. Feleségével zsinagógába jár és a héber írást is magáévá tette. Elutazott Izraelbe és nap, mint nap azon küzd, hogy mihamarabb felszámolja magában azt a nagy mennyiségű intoleranciát, amit még aktív nemzeti radikális korában szívott magába. Merthogy, a politikai paletta ezen felén, szerinte csak ilyenek vannak. Gyűlölet és kirekesztés. És ezt ő is megtapasztalta, amikor a radikálisok közössége kivette őt magából. „Kirekesztőből kirekesztett lettem. Hirtelen megéreztem, milyen a másik oldalon lenni. Azt gondolom ez hozta el bennem a fordulatot”.

Érdekes. Én mintha arra emlékeznék, hogy a fordulatot az a nyilvánosságra került hangfelvétel hozta el, amiben Szegedi meg akart vesztegetni némelyeket, hogy ne hozzák nyilvánosságra a származásával kapcsolatos bizonyítékokat. De úgy látszik ez a mozzanat Csani emlékezetében valahogy nem maradt meg. Meg hát ez a kis apróság mit is számít. A lényeg, hogy manapság már minden rendben van.

Csani a megtisztulás útján járva felszámolta érdekeltségeit a Turul boltokban és bezúzatta korábbi könyveit is, mondván „ne keltsenek továbbra is gyűlöletet”. És most, hogy már a felvilágosultságban ilyen magasra jutott, elővett egy másik, egy szintúgy fontos ügyet. A cigánykérdést. Mert ma már az sem úgy van, ahogy régen volt. Elmondása szerint a saját története megtanította arra, hogy abszurd dolog másokat a származásuk alapján megítélni, és ezért most azon dolgozik, hogy a cigánysággal szemben is teljesen elfogadó legyen, de belátja, hogy sokszor durván megbántotta a cigányságot. „Az Isten szabadnak és egyenlőnek teremtette az embereket, az emberek építenek falat lélek és lélek közé. Az a dolgunk, hogy ezeket a falakat lebontsuk”. Aztán arra az újságírói kérdésre, hogy a cigányellenessége is megszűnt-e ezzel, Csani ezt válaszolta: „még sok tennivalóm van ezen a területen”.

Gondolom, most sokakban felmerül a kérdés: hogyha a cigánykérdés megoldása ilyen nehezen megy, akkor vajon mi van a holokauszttal? Azt vajon hogy sikerült feldolgoznia? De a riportból kiderül, hogy emiatt sem kell aggódnunk. Csaninak ez az elsők között sikerült. „Sokat beszélgettem a nagymamámmal, és valósággal sokkolt, hogy a holokauszt igaz, voltak gázkamrák, egyes csendőrök gátlástalanul kegyetlenkedtek a deportáltakkal, a nácik hogyan semmisítették meg a gyerekeket és az öregeket”.

Végül még megtudhatjuk, hogy Csaninak alapvetően soha nem voltak zsidóellenes nézetei, mindez csak ráragadt, amikor bekerült a Jobbikba. „A pártba belépve úgy voltam az antiszemitizmussal, mint a kamaszok a dohányzással: tudja az ember, hogy nem egészséges, de ha bekerül egy olyan társaságba, ahol mindenki cigarettázik, akkor ő is rágyújt, mert trendinek gondolja.”

Ezek vannak.

Csani láthatóan végérvényesen megtért az övéihez. „Most már tudom, hogy vannak olyanok, akiknek életükben kell újjászületniük. Én ezen a folyamaton megyek most keresztül, annak minden vajúdásával együtt. Valamilyen katarzis mindig szükséges az ember életében, hogy gyökeresen megváltozzon. Ez a legtöbb embernél valami nagy betegség szokott lenni, nálam a zsidóságom, ebben szerencsés vagyok.”

Nem kétséges, igazán szép történet ez.

Ebbü’ még halivúdi szuperprodukció lesz barátaim, majd meglássátok…


12 kommentek:

Névtelen írta...

Édes!
Egykoron:
„A pártba belépve úgy voltam az antiszemitizmussal, mint a kamaszok a dohányzással: tudja az ember, hogy nem egészséges, de ha bekerül egy olyan társaságba, ahol mindenki cigarettázik, akkor ő is rágyújt, mert trendinek gondolja.”
Most:
"Az Oberlander Baruch hitközségbe belépve úgy vagyok a Jobbik ellenességgel, mint a kamaszok a dohányzással: tudja az ember, hogy nem egészséges, de ha bekerül egy olyan társaságba, ahol mindenki cigarettázik, akkor ő is rágyújt, mert trendinek gondolja.”

(Előzetes Szegedi Csanád öt év múlva megjelenő könyvéből, a holokauszt füstjéből)

Névtelen írta...

IDIÓTA!!!!

Gambit írta...

Nagy betegség, ja, hát az agybaj is ide sorolható, ugyebár...

Egy frappáns válasz az árulónak: http://jobbegyenes.blog.hu/2013/07/04/az_ugynok_visszater_utolso_level_szegedi_csanadnak

névtelen írta...

Nagyon helyes, minden zsidó aki "igazi zsidónak" tartja magát mint Szegedi, vonuljon ki a politikából, bánja meg bűneit, és járjon a rabbihoz.Hogy akkor mit keresett a Jobbiknál? ugyanazt mint a többi hitsorsosa a Fideszben, az Mszp-ben az Lmp-ben: jó fizetést és poziciókat! Szegediből akármilyen "igaz zsidó is lett"azért a poziciójáról és a fizetéséről - amit a Jobbiktól kapott mint Eu-s képviselő - nem mond le!Erről szól az aranyborju történet!!!

Anna írta...

Szerintem még nem tért meg az övéihez. Akkor nem beszélne szeretetről, megértésről, toleranciáról.... Vagy már ki lett okosítva és azért hadovál.

Névtelen írta...

Chanád-Szabó-Vona triumvirátus gerinctelen tevékenysége kapcsán Elsősorban Borsodban, majd máshol is elhagyták a pártot régi jobbikosok. Pontosítok. Egy részüket kirúgták koncepciós vádakkal. Az értelmiség is otthagyta a pártot. Nem véletlenül. Az egész csak egy pénzszivattyú lett. Ennyi!

Karina írta...

Akik elhagyták, azaz kirúgták őket a Jobbikból, azok akarják most erősíteni a Miépet! Úgyanúgy szétverni a pártot mint valamikori dicső főnökük tette. Az az "értelmiség" is aki nem ért el poziciót és megsértődött, nagyon helyes ha most megy el, mint később.csinálja a zürzavart. Egyetlen pártban sem lehet 100 felé húzni. A Jobbik megmondta: azt megszavazza ami szerintük a nemzetnek jó, ami nem, azt nem! Ez nem jelent "besimulást "! Még senkit sem vertek hátba péklapáttal, hogy lépjen be a Jobbikba. A pártfegyelem nagyon fontos.Elvégre nem kötelező Jobbikosnak lenni! Jelenleg még Vona Gábor a vezetője a Jobbiknak, majd ha nem tud megfeleni annak amit vállalt, lemond!

Névtelen írta...

Csani ugyanaz maradt ami volt, gátlástalan mocskos zsidó, aki: mindenkivel és mindenki ellen összefog, aki nem zsidó.

Névtelen írta...

A Jobbik is olyan, mint a tárogató hangja.
Sötétben szép és messziről.

Névtelen írta...

Nehéz lehet feldolgozni, ha egy provokátor lebukik. Valószínű nem bűnbánatot jár gyakorolni, hanem a követésre vetésre készül...

Névtelen írta...

Az asszonykáról idáig nem volt szó...Hogy járhatnak együtt
zsinagógába?

georg1945 írta...

Nagyon jók a kommentek!
Örömmel tölt el, hogy egyre több Magyar kezd józanabbúl, egészségesebben gondolkodni!
Egyébként a Radical Puzzle kiváló!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló