A nemzeti radikalizmus új rétegei


Kásler Árpád - Magyarországon érettségizett 1991-ben. 1991-től 1997-ig többek között a Kecskeméti Televíziónál dolgozott technikusként, majd 2003-ig az USA-ban élt, ahol a Kaliforniai Nemzetközi Egyetemen angol szakot hallgatott.
2003 januárjában feleségül vette Rábai Hajnalkát, akivel az év tavaszán visszatelepült Magyarországra. Két gyermekük született: Kende és Kenéz. 2009-ben megalapította a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetét.
2010-ben Gyulán indult független polgármesterjelöltként, ahol a leadott szavazatok 6,07%-át szerezte meg. 2011 áprilisában a Genfi Nemzetközi Találmányok kiállításán aranyérmet kapott Magnemot nevezetű találmányáért.
2012 végén a Rendszerváltó Mozgalom Párt elnökévé vált, amely tisztségéről 2013 május 2-án lemondott. 2013 február 9-étől országos gyülekezőket szervez a devizakárosultak képviseletében, Magyarország történelmi Alkotmányának újbóli hatályba helyezésén, az Alkotmányozó Nemzetgyűlés megszervezésén fáradozik. 2013 június 8-án kihirdették a Haza Nem Eladó Mozgalmat, június 23-án további irányelveket fogalmaztak meg.

(Wikipédia, a helyesírási hibák javításával)


Ő tehát Kásler, aki a devizahitel-károsultak megszervezésében nyomul. Maga is közéjük tartozik, sőt eleve a saját devizahitel-ügye tette erre a sínre, aztán beindult, mint Kohlhaas Mihály.

Tetszettek olvasni Kleist drámáját, a Kohlhaas Mihályt? Érdemes.

Nos, a monstre tüntetések szervezésével és a pártalapítással történt mérsékelten sikeres próbálkozások után eljutott abba a szakaszba, hogy bázist szervez. Ennek keretében most az országot járja, száz városban tart fórumot, és elindítja a helyi szerveződéseket. Aztán majd szélesebb és stabil alapokkal szaladhat neki az eddig nem túl átütő demonstrációknak.

Nagyon helyes. Így kell ezt.

A héten Ózd került sorra.

Kásler másfél órás előadása egy kicsit unalmas volt azok számára, akik figyelemmel kísérik a devizahitelekről szóló híradásokat és a károsultak önszerveződését. Nemigen mondott újat azokhoz képest, amik a honlapján, a kaslerarpad.hu weboldalon olvashatók.

Részletesen elmesélte, milyen reménytelen hercehurcának volt kitéve, amikor a magyar igazságszolgáltatás szerveivel próbálta elismertetni, hogy a devizahitel nem is devizás, mert soha nem szerepelt benne tényleges svájci frank, és hogy következésképpen svindli az egész. Elmesélte azt is, milyen szemérmetlen és ócska trükkökkel húzódtak ki a különféle szintű bíróságok a bankokkal szembeni állásfoglalás alól, és hogy ezek során mennyire kilógott a lóláb: az úgynevezett „demokráciában” és „jogállamban” a bankok, illetve a mögöttük meghúzódó oligarchiák ellen senkinek sem lehet igaza, és azok brutálisan és pofátlanul visszaélnek ezzel, eltaposva embert, nemzetet, államot, mindent.

A fórumon megjelent érdeklődők nagy többsége azonban nem unta, nagy érdeklődéssel hallgatták. Talán azért, mert nem győznek odafigyelni minden internetes és egyéb elemzésre és híradásra, talán még inkább azért, mert érzelmileg és az élethelyzetükben annyira érintve vannak a témában.

Mintegy száz érdeklődő jött el a fórumra, ami Ózdon elég soknak számít. Ráadásul döntő mértékben olyanok, akik egyéb politikai rendezvényeken nem szoktak részt venni. Negyvenesek-ötvenesek, konszolidált, szelíd természetű, amúgy békés, de most már kétségbeesett emberek.

Ezzel érkezünk el a lényeghez. Kásler és mozgalma meg tud szólítani, sőt aktivizálni tud olyan társadalmi rétegeket, akik eddig inaktívak voltak. Mi több: egyenesen radikálisokat farag belőlük, és olyan emberek sokaságát ébreszti rá nagyon fontos igazságokra, akik korábban immunisak voltak rá, az általános agymosás hatására engedelmes birka maszopfidesz-szavazók és csápolók voltak, de immáron nem azok! A devizahiteles história révén Kásler akarva-akaratlanul óriási tartalékokat nyit meg a nemzeti radikalizmus számára. Ráébreszti őket a saját érdekeikre, a saját valós helyzetükre a mai világban, és a szervezési tevékenységével bekapcsolja őket a remélhetőleg most már nem túl sokára elkövetkező cselekvésekbe, össznépi fellépésekbe.

Azonban tudni kell, hogy ez az ilyenképpen kitáguló nemzeti radikalizmus már végképp nem a Jobbik monopóliuma. Eddig sem volt az, de most már szembeötlően nem lesz az. Sem az irányításában, sem szervezetében, de még a stílusában sem. Itt már nem túlnyomórészt huszonévesek fognak szerepelni, kevesebb lesz a zászlólengetés, kevesebb kuka fog felgyulladni. De ettől nem lesz kevésbé fenyegető a mostani Hatalomra, és főképp a hatékonysága alighanem jóval nagyobb lehet.

A Jobbiknak be kell látnia, hogy a mozgalomra rátenyerelési kísérletei nem járhatnak sikerrel. Nem Kásler miatt, hanem a mozgalom egyszerű mezei résztvevőinek gondolkodásmódja, habitusa, világszemlélete miatt.

Nem kell, hogy túlzottan szeressük egymást. Más stílus, más temperamentum, más ízlés, más reflexek. De most közös érdek, közös helyzet, közös cél!

Remélhetőleg sikerül az egymás egyenrangú partnerként elfogadása és a valós együttműködés. Akár már idén ősszel, mert mind Vona, mind Kásler nagyjából októberre ígéri a nagyszabású megmozdulásokat.

23 kommentek:

Névtelen írta...

Adott egy réteg, amely az ún. "nemzeti radikalizmusra" fogékony. Ez a szavazók kb. 10-12%-a. Nagyobb nem lesz. Ez a szavazatmennyiség egy vagy több párt között osztódhat fel, de nagyobb attól nem lesz. A több párt miatt nem lesz több szavazó.

Ami a devizahiteleket illeti, ahol állítólag nem volt deviza, magyarázza meg valaki nekem a következőt:
OK, feltételezzük, hogy nem volt benne deviza. Rendben. Akkor tehát nyilván forint volt benne, hiszen a kettő közül valamelyik ott volt benne (mivel a pénzt ténylegesen folyósították). Tehát akkor forint volt benne. Csakhogy: a forint betéti kamata ebben az időben 6-8% környékén volt, tehát a bank ennyiért szerezte. A devizahitel kamat pedig 2-3% körül járt. Namármost olyan hülye Kohn bácsi nincsen, akkor a 8%-ért szerzett pénzt 3%-ért adni ki, igaz?
Akkor ezt most hogy volt, meg tudja válaszolni a cikkíró vagy Kásler?
Figyelem: a "Biztos trükköztek valahogy" nem elfogadható válasz!

stbstb írta...

Mar tenyleg jo lenne Magyarorszgnak egy igazan tökös, igazan HAZAFIAS vezer...

Gondor4 írta...

Én úgy tudom,hogy az emberke beépített a libsik futtatják.

Névtelen írta...

Névtelen:
Sokszor elmagyarázták már, hogy a bankok virtuális pénzt folyósítanak hitelként, mert elérték, hogy a kötelező fedezet olyan alacsonyra lett leszállítva. A virtuális pénzből majd csak a visszafizetéssel válik valós értéket képviselő pénz.
Tehát a folyósított hitelek mögött semmi sem állt...

Freca

matyika írta...

Válasz a legelső kommentelő dilemmájára (8%-os pénzt 3%-ra kiadni)
a
http://kuruc.info/r/9/114763/ cikkben van szépen, érthetően leírva.
Lényege az, hogy félreérted a helyzetet. A bankok nem Magyarországról szerezték a hitelek forrását, hanem az anyabankjaiktól kapták. Ők euróban vették fel ezeket a pénzeket 0,75 és 1%-os kamaton, azután a leánybankok rendelkezésére bocsátották. Ők konvertálták forintra, és megvolt az olcsó fedezet.

Laci írta...

Az első három hozzászólás világosan mutatja azt a tipikusan magyar mentalitást , ami miatt nem lesz könnyű ennek a hazának kimászni a kakából . :(

Névtelen írta...

Olyan szánalmas, ahogy itt egyesek kézzel-lábbal keresgélnek egy Jobbikot potenciálisan helyettesítő erő után. Megfigyelhető, hogy ennek érdekében az utolsó nímandot is képesek piedesztálra emelni, és antagonistává formálni, még akkor is, ha alapvetően az ember nem áll szemben a párttal.
Először ilyenek voltak Endrésikék, majd Lenhardt Balázs, most pedig már bárkit összekukáznak, akit érnek, csak meg lehessen osztani a nemzeti tábort. Nem kételkedem benne, hogy Kásler jót akar, de valószínűleg nem azzal a párttal szemben, aki egyedüli politikai alakulatként áll ki a devizahitelesek mellett. Ráadásul egy ilyen nulla szerveződéssel nem is remélhet sokat, de ha valóban azért küzd, amiért mondja, sok sikert neki.

Anna írta...

Egy ember, a többségében kivételes képességű magyarok közül. Ideje lenne megtanulni egymást megbecsülni, mert akkor juthatna ez az ország oly magasba, amit megérdemelne - idegen "segítség" nélkül.

Kard írta...

Kedves névtelen,

A banki tartalékráta körül keresgess. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 5% ban van meghatérozva, akkor a bank 95% nyi pénzt állíthat elő a levegőből.

Névtelen írta...

Még mindig szeretném, ha a cikk szerzője elmagyarázná, hogy ha a devizahitelben nem volt deviza - tehát forint volt, - akkor hogyan lehetséges, hogy az aktuális forintkamat töredékéért adták? (3% szemben kb. 14-15%-kal). Valaki magyarázza már el, legyen kedves!

Zé írta...

"A nemzeti radikalizmus új rétegei"...

Jó rendben, hogy a devizaadósok nem akarnak fizetni, és van aki az élükre kíván állni. De ez mitől nemzeti radikalizmus?
Kiszámolta már egyáltalán valaki, hogy mennyi egy devizahitel reális kamata? Összeadva a forintgyengülést, a bank számára meg nem térülő bedőlt hiteleket, és a tisztességes haszont. Ja, hogy nem. És a forinthitel mennyivel tisztességesebb, miután nemegyszer kiszámolták már, hogy még a mai feltételekkel is rosszabbul járt az, aki forint hitelt vett fel, amit aki svájci frankost. Akkor meg miről beszélünk? Ez így egy nagy semmi, nem nemzeti radikalizmus. Sima proli ökölrázás a külföldi imperialistákra, amit már Rákosi efftárs is alkalmazott anélkül, hogy magát nemzeti radikálisnak nevezte volna.

matyika írta...

Kedves Névtelen Értetlenkedő!
Még mindig nem érted, hogy a devizahitel-forrás az anyabankoktól származik külföldről. Nem belföldön szerezték az általad említett 13-14%-os kamaton. Az anyabankok 1%-on jutottak hozzá..
Ennyire nehéz ezt megérteni? Ez látszik egyébként a mérlegükön is.
(Tudod, hogy mi az hogy mérleg?) Ennél egyszerűbben nem lehet ezt elmondani.
De ha még mindig nem érted, akkor fuss neki még egyszer, és ha nem megy, akkor megpróbálom még egyszerűbben, bár az már nagyon nehéz lesz.

Gondor4 írta...

A devizahitel olyan hitel,amelynek összegét nem forintban,hanem valamely más pénznemben határozzák meg.Magyarországon svájci frankban,vagy euróban,de van devizahitel USA dollárban is.A devizahitelesek devizával tartoznak.A kamat alacsonyabb a forint hiteleknél,mivel az említett devizák irányadó kamatszintje/az adott ország nemzeti bankjának alapkamata/alacsonyabb a forint irányadó kamatánál/a Magyar Nemzeti Bank alapkamata/.Mivel a hitelre általában forintban van szükség,a banktól devizahitel esetén is forintban kapja az adós a hitelt,melyet forintban kell törlesztenie.Ha a devizahitelt forintban törleszti,akkor számolni kell az árfolyamkockázattal,tehát,ha változik az adott deviza forintban kifejezett árfolyama,akkor változik a törlesztő részlet is.Kamatkockázata minden hitelnek van,a banknak fizetnie kell azért a devizáért,melyet hitelként tovább ad.Ha pl. a Svájci Nemzeti Bank többször megemeli az alapkamatát,akkor a felvett hitel kamata is növekszik.Ez történt a svájci devizával is.Tájékoztatást köteles adni a bank,egy táblázaton,melyen ki lehet számolni az árfolyam változást,és a referenciakamat változás következtében fennálló törlesztést.A közlés kötelezésére a Pszáf-nak joga volt.A Pszáf Közleményében meghatározott hitelezés szabályait a bankok az engedélyezéssel kapcsolatos szabályok megsértésével szándékosan megszegték akkor, amikor a fenti szabályozás helyett tisztességtelen szerződési feltétellel biztosították saját maguk számára azt a jogot,hogy az adósok számára ellenőrizhetetlen módon úgy emelték a törlesztő részlet összegét,ahogy nekik tetszett. A Kúria jogerős ítélete szerint is,ahogyan a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint is,a kölcsön szerződések semmisek....A Kúria álláspontja szerint a kölcsönszerződésekben rögzíteni kellett volna ,tételesen az árfolyamrés mértékét /deviza középárfolyam +/-0,5%/,vagy a vételi és eladási árfolyam alkalmazásából eredő eltérés mértékét./1%/ melytől a bank csak az egyoldalú szerződésmódosítás szabályait betartva térhetett volna el a fogyasztó hátrányára.Így az adósra terhelték az árfolyamrést,költségként úgy,hogy a szerződésben nem határozták meg.Ezek a szerződések mind semmisek.Ezért adta el Csányi a részvényeit.

Névtelen írta...

Kedves Matyika!

Te nem érted. Ugyebár az az állítás, hogy a devizahitelben nem volt deviza, hanem forint volt. Tehát ezek szerint forintot kaptak az anyabankoktól? És az anyabank honnan szerzett 1%-ért forintot? Ha pedig nem forintot kaptak 1%-on, hanem devizát, akkor mégiscsak volt benne deviza. Tehát nem igaz az az állítás, hogy nem volt benne deviza (az teljesen lényegtelen, hogy a forrást nem belföldről szerezték, én is tudom, hogy az anyabanktól kapták). A kérdés az, hogy volt-be benne deviza, és úgy látom, hogy szerinted is volt.

Ennél egyszerűbben nem tudom elmondani. És igen, tudom mi a mérleg, alá is írtam már jónéhányat, százmilliós főösszeggel.
Jellemző, hogy a cikk írója hallgat mint hal a szatyorban.

Névtelen írta...

No, akkor örülök, hogy oda lyukadtunk ki, hogy a devizahitelben mégiscsak volt deviza (mellesleg az OTP nem az anyabankjától kapott forrást, mivel nincs neki anyabankja). Csak ennyit akartam, köszönöm.

Névtelen írta...

Spekuláció.
Nem csak a hitelfelvevők spekuláltak, hanem a bankok is. Csak azok jobban.

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=McBo9307p5k

Névtelen írta...

Gondor4-el értek egyet és egyben a Kúria döntésével illetve szorgalmazom, hogy az úgynevezett jobboldal tartson össze. Kásler Árpit is engedni kell, hagy járja az útját. Meg kell találni a lehetőséget, hogy ő is megtalálja a számítását. Természetesen a jobboldali ideákból eszmékből nem "nagyon" engedve. Ha ez megy neki, akkor nincs akadálya, hogy egy legyen a jobb oldalon. Ezt az esélyt meg kell adni.

Gondor4 írta...

Az OTP-nek van anyabankja,ugyanis nem magyar bank!Izraeli -angol tulajdonosa van.Az OTP soha nem volt magyar bank,csak ezt hintették el a hülye magyarnak,pont úgy,ahogy elhitették azt is,hogy a MOL magyar cég..Van persze magyar részvénnyel rendelkező tag is,de Ők most adnak túl a részvényeiken.Láttam már ilyet...gyorsan pénzzé teszik a tulajdonrészt,hogy ne kelljen fizetni a kúria által hozott döntés miatt,csődöt jelentenek,majd rekord gyorsasággal nevet változtatva forog tovább a bankbuli,akiknek pedig szerződésük volt velük,és nem ültek közel a tűzhöz,azok valóban csődbe,tönkre mennek.De nincs vész,az újonnan alakult volt OTP nekik is ad hitelt......a patás népe megint dörzsölheti a szőrös mancsát.Emberek!..nyissuk már ki a szemünket!Ezek száz éve vernek át minket folyamatosan!Mi meg öntjük hozzájuk a pénzt...minden állampolgár kérheti a fizetését készpénzben,joga van hozzá,így ki lehetne zárni a zsidót,aki a dolgozó és a foglalkoztató közé furakodik,bank néven.Országokat tesznek tönkre a banki elszámoltatásokkal,átutalásokkal,ahol ezeket törvénnyel segítik lásd Görögországot,a görögök átláttak rajtuk,észre tértek,erre a bankok nem adták ki a saját betéteiket ,a saját pénzüket a lakosságnak,arra hivatkozva,hogy akkor a bank csődbe megy!A bankot védték a görög rendőrök!Azok a rendőrök,akiket a görög nép tart el!A világon mindenhol kezd a helyzet súlyosbodni,az emberek ébredeznek.Spekuláns kaftánosok ülnek minden döntést hozó székben.Napjainkban úgy utazik a forint, mintha állandóan egy liftben lenne,hol fent,hol lent van.A forint leértékelése és kamatváltozása mindig spekuláció.Csak éppen mi fizetjük meg,mi fizetjük a multiknak a privatizációt,velünk fizettetik meg még a vételárat is,az összes pénzünk kölföldi tulajdonban van,még a nyomtatás is Ausztriában történik!Több ezer milliárd forintunkba került a magyar bankrendszer létrehozása,majd konszolidációja,erre...ingyen "eladják"....az állami vagyont úgyszintén,az olasz maffiacsoportnak,a Cvaxi-Feruzzi klánnak.
"A csokorba kötött magyart szétbontjuk,és éles késsel ferdén visszavágjuk.Kivétel a fásszárúak,mert azokat törjük,vagy kalapáccsal zúzzuk,-nehogy megrohadjon a magyar.Az összekevert magyart a savó leöntése és Trianon után túrónak használhatjuk....A magyar emlős,A magyar nem csinál nyarat-a magyar sötét..,ahová Európa ugrik.-A magyar az új nincs.Az új semmi..Az árnyék-Ki tartson magyart?Kezdő magyarbarát inkább kanmagyart tartson,ne szukát!Tanácsosabb fajtiszta magyart keresni,mint valami bizonytalan származású magyart.-Öreg magyart ne vegyünk!A magyart következetesen dicsérjük,vagy dorgáljuk!Lágy,barátságos hang;"jól van,jó magyar,"keményen,határozottan;"pfuj magyar,helyedre!"-A sárga magyar a....... tágasság érzetét kelti.A narancs magyar ...mámoros.A vörös magyar ..meleg.A jó magyar ember,az már a "járásáról megismerszik"..mint komor bikáé..Levegőt minden magyar igényel,de nem huzat formájában.A Kárpát-medence huzatos.-A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik.Olcsó magyarnak híg a leve!"....A magyar kultúra elitje,Esterházy Péter,a kimagasló magyar kulturális élet legnagyobb alakjának"műve" ez a látlelet és az a kijózanító tudatosság,miszerint el kellene már hinni,hogy a zsidó eltapos bennünket,ha még mindíg hiszünk neki.

kistutyi írta...

Érdekes dolognak tartom az időnként felmerülő "keressünk egy radikálisabb pártot a Jobbiknál" vagy ilyen javaslatokat tartalmazó felhivásokat. Az a legnagyobb baj, hogy az ilyen" javaslattevőkről" előbb utóbb kiderűl, új pártot akar szervezni, megsértődött valamiért, bibsi megbizott, vagy volt Miépes,stb. Nekem az a véleményem, aki nincs ellenünk az velűnk van, de ne akarjon rögtön valamilyen vezéri poziciót .Szervezkedjen de ne ellenünk! Szeretettel vagyok mindenki iránt aki azt a radikális eszmét vallja amit én,de egyenlőre elégedett vagyok a jelenlegi Jobbikos vezetőkkel.A devizahitelekkel kapcsolatosan van javaslata a Jobbiknak is,( Z. Kárpát Dániel,Volner János), kérdés hogy a Fidesz szokás szerint, figyelembe veszi-e? Különben is félév és itt van a nyakunkon a választás, arra kellene összpontosítani!

Névtelen írta...

A cikk szezője folyamatosan próbálja megosztani az "ú.n." nemzeti oldalt. Talán sértett valamiben?

Gondor4 írta...

Igazat adok "névtelennek"és "kistutyi"-nak.Van nemzeti ellenzéki pártunk, kellően felkészült,moderált,józan és intelligens,tanult politikusokkal.Bízom bennük.A Miép eljátszotta amit eljátszott....talán a lóverseny volt a hibás,talán a feleség,Gizike.Ha az utóbbi,dupla szégyen a Miép vezetőségének.Egy proli író/bocsánat,de Csurkát,amikor olvastam,ez a meghatározás jutott róla mindíg az eszembe,találkoztam is vele,a Damjanich utcában,nem néztem ki belőle se vezetőt se szellemi óriást,mert mindig azt éreztem,hogy valaki más ír helyette.Ha nem így van,elnézést kérek.De egészen más tónusú novellái vannak,még szavakban is eltér a politikai írásaiban.Ha az a probléma,hogy a Miép már nem népszerű,abban nem az emberek hibásak.Látni kellett volna, hogy szép lassan Hibbant Néró és társai lefizetik a vezetőségi tagokat,lépni kellett volna.Nem pedig ócsárolni a másik nemzeti oldalt.ráadásul úgy,hogy a Jobbik volt a Miép ifi tagozata.És persze nem kell összemosni azt,ami a Fidesszel történt,hiszen ők az Szdsz ifi tagozata voltak.Le se tagadhatják.

Névtelen írta...

A figyelmemet Vona és Kasler ígérete ragadta meg, miszerint őszre nagy megmozdulásokat igérnek. Kaslert nem ismerem, viszont Vonát jobban. Jobbikos voltam és a Csanád ügy miatt hagytam ott a pártot. Addig sajnos csalódásokban volt részem. Rájöttem, hogy Vona egy szájhős és nem érdekli, hogy mi lesz itt. környezetében dolgozók szólják el magukat sokszor dühükben, cdalódottságukban. A lényeg az, hogy a Jobbik már nem az a párt, amely bejutott a parlamentbe. Vona-Csanád-Szabó érdekszövetségnek és fullajtárjaiknak sikerült jelentősen meggyengíteniük a pártot. hosszú lenne leírni, hogy hogyan és milyen módon. Egyszer úgyis kiderül. Ennek ellenére be fognak jutni ismét a parlamentbe, mert sok csalódott, aki nem ismeri a párt belső viszonyait, rájuk fog szavazni. Ők örülni fognak, mert lesz négy évig pénz. nem örülök, hogy ezeket a mondatokat írom, de én nem hiszek már egy politikusnak sem.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló