Két hét múlva Nemzeti Trafikok


Már a célegyenesben vagyunk, szűk két hét múlva eltűnnek a dohányáruk a normál boltokból, és megnyílnak a Császári és Királyi Trafikok. A vazallusok hasznának garantálása érdekében fű alatt, csendben egészséges növekedésbe kezdtek a fogyasztói árak – a mind nagyobb elterjedtségnek örvendő, a kész gyári cigarettát kiváltó vágott dohány csomagocskánkénti ára suttyomban túllépte a nyolcszáz forintot. Felbukkant az a jelenség, hogy furmányos emberek a citromfű nevű növénnyel keverik a dohányt, hogy több legyen. Sőt van, aki már direkt erre a célra tenyészt citromfüvet a hétvégi kertjében. Kipróbáltam az ilyen kevert-hígított anyagú cigarettát: nem is rossz. Igazából nem tudtam megkülönböztetni a rendestől. Gyári cigik terén pedig a megszokott ukrán mellett megjelentek a kínaiak. Stílszerűen sárga dobozú volt, amit láttam. Nyilván csempészett holmi az is. A békeidők filléres albán (Porti) és bolgár (Plovdiv) cigijei ma már mesés kincsnek számítanának...

Na de megvédik az egészségünket! Akkor is, ha beledöglünk.


A Népi és Nemzeti Dohányboltokba megkezdődött a konkrét munkaerő toborzása. Mert nem ám úgy van, hogy azok állnak a pult mögött, akik elnyerték a pályázatokat. Hogyisne. Dolgozásról nem volt szó. Csak a nyerésről. A koncessziónyertesek végeredményben csak a haszon inkasszálásával fognak hozzájárulni a lakosság egészségének védelméhez és a Birodalmi Trafik eszméjének általános áldásosságához. Az alkalmazottakat kereső hirdetésekben hangsúlyos helyen szerepel, hogy tartós munkanélküliek előnyben. Értsd: felveszik rájuk az ilyenekre járó állami támogatást, vagyis közvetve ugyan, de ezt is mi fogjuk fizetni. Aztán amikor lejár a támogatás futamideje, akkor a minimálbérért dolgozó alkalmazottat szépen lapátra teszik, felvesznek helyette egy másik tartós munkanélkülit – kínálat bőven van -, és kezdik elölről a munkabérnek az állammal való megfizettetését. Ugyanúgy, ahogyan a munkahelyteremtés címén államilag vastagon támogatott multik teszik. Mi is akkor a különbség?

Az átállás várhatólag nem lesz zökkenőmentes. Még azokon a területeken sem, ahol összmennyiségében elegendő trafik nyílik. Ott is maradnak lefedetlen részterületek. A trafikoknál sorban állás várható. Idő, napszak tekintetében pedig a dohányzóknak át kell állniuk a bespájzolásra, mert ha kifogynak a cigiből mondjuk este nyolckor, akkor nem lehet megtenni, hogy csak átugranak a boltba vagy a presszóba érte. Sok lesz a nyűgösség, a szentségelés.

Még mindig nem világos, hogy egyáltalán mi értelme volt az egész műveletnek. Olyan nyugati minták kopírozása, amelyek egészen más közegben egészen másképp csapódnak le? Vagy tényleg csak egy fegyverhordozói réteg jutalmazása? Multik kezéből némi kis haszon kicsavarásának szokás szerint félresikerült kísérlete? Vagy – ami szerintem a legvalószínűbb – egy hivatalnoki, funkcionáriusi réteg törekvése arra, hogy mindenáron felmutasson valami produkciót, megindokolva vele a saját létezését?

Nem nehéz előre látni, hogy az egész új szisztéma fokozatosan fel fog puhulni, ahogyan ez a folyamat már meg is kezdődött, és visszagravitál a korábbi rendszer irányába, hogy ésszerűen működni tudjon.

De már készülnek az újabb hülyeségre, mert tervben van az egész cirkusznak az új fejezete, ugyanennek az eljátszása az alkohollal és Nemzeti Vedeldékkel.

Neki mernek vágni a választások előtt háromnegyed évvel? Aligha. De ha marad a Fidesz-kormány, akkor be is következhet...

De hogy Orbán Viktornak elnöki különrepülője legyen, azt még mindenképpen keresztülerőltetik.

Szóval ilyen hülyeségekkel vagyunk elfoglalva, miközben minden szerteszét rothad.

13 kommentek:

Anna írta...

Tudja valaki, hogy ki találta ki a citromfűvel történő vágott dohány keverését? Érdekes, mert egy csésze tea még Gyurcsányt is lenyugtatná, jó hatásával. Dohányba keverve, kíváncsi lennék a hatására.

Gambit írta...

Ismer valaki megbízható cigarettacsempészeket, netán dílert? :D

Névtelen írta...

Sajnálom, nem fogok könnyeket hullatni azért, mert nehezebb Magyarországon cigihez jutni.

Névtelen írta...

A citromfűvel keverés terjedőben van mifelénk. Én P. Lajostól hallottam és próbáltam ki. Ő az, aki volt már a miskolci börtön összes cellájában. (Mint szobafestő.)

A dohány-témát ne becsüljük alá, mert az ezer forintos cigi komoly feszültséggerjesztő a mindennapokban.

Laci írta...

Mi gyerek korunkban ősszel , frissen hullott , száraz diófa levelet szívtunk . Javasolnám a mostani bagósoknak . Borzalmas ! , de legalább segítene a leszokásban . :)

liverpool írta...

Nem tartják senki fejéhez a pisztolyt, hogy rágyújtson.

Névtelen írta...

Senkinek sem tartják a fejéhez a pisztolyt, hogy rágyújtson.
Aztán gondolkodhatsz, hogy Jóska bácsi miért emel tíz forintot a krumpli árán.
Krumplit sem kötelező enni. És semmit sem kötelező.

Látó írta...

A cigit/dohányt tényleg nem kötelező fogyasztani, bármelyik dohányzó bármikor leszokhat. Ha volt anyira vagány, hogy rászokott, legyen akkor is "vagány", mikor leszokni kéne...
A dohány nem alapvető fogyasztási cikk! Ne hasonlítsuk má' az evéshez!
Az árát pedig mindenki el tudná költeni jobb helyre szerintem.
A közösen fizetett gyógyítási költségekről nem is beszélve...
Ettől persze még a cikk igaz, de hátrább az ag(y)arakkal!!!

Névtelen írta...

Látó:

A dohányzók sápját te is fizeted.

Gondor4 írta...

Alapvető jogom van ahhoz,hogy miután felnőtt ember lettem,úgy döntsek az életemről,ahogy nekem tetszik...de...nem tehetem,mert ahogy kilépek az utcára,nehezen kapok levegőt.A buszmegállóban legalább egy hétre való füstöt kapok az elrobogó négykerekű kipufogójából....a városban én megfontolnám a gyermekemet,ha három,vagy négyéves,kézen fogva vezetni,ugyanis a talajtól fölfelé egy méter magasságban tiszta ólmot lélegez be a gyermek,nem vásárolok a belvárosban gyümölcsöt,zöldséget,a benzin párlat miatt.Ez senkinek nem izgatja az ingerküszöbét.Érdekes.A játszóterek nem látszanak a köréjük parkoló autóktól.Tényleg a dohányosokkal van baj,és nem egy tehetségtelen vezető réteggel,amely azt sem tudja megoldani,hogy zökkenőmentesen történjen egy üzleti átállás,és ne a lakosságot vegzálja,mert azon pedálozik,hogy mennyi baksis kerüljön a zsebébe.Vajon mit szólnának a mérget okádó autósok,ha így kapnának benzint, mint a dohányosok!És mit szólnának,ha kioktatnák őket,hogy nem kergeti senki őket,ha nem autóznak.A benzin nem alapvető élelmiszer,ne,hogy má,...-pedig az autósok nagyobb kárt okoznak,szinte mindenhol,Az autópályáikkal mérgezik a gabonaföldeket,gyümölcsösöket...a közösen fizetett gyógyítási költségeket meg hagyjuk a fenébe egy olyan országban ahol nincs gyógyítás több,mint negyven évi Tb.fizetése után..Arról meg,hogy azt a kevés rabszolgamunkával meghajszolt béremet mire költöm,miután kifizettem a rám eső putriba született után a háromszázezret,kuss legyen!

Névtelen írta...

Tegye föl a kezét, akinek nincs egyetlen teljesen fölösleges szenvedélye, életvitele, vagy szokása sem!

Látó írta...

Gondor4!

Az autós-dolog teljesen igaz.
Csakhogy most nem ez a téma!
Attól még, hogy el van törve a jobb karom,nem kell eltörni a balt is...
Sőt, ha mindkettő el van törve és most van lehetőség az egyiken segíteni, akkor szerintem élni kell vele, nem pedig visszautasítani azzal, hogy "és a másik?"!

Üdv

Gondor4 írta...

Valószínű,hogy elragadtam egy témánál,és rosszul fejeztem ki felháborodásomat amiatt,hogy trafik ügyben kiakadtam .De tényleg,miért nem lehet úgy megoldani egy mutyit,hogy ne a nép szívja meg,mert nem juthat hozzá ahhoz,amit minden normális esetben megvehetne.Negyvenkét évi dohányzás után egyetlen napon letettem a cigit,mert megutáltam,hogy mikor megszoktam egy márkát,meg is szüntették.Ettől függetlenül mégsem értek egyet azokkal akik a dohányosokat molesztálják vagy előírják nekik,hogy füstöljenek-e,vagy sem!És azt is tudom,hogy milyen az,amikor nincs mit szívni,mert elfogyott.Nem is beszélve arról a gusztustalan kereskedelmi "erkölcsről" hogy a kerti törpe haverok pont a dohányosokra utaznak,meggazdagodásuk érdekében!Még a malacot is etetik,ha disznót akarnak belőle...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló