Fidesztempó, avagy miként lehetetlenítik el a kazincbarcikai kórházat


Évek óta megy már a huzavona, megy a harc a kazincbarcikai kórház körül. A helyiek vállvetve harcolnak az ellátásért, míg a fideszes egészségügyi vezetés hozza a szokásos politikai szerepet. A színfalak előtt előadják A mindent megteszünk a kórházért és az emberekért című műsort, miközben a háttérben az intézmény teljes ellehetetlenítésén munkálkodnak. És hogy ez menyire így van, azt jól mutatja az elmúlt évek krónikája.


Tavaly június 21.-én ötezres tömeg tüntetett a kazincbarcikai kórház megmaradásáért. Az összegyűlt és elszánt emberek megnyugtatására, vagy inkább elkábításra a térség fideszes képviselője, Demeter Zoltán anno kijelentette: „megmaradhat a szülészet, az általános belgyógyászat és a sürgősségi ellátás is a kórházban, ezért álláspontom szerint okafogyottá vált a civil tiltakozás és az aláírásgyűjtés is.”

A múlt nyári képviselői bejelentést követően az elmúlt tíz hónapban négy osztály szűnt meg az intézményben, melynek irányítását múlt év szeptemberében a fideszes Daher Pierre vette át.

Daher, mint annyi más narancsos párttársa igazán nagy teherbírású ember, mivel a barcikai kórház mellett ő vezeti az edelényi és az izsófalvai kórházat is, mindezeken túl pedig a térség egyik kormánypárti parlamenti képviselője. De ez a fenti kis apróság nem tévesszen meg senkit sem. Daher bokros teendői mellett odafigyel mindenre. A kórház leépítése ugyanis az utóbbi hónapokban az ő közreműködésével még inkább felgyorsult. Megszűnt a fekvő gyermekosztály, a krónikus belgyógyászat, valamint a szemészeti és sebészeti osztály is.

Mára, öt évvel a négymilliárd forintba kerülő teljes kórház rekonstrukció után, az intézményt lényegében teljesen kiüresítették. A korszerű gépeket és az orvosi műszerek egy részét már áttelepítették Edelénybe, az ellátást pedig manapság is folyamatosan szűkítik. A napokban megszüntették a sebészeti ügyeletet, aminek a következtében délután fél négytől másnap reggel nyolcig nincs ellátás. Hétvégén és ünnepnap pedig egyáltalán semmi nincs. De a helyiek már arról is beszélnek, hogy a közeljövőben szűkíteni fogják a nőgyógyászatot, a szülészet Miskolcra kerül, de orvoshiány miatt veszélybe került a belgyógyászati részleg is.

Történik pedig mindez az ország egyik legveszélyesebb gyára, a BorsodChem vegyipari üzem szomszédságában…

Azért az elgondolkodtató, hogy vajon kinek az érdeke lehet, hogy megszűnjön Kazincbarcikán az egészségügyi ellátás? Vajon kinek az érdeke lehet, hogy egy közel harmincezres lakosú városból 30-40 kilométert kelljen utazni szinte a legalapvetőbb egészségügyi ellátásért?

Holnap, május 30-án valószínűleg ezek a kérdések is felmerülnek majd azon a forgalomlassító demonstráción, melyet a helyiek tartanak a kórház megmentése érdekében.


4 kommentek:

Gambit írta...

A burkolt népirtás újabb fejezetét láthatjuk, sajnos nincs új a nap alatt...

Karina írta...

Ezek szerint a nagy tegnapi" fényező beszéd" mellett, mégsem olyan" tökéletes a gyermek fekvése"

Gondor4 írta...

Ott folytatják,ahol a Fletó,meg a Libatolvaj abbahagyta.A nyegle,arrogáns Fidesz kivonult a parlamentből,a Trianon-megemlékezésnél ...nem emlékszünk?2002-ben több százezren tüntettünk a Fidesz mellett,akkor még nem tudtuk,hogy 2001.őszén aláírta a nagytőkének,hogy a magyar föld eladó nekik..,nem tudtuk,hogy 2006.október 23-án a saját szavazótáborát is magára hagyva,menekült,miközben tétlenül nézte a rendőri horda vadállati lovas és szemkilövető ténykedéseit,és együtt ünnepelt az aljadékokkal az operaházban..csak várhatjuk,hogy mikor fog tenni a nemzetgyalázások,betelepítések,cigány bűnözések ellen...A Fidesz lenne a magyarság pártja,amikor arra kényszeríti a magyarságot,hogy két parazita népet is eltartson?És végignézi,hogy ebbe már belepusztulunk?Több, mint egymillió ember,zömében fiatal,hagyta el az országot..ezt még Kádár sem merte meg tenni!A meglévő kórházakban sincs gyógyítás!Ünnepeltetik magukat,a nemzet pedig a szemük előtt nyomorog...a soros alapítvány számláit most kell kifizetni,a magyarok bőrét ki tudja,hanyadszor lenyúzva.Gyermekeinket mérgezve,szójával!Nem akar ez a rusnya magyar végre megdögleni,pedig hogy igyekszik O.V.,gyurcsányi,libajnai,mesterházi,stb.bandája!A rózsadombi paktum él,és virágzik!Bajnait most hozzák újra forgalomba,a rövid emlékezetű népnek!Barcikán is sok a magyar még,el kell onnan takarítani!Mindenhol ez van!A jó orvosok elmentek,amik itt maradtak,azokkal gyógyíttassák magukat a fajtársaik,de ne mi!-+

Névtelen írta...

Mivel kazincbarcikai lakos vagyok, és számtalanszor (kellett) volna igénybe venni,nekem vagy a családomnak a kórházat, ezért tapasztalatom és véleményem is van az ügyben. Ezt az intézetet kórháznak a legjobb humor érzékkel se lehet nevezni, téves diagnózisok, elmulasztott kötelességek, lekezelő arrogáns stílus. Sajnos ez a "kórház" ebből áll. A méreg foga a dolognak csupán ott van,hogy azt az elvet, már a kezdetekkor elfelejtették, hogy az orvos van a betegért és nem fordítva. Nőgyógyászati rendelésen 19 évesen megállapította egy itt dolgozó, orvosnak a legjobb indulattal se csúfolnám, hogy vetélek. Arrogáns lekezelő stílusban nem nekem mondta,mint ahogyan illene,hanem az asszisztens nőnek, olyan modorban mintha csak arról beszélne,hogy mégsem torok, hanem mandula gyulladásom van. Nem igaz az sem, hogy munkaerő hiány van, ugyanis a fiatal orvosokat szabályszerűen elüldözik. Az más kérdés hogy ki akarja pontosan ellehetetleníteni Kazincbarcika híres kórházát, aminek az ügye évek óta képezi vita tárgyát, ugyanis amíg minden osztálya rendes működött,már akkor se mentek szívesen az emberek a "hentesekhez". Egyetlen osztály működött szervezetten, az pedig a gyerek osztály, amit sajnos nagyon hamar megszüntettek. Elgondolkodtató, hogy aki fizeti a TB-t miért is aláztatná meg magát. Ez a kórház ott lett elrontva, hogy a korrupció és az arrogancia az átlag orvos jelszava.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló