Mit keresünk mi ott?


Biztos vagyok benne, hogy a múlt héten sokan felkapták a fejüket, amikor a magyar külügyminisztérium közleményében bejelentette, hogy „Magyarország teljes mértékben támogatja Franciaország katonai beavatkozását Maliban”. Aztán amikor másnap Németh Zsolt államtitkár hozzátette azt is, hogy „Magyarország katonákat küld Maliba bizonyos katonai kiképzés megsegítésére”, akkor gondolom, még többen néztek értetlenkedve a hírportálok oldalaira mondván, mégis mi a f@szt keresünk mi Nyugat-Afrikában?

Tényleg mit?


A hivatalos álláspont szerint azért támogatjuk Franciaországot, mert a gallok indította fegyveres akció „arányos válaszadás az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra.”

Ez nagyon szépen hangzik. De mit történik egyátalán Maliban?

A történet dióhéjban nagyjából ekként foglalható össze:

A helyzet eldurvulása a nyugat-afrikai országban tavaly márciusban kezdődött, amikor is a fővárosban, Bamakóban végrehajtott katonai államcsíny nyomán tuareg harcosok - néhány iszlamista csoporttal közösen - hatalmukba kerítették az ország északi részét. Aztán jöttek az iszlamisták, s megköszönve az addigi munkát, kiverték a tuaregeket és átvették a teljes irányítást.

A felkelés akkor nyert nemzetközi dimenziót, amikor a lázadók gyakorlatilag az összes északkeleti nagyváros felett átvették a hatalmat. Az ország még regnáló vezetője, Trauré elnök ekkor a vele szimpatizáló lakosság támogatása mellett - decemberben tömegtüntetéseken követelték a külföldi haderő közbeavatkozását - behívta a franciákat az országba, hogy segítsenek helyreállítani a korábbi rendet. Közben a tuaregek is rádöbbentek arra, hogy mivé fajult a helyzet, ezért aztán közölték, hogy hajlandók a francia erőket támogatni, és tárgyalnának követeléseikről a bamakói vezetéssel.

Itt tartunk most. Pontosabban annyival arrébb, hogy most már a franciák karöltve a helyiekkel, lövik az iszlamistákat a Szaharában.

Végül szokás szerint beszállt a történetbe a nyugati média és a híradások azonnal olyan képekkel lettek tele, amin katonai táborokban tizenéves gyermekeket képeznek ki, amin kislányok erőszakos összeházasítása látható a fegyveres csoportok tagjaival, de hallhattunk már híreket kivégzésekről, csonkításokról és megkövezésről igazságszolgáltatás címén. Okos szakértők pedig azzal rémisztgetik a tévénézőket, hogy „amennyiben az északi erők átveszik a hatalmat Maliban, olyan erős radikális iszlamista bástya alakulhat ki Nyugat-Afrikában, ami – figyelembe véve az észak-afrikai határoknak az arab tavasz nyomán megnőtt átjárhatóságát – akár Európát is fenyegetheti.”

Hogy az egészből mi igaz és mennyi igaz egyelőre nem tudható. Ismerve a nyugati sajtó hozzáállását a dolgokhoz, könnyen elképzelhető, hogy a helyzet nem ennyire fekete-fehér. Ha visszagondolunk az elmúlt évtizedek nyugati demokrácia-exportjaira, könnyen elképzelhető, hogy a beavatkozás fő célja nem a terrorizmus elleni háború, hanem a francia érdekek védelme a Száhel-övezetben. Mali urániumban, aranyban, olajban, gyémántban, cinkben, mangánban, bauxitban és vasércben gazdag térség, ami jelenleg még nagyrészt kiaknázatlanul áll. Nem kérdés, hogy sokaknak sértené az érdekét, ha e javakat szélsőségesnek mondott csoportok vonnák ellenőrzésük alá. Láttunk már a Malinál kevesebb természeti kinccsel rendelkező országokat is pusztító háború martalékaivá válni.

Az ügy további érdekessége, hogy a francia katonák most azokkal a modern fegyverekkel találják magukat szemben, amelyek az előző francia elnöknek, Sarkozynek köszönhetően kerültek a nyugat-líbiai felkelőkhöz a Kadhafi elleni harcok során. Arról már nem is beszélve, hogy a sivatagban a GPS, a drónok, és a modern technika alkalmazhatósága korlátozott, a felkelők viszont az algériai polgárháború óta ezeken a területeken húzódnak meg. Pontosan ismerik az útvonalakat, a barlangokat, az oázisokat és a területen átmenő csempészkereskedelemből fakadóan felszerelésük és utánpótlásuk is van bőven. Ezek a tények pedig előrevetítenek egy, az afganisztáni háborúhoz hasonló helyzetet, amiből majd képtelenség lesz kikeveredni.

A francia támadás hírére az iszlám dzsihádisták azonnal bosszút esküdtek és azt ígérték, hogy európai merényletekkel vágnak vissza a támadásért. A fenyegetés hatására mostanság géppisztolyos katonák járőröznek Párizs utcáin.

Mindent egybevetve azt hiszem bátran kijelenthető, hogy igazából nem tudjuk, hogy mi folyik és legfőképp milyen érdekből Nyugat-Afrikában. Sejtéseink persze vannak, vagy lehetnek, de ezek még nem bizonyítékok semmire. De történjék bármi is Maliban, az viszont jól látszik, hogy nekünk minden bizonnyal semmi közünk nincs a dologhoz.

Nincs semmi olyan nemzeti érdek, ami miatt nekünk ténylegesen szerepet kellene vállalnunk a Szaharában kialakult konfliktusban.

Akkor meg minek lihegjük túl az ügyet már megint?
[költői kérdés volt természetesen]

3 kommentek:

Névtelen írta...

csak érdekesség képpen, kiegészítendő ezt a jó posztot:

Egy orosz híroldal újságírója tényfeltáró riportot készített a Maliban zajló eseményekről. Mi történik ott, mik lehetnek az igazi indítékok? A tudósítás szerint egyre nagyobb gyűlölet övezi az egész arab világban az Al-Kaidát. Ez a szervezet ugyanis a CIA provokációs hadserege.

Az Al-Kaida módszere, hogy szent háborúra buzdítja az elmaradott területek buta iszlám fiataljait, akiket támadásokra szervez nyugati célpontok ellen. Ami egyre feltűnőbb az embereknek, hogy mindenhol olyan helyen provokálják a nyugatot, ahol a nyugatnak valamilyen érdeke van beavatkozni. A felsorolásban benne volt Líbia, Szíria, és Mali is. Arra a kérdésre, hogy mi érdeke a francia haderőnek Maliban ténykedni, a válasz egyszerű - mondta a riporter. Mali az egyik legnagyobb urán kitermelő ország - és ki az egyik legnagyobb atomenergiát felhasználó ország? Franciaország. Az érdek nyilvánvaló. Az Al-Kaida katonai beavatkozást provokál ki, és pár napos bombázás utána francia haderő biztosítja az ország azon részeit, ahol uránt bányásznak.

A riporter beszámol róla, hogy folyamatosan végigjárta ezeket az országokat, és biztosan kijelentheti, új gyarmatosítás folyik. Nem áttételesen, hanem a valóságban. Ebben európai viszonylatban Franciaország jár az élen, valamint Nagy-Britannia. A két fő európai gyarmatosító ország. A mostani események a helyi háborút újra felszították. Eddig is, és ezután is rendkívül sok ártatlan áldozata lesz, mint ahogy ennek a nyugati katonai beavatkozásnak is.

A riporter beszámolója teljesen egybehangzó a korábban megírt európai védőzónákról szóló cikkükkel - annyi kiegészítéssel, hogy a katonai stratégia mellett a rabolható érték sem utolsó szempont a cion-atlantista hatalmak számára.

Kemény Gábor - Hídfő.net

2012 blog írta...

10. Az katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, az külföldieket vigyék el tőlünk.
165 éve...

Gambit írta...

Túl régen nyaltunk már valamilyen segget, és úgy tűnik kormányunk már nem bízik annyira az amcsi buksisimiben (eddig mindig erre hajtottunk, többek között ezért ragadtatta magát Hende Csabika olyan veretes baromságokra, hogy ha kell, mi az amcsi csapatkivonások után is Afganisztánban maradunk "békefenntartani"), így maradtak a békazabálók (eléggé leadták a srácok a szintet).
Éppen legyinthetnénk is a dologra, hiszen a katonák szereznek némi tapasztalatot, és nem azt nézik, hogy szárad a laktanyában a festék, de azon felül, hogy ez megint értelmesebben elkölthető milliárdokba fog fájni, talán nem kéne addig rángatni az iszlamista oroszlán bajszát, amíg egyszer tényleg megtalálnak minket a térképen... (Csak azt remélem, ha majd robbantgatni kezdenek Budapesten, akkor az Orbán-villa lesz az első célpont.)

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló