Ötvenhat ’56

Ötvenhat év telt azóta, hogy azon az októberi napon egy ország fellázadt az önkény ellen. Ötvenhat esztendő múlt el azóta, hogy a tömeg ledöntötte Sztálin szobrát és kitört a forradalom. Ötvenhat év telt el azóta, hogy Magyarország szinte egy emberként világgá kiáltotta: Elég volt!

Az elmúlt ötvenhat év alatt volt, hogy titokban, volt hogy megbújva, volt hogy büszkén, zászlót lobogtatva és volt hogy harcosan emlékeztünk azokra a történelmi napokra. Az ötvenhat év ötvenöt megemlékezésének körülményei mindig mások voltak, de a lényeg, a forradalom üzenete a szabadságról sohasem változott.


 És ma megint itt vagyunk. Immár ötvenhatodszorra.

Ötvenhat ’56.

Játék a szavakkal…, de közben mindannyian tudjuk, hogy ebben a több mint öt évtizedben benne van minden. Benne van Magyarország legújabbkori történelme, benne a mi életünk, és akár elfogadjuk, akár nem, benne van, bele van kódolva a jövőnk is. És nem csak a miénk, a mai nemzedéké, hanem a következőé is…

Ezekben a hetekben ötvenhatodik alkalommal elevenítjük fel az akkori eseményeket, ötvenhatodik alkalommal próbáljuk meg megidézni az akkori idők szellemét, az akkori napok hangulatát. És talán ötvenhatodik alkalommal próbáljuk meg megfejteni a titkot. A titkot, hogy annak idején mitől működött olyan magától értetődően minden, hogy annak idején mitől történt meg az, hogy ideológiától függetlenül egymásra talált a nemzet döntően nagyobbik része. És miközben ezen elmélkedünk, aközben talán akaratlanul is arra gondolunk, hogy manapság miért nem működik mindez.

’56 mára szimbólummá lett, de mégis mindenkinek mást jelent, mégis mindenki más üzenetet akar kiolvasni az akkor elhangzott szavakból, az akkori történésekből. ’56 mást jelent azoknak, akik átélték azokat az időket, akik ma idősen, botra támaszkodva gondolnak vissza, mást azoknak, akik ’56 után születtek, de az életük nagy részét Kádár Magyarországán élték, mást azoknak, akiknek már az életük nagyobbik része a rendszerváltásnak hazudott események utánra esik és persze megint mást azoknak, akik már Antall József kormányzása után jöttek a világra. ’56-ról mindannyian mást gondolunk. És talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy mindannyiunknak megvan a maga ’56-ja.

Ötvenhat év egy nemzet életében nem olyan túl nagy idő, de arra elég, hogy ez az ötvenhatévnyi emlékezet összekössön egymást követő nemzedékeket, arra elég, hogy 2012 októberének Magyarországán egyszerre legyen jelen a tegnap, a ma és a holnap.

Igen, ma ott lesz mindenki.

Ott lesznek azok örökösei, akik anno a barikádokon harcoltak, ott lesznek azok szellemi és nem egy esetben tényleges utódai, akik azokban a napokban a sortüzeket vezényelték és ott lesz az a tömeg is, ami érdekből, vagy tudatlanságból majd ide, vagy oda csapódik. És ne legyen kétségünk afelől, hogy majd ma is mindenki ’56 igazi örökösének vallja magát. Ne legyen kétségünk afelől, hogy majd ma is minden politikus, minden párt, minden szervezet magának követeli a szellemi örökséget.

De ez mind hazugság.

’56 szabadsága a miénk. A miénk, a mindenkori átlag magyaroké. Miénk, akik Kádár idején titokban emlékeztünk, a miénk akik ’89-ben ott álltunk a Hősök terén a koporsók előtt és azt hittük, hogy egy jobb jövő jön majd el, a miénk, akik 2006-ban újra kimondtunk, hogy elég volt. ’56 szabadságának igazi örökösei mi vagyunk. Mi, akik ott leszünk ma is az utcán, mi, akik a hétköznapokban így, vagy úgy, de a vállunkon visszük ezt az országot. Mi, akiknek elege van a hazugságokból, a képmutatásból, a kilátástalanságból. Mi, akik nem akarunk idegenekké válni a saját hazánkban.

Mi vagyunk ’56 szabadságának örökösei.

Ez a mi forradalmunk.

3 kommentek:

lényeglátó írta...

Enélkül nincs "Európának lelke"! "Nemes lélek"!
„Azoknak a barbárságoknak és elvetemült rémtetteknek, amelyeket az úgynevezett keresztény fajok a világ minden táján és minden nép ellen, amelyet le tudtak igázni, elkövettek, nincs párja a világtörténelem semmilyen korszakában, semmilyen fajnál, bármilyen vad és műveletlen, könyörtelen és szemérmetlen is volt az”. A holland gyarmati gazdálkodás története — és Hollandia a XVI. Század tőkés mintanemzete volt— „az árulás, megvesztegetés, orgyilkosság és aljasság felülmúlhatatlan képét tárja elénk Nooóóómális vagy Margit?

lényeglátó írta...

KI IS VOLT A HŐS

Az idegen nyelvű oldalak orosz dokumentumokra hivatkozva még messzebb mennek és tényként közlik, hogy Nagy Imre, alias Vologya besúgóként kereste a mindennapi betevőre valót Moszkvában, a Csekának (NKVD) nyomva fel több tucat kamerádját akik közül aztán a szerencsésebbek Szibériába, a kevésbé szerencsések a kivégző osztag elé kerültek. Ezek szerint Sztálin terrorjának legsötétebb időszakának lett volna az egyik legsötétebb gazembere.
Ő A MA PÉLDAKÉPE?

Maci írta...

Lényeglátónak - Szerintem felesleges összehasonlításokat tenni, hogy melyik emberirtás volt szörnyűbb a történelem folyamán. Ha egy ember hal meg, az is veszteség. Természetesen 1956 fájó pont nekünk, ugyanúgy mint ahogyan fájó pont lehetett például az amerikai őslakosoknak Wounded Knee is. Mindenkinek a maga fájdalma a legnagyobb, azt hiszem, ez így természetes, hisz ez az, ami közelről érinti az embert.
Nem hiszem, hogy pont Nagy Imre lenne az 56-os példakép, bár való igaz, sokáig úgy kommunikálták az emberek felé, mintha az lenne. De ez a régi rendszer utolsó szakaszában volt már, ha jól emlékszem. Viszont nem látok a cikkben semmiféle olyan utalást, amelyben Nagy Imrét dicsőítené a cikk szerzője.
Egyébként ez a Nagy Imre effektus annak köszönhető, hogy akik leverték 56-ot, megpróbálták másképp előadni a történéseket, azaz a feketéből fehéret csinálni. Mintha csak az érző szívű kommunisták harca (kezdeményezése) lett volna egy emberarcú szocializmusért. Meg lehet hallgatni régi 56-os forradalmárok előadását - akik valóban részt vettek az eseményekben - hogy ez mennyire nem igaz.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló