Honvágy


A Romantikus Erőszak már a második videóval jelentkezik az október közepén megjelenő Mindörökké Magyarország című lemezéhez. „Ezúttal egy feldolgozásnótához készült kisfilm, az 1956-os forradalommal egyidős Honvágy dalhoz, amit a történelem tett slágerré, abban az időben, amikor néhány hétig Magyarországot bámulta a világ, s az év embereként a magyar szabadságharcos szerepelt a Time magazin címlapján” – adta hírül az új videó kapcsán a nemzeti rock-banda. 


Az eredeti számot 1956. október 23-án délután Boross Ida, a kor népszerű táncdalénekesnője énekelte fel a Magyar Rádióban. Alighogy elkészült a felvétel, valaki berohant a stúdióba, hogy fejezzék be a munkálatokat, mert odakint „irtózatos balhé van”. Estére eldördültek a fegyverek is. 

A forradalom bukása után a nóta rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert. A külföldre menekült több mint 200 ezer magyar körében nemcsak slágerré, de a hazájukra emlékeztető kultikus dallá is vált. Így aztán a dal feldolgozásának ma külön aktualitást ad az az aggasztó tény, hogy az utóbbi években újra magyar fiatalok tízezrei hagyják el a hazájukat a boldogulás reményében. 


1 kommentek:

Névtelen írta...

Százezrei! A munkaembargó feloldása óta csak Németországba hetvenezer magyar érkezett. És akkor még nem említettük az angol nyelvterületet, ahol messze a legtöbb magyar dolgozik és él.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló