Az október 23-i események margójára


Előzetesen azt terveztem, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, idén is csinálunk egy rövidebb fotóvideót és egy kicsit hosszabb mozgóképeset a 23-i eseményekről. Azonban a pesti az utcákat járva, az eseményeket szemlélve végül úgy döntöttem, hogy mégsem. De legfőképp minek. Az ok teljesen egyszerű. Lényegében nem volt mit fotózni, nincs mit megmutatni. A mi forradalmunk ugyanis kis túlzással érdeklődés hiányában nagyrészt elmaradt. Ahol meg többen voltunk, ott meg csak azt lehetett volna ismét megmutatni, amit tavaly, vagy tavalyelőtt már megtettünk, mert se a díszlet, se az elhangzó beszédek, se semmi nem hozott idén sem újat.


Tényleg nem akarok ünneprontó lenni, és nem akarom túldimenzionálni sem a kérdést, ezért aztán nem is mennék bele semmilyen ok, okozat keresésbe, se a háttér boncolgatásába, de azért néhány kérdést, azt gondolom érdemes megfontolni nekünk szimpatizánsoknak, de legfőképp azoknak, akik radikális oldalt vezetni hivatottak:

Vajon hogy fordulhat, hogy fordulhatott az elő, hogy Gyurcsány Ferenc az ’56-os forradalomra emlékezve úgy meg tudott szólalni Budapest egyik terén, hogy senki nem volt ott, aki szóvá tette volna azt a gazemberséget, amit ellenünk, magyarok ellen elkövetett? Vajon hogy történhetett meg az, hogy Gyurcsány Ferenc a beszédét úgy el tudta mondani a rá váró agyhalottaknak, hogy nem volt ott senki, aki felemelt volna egy transzparenst emlékeztetve a jelenlévőket és az eseményről beszámoló médiát 2006 gyalázatára?

Vajon hogy lehet az, hogy közölünk valaki megszervez és meghirdet egy ellendemonstrációt a Jégbüféhez, tiltakozásul a liberális hazátlanok összejövetelére, de ott csak egy maréknyi radikális jelenik meg, akiknek lényegében fogalmuk sincs arról, hogy néhány jól ismert szöveg skandálásán kívül mihez kezdjen a helyzettel, mert nincs egy vezető, nincs senki, aki a tiltakozás élére állna?

Vajon hogyan történhet meg az, hogy villámtüntetés szerveződik a szerb nagykövetség elé a hétvégi Temerinben történt incidens miatt, de a legnagyobb tömegű radikális megmozdulás műsorvezetője a megemlékezésük végén nem ide küldi az embereket, hanem koncertezést ajánl, majd azért megemlítve a délvidéki történéseket is, lényegében elhatárolódik attól a radikális szervezettől, amivel egyébként szövetségben indult a parlamenti választásokon?

Vajon hogy történhet meg az, hogy este egy nagyobb tömegű fáklyás felvonulás indul a rádió épületéhez úgy, hogy a részvevők megállás nélkül, szinte közvetlenül azon színpad előtt haladnak el, ahol egy másik maroknyi ember előtt Rácz Sándor, az 1956-ban életfogytiglanra ítélt egykori szabadságharcos tart egy másik nemzeti szervezet nevében megemlékező beszédet?

És még lehetne sorolni az ilyen és az ehhez hasonló kérdéseket a 23-i rendezvények kapcsán, de azt gondolom ennyi is épp elég ahhoz, hogy rá lehessen világítani arra, hogy a radikális oldalon nincs meg az egység, hogy elbeszélünk egymás mellett, hogy a háttérben zajló belső kiszorítósdi és széthúzás következtében elvesztettük az utcát, amit most már egyértelműen a narancsködben tévelygők és a liberális senkiháziak uralnak.

Nem kell politikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy látható legyen: mára a magyar politikai rendszer háromosztatúvá vált. Az egyik pólus a fidesz és a már régóta köré csoportosuló szatelit szervezetek, a másik a most zászlót bontó Együtt 2014 mozgalom, mely minden bizonnyal magába tömöríti majd a az összes szervezetet a szélsőbalosoktól a liberálisokig és vagyunk mi, a radikális tábor. A másik kettő már rájött arra, hogy csak egységben érhető el bármilyen eredmény is, mi pedig ilyen-olyan érdekek, vélt vagy valós sérelmek miatt eljutottunk oda, hogy nem értünk szót egymással, hogy szépen szétforgácsoljuk magunkat.

Külön-külön látunk, és külön-külön érzünk, de csak együtt van esélyünk, hogy valamit elérjünk” – mondja a dal.

Jó lenne, hogy akik az egyes radikális szervezetek élén állnak, ezt nem tévesztenék szem elől…



--------------------------------------------------------------------------------------------------------  [nagyításért katt a fotókra]

Deák tér
Deák tér
Jégbüfé előtt

Szerb Nagykövetség


9 kommentek:

Névtelen írta...

Vezetők helyett tombolanyertesek vannak.

lényeglátó írta...


KI IS VOLT A HŐS

Az idegen nyelvű oldalak orosz dokumentumokra hivatkozva még messzebb mennek és tényként közlik, hogy Nagy Imre, alias Vologya besúgóként kereste a mindennapi betevőre valót Moszkvában, a csekának (NKVD) nyomva fel több tucat kamerádját akik közül aztán a szerencsésebbek Szibériába, a kevésbé szerencsések a kivégző osztag elé kerültek. Ezek szerint Sztálin terrorjának legsötétebb időszakának lett volna az egyik legsötétebb gazembere.
Hogy Nagy Imre részt vett-e az orosz cári család meggyilkolásában vagy sem, az már részlet kérdés, de az biztos hogy az 56-os orosz invázióig a sztálini kommunizmus elkötelezett végrehajtója volt, mégpedig a javából
Nagy Imre címszavakban.
Mit érdemes kihagyni az 56-os megemlékezések beszédeiből: (!

! Tanulmányok: 4 elemi és 4 polgári osztály. 1912 géplakatos segéd, 1914 segédi oklevél.

! 1948. szeptember 15-én Nagy Imrét kinevezték a Közgazdaság-tudományi Egyetem professzorává, az agrárpolitikai tanszék vezetőjévé. 1949 és 1950 között emellett az Agrártudományi Egyetemen tanít agrárpolitikát. 1953-ban agrártudományi tanulmányaiért a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották.

Gambit írta...

Hát, igen, a magyar jobboldal, legyen mérsékelt vagy radikális, örök rákfenéje az összefogásra való képtelenség. Itt mindig, mindenki máshogy óhajtotta megmenteni a nemzetet (azokat most hagyjuk, akik nem ezért dolgoztak), mindig mindenki az árulót, az ellenséget kereste, lehetőleg mindjárt a saját sorainkban, és nem bízott senkiben. Bár azon is mindig igyekeztek az ilyen szervezetek, hogy ne is lehessen bennük egy pontnál tovább megbízni...
Egy szó, mint száz, a magyar jobboldal, és különösen a radikális jobboldal sajnos soha az életben nem fog tudni olyan egységet felmutatni, mint a bírhatnék, a kapzsiság és a hatalomvágy által bármikor egységbe trombitálható baloldal.
Náluk a lopási kényszer és a pozícióhajhászat parancsa képes felülírni mindenféle vélt vagy valós sérelmet, mert ha legszívesebben szembe is okádnák egymást, akkor is tudják, hogy kéz a kézben könnyebben masírozhatnak be a parlamentbe.
Az alantas ösztönök és a gonosz vágyak sajnos könnyebben összekovácsolják az embereket, mint a nemes, szép eszmék. Skrupulusok, erkölcsök, ideológia és elvek nélkül könnyebb minél szélesebb rétegeknek megfelelni. Hiszen így mindenkinek le lehet feküdni, mindenkinek meg lehet ígérni a tutit, a sok birka pedig azt látja beléjük, amit szeretne, nem pedig a valóságot.
Ebben rejlik a mai politikai rendszer legnagyobb csapdája egy tiszta, becsületes tömörülés számára, amely jól körülhatárolható eszmerendszerrel és morális kódokkal rendelkezik. Ezt a sok kretén túl szűknek érzi.
Erre pedig a fősodratú politika rá is játszik, és nekik könnyebb dolguk van ebben.
Mert míg a baloldali nagy összeborulást a többség szemében nem diszkreditálja pl. Tamás Gáspár Miklós, vagy akármelyik szélsőbalos ideológus/párt/mozgalom... stb., addig a Jobbikot súlyosan lehúzhatják mondjuk az olyan szervezetek, mint a Betyársereg, mert általuk könnyen támadhatóvá válik. És az egyszerű politikai analfabéta, a szépen belesulykolt reflexek szerint, már be is rakja őket a "NÁCI" skatulyába, azokra pedig ugye nem szabad szavazni, még akkor sem, ha tulajdonképpen egyetértesz velük. (Azok száma pedig, akiket a tényleg a szélsőség határán egyensúlyozó szervezetekkel nyerhet a párt, közel sem egyenlő azokkal, akiket így elbukhat.)
A mérsékeltebb szervezetek pedig pitiáner okokból képtelenek összefogni, zömmel azért, mert mindig, mindenki nagyobb részt szeretne a végeredményből, mint amennyi energiát a megvalósításba belefeccölt, vagy mint amennyit tényleges politikai súlya indokolna (itt visszautalnék a Szegedi-vitában kifejtett gondolatmenetemre, miszerint nálunk mindenki "VEZÉR" akar lenni, senkinek sem felel meg a dobogó második, vagy harmadik foka).
Szóval már csak ilyen megfontolásokból sem lesz itt egyhamar nemzeti egységfront, úgyhogy én már kezdek is gondolkodni, hova emigráljak 2014 után...

kistutyi írta...

Mindig szomorú vagyok, ha 56-ról kell hallanom,olyanoktól akik könyvből olvastak, vagy valamelyik párt "kötelező eszmei kinyilatkoztatásaként " mondanak nagyokosakat. Csak egy példát szeretnék mondani, mi a IX. kerületben éltünk akkoriban, édesanyám nem nagyon engedett temetésekre, 16 éves koromig halottat nem láthattam. Arra már nem emlékszem hanyadika lehetetett,1956 október 25, 28,? A Boráros térnél mentünk, s az ott lévő hentes üzlettől (a bolt ma is ott van) a járdán, egészen az Üllői uti laktanya sarkáig, halottak feküdtek egymás mellett szorosan. Civilek többnyire, de katonák is voltak közöttük. 2006-ban az 5o. évfordulóján a forradalomnak, nemcsak minket, de ezeket a halottakat is megalázta egy idióta és a végrehajtói. Ha 56.-ról hallok, mindig ez a kép jelenik meg előttem, ezért útálom ha "ünnepi" megemlékezésekről szónokolnak!

izéke írta...

"Vajon hogyan történhet meg az, hogy villámtüntetés szerveződik a szerb nagykövetség elé a hétvégi Temerinben történt incidens miatt, de a legnagyobb tömegű radikális megmozdulás műsorvezetője a megemlékezésük végén nem ide küldi az embereket, hanem koncertezést ajánl, majd azért megemlítve a délvidéki történéseket is, lényegében elhatárolódik attól a radikális szervezettől, amivel egyébként szövetségben indult a parlamenti választásokon?"
Úgy, hogy egészen egyszerűen a nemzeti radikalizmusnak semmi, de semmi köze nincsen az útszáli stílushoz, a futballhuliganizmus szellemi színvonalához és a fél-náci HVIM-hez. Ez a szervezet és a Betyársereg nevű viccparádé többet árt a Jobbiknak mint használ. Kábé annyi szavazót hoz, amennyien a tagjai, miközben százezreket taszítanak. Csodálkoznék, ha 2014-ben bármiféle együttműködés lenne ezekkel a zagyva fejű hülyegyerekekkel.

Névtelen írta...

".....ezért útálom ha "ünnepi" megemlékezésekről szónokolnak!" Hát a mostani ünnepi megemlékezéseken mindenről szólt a történet - a jelenlegi kormány leváltásától kezdve az új baloldali tömörülés létrejöttéig, valamint, arról hogy minden rendben van. Volt békemenet, s mindenki aki megjelent a saját pártja rendezvényein meg volt elégedve a szónoklatokkal. A lényegről az ünnepről azonban nagyon keveset lehetett hallani. Én is éltem már, akkor, igaz vidéken laktunk, de ott sem volt éppen kellemes a helyzet. Az ünnepi beszédekben - nem a mostaniakról van szó - én úgy gondolom, hogy valóban kihagyható Nagy Imre dicsőítése. Sajnos hihető, amit az első hozzászóló leírt, ezt Nagy Imre lányának magatartása is tanúsította, - az elmúlt évek során - hogy hova tartozik.
Izékének igazat adok, abban, hogy a Jobbikhoz kapcsolódó szimpatizánsok stílusa elég útszéli. Nem állítanám, hogy ezek a HVIM-hez, vagy a Betyársereghez lennének köthetőek. Sajnos a saját közvetlen táborukban is akad belőlük bőven, el kell olvasni több olyan portált, ahol a cikkekhez hozzá lehet szólni. Ez valóban nagyon sokat árt a Jobbiknak. Valóban akik még egyet is értenek velük, nem szavaznak rájuk, olvasva azokat a hozzászólásokat.
Végül egy jó tanács a Jobbik vezetőinek. (Nem kötelező elfogadni!) Finomítsanak a Fidesz elleni támadásaikon, mert ezzel a most alakuló társaság mamára hajtják a vizet, és ráadásul saját maguk ellen is dolgoznak, mert a közös cél az ő kiszorításuk a parlamentből. Legyenek még egy kicsit türelmesebbek, ne akarjanak még egyenlőre kormányt alakítani, mert az még nem valószínű, hogy fog sikerülni. (Nem kishitűségről van szó.)Azért küzdjenek, hogy egyáltalán benn maradhassanak a parlamentben. Az ő legnagyobb ellenfelük jelenleg nem a Fidesz, hanem a Bajnai mögött felsorakozó konglomerátum, akik könnyen kiszoríthatják őket.
Szimpatizáns

Maci írta...

A sor végi Névtelennek - Világosan látszik, hogy Ön a kritikáját építő jellegűnek szánta és ezért becsülöm, noha a szimpatizáns aláírás valószínűleg nem Jobbik szimpatizánst takar, hanem sejtéseim szerint inkább Fideszest. Remélem nem haragszik meg, hogy ezt így kendőzetlenül kimondtam? Ha tévednék, akkor elnézést kérek.
Sok igazság abban, hogy "útszéli stílusnak" nevezi némely hozzászóló szösszenetét. Valóban néhány portálon elképesztő stílusban és helyesírási hibákkal szólnak hozzá a feltett cikkekhez. Ez azonban nem hiszem, hogy csak a Jobbikos oldalakra lenne jellemző, hiszen kíváncsiságból megnéztem más politikai portálokat is, és pontosan ugyanez a helyzet. Az útszéli stílus nem azért létezik ezeken az oldalakon, mert ezek az emberek a radikális jobboldal szimpatizánsai, sokkal inkább azért, mert a népesség egy része ilyen, függetlenül attól, hogy éppen melyik oldalhoz tartoznak, ill. milyen politikai ideológia a szimpatikus nekik. Abban igaza van, hogy ez árt a Jobbiknak, de például egy Fideszes, vagy egy MSZP-s útszéli stílusa ugyanúgy árt a Fidesznek, vagy az MSZP-nek. Egyébként ez a fajta stílus sem jellemző minden portálra, hiszen amint Ön is tapasztalja, ezen az oldalon nincsenek ilyen kategóriába tartozó hozzászólások. Summa summárum, sok múlik a moderátoron is.
Abban egyetértek, hogy az Ön által konglomerátumnak nevezett Fradi-levesszerű egyesülés veszélyes lehet, mivel tudjuk, hogy a megvezethető és a becsapható emberekre utaznak, s ebből a fajtából van bőven ebben az országban, mert ha nem így lenne, ma mi sem tartanánk itt. Fletónk is tudja, hogy egységben az erő, máskülönben nem kéredzkedett volna fel Bajnai szekerére.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Jobbiknak kizárólag a parlamentben maradással kellene törődniük. Hiszen ha így tennének, akkor nyilván nem lennének komoly szándékaik. Ők győzelemre törnek, s akár sikerül a dolog, akár nem, a törvényhozásban szerintem mindenképpen benne lesznek. Azért ne felejtsük azt sem, hogy a pár száz forintos nyugdíjemeléssel a Fidesz táborába átcsábított nyugdíjasok számát előreláthatólag egyensúlyozni fogják azok a fiatalok, akik 2014-ben már választhatnak, s a felmérések szerint döntő többségük a Jobbikkal szimpatizál. De ha nem 2014-ben, akkor 2018-ban mindenképpen, már amennyiben lesznek még szabad választások, ill. lesz, aki válasszon, mert ha mindegy így megy tovább hovatovább kiürül az ország.

Névtelen írta...

Régi rendszerváltó lévén kicsit megsértődtem, hogy Vona Gábor el akart küldeni minket /nem tudom hová/, de nem annyira, hogy ne értsem meg a fiatalokat, akik azt hiszik ők jobban tudják. Igaz, ami igaz nagyon eltolták az akkori vezetők, mi csak tüntettünk, lelkesedtünk, hittünk és közben ellopták, eladták alólunk az országot.Viszont a sok csalódás sok tapasztalatot is hozott. 1.) Soha se azt figyeld, ki mit mond, hanem azt, hogy, mit tesz. 2.) Próbáld meg kifürkészni a szövegelő anyagi hátterét, magyarul "ki fizeti a prímást?", mert annak a nótáját húzza. 3.)A kommunisták, ha bajba vannak mindig valamilyen Népfrontot kezdeményeznek, az archetipus a Hazafias Népfront volt - ma Millának hívják. Ha ezzel a sok bolondddal sikerül győzni, akkor azonnal otthagyják elfelejtik őket, és ott folytatják, ahol Kádárral abbahagyták. A többit legközelebb...

Névtelen írta...

"ott folytatják, ahol Kádárral abbahagyták" - ott nem folytathatják, hiszen azóta 500 évet esett vissza az ország.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló