Megnyugodhatunk. Megvan a kilábalási stratégia


Nem tudom, ki hogy van vele, de a kisebb-nagyobb gazdasági balf@szkodások ellenére, eddig mégis csak az volt a látszat, hogy OV és a körülötte lévők nagyjából tudják, merre akarnak menni, hogy az egyes döntések következményeiről a háttérben komoly előkészítő munka, számítások és modellezések zajlanak. Eddig az emberek jórésze - köztük én is - ha nem is értett egyet a kabinet intézkedéseivel, de azt nem nagyon vitatta, hogy a döntéshozók, hogy akiknek kell, azok alapvetően értik a folyamatok lényegét, azok tudják, hogy miként működik az átlagember számára mára már lényegében áttekinthetetlen gazdasági és pénzügyi világ. 

Lassan rá kell jönnünk, hogy ebben is tévedtünk… 


Most már semmi kétség. Az ország gazdasági ügyeit tekintve megnyugodhatunk. Megvan a rövidtávon is már működő, célravezető megoldás, megvan a stratégia. Mondhatnánk, innentől már nincs szükségünk a sötétben fényre. Varga Misi jött, látott és megmondta a tutit. És nem csak az alagút végén lévő világosságot mutatta meg, ó nem, hanem azt is, hogy miként juthatunk el odáig. A terv pedig amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Egész egyszerűen zseniális. 

A megváltó gondolatsort az IMF-ügyi miniszter a Duna TV Közbeszéd című műsorában ismertette a nagyközönséggel, amikor a riporterrel a Valautalap és a kormány közötti tárgyalásokról beszélgetett. Varga Mihály kifejtegette, hogy eltérés van a magyar kormány és az IMF makrogazdasági előrejelzésében, mivel azt a narancsosok optimistábbnak látják. A kormány abban bízik mondta, hogy 2013-ban majd „nem a megtakarítások nőnek, hanem az emberek elkezdenek fogyasztani” és így „a lakossági fogyasztás meg tud mozdulni.”  

Szép terv, de mitől kezdene el növekedni a fogyasztás? – mondhatnák, de szerencsére ez a kérdés ötlött fel a riporterben is, miközben emlékeztette Vargát arra, hogy a fogyasztást az egykulcsos adóval sem sikerült nagyon beindítani. És ekkor Mihály részletesen bemutatta a programot

 „Hát nézze... előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előbb-utóbb lehet, hogy egy tévét is ki kell cserélni. Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, előbb-utóbb mégiscsak eljön az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie. Tehát én azt gondolom, hogy két évig az emberek a válság okozta sokk miatt, meg a válság okozta bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat.” 

Ez már valami. Erre lehet építeni… 

Nem tudom, ki hogy van vele, de a kisebb-nagyobb gazdasági balf@szkodások ellenére, eddig mégis csak az volt a látszat, hogy OV és a körülötte lévők nagyjából tudják, merre akarnak menni, hogy az egyes döntések következményeiről a háttérben komoly előkészítő munka, számítások és modellezések zajlanak. Eddig az emberek jórésze - köztük én is - ha nem is értett egyet a kabinet intézkedéseivel, de azt nem nagyon vitatta, hogy a döntéshozók, hogy akiknek kell, azok alapvetően értik a folyamatok lényegét, azok tudják, hogy miként működik az átlagember számára mára már lényegében áttekinthetetlen gazdasági és pénzügyi világ. Varga Mihály pedig kifejezetten az az ember volt, akinek a szakmai hozzáértését eddig nem nagyon kérdőjelezte meg senki sem. 

Eddig. 

Mert azért valljuk meg, nem kell nagy gazdasági elemzőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsa valaki, a magyar gazdaság felpörgetését az elromlott hűtőszekrények és a tönkrement tévékészülékek kicserélésétől várni, azért nem kisfokú dilettantizmusról árulkodik. Arról már nem is beszélve, hogy aki ma Magyarországon azt mondja, abban bízik, hogy „nem a megtakarítások nőnek, hanem az emberek elkezdenek fogyasztani”, annak fogalma sincs a honi viszonyokról, az átlagemberek hétköznapi küzdelmeiről, a hitelekben úszó tömegek valós élethelyzetéről. 

Ha Varga Mihály, vagy a narancsos döntéshozók nem tudják, hogy mi folyik a mindennapokban, akkor kérdezzék meg a szavazóikat erről, és ne nagyon lepődjenek meg azon, ha azt hallják, hogy nincsenek megtakarítások, mert ha valakinek volt is, azt már felélte. És nincs fogyasztás sem, mert az emberek nagy része annak is örül, ha határidőre ki tudja fizetni a rezsit, ha fel tudja adni a csekkeket. 2012 Magyarországán a családok egy nagyon jelentős részénél máról, holnapra élés van, nem egy esetben túlélés. Ezt nem látni, ezt nem érteni a miniszteri bársonyszékből súlyos hiba. 

Varga kijelentése után persze biztosan sokakban megfogalmazódott a kérdés: tényleg ennyit tud mondani a kormány a gazdaság élénkítéséről? De azt gondolom, hogy nem ez az igazi probléma, sokkal inkább az, hogy a döntéshozóknak tényleg ennyire nincs fogalmuk arról, hogy miként él Magyarországon manapság több millió ember!? 

7 kommentek:

Névtelen írta...

A közönséges töpörtyű ára elérte az 1950 ft/kg-ot.
A töpörtyű.

ProliProfil írta...

Nincs itt semmi újdonság.
Ezek még annyira sem becsülik a magyarokat, hogy fáradságot nem kímélve, kitaláljanak valami hihetőbb szöveget.
Tökéletesen beleilleszkedik ez a kis attitüd, az orbán féle nemzeti konzultációk, és áder féle rabbilátogatások vonulatába.
Velünk van az igazi baj. Mert nem kezeljük ezeket a hazaáruló, megélhetési rongyokat érdemeik szerint.
Mert, nem látjuk át, hogy ezek is gyurcsótányok, biszkubélák.

Quedra írta...

Attól függetlenül, hogy ez az elszólás ismét csak amolyan gumicsontnak néz ki, azt meg kell hagyni a fickó nem mond olyan nagy baromságot. Ha azt tekintjük, hogy a mai háztartásokban használt eszközök ugyebár a fogyasztói társadalom termékei, tehát nem húsz-harminc évre vannak tervezve működésileg. Legalábbis az elektromos kütyük hagy része.

Az persze megint más kérdés, hogy az igen tisztelt(?) kormányzati és politikus urak vajon direkt hangolják maguk ellen a polgárokat vagy ennyire... hát... buták?
S az is más kérdés, mikor láttak közelről eme pozícióban ücsörgő bácsik és nénik egyszerű szavazót/honpolgárt. Esetleg mikor figyeltek úgy oda rájuk teljesen, vagy hallgatták meg azok gondját-baját?

Azt meg már csak én kérdezem (mint ahogy a post írója is megtette), olyan bonyolult dolog átlátni ezt olyan magasból (s elméletileg papírral igazoltan), hogy ha a polgárnak nincs már szinte semmije az mégis miből is fogja "luxus cikkek" vásárlásával felpörgetni az gazdasági adatokat?
A felsőbb osztály tagjai... akarom mondani, akiknek még van megtakarítása meg pénze az meg ugye nem fog minden második nap háromszázezres plazmatévét venni mert ha már minden lakásában vagy szobájában van egy akkor minek? Tehát ezen gondolatmenet mentén a gazdagokra épített gazdasági fellendülés várás is... behatárolt.
De persze, én nem vagyok tudós politikus, sem közgazdász. (Ráadásul a szájam is feleslegesen jártatom, mint ahogy jó páran ebben az országban.)

lényeglátó írta...

Münchausen báró jobbat tudott! Saját hajánál fogva kiemelte magát a mocsárból!
Berzeviztcynek iskolái vannak, De mit is mondott? A politikailag függőségben lévő nemzetek erőteljes kivitele nem fejlett gazdaságukból, hanem kizsákmányolásukból fakad. Roppant tömege megy a pénznek keresztül Magyarországon, de nem marad itt, hanem az osztrák tartományok felé folyik el, és különösen Bécsben halmozódik fel… Ennél fogva kettős baj sújtja Magyarországot: a látszólagos gazdagság tünete, s a kimerült szegénység nyomasztja, mivel az ország elveszti pénzeit és a hevesebb keringésű átmeneti forgalom hatása azt még jobban szegényítvén, a politikai halál válsága felé siet.

Névtelen írta...

No igen! Havi 6-8 millióból más gondja van az embernek, mint az ország lakosságának 40%-ának gondjai - akik a nyomorszint közelében élnek.
Amúgy itt látszik, hogy ezeknek a férgeknek halvány elképzelésük sincs arról, mi van az országban.
Ezek nem politikusok, hanem kilóra megvásárolt hazaárulók!

Maci írta...

Nos, akkor most Varga úr is feliratkozott a sorba. Első nevezetes baki a Bálnatenyésztés volt, aztán jött a 47 ezerből meg lehet élni, most pedig az, hogyha a pórnép hűtőszekrényt vesz, akkor fellendül a gazdaság. Tényleg, elsőre jót nevet rajta az ember, hiszen paródiába illő az egész. Csak amikor belegondol, hogy milyen hatással van az emberek életére az, hogy ilyen alakok irányítanak, akkor már lefagy a mosoly a szánkról.

kistutyi írta...

Tegnap este a TV-ben már azt akarták bebizonyitani, hogy mi, magyarok, milyen sok kaját dobálunk ki évente! Szinte pazarlunk, "jólétbe úszik az ország" !Szeretném felhivni a tisztelt tv. megmondó emberek, ifju titánok, figyelmét arra, hogy mi magyarok soha, de soha, kenyeret, ételt, nem dobálunk- dobáltunk el,-sőt mint a legtöbb amerikai filmben - egymást sem dobájuk az ennivalóval.Vidéken az állat eszi meg a maradékot,Pesten meg eltesszük másnapra. Mert magyaroknak a kenyér szent és az étel előteremtéséért is mindig keményen kellett dolgoznunk. Ez nálunk hagyomány, nagyanyáink, anyáink erre tanitottak minket, én is erre tanitottam a gyerekemet. Persze ez nem jelneti azt, hogy itt, milyen nagy lenne a "jólét"!! Sajnos a fideszes megmondónak igaza van, nekünk is fejenként 47 ezer körüli összegből kell gazdálkodni, ajánlanám neki próbálja ki ő is!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló