Új eljárás indul a Csatáry-ügy kapcsán immár Zuroff ellen?


Ez a hét akár még vízválasztó is lehet az elmúlt hetekben elindult Csatáry-féle történetben. Ezen a héten, ha nem történik semmi különös, csak mindenki, mindenhol teszi a dolgát, akkor akár még az is előfordulhat, hogy új eljárás kezdődik az ügy kapcsán. Egy új eljárás, aminek következtében pedig könnyen előfordulhat az is, hogy az eddigi vádló kerül a vádlottak padjára. Igen. Bármennyire hihetetlen is, de tényleg előállhat az a helyzet, hogy Efraim Zuroff ellen büntetőeljárás indul Magyarországon. Persze ehhez egész sok mindennek össze kell jönnie, de ez a lényegen mit sem változtat. A történtek és a jogállás elvileg adott ahhoz, hogy a megélhetési nácivadász belekóstoljon a magyar büntetés-végrehajtás mindennapjaiba…



Ez a hét akár még vízválasztó is lehet az elmúlt hetekben elindult Csatáry-féle történetben. Ezen a héten, ha nem történik semmi különös, csak mindenki, mindenhol teszi a dolgát, akkor akár még az is előfordulhat, hogy új eljárás kezdődik az ügy kapcsán. Egy új eljárás, aminek következtében pedig könnyen előfordulhat az is, hogy az eddigi vádló kerül a vádlottak padjára. Igen. Bármennyire hihetetlen is, de tényleg előállhat az a helyzet, hogy Efraim Zuroff ellen büntetőeljárás indul Magyarországon. Persze ehhez egész sok mindennek össze kell jönnie, de ez a lényegen mit sem változtat. A történtek és a jogállás elvileg adott ahhoz, hogy a megélhetési nácivadász belekóstoljon a magyar büntetés-végrehajtás mindennapjaiba.

Mint az gondolom sokak által ismert, az egykori rendőrfogalmazót, a ma 97 éves Csatáry Lászlót néhány hete jelentette fel Efraim Zuroff, mivel szerinte a férfi a II. világháborúban háborús bűntetteket követett el. A vádak szerint Csatárynak egyrészt köze volt az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz, másrészt 1944 tavaszán, Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

A múlt héten aztán kiderült, hogy a vádak egy része hamis és megalapozatlan. „A nyomozás során eddig beszerzett adatok szerint a feljelentő állításával szemben a gyanúsított a kamenyec-podolszkiji deportálásokkal nem hozható összefüggésbe.” – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, majd kifejtette, hogy a szakértői vizsgálatok minden kétséget kizáróan megállapították azt, hogy „Csatáry László az 1941-es deportálások idején nem tartózkodott Kassán, ráadásul akkori beosztása miatt nem is tudta volna befolyásolni a háromszáz hontalan zsidó deportálását.”

Miután az ügyészségi nyilatkozat a médiában megjelent, egyre többen kezdték el feszegetni azt a kérdést, hogy vajon Zuroff alaptalan vádaskodása kimeríti-e a Btk. ide vonatkozó passzusát. Az elmúlt napokban aztán az ügy egyre nagyobb visszhangot kapott, míg mára eljutottunk oda, hogy neves hozzáértők is megalapozottnak találják a Zuroff elleni eljárás megindítását.

„Felveti a hamis vád gyanúját, hogy Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója valótlan tartalmú feljelentést tett Csatáry Lászlóval szemben az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások kapcsán” – nyilatkozta Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, majd hozzátette: „a Btk. az igazságszolgáltatás védelmében szankcionálja az ilyen cselekményeket, hogy az alaptalan vádaknak elejét vegye, és visszatartsa a rosszindulatú, notórius feljelentgetőket”. Völgyesi végül még megjegyezte, hogy szerinte az ügyészségnek kellene hivatalból eljárást indítania.

Aztán megszólalt az ügyben ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász is, aki elmondta: „az ártatlanság vélelme alapvető emberi jogi és büntetőjogi alapelv, amely mindenki megillet”. Rámutatott, ha egy „háborús bűnös” esetében kiderül, hogy a terhére rótt cselekményeknek csak egy részét követte el, akkor az alaptalan gyanúsítások, vádak tekintetében megállhat a hamis vád bűncselekménye.

Futó Barnabás ügyvéd pedig azt hangsúlyozta: „a büntető törvénykönyv szerint alapvető feltétel, hogy a hamis vád hatóság előtt történjen, ami jelen esetben adott, annak pedig az eljárás megindítása szempontjából nincs jelentősége, hogy az elkövető szándékosan vagy gondatlanságból vádolt-e hamisan.”

Nem kétséges, hogy a történet egész szépen alakul. Ha pedig ténylegesen nevet is adunk a gyereknek és ideidézzük a Btk. 233. paragrafusát, akkor akár még piciny mosoly is kerülhet az arcunkra. A hamis vád a Büntető Törvénykönyv által több szakaszban is részletesen tárgyalt bűncselekmény. Az alapeset definíciója:
233.§.

(1) Aki
a) a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol
b) más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt adatot hoz a hatóság tudomására bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hamis vád alapján büntetőeljárás indul.

(3) Ha a hamis vád alapján a vádlottat elítélik, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Azt hiszem, nem kell nagy jogtudósnak lennünk ahhoz, hogy kétség nélkül megállapíthassuk: Zuroffra a (2) bekezdésben foglaltak vonatkoznak. A vád hamis, ezt az ügyészség megállapította és az is egyértelmű, hogy az ügyben eljárás indult. Így Zuroffnak akár 5 év is kinézhetne…

Persze mindannyian tudjuk, arra, hogy Zuroffot az ügyészség kezdeményezésre eljárás alá vonják nagyon kicsi az esély. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen eljárás elindítása a mai állapotok között szinte elképzelhetetlen. Azt hiszem, akkor lepődnénk meg a legjobban, ha ez tényleg bekövetkezne. Viszont az minden további nélkül működik, az minden további nélkül elképzelhető, hogy az eljárást nem a nyomozóhatóság, hanem Csatáry László magánvádlóként kezdeményezi úgy, ahogy azt a médián keresztül ifjabb Lomnici is javasolta neki.

A kérdés most már csak az, hogy Csatáry László és a körülötte lévő ügyvédcsapatnak mi lesz a következő lépése?

2 kommentek:

Gambit írta...

Valóban érdekes fejlemény, bár hivatalból az ügyészség tényleg nem fog kezdeményezni, az biztos.
De könnyen lehet, hogy Csatáry sem, ami teljesen érthető, ennyi idősen nekem is lenne jobb dolgom, mint a bíróságra mászkálni holmi efraimzuroff-ok miatt... (pláne kiállni azt a lejárató-, ill. gyűlölethadjáratot, amit ez maga után vonna)
Inkább arra lennék kíváncsi, hogy egy harmadik fél, magánvádas eljárás keretein belül megindíthatja-e kedvenc nácivadászunk ellen az eljárást, vagy sem?

Gambit írta...

No, kérdésemre itt is a válasz (már csak az van hátra, hogy az ügyészség hajlandó legyen befogadni a feljelentést és tényleg meg is indítsa az eljárást, ami még így sem biztos, hogy eredményes lesz, lásd a Biszku-ügyet, vagy a Zuroff elleni előző feljelentést):
http://barikad.hu/hamis_vad_miatt_feljelentette_efraim_zuroffot_a_jobbik-20120815

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló