Szegedi-ügy: Madarat tolláról…


Vasárnap este, amikor először olvastam a hírt, hirtelen azt gondoltam, hogy ez valami vicc. Aztán az első megdöbbenés után esz
embe jutott, hogy a se a hvg.hu, se a nol.hu nem humormagazin, még akkor sem, ha nagyrészt valóban röhejesek azok az írások, amelyek az oldalaikon nap mint nap megjelennek. Végül úgy döntöttem, hogy megvárom mi lesz ebből, hogy másnap talán már többet lehet tudni, hogy talán majd valaki kiad egy rövid közleményt, miszerint félreértés történt. Vagy valami hasonló. Azonban nem jelent meg helyreigazítás, nem jelent meg semmi, csak maga az eredeti hír került fel szinte az összes magyar hírportál címlapjára: Szegedi Csanád rabbihoz ment. Elnézést kért és ellátogat Auschwitzba is…


Vasárnap este, amikor először olvastam a hírt, hirtelen azt gondoltam, hogy ez valami vicc. Aztán az első megdöbbenés után eszembe jutott, hogy a se a hvg.hu, se a nol.hu nem humormagazin, még akkor sem, ha nagyrészt valóban röhejesek azok az írások, amelyek az oldalaikon nap mint nap megjelennek. Végül úgy döntöttem, hogy megvárom mi lesz ebből, hogy másnap talán már többet lehet tudni, hogy talán majd valaki kiad egy rövid közleményt, miszerint félreértés történt. Vagy valami hasonló. Azonban nem jelent meg helyreigazítás, nem jelent meg semmi, csak maga az eredeti hír került fel szinte az összes magyar hírportál címlapjára: „Szegedi Csanád rabbihoz ment. Elnézést kért és ellátogat Auschwitzba is.”

Ma már minden kétséget kizáróan tudható, hogy a hír igaz, hisz azt már Szegedi Csanád is megerősítette: „Az elmúlt hónapokban olyan hatások értek, amelyeknek a feldolgozásához több emberrel is beszélnem kellett. Református lelkésszel, hagyományőrző barátokkal és a családdal is átbeszéltük az elmúlt időszak eseményeit. Úgy gondolom, hogy Köves Slomó a magyarországi zsidóság legautentikusabb képviselője, ráadásul az ő nagyszülei is sokáig eltitkolták előtte zsidó származásukat.” – kezdte az élménybeszámolót Szegedi, majd elmesélte, hogy a találkozón elnézést kért Köves Slomótól azért, hogy ha az elmúlt időszakban olyan kijelentést tett volna, amivel esetleg megbántotta a magyarországi zsidókat. Majd így folytatta: „Elmondtam neki azt is, hogy még az idén ellátogatok Auschwitzba, hogy lerójam kegyeletemet az áldozatok előtt”.

A találkozó után megszólalt Köves Slomó is, aki sajtóközleményében így fogalmazott: „Szegedi Csanád magánemberként keresett fel. Mint rabbi – származástól és morális előélettől függetlenül – minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelességem fogadni. Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól. (…) A jelen szituációban úgy gondolom, hogy Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van, amelynek – mindannyiunk reménye és érdeke szerint pozitívan kellene végződnie. Az, hogy ez így fog történni vagy sem, az elsősorban rajta múlik, nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk.”

Mit mondhatnánk erre?

Igazi szívszorító történet. Ezért aztán morzsoljunk el egy apró kis könnycseppet a szemünk sarkában, aztán gyorsan vegyünk elő egy közepes méretű nylonzacsit és okádjunk bele.

Azt hiszem ez az egész Szegedi-történt kezd lecsúszni egy ZS-kategóriás szappanopera szintjére, amit ha kívülről néznénk, még akár a maga módján szórakoztató is lehetne. Azonban ez most a valóság, amiben a legdurvább az, hogy mi, radikálisok vagyunk benne a statiszták. Mi, akik most csak kapkodjuk a fejüket a döbbenettől, és azt találgatjuk, hogy miként lett a mi közösségünkből egy kurva nagy trágyadomb, ahol most már megállás nélkül fröcsög a szar.

De talán az egészben nem is ez a legrosszabb, mert ilyen azért máshol is előfordult és előfordul. A nagyobb gond szerintem inkább az, hogy a nagy guanó dobálás közepette egyre inkább csökken az esélye annak, hogy a felvetődött problémákra értelmes válaszok szülessenek. Mert az igazság az, hogy ma már csak kérdések vannak, amiket valószínűleg soha senki nem fog megválaszolni, pontosabban senki nem fog tudni hitelt érdemlően megválaszolni.

Mert vajon mi lehetett az oka a további bomlasztáson, a tovább botrányon kívül annak, hogy Szegedi önként jelentkezett Kövesnél egy kis seggnyalásra?

Vajon mi lehet az oka, hogy a Jobbik vezetése hallgat az ügyben? Vajon mi lehet az oka, hogy a hírt se a Jobbik honlapja, se a Barikád nem hozta le? Vajon miből gondolják, hogy ezen az ügyön reakció nélkül tovább lehet lépni?

Vajon mi lesz azokkal a borsodi jobbikosokkal, akiket Szegedi miatt rúgtak ki a pártból? Vajon mi lesz azokkal a borsodi alapszervezetekkel, amiket az elnökség feloszlatott, mert ki merték mondani, hogy Szegedi egy szarházi? Mielőtt valaki félreértene, nem Endrésikről, nem Ambrusról beszélek, hanem azokról az átlagemberekről, akik az elmúlt években szinte mindent beáldoztak az ügyért, a mi ügyünkért. Velük mi lesz? Őket ki fogja megkövetni? Nekik és rajtuk keresztül az összes radikálisnak ki fogja hitelt érdemlően azt mondani, hogy tévedtünk, ne haragudjatok, rosszul mértük fel a helyzetet?

Az a Szabó Gábor, aki még néhány héttel ezelőtt is a körömszakadtáig védte Szegedit? „A Jobbik Országos Elnöksége számára kiemelten fontos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mozgalom megerősítése, s ezt a feladatot csak arra vagyunk képesek és csak arra akarjuk bízni, akinek képességeiben és személyében maximálisan megbízunk. Ez pedig Szegedi Csanád.” Ugye még mindenki emlékszik ezekre a sorokra?

Vagy Vona Gábor fog odaállni a becsapott, megtévesztett radikálisok tömegei elé? Mit fog mondani? Mi újat fog tudni mondani azok után, hogy végig asszisztált Szegedi hazugságához? Milyen hihetőt tud mondani azok után, hogy még néhány napja is barátjának és igaz magyar embernek nevezte Szegedit? És vajon milyen barát az, aki ha már lebukott nemhogy háttérbe vonulna, és csendben maradna, hanem tovább bomlasztja a már amúgy is elbizonytalanított közösséget? Madarat tolláról – mondja a szólás, és ugye mindannyian tudjuk, hogy hogy szól a folytatás.

„Megdöbbentem” – mondta Köves Slomó miután Szegedi bejelentkezett hozzá egy kis nyálcserére, de az igazság az, hogy Köves döbbenete egy apró kis pont a mi döbbenetünkhöz képest.

Arról már nem is beszélve, hogy talán nem túlzok, és sajnos szinte biztos, hogy nem tévedek, ha azt mondom: a történtnek ez még messze nem a vége…

21 kommentek:

Névtelen írta...

Csanád mi mindent tudhat!...

pirike írta...

ez egy szinjáték.Engem roppantul szorakoztatt a zsidok elöadása.Unalmas lesz majd nélkülük.

Látó írta...

Akkor most vissza az elejére:
Ki meri most határozottan kijelenteni, hogy a háttérbe vonulás helyett inkább tovább szereplő Sz. (azaz inkább Zs.) nem eleve "beépített" ügynök volt?

Látó írta...

És most mi jön?
Elmegy a MOSZAD-hoz is?
Vagy ott már volt?

Névtelen írta...

Érdekes belegondolni, hogy ezt a Szegedi Csanádot nemrégiben 93%-kal választották meg megyei elnöknek.

Névtelen írta...

Igen, okádni való történet. Vona és Szabó Gábor barátja. Nem véletlenül hívták össze a tisztújítót, az Endrésik ügy kirobbanása után. Féltek a botránytól és megerősítették a pozíciójukat. Aztán elkezdtek hazudozni a "párt ökle" érdekében. A borsodiak nem hagyták magukat. Amiről Vona beszélt annak idején, ők azt valósították meg, az árulózó és Csanád mellett gusztustalanul kiálló elnökség pedig arcot veszített. Talán Volner az egyedüli, aki kapkodja a fejét és forog a gyomra az elnökségi üléseken. Most mi lesz? Minden megy tovább? Vona hallgat, szokás szerint. Pedig el kellene gondolkoznia a lemondáson, mert ő is hazudott, Szabó Gábor pártigazgatóval együtt. Ha ez így marad, akkor vége a Jobbiknak.....

Gambit írta...

Hát, már tényleg szánalom kategória a dolog, ezzel pedig Csanád végleg lenullázta magát, ettől függetlenül nem hiszem, hogy ne születhetne megoldás a problémákra (akár olyan is, ami rehabilitálja a borsodi bajtársakat).

Az azért erős túlzás, hogy a Barikád nem hozta le a dolgot, megjelent ott is a hír, csak érthető módon nem ragozták. Ahogy megjelent a Kurucon is, ők még midig címoldalon is tartják.

Mielőtt Vonát (aki esetében nem értem, miért olyan hihetetlen, hogy tényleg barátjának hitte Szegedit, mindenki tud az életéből olyan esetet hozni, ahol valaki így elárulta ezt a szent bizalmat) és a teljes elnökséget bárki is hazaárulónak, meg mit tudom én minek kiáltja ki, egyrészt vegye figyelembe, hogy ezzel a nemzeti radikalizmus egyetlen életképes politikai formációjának a létét veszélyezteti (Jobbik nélkül marad az utcai hőbörgés, azzal pedig nem lesz szebb jövő). Másrészt egy fiatal, rutintalan pártról beszélünk, ami a teljes magyar közélettel, elnyomó rendszerrel és annak minden mocskos fegyverével farkasszemet néz. Egy ilyen fokú botrány még az elmúlt 20 év rutinos pártjait is padlóra küldené, nemhogy őket. Szóval nem meglepő, hogy bénáznak.

De ami tény az tény, az elnökség terén vannak bajok, de pont a jelenlegi vezetők pozícióba jutása mutatja, hogy nem lehetetlen a párton belüli váltás, ők is így kerültek oda, ahol most vannak. Bár az tény, hogy jelenleg nehezebb lesz ezt keresztül vinni, de nem lehetetlen. (Ez érthető módon elsősorban a tagoknak szól, kívülről könnyű pattogni, de az nem változtat érdemben semmin.)

kistutyi írta...

A Szegedi üggyel kapcsolatban: először azt gondoltam, na sikerül a Jobbikot is rendesen szétverni, lejáratni a libsi bagázsnak! De nem, ez az egész "fegyver" most visszafelé sűlt el szerintem, a Jobbikot és szinpatizánsait nem, csak a vezetőségből egy néhány embernél és Szegedinél sikerült az aknamunka, de náluk alaposan. Amikor annak idején elemista voltam, a füzetembe azt kellett bele irni: " ez az én fényképem!" Hát ez az eset meg a többi is, ami volt és ami még lesz, mind- mind a rájuk jellemző "fénykép". Továbbra is bízok a párt vezetőségének egy részében, akik húzzák az igát és a tisztességes tagságban is.

hcsaba írta...

Hát igencsak kilóg a lóláb,hogy ezen a damaszkuszi úton a moszados nbh segíti Pault,a Saullá válásában.
Ez tényleg hányinger.A vér nem válik vízzé-mosogatólé lesz belölle.

Névtelen írta...

Csanád szerintem bosszúból teljes erővel a Jobbik és a radikális magyarság ellen cselekszik.Szerintem az Uniós pénz és a jövőbéli lehetséges pénzek megtartása mellett, a sértődés vezérli.
Szerintem a Jobbiknak ki kéne adni sürgősen egy központi nyilatkozatot és országos körlevelet és körutat kellene tennie, mielőtt a tagság valahányad része lemorzsolódik. Minél később teszi annál nagyobbak lesznek a károk a Jobbikban.
Ki kéne tűzni egy új vezetőségi választást, vállalva azt is hogy egy két vezető lecserélődik.
A Borsodi tagságot kollektívan vissza kellene venni, és egyesével megvizsgálni tevékenységüket.Méltatlanná válásuk esetén pedig el kell távolítani a bomlasztókat.

Maci írta...

Pontosan ugyanezt éreztem kedves Gabeebee, amit Ön is. Először azt hittem, valami vicc az egész. De nem. A cikkben említett zacskó nem lesz egész, mert a történet eléggé gyomorforgató. Mi lesz a következő lépés? Csanádot legközelebb sábeszdekliben láthatjuk a Dohány utcai zsinagógában? Szerintem, aki legközelebb találkozik vele, köszöntse Shalom-mal.

Névtelen írta...

vetető váltás kell a jobbikban.

SzJ írta...

Sajnos a Jobbik felső vezetése abszolút politikussá vált. Tesznek egy nagyot a tagságra, hiszen Ők mindent jobban tudnak, mindenkinél többet tesznek a Hazáért, Ők a legnagyobb hazafiak. Nem borsod megye az egyetlen, ahol a pártelit garázdálkodik, csak ott durrant a legnagyobbat. Máshol általában birkamód sorba állnak a középvezetők, és megszavazzák a vezetés által kijelölt személyeket. Aki nem akar sorba állni, vagy magától otthagyja az egészet, vagy addig keresik rajta a fogást, míg félre állíthatják. Meg kell nézni kik voltak alapszervezeti vezetők mondjuk 2009-ben, és és 2010-ben, és hányan vannak még a helyükön most, pl. Budapesten. Sok mindent lehet erre mondani, a politikusi agymenet bizonyára erre be is indulna, de aki ismeri belülről a helyzetet az tudja az igazságot. A párvezetésnek agyatlan, gondolkodni nem tudó, vagy nem akaró, minden utasítást feltétel nélkül végrehajtó rabszolgákra van szüksége, hogy ők hosszú időn keresztül hatalomban maradhassanak.

margarita írta...

Nem ismerem Szegedi Csanád viselt dolgait. Azt sem tudom, hogy én hogyan viselkednék hasonló helyzetben,de mint kívülálló most azt mondom: ezzel a lépésével szembeköpte mindazt, amit eddig tett, vagy mondott. Pedig ebből a helyzetből akár még jól is kijöhetett volna, ha nem ijed meg a zsarolástól, és nem megy bele olyan megoldásba, ami erősen kifogásolható erkölcsileg. Vagy rosszul látom?

egy, a sok közül írta...

Párt? A lényeg a szóban benne van: ÁRT!
Legyen az bármilyen ideológiával címkézve.
Egykutya mind. Csak a javadat akarják!

Soma írta...

Szegedi nagyon jól sakkozik!
Nézzétek az ő szemszögéből: Valamilyen szinten közszereplővé vált, nyilvánvalóan eddigi territóriumából távoznia kell. De ott van a európai képviselői mandátuma...
Ha csendben visszavonul, minden anyagi haszontól elesik, politikai karrierje véget ér, odalesz az anyagi jólét, az ismertség, -bár az emberi tartása megmaradt volna... Ehelyett nyilvánosan behódol a zsidóságnak... Na most. Mire is számít?? Nyilván arra, hogy a zsidóságtól meg fogja kapni azt a támogatást, amit visszavonultként elbukna... A zsidók pedig biztosan nem fognak nemet mondani egy európai parlamenti székkel rendelkező "megtért" fajtájukbelinek, támogatni fogják. Úgyhogy ne nagyon számítsatok arra, hogy visszavonul... Mindezt az eddigi hírek tudatában gondolom, arra alapozva, hogy eleve nem beépített ember volt eddig is...

Soma írta...

Az alábbi sorokat a zsido.com oldalon találtam, érdemes elolvasni az egész-, Szegedire vonatkozó-, állásfoglalásukat is:
Összefoglalás:

A zsidó tanítás szerint a „kiválasztottság” nem többlet-erényeket, magasabb képességeket vagy értékbeli fölényt jelent, hanem kizárólag egy küldetés magasabb felelősséggel járó kötelességét. A judaizmus nép-vallás, származás által kötelez ugyan, de ha valaki csatlakozni kíván ezen nép-vallás küldetéséhez, az megteheti, betérhet zsidónak, és a gijur által ugyanolyan tagjává válik Izraelnek, mint aki született zsidó.
A háláchá szerint, aki zsidónak született – vagy az előírásoknak megfelelően betért, és így csatlakozott a zsidó néphez – az örökké zsidó is marad, akkor is, ha időközben elhagyta hitét és nem gyakorolja vallását. „A zsidó, még ha vétkes is, zsidó marad” – fogalmaz a Talmud.
Ennek ellenére a vallást tudatosan megtagadó zsidó – visszatérésének pillanatáig – sok tekintetben elveszti zsidó mivoltát. Azonban korunk vallástalan zsidóit minden tekintetben zsidónak tekintjük, és semmilyen értelemben nem vonatkozik rájuk az eretnekek fent részletezett megbélyegzése, mivel „elveszett gyermekeknek” tekintjük őket.
Mindezeknél súlyosabb elbírálás alá esik az a zsidó, aki közössége ellen fordul. A saját népe ellen fordult hitehagyott antiszemita zsidóra sajnálatosan nem egy példa van a történelem során.
Megítélésünk szerint azonban befogadóbb elbírálás alá esik az a zsidó, aki mint „a népek között elveszett gyermek” került téves útra és vált saját népének ellenségévé. Feltételezhetjük, hogy ha az említett személy útja kezdetén tisztában lett volna származásával, és különösen felmenői mérhetetlen szenvedéseivel, akkor soha nem került volna ilyen uszító közösségbe.
Ezzel együtt kötelessége a megtérés. Két kötelessége van: 1. Tegye jóvá korábbi vétkét azzal, hogy fellép az ellen az ideológia ellen, amellyel korábban maga is közösségének ártott. Minden eszközzel és érveléssel az antiszemita propaganda ellen lépjen fel. 2. Bocsánatot és könyörületet kell kérnie közössége tagjaitól személyesen és nyilvánosan egyaránt. Ezzel párhuzamosan, a közösség kötelessége az azonnali megbocsátás.



Oberlander Báruch rabbi

Közép- és Kelet Európai Rabbik Tanácsa



Budapest, 2012. augusztus 1. – 5752. Áv 13.



Összességében arról van szó, hogy a zsidóság tárt karokkal fogadja "vissza" elveszett fiát...
De továbbra se tudok szabadulni a realisztikus nézőpontomtól:
Szerintem szegedi azért ment a rabbihoz, hogy eladja nekik magát, jobban mondva európai parlamenti mandátumát, Nyilván Köves rabbi hatáskörén túl nő ez a dolog, ezért felvette a kapcsolatot az általa tapasztaltabbnak ítélt kimondhatatlan nevű rabbival, aki már kellő befolyással rendelkezik Szegedi további pályafutásának egyengetéséhez... A nagy nyilvánosság előtti izraelita öntudatra ébredés mind annak a színjátéknak a része, hogy még egyel több zsidó valag koptassa a széket Brüsszelben.
Csak egy sor kiemelve a fenti idézetből:
„A zsidó, még ha vétkes is, zsidó marad” – fogalmaz a Talmud.
De még mindig értetlenül nézek erre az egész ügyre... És mi van, ha csak egy álkoholmány ez az egész, és éppen így akarjuk bejuttatni hős ügynökünket a zsidók közé, hogy a kellő időben megkezdhesse az aknamunkát??? Na persze... Belenyúlok a bilibe...

Névtelen írta...

Új tisztújítót! Szabó Gábor, a rendíthetetlen pártigazgató - aki Szegedi hátát biztosította a pártban, aki kirúgatott Szegedi kérésére sok tiszta, igaz ,magyar hazafit, mert azok rájöttek Zsanád piszkos dolgaira - is menjen! Kegyetlen, zsugori hatalom -és pénzéhes ember, aki miatt a Jobbik szervezetek a szétesés szélén állnak. Nem foglalkozik érdemben a szervezetekkel. Ő a végrehajtó, Vona pedig szó nélkül aláírt minden kirúgást, aztán elbújt. Az etikai bizottságban ott ül a pártigazgató ütődött apja is. Ki van ez találva. Szegedi - Szabó páros miatt sok remek embernek kellett mennie a pártból országszerte. Így ez nem mehet tovább. Nem ilyen szarháziak miatt marad meg a párt. Vannak ott ezeknél jobb emberek is. Ki kell mondani az igazságot, még ha fáj is. Menniük kell! Vonának vannak ugyan érdemei, de konfliktuskerülő, aki csak bólogatott Szegedinek és ha kellett hazudott is barátja érdekében. Hazudós ember nem kell a Jobbiknak, még ha Vonának hívják is.

Névtelen írta...

Várom Vona Gábor nagybeszámolóját, melyben a kínos kérdéseket sem kerüli el, s nem csöndben kussol, elmismásolni kívánván saját szerepét. Beszélj, beszélj, Vona Gábor, mert ez már a Te ügyed, beszélj, vagy hallgass mindörökre!

Látó írta...

Szivesen megkérdezném most, ezen látogatása után Szegedi úrtól, hogy most mi a véleménye hazánk felvásárlásáról...
Vagy bocsánatot fog kérni Simon Perestől is?!

Névtelen írta...

Sértett és meghasonlott emberből lesz a legkiválóbb áruló, ha kell hazaáruló. Példaként lásd Károlyi Mihályt...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló