Újabb gondok merültek fel, avagy a fej újra a seggben


Alig, hogy meghozták az EU pénzügyminiszterei a magyar kohéziós alapok befagyasztásának visszavonásáról szóló döntést, az Európai Bizottság újabb három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. Most olyan súlyos kérdések kerültek napirendre, mint a pálinkafőzés kérdése, a tyúkketrecek ügye valamint a környezetvédelmi szabályozás pontosítása. Nem számít, hogy Görögország csődben van, hogy Spanyolország és Olaszország a csőd szélén táncol, hogy az egész Európai Unió a bedőlés határán mozog. Mindez nem érdekes. A lényeg a tyúkketrec, és a magyarok otthoni pálinkafőzése…



Alig, hogy meghozták az EU pénzügyminiszterei a magyar kohéziós alapok befagyasztásának visszavonásáról szóló döntést, az Európai Bizottság újabb három ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. Most olyan súlyos kérdések kerültek napirendre, mint a pálinkafőzés kérdése, a tyúkketrecek ügye valamint a környezetvédelmi szabályozás pontosítása.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint meg kell szüntetnünk a pálinka teljes jövedékiadó-mentességét, összhangba kell hoznunk az uniós szabályokkal a környezetvédelmi hatástanulmányokra vonatkozó rendelkezéseket, és a lehető leghamarabb be kell tiltanunk a hagyományos tojóketreceket.

Ezek a komoly problémák vannak. Az EU bürokratáit manapság ezek a roppant súlyos kérdések aggasztják. És az egészben az a legszebb, vagy a legdurvább, hogy a nagy EU-okostónik által feszegetett ügyekben nem nekik van igazuk.

Az otthoni pálinkafőzés kapcsán hozott jövedéki adóról szóló magyar törvény ugyanis még független szakértők szerint is teljes mértékben megfelel a közösségi jognak. Annak fényében pedig pláne nem vitatható a jogszabály, hogy Ausztriában és Németországban is ilyen elven működő szabályozás van életben. Azaz az EU megint olyan dolgot akar rajtunk számon kérni, ami más tagállamoknál már évek óta bevett gyakorlat.

Hasonló a helyzet a környezetvédelmi hatástanulmányokra vonatkozó kérdéskörben is. Az EU-s környezeti hatásvizsgálatról szóló irányelv egyik alapvető célja, hogy biztosítsa azt, hogy a jellegüknél, méretüknél vagy elhelyezkedésüknél fogva a környezetre várhatóan jelentős hatást gyakorló projektek, hatásvizsgálat-kötelesek legyenek. Azonban ma Magyarországon létezik ilyen szabályozás és a mindennapok során alkalmazzák is azokat. A nagyobb projektek kapásból hatásvizsgálat kötelesek, a kisebbek pedig minden esetben adatszolgáltatásra kötelezettek. És ha ez utóbbi esetben a környezetvédelmi felügyelőség az adatokból azt gyanítja, hogy az adott projekt környezetvédelmi szempontból problémás lehet, akkor a kisebbeknél is előírhatja a részletes hatástanulmány elkészítését.

Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy lehet bármilyen környezetvédelmi szabályozás, ha azt a lobbi-érdekek a mindennapokban felülírják. Gondolom, még mindenki emlékszik a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető ügyére. Az Őrségi Nemzeti Park tőszomszédságába tervezett üzem is megkapta az osztrákoktól az engedélyt, holott már az első pillanattól egyértelmű volt, hogy ezt a projektet azon a területen bűn megvalósítani. Azonban mégis mindenhol zöld utat kaptak és csak a bátor, kitartó lakossági tiltakozás tudta megakadályozni az építkezést.

És végül a tyúkketrec. Azt hiszem, ez a legjellemzőbb ügy. Ebben benne van minden, minden, ami a felvilágosult Európai Unió lényege.

Január óta az uniós szabályok alapján a tojótyúkok kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt „feljavított ketrecekben”, illetve alternatív rendszerekben tarthatók. Az irányelv szerint minden egyes tojónak 750 négyzetcentiméteres területet kell biztosítani a ketrecben; emellett fészekládáról, alomról, ülőrúdról és karomkoptató eszközökről is gondoskodni kell, hogy „a tyúkok kielégíthessék biológiai és viselkedésbeli igényeiket”.

Az EU-s kívánalom megvalósítása a magyar hétköznapokban a következőképpen alakul. Tyúkonként ötezer forint a ketrec átalakítása, ráadásul az átalakított ketrecekben drágább a tojás előállítása, mivel az új szabályok miatt 25-30 százalékkal kevesebb tyúkot lehet tartani ugyanakkora területen. Ha az állatok szabadabban mozognak, több energiára van szükségük, több takarmányt esznek. Ráadásul mivel egymást csipkedik, a tojás könnyebben megsérül, így több a selejt. Ha a hagyományos ketrec termelési költségeit 100 százaléknak vesszük, akkor az új típusú ketrecben egy tojás előállítása a hozzáértők szerint 10-20 százalékkal, esetenként akár 30 százalékkal is magasabb lehet. A szabadtartás költségei mintegy 50 százalékkal magasabbak, míg a bio- vagy organikus tartásban a költség akár a hagyományos kétszerese is lehet.

Mielőtt valaki félreértene. Nem azzal van a baj, hogy a tyúkoknak kényelmesebb életet akarnak teremteni. A baj ott van, hogy ezzel teljesen ellehetetlenítik az ágazatban dolgozókat, mivel az egyik oldalról az új tartási normák megkövetelésével elkerülhetetlenül növelik az előállítási költségeket, a másik oldalról viszont nem szabályozzák a piacot. Így ahelyett hogy megvédték volna az európai termelőket, és betiltották volna az EU-n kívüli behozatalt, rászabadították Európára az olcsó kínai, török és dél-amerikai termékeket, ahol magasról tesznek a luxusketreces tartásra, meg a „tyúkok biológiai és viselkedésbeli igényeire”.

Mint jól látszik az EU bürokratái a seggükben tartják fejüket. Miközben Brüsszel drákói szigorral ellenőrzi az uniós, így a magyar termelőket is és luxuskörülmények közötti tartást előíró állatjóléti intézkedéseket hoz, aközben mindenféle kontroll nélkül, a közegészségügyi kockázatokat figyelmen kívül hagyva engedi a közösségi országok piacaira áramolni az akár tizenháromezer kilométerről is érkező állati termékeket.

Ezek vannak.

Nem számít, hogy Görögország csődben van, hogy Spanyolország és Olaszország a csőd szélén táncol, hogy az egész Európai Unió a bedőlés határán mozog. Mindez nem érdekes. A lényeg a tyúkketrec, és a magyarok otthoni pálinkafőzése.

Azon gondolkodom, hogy vajon az elmentek ti a bús picsáb@ remek kis véleményfoszlányon kívül, lehet-e ezt a nagyon felvilágosult európai problémakört másképp is kommentálni?

7 kommentek:

Névtelen írta...

Jut eszembe: az ENSZ létezik még?

Névtelen írta...

Mikor tudomásomra jutott az EU ilyen irányú elvárása ez jutott eszembe: érdekes az emberek komfortérzete, lakhatási lehetőségei - ha egyáltalán vannak - nem érdekli a "tisztelt" EU képviselőket, de a tyúkok komfortérzete igen. Összehasonlításul:
Ismereteim szerint az ember használatára szolgáló illemhely, legkisebb mérete:0,90 x 1,20 m-nél - befelé nyíló ajtó esetén 0,90 x 1,60 m-nél - kevesebb nem lehet.
Tehát az első esetben= 1,08m2, a második esetben= 1,44m2, a tyúkok tojóketrece az EU szabványa szerint 0,75m2. Ez a fenti paraméterek viszonylatában:0,9x0,833 m-nek, vagy közelítőleg:0,87x0,87 m-nek felel meg. Tehát majdnem akkora, mint egy emberi méretre vonatkozó illemhely alapterülete. Nevetséges az EU-nak az ilyen irányú elvárása, s ebből ekkora probléma kreálása. A felháborító viszont az, hogy ez központi probléma és,hogy ezt rá akarják kényszeríteni a tyúkokkal foglalkozó gazdákra.
Úgy látszik nekik a tyúkok komfortérzete fontosabb, mint az Unió polgárainak a megélhetése, akiknek sok esetben saját hibájukon kívül lakhatási lehetősége, de még egy illemhelye sincs.

Névtelen írta...

Nincs itt szó semmiféle hülyeségről. Nagyon is józan, megfontolt számításról van szó.
A helyzet a következő: az EU-ban meghatározó északi államok (Németország, Benelux, skandinávok, Anglia) mezőgazdasági termelése nem jelentős. Annál nagyobb viszont az ipari termelésük, illetve részben a szolgáltató szektor. Ezért nekik az az érdekük, hogy Európa mezőgazdasági termelési alacsony és drága legyen, mert akkor lehet importálni Kínából, Dél-Amerikából meg akár Oroszországból vagy Ukrajnából, és cserébe el lehet adni az ő általuk termelt iparcikkeket és szolgáltatásokat. Ennyi, dióhéjban.

Karina írta...

Na, ezért nem szeretnék "becsatlakozni" ebbe az "Europai Egyesült Államok" féle konglomerátumba! Ahol" a tyukok komfort érzete "fontosabb mint az emberé az engem nem érdekel, mert az a "törvény" álságos és elferdült gondolatokat fejez ki!A magyar paraszt mindig is tudta, hogyan kell az állatait nevelni, tartani, évszázadokon keresztül,mindenféle hülye előirás nélkül is. Ugy látszik a pihent agyúaknak csak ennyire telik!

Névtelen írta...

Mondom, nem hülyeségről vagy pihentagyúságról van itt szó, hanem a lobbizás egy formájáról: ipari lobbi versus mezőgazdasági lobbi.

Kistutyi írta...

Ne csak az Eu.-t szidjuk, nézzük meg kinek a kezébe van a Debreceni konzervgyár? Brötány, Franciaország. Ki adta el és mit termelnek ott manapság? Zöldborsó, csemege kukorica, és már a makói fokhagymát is ők vásárolják fel tonnaszámra, s utánna feldolgozva adják el. Ma reggel hallottam a riportot a Kossuth rádióban.Persze a riporter, dicshimnuszait hallgatva,: "hogy milyen jó ez nekünk és a termelőknek, az export meg minden" és mekkora "fejlesztést" csinált a francia, stb.stb. Azért elgondolkoztam azon, hogy vajon a haszon kié lesz? Abból a sok privatizációs pénzből mi, nem tudtuk volna fejleszteni konzerv gyárainkat? Cukor gyárainkat? Egyszóval, nem csak a tyukokkal van itt baj, és a
kvótákkal, hanem azokkal is akik ezt átjátszották a "globális piacgazdaság" nevében, az idegeneknek.

Farkas39 írta...

A szomorú az egészben az, hogy lépten-nyomon tetten érhető a magyar mezőgazdaság helyzetbe kerülésének a leghatékonyabb késleltetése, gáncsolása.Azzal meg az uniós kutyák sem törődnek, miket akarnak velünk élelmiszer gyanánt megetetni.
Arra is felhívom a figyelmet, nem ellenzem az állatok "jólétét", hisz csak akkor fog nekem profitálni bármilyen jószág, ha szakszerűen látom el és gondoskodom az egészségéről.
Arról mikor lesz sz, hogy mi emberek, milyen körülmények közt élünk, lakunk, eszünk, vagy nem eszünk? Hogy fosztják ki a családokat, hogy nyúlják le a javainkat?
Mikor lesz pl. alkotmányos jog a lakhatás?
Finnországban még a szélessávú internet is alkotmányos jog.Nálunk meg sok helyen épp hogy nem füstjelzéseket eregetnek az emberek.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló