Ti tényleg ennyire dilettáns hülyék vagytok?


Néhány hete, sajnos egy egyátalán nem meglepő, de mégis döbbenetes felmérés látott napvilágot a honi sajtóban. A kutatás eredménye szerint, 2012 elején a felnőtt lakosság 13 százaléka néhány hétre vagy hónapra, 16 százaléka pár évre külföldre menne dolgozni, 7 százalékuk pedig egész egyszerűen kivándorolna. A háromfajta migrációs terv együttes aránya 19%, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy manapság minden ötödik magyar felnőtt a jobb munka, a jobb élet reményében azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot. A fiatalok körében ez az adat még félelmetesebb. Minden második 18-29 év közötti fiatal magyar azon gondolkodik, hogy a közeljövőben a határon túlra költözik…



Az elmúlt időszakban nyilvánosságra került narancsos foglalkoztatáspolitikai törekvéseket és ötleteléseket elnézve, azt hiszem minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a döntéselőkészítőknek vagy fogalmuk nincs arról, hogy mi folyik mindennapokban, vagy egész egyszerűen dilettáns hülyék. Rosszabb esetben szándékosan törekszenek arra, hogy Magyarországból nagyon rövid időn belül egy hatalmas nagy idősek otthonát csináljanak.

Néhány hete, sajnos egy egyátalán nem meglepő, de mégis döbbenetes felmérés látott napvilágot a honi sajtóban. A kutatás eredménye szerint, 2012 elején a felnőtt lakosság 13 százaléka néhány hétre vagy hónapra, 16 százaléka pár évre külföldre menne dolgozni, 7 százalékuk pedig egész egyszerűen kivándorolna. A háromfajta migrációs terv együttes aránya 19%, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy manapság minden ötödik magyar felnőtt a jobb munka, a jobb élet reményében azt fontolgatja, hogy elhagyja az országot. A fiatalok körében ez az adat még félelmetesebb. Minden második 18-29 év közötti fiatal magyar azon gondolkodik, hogy a közeljövőben a határon túlra költözik.

Ha pedig mindehhez még hozzávesszük azt a tényt is, hogy Magyarországon a 14-25 éves korosztály munkanélküliségi rátája 27 százalékos, akkor azt gondolom, hogy nem csak elcsépelt közhely, ha azt mondjuk, hogy a számok önmagukért beszélnek. És ez igaz még akkor is, ha valószínűleg a ténylegesen elmenők és a vágyaikat megfogalmazók száma között azért van különbség, hisz más dolog álmodozni és más dolog ezt a valóságban is megtenni. De ettől függetlenül a folyamatok ijesztőek és a fiatalok részéről legfőképp egy hatalmas segélykiáltással érnek fel, hogy akinek dolga és lehetősége, az tegyen már végre valamit.

A kormányzat érzékelve a probléma súlyát, hosszú hónapok tétlensége után a múlt héten végre lépésre szánta el magát. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elő is állt a nagyszerű megoldással: „Mivel a július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg, a kormány megfontolja, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessen be. Az Európai Unió 27 tagállamából 20 ország alkalmaz minimálbért, közülük 11 tagállamban van életkor szerinti differenciálás. Ezekben az országokban az a helyzet, hogy a pályakezdő, 18 éves fiatal a mindenkori minimálbér 80 százalékát kapja, majd évente 5-5 százalékos emelkedéssel 22-23 éves korában éri el a teljes minimálbért a fizetése.”

A narancsosok szerint ez a megoldás.

Az elképzelés lefordítva a mai magyar viszonyokra több mint cinikus, de ha az aljas szót használjuk, akkor sem állunk nagyon messze a valóságtól. A magyar minimálbér jelenleg ugyanis havi bruttó 93 ezer forint, amiből egy gyermektelen dolgozó cirka 61 ezer forintot kap kézhez. Ha a 20 százalékos csökkentés életbe lépne, és a munkaadó 74 ezer 400 forintra apaszthatná a pályakezdők bérét, akkor az egészen pontosan 46 ezer 112 forintos nettó fizetést eredményezne. De hasonlóan tragikus a helyzet, ha a középfokú végzettséghez kötött bérminimumot vizsgáljuk Az jelenleg 108 ezer forint, ami egy gyermektelen fiatal esetében nagyjából nettó 71 ezer forintot jelent. A 80 százalékra csökkentéssel a bruttó bér 86.400 forint lenne, ami kicsit több mint nettó 56 ezer forintot jelentene.

Vajon akik kitalálták ezt az egészet, hol élnek? Komolyan gondolják, hogy a fiatalok ilyen kilátások mellett itthon fognak maradni, itthon fognak családot alapítani, itthon vágnak neki a nagybetűs életnek? Havi 46, jobb esetben 56 ezer forintból? Aztán majd így ledolgoznak négy-öt évet és akkor az lesz a jutalmuk, hogy megkapják a minimálbért?

Ti tényleg ennyire dilettáns hülyék vagytok?

Tényleg nem lát el a minisztériumban senki odáig, hogy ez nem lehet megoldás? Tényleg nem látjátok, hogy mi folyik már most az országban? Tényleg nem látszik az íróasztalok mögül, hogy az a fiatal, aki kicsit is beszél valamilyen nyelvet, az tömegesen hagyja el az országot? Hogy pont az a tudás vonul ki az országból, amire itthon is a legnagyobb szükség volna? Arról már nem is beszélve, hogy ha netán vissza is jön majd valaki évek múltán, a családalapítás, a gyermekvállalási hajlandóság az egzisztencia megteremtésével arányosan tovább tolódik, ami egy erősen fogyó nemzet esetén további kockázatokat jelent.

Nem veszitek észre, hogy nem a minimálbér, vagy általában a nettó bérek nagyságával van a baj, hanem a bérekre rakódó, a magyar kis- és középvállalkozások számára kigazdálkodhatatlan adókkal és járulékkal. Ahhoz, hogy a pályakezdők előnybe kerüljenek, nem a bérüket kell lecsökkenteni, hanem a bérükre rakódó sarcokat.

És az ilyen ötletek és intézkedések után majd csodálkozva álltok ki a kamerák elé és majd azon sajnálkoztok, hogy sokan azt gondolják, hogy itt nincs jövő. Fogjátok már végre fel, hogy a mai fiatalok már nem annyira hülyék, mint mi voltunk anno 20 éve, akik még elhitték az álszent ígérteket, a „most még kicsit rossz, de egyszer majd jobb lesz” álságos szövegét. Ennek ma már szerencsére senki nem dől be. A mai fiatalok zöme pontosan látja, hogy az a politika, ami több mint két évtizede folyik Magyarországon, nem vezet sehová sem, legyen kormányon akár a narancsos, akár a szegfűs horda.

Gyökeresen más és minél hamarabb új politika kell, új irányok mentén. Mert ami most folyik, az egész egyszerűen tarthatatlan és semmilyen perspektívát nem ígér, se a mostani, se a következő nemzedéknek.

Az idő eddig is gyorsan múlt, és a homokszemek ezután sem peregnek majd lassabban. Nekünk pedig csak ez az egy életünk van, és most már nagyon elegünk van abból, hogy az éveinket jószándékú dilettánsokra, szarházi hazaárulókra és mocskos kis ügyeskedőkre pazaroljuk.

11 kommentek:

Hunos írta...

A helyzet az, hogy szándékosan üldözik a magyarokat a hazájukból, mert kell a hely a gyarmatosítóknak! Nagyon is tisztába vannak azzal, hogy mit tesznek. Inkább mi vagyunk a hülyék, akik ezt hagyják, és akik nem veszik észre az alattomos kígyók szándékát!

nutria írta...

Teljesen egyetértek!!!
De sajnos az utolsó mondatok alól egyik bagázs sem kivétel. Van egy jó német honlap a következő szlogennel:"Te még mindig választanál, vagy már gondolkodsz?" "Ébredj ember mély álmodból........!"

Maci írta...

Hihetetlen, hogy mi folyik itt nálunk, ebben az országban. Az emberek nagy része hosszú éveken keresztül abban a hitben volt, hogy kizárólag a "hozzá nemértés" szüli az ilyenfajta rossz döntéseket. Én már akkor is arra tippeltem, hogy kétes anyagi ügyletek húzódnak meg a háttérben, ezekhez igazítják a szabályokat, törvényeket, rendelkezéseket, melyek azonban az avatatlan szemlélőkben valóban azt a téves képzetet kelthetik, mintha csak a szakértelemmel lenne a probléma.
Itt nem azzal van sajnos a gond, hiszen ezek a pártok (a Jobbik kivételével) az ellenzékből mindig tudják a megfelelő megoldást, és azt is hogy mit nem kellene csinálni. Azonban, amikor megnyerik a választást, akkor rögtön az ellenkezőjét teszik mindannak, amit előzőleg jó megoldásnak tartottak. Vagyis a széllel szemben vizelnek, csak éppen mi kapjuk az arcunkba az "áldást". A szörnyű az az egészben, hogy még csak nem is magyarázkodnak amiatt, hogy miért változott meg a véleményük ilyen "radikálisan", nemes egyszerűséggel szenilis hülyének nézik a magyar embereket, akik még arra sem emlékeznek, hogy mi volt tegnap. Persze, sok esetben sajnos jogos az elítélő vélemény, hiszen azok a pártok uralkodnak/uralkodtak, akikről már számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy csak becsapni akarják az embereket, mégis sokan vannak - akik bár saját bőrükön tapasztalják a következményeket - mégis újra és újra bizalmat szavaznak nekik. A gond csak azzal van, hogy ezek a naiv, vagy ostoba emberek nem pusztán saját sorsukról döntenek, hanem sajnos más emberekéről is.
Nem csodálkozom azon, hogy a fiatalok inkább külföldön élnének. Ha ifjabb lennék, talán Én is megtenném. Az Én volt főnöknőm (üzletvezető volt), most egy holland gyárban válogatja a földes krumplikat. Ő az utolsók utolsója. Ettől függetlenül mégis azt mondja, hogy sokkal jobban megéri Hollandiában krumplit válogatni, mint idehaza egy multi-bolt vezetőjének lenni.
A legfőbb probléma azonban nem azzal van, hogy a fizetések nem megfelelőek, hanem azzal, hogy tudjuk biztosan, ez sosem lesz másképp. Egyre lejjebb szánkázunk a gödörbe és nincs megállás. Nincs perspektívánk, nincs jövőnk, és ha valaki tiltakozni merészel, annak szeme sem lesz, mert kilövik. Sem a munkánknak, sem az életünknek nincs értelme. Szerintem az ország legnagyobb része ma így érez. Ezek után nem is csoda, hogy világviszonylatban előkelő helyezést érünk el, mind az alkoholizmus, mind az öngyilkosságok terén, és hogy itt van a legtöbb beteg ember, és itt születik a legkevesebb csecsemő. Egy nép vagyunk, amelytől elvették a múltját, a jelenét, és a jövőjét is. Ezek az emberek szülték azt a Jobbikot, az Ő haszonlesésük, mohóságuk, becstelen és aljas tetteik hívták életre ezt a mozgalmat, amely majd el fogja söpörni őket. Sajnos sokunknak már túl késő lesz, mire beköszönt a "Szebb Jövő".

Sztanó írta...

Pedig nemrégiben még valami liberális közgazdász is kifejtette valamelyik tv-műsorban , hogy nem az alacsony bérekkel kellene versenyképesnek lennünk , mert van legalább 100 olyan ország , ahol most még alacsonyabb a bérszínvonal , mint nálunk , és ezekkel nem fogunk tudni versenyezni . És egyébként is , nem lehet cél az afrikai nyomortelepek szintjére süllyedés , már csak azért sem , mert az ilyen alacsony bérekért dolgozó tömegek sokkal inkább ki vannak szolgáltatva a pénz elértéktelenedésének , a spekulációnak , mint a gazdagabb rétegek . Ehelyett a megtermelt értékkel párosuló magas jövedelemmel kellene a stabilitásunkat növelni , azzal lehetne felvirágoztatni a gazdaságot .

Névtelen írta...

Az előttem szólók elmondták helyettem is, amit akartam.
Mindössze annyit tennék hozzá, hogy emlegettek már regionális minimálbért is. Értsd: Kelet-Magyarország végképp leértékelése.

Egy jobbikos parlamenti képviselő barátom csak úgy mellékesen ilyen félmondatot mondott: ... mert mg mindig nem vagyunk elég szegények...
Magyarázatul arra, hogy a jónép miért nem mozdul.

Mennyire lehet messze a mozduláshoz szükséges szegénységi határ?

Névtelen írta...

- Ady Endre -


Ülj törvényt, Werbőczi


Még magasról nézvést
Megvolna az ország,
Werbőczi-utódok
Foldozzák, toldozzák.
A Föld nem tud futni,
Csak a Földnek népe
S ezer Kinizsi sem
Térülhet elébe.

Nagy az idegen Föld,
Sokasul az útja,
Tegnap csatatér volt
S ma puszta a Puszta:
Éhes magyaroknak
Nem futja a kedvük,
Míg az igazukat
Tán kiverekedjük.

Verekedés közben,
Hajh, ürül a korcsma,
Menekül az inség
Szökve, bukdácsolva.
Bécsben a korcsmáros
Tán még nem is sejti,
Vagy ha tán sejti is,
Könnyen elfelejti.

Éles a hajósíp,
Hallja baj-tetőzve
Zselénszky gulyása,
Tisza urak csősze.
Hivogatja a síp,
Nyomor eldobolja:
Úgy elfogy a magyar,
Mintha nem lett volna.

Elmegy a kútágas,
Marad csak a kútja,
Meg híres Werbőczi
Úri pereputtya.
Árvult kastély gondját
Kóbor kutya őrzi,
Hivasd a törvénybe,
Ha tudod, Werbőczi.

NaSa_Hu írta...

Világos , ami nem sikerült az Apró-Klein klànnak, azt elèti a Likuda Simicska-Nyerges oligarcha kormánnyal! Menekül a foatalság a zsidó gyarmatról....

Tóth Lajos írta...

Aki esetleg nem tudná? Kárpát Medence Nincs több e golyóbison! És tudja meg mindenki. Nélkülünk MAGYAROK nélkül üres gödörré fog válni! Mert szüksége van a SZERETETÜNKRE melyet minden MAGYAR EMBER születésekor ISTENI AJÁNDÉK-ként kapott-kap-és kapni fog. És ezt az az előjogot MÁS nem kaphatja. De elveszítheti! Amikor A lélek rezgése nem egyezik meg azzal a SZERETETTEL amit ez az ISTEN által létrehozott gyönyörű hely elvár tőle! Valaki egyszer azt írta. "Ha a föld isten kalapja Magyarország a bokréta rajta"

gőre gábor írta...

Rádió műsor: Kina 10-14 millió új munkahelyet teremt 10-11% éves növekedés mellett! Gondolom nem Ma Tol CsY a pénzügyér neve!

Lenhardt Ibolya írta...

Az az érzésem, hogy egy ördögi terv része fiataljaink elüldözése ebből az országból...

Nagyon szeretném, hogy tévedjek!

Természetesen csak azok távoznak külföldre, akik tehetségesek, szorgalmasak, vagyis akikre a legnagyobb szükség lenne itthon, Magyarországon.

A munkakerülő, tudatlan népréteg itt marad a nyakunkon...

Vicuska írta...

Nutria, elarulod, melyik az a nemet honlap?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló