A rasszistákok már a spájzbé vannak


Kitört megen az antiszám…, antiszem…, antiszémitizmus, vagy mi. A rasszistákok már a spájzbé vannak. Mink meg itten a munka után nem tudunk nyugodtan pihenni, me félünk ebbe a rohádt rásszistáh orzságba. Eztet pedig emonnyuk mindenhun. Emegyünk Strászburgbá, meg a Máónikáhu, meg a jósibáráthó pánászrá drága tezsdvírek. Me most a félelem lett úrrá rajtunk, meg a rettegés. De az nagyon. Ráadásu gyün Hittler, meg a magyargárdákok, feketébe, fehér lovon. A jobbiknácikok megmán gázkamrákokat falaznak a szomszédba, a főgyújtott roma házak falábúl kilopott bontott téglákbú. Oszt estínkínt, mikó megának, nagykanálla eszik a szegíny romákok szivit. Evvan. Ennem gyerektréfa. Itten vane írva a papéron…



Az utóbbi hetekben mintha kezdett volna alábbhagyni, mondhatnánk, mintha kezdett volna lanyhulni a megélhetési cigányrettegés. Ez pedig, mint ahogy azt az elmúlt évtizedekben már megtapasztalhattuk, egész egyszerűen nem megengedett. Ha nincs ügy, ha nincs min ajvékolni, akkor kell egyet csinálni. Ez a jól bevált recept, ez a már jól megismert forgatókönyv.

És így is lett. A show folytatódik tovább.

A múlt héten, hogy, hogy nem, Nagykanizsán ütötte fel a fejét a súlyos rasszizmus. Ismeretlen elkövetők ugyanis a „Megdögletek cigányok, x-szel jelöltek, égni fogtok!” feliratot fújták a Csengery utcai bolt falára. És hogy a fenyegetés még hangsúlyosabb legyen a szöveg mellé egy horogkereszt is került, alá pedig felpingálódott egy csupa nagybetűs „HITTLER” felirat is. Így, két t-vel, gondolom a nyomatékosítás miatt, vagy a múlt idő jeleként.

A tett természetesen azonnal pánikot okozott a környéken. Többen pedig már tévedhetetlenül tudni is vélték, hogy mi áll a háttérben. Teleki László, a kanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint „a Nagykanizsán történtek illeszkednek az elmúlt hetek szélsőséges megnyilvánulásai sorába. Mi, romák érezzük a feszültséget, ami országszerte a levegőben vibrál a cigányság, illetve a többségi társadalom, pontosabban a szélsőjobboldali radikálisok között…” A nagy politikai szakértő még be sem fejezte a nagy ívű gondolatot, amikor Bogdán Miklós, az egyik érintett lakó vette át a szót: „Felháborító, ami történt, a boltra felfestett felirat durva dolgokat sugall. Ezután nem tudunk nyugodtan pihenni térni esténként, kérdés ugyanis, hogy ezt komolyan gondolták, vagy csak a megfélemlítés a céljuk?!”

Aztán a nagy ijedségre a kamerák előtt termett Orsós Imre, a Hajléktalanok és Hátrányos Helyzetűek Egyesületének elnöke, aki elcsukló hangon számolt be az élményeiről: „Amikor reggel jöttem ki biciklivel a Ligetvárosba, és fordultam be a bolt mellett, akkor láttam, mi történt. Ez már nem játék és szerintem nem is gyerektréfa, ilyet gyerek nem csinál.”

Azonban az országban dúló súlyos ”rasszista támadások” ezzel még nem értek véget. Hétfőre virradóra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóhídvégen ugyanis újabb eset történt. Itt ismeretlenek uszító hangvételű levelet dobtak be 19 roma család postaládájába. A szórólapon nagyon kreatívan, a nyilas-zászló, a Jobbik logó és egy horogkeresztes zászló képezte a fejlécet, alatta pedig többek között olyan kiváló magyarsággal megszerkesztett mondatok voltak olvashatók, mint a „Szebb jővöt és tszta, fehér Magyaországot!”, „Bűdös cigány, meghalsz az egész fagyú családoddal együtt!”, vagy a „Takarodjatok az országból büdös fasszobó cigányok!”
[nagyításért katt a szórólapra]


A történtek miatt Takács Győző polgármester azonnal feljelentés tett a Miskolci Rendőrkapitányságon, és az ügy súlyosságára tekintettel rendőri jelenlétet is kért a faluba. Mindeközben a hivatal előtt 50 cigány jelent meg és a polgármestert hibáztatták az uszító szórólapért. A retkek kérdőre vonták a község vezetőjét, hogy a választások idején „miért engedte be a Jobbikot a településre.”

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem még valahogy hiányzik erről az ominózus szórólapról a „rák egye ki a beleteket” szókapcsolat. Az még mindenképpen kellett volna. Azzal fel lehetett volna rakni a koronát a „fasszobó” és a „fagyú cigányok”-ra. Mindegy. Majd talán legközelebb…

De a poént félre téve. Azért milyen mélyre kell lesüllyedni ahhoz, hogy valaki ilyen átlátszó és szánalmas akciókat összehozzon. A szövegekből ordít a primitívség. A helyesírási hibák tömkelege, a tipikus gyűlölködő, tukkó cigány beszédstílus pedig egyértelműen elárulja, vagy inkább bizonyítja, hogy mindkét esetben önmerényletről, provokációról van szó. Így aztán az igazi kérdés nem is az, hogy kik az elkövetők, hanem sokkal inkább az, hogy ki bujtogatja őket. Ilyen akciókat a helyi cigányok maguktól szinte biztos, hogy nem találnak ki. Ehhez valakiknek az útmutatása kell, valakiknek, akik az állandó feszültség fenntartásában érdekeltek.

Az egész történet pedig mindamellett, hogy szánalmasan röhejes, végül akár még hozhat is a radikális oldalnak. Ha ugyanis a rendőrségi nyomozás véletlenül mégis megtalálja a tetteseket, akkor újra kiderülhet, hogy a balliberális körök karöltve a cigány megélhetési rettegőkkel, milyen mocskos kis játékot játszanak. Persze azért nagy illúzióink ne legyenek. Ha netán kiderülne az igazság, akkor ismerve az ilyenkor szokásos mosdatási gyakorlatot, a végére biztosan az jönne ki, hogy az egész csak egy buta, ártalmatlan gyerekcsíny volt, vagy egész egyszerűen majd elhallgatják az egészet.

5 kommentek:

Névtelen írta...

A kimondott szónak teremtő ereje van . Remélem az itt leírtaknak is az lesz !

Kerekes írta...

Ezt nem a JOBBIK csinálta az biztos.Nem tudom ki lehetett de nagy sumák lehet mögötte a JOBBIK lejáratása a cél szerintem.

Névtelen írta...

Gyöngyöspatai cigányasszony levele a börtönbe:

Neked írom édes rajkóm senkinek se másnak,
minálunk már a Gárdisták lövészárkot ásnak...
Éjjel-nappal menetelnek, nem lophatunk semmit,
nem fáztunk, és nem éheztünk soha még mi ennyit.
megmondom én drága Gazsim, kicsit azé félünk!
Te is tudod, hogy mi spontán
bűnözésből élünk...
ezek meg itt másíroznak, mindent megfigyelnek,
mosolyogva, büszkén nótát énekelnek...
Tele van az egész falu, fel-alá járkálnak,
rossz dóga van most itt a segílyes cigánynak.
Bezzeg a Magyarok rendesen
boldogok
látnád, Gázsikám a szemük csak úgy ragyog.
Összefogtak ezek fiam, nekünk nem is szóltak,
mi a lófaszt csináljunk?-aggyá választ holnap!

ui:a magyarok feketébe őtöztek, attól tartunk a gárdisták végleg bekőtöztek, csókol anyu, csomag nincs, a kannásbor is drága kincs!!!

Gy.rl

Maci írta...

Valószínű, hogy két-három primitív barom összeállt, és esetleg egyikük számítógépén összerakták a nagy "remekművet" és kiszórták 15-20 példányban, mondván, hogy most majd aztán jól kitolnak a Jobbikkal. Távol álljon tőle, hogy védjem a liberálisokat, de ez az egész primitív akció inkább rettentő közönséges és buta emberekre vall. Egész egyszerűen nem tudom elhinni, hogy több lenne a dolog mögött, mint hogy pár kisebbségi éppen unatkozott. Ámbátor láttunk már érdekes alkotásokat a liberálisoktól is. Gondoljunk a homokosságot népszerűsítő reklámjukra - amit EU-s pénzből készítettek - vagy a rasszizmus szívás videókra, ami egyszerűen a cirkuszi bohóckodás szintjén áll.

Névtelen írta...

Ha a trendet nézzük, akkor kár is a 2014-es választásokon spekulálni, mert hamarabb kitör valamilyen balhé.

Ebben a leírt konkrét esetben szerintem is holmi ravaszkodó cigányok lehetnek a háttérben, nem feltétlenül a judapesti szarkeverők. Ők majd csak rácsatlakoznak később...

Keresve keresném a kialakult általános helyzet vértelen megoldásának a forgatókönyvét, de egyelőre nem látom. És a helyzet éleződik és romlik

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló