A patás


A filmek alapján az a kép alakult ki bennünk, hogy a pszichopata egy elvetemült sorozatgyilkos, aki késsel irtja a prostikat, végül Morgan Freeman ledobja a toronyház tetejéről, happy end. A valóságban a pszichopaták sokkal többen vannak, közöttünk élnek, és nem késsel rongálják a környezetüket, hanem sokkal kevésbé látványos módon a nyomasztó és kártékony antiszociális viselkedésükkel. A happy end pedig legtöbbnyire elmarad...


Bárki szabadon választható. A pszichopaták a tulajdonságaikból eredően versenyelőnyt élveznek minden közéletben, emiatt a politikában szépen elszaporodtak. A világ szeme elől eldugva községek, kisvárosok helyijárati diktátorai összességében százezreket tartanak rettegésben, talán milliókat. Nincs ellenük védelem.



Honnan lehet felismerni a pszichopatát, mik a tünetek?

Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
  • Okszerűtlen gondolkodás
  • Idegeskedés hiánya
  • Megbízhatatlanság
  • Őszinteség hiánya
  • A megbánás és szégyenérzet hiánya
  • A szociális normák szándékos megszegése
  • Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
  • Kóros egoizmus
  • Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
  • Empátia teljes hiánya
  • Narcizmus, önimádat
  • Személytelen, unalmas szexuális élet
  • Felelőtlenség
Szakemberek szerint a felsorolt jelenségek közül elég, ha három jelen van valakiben, akkor az illető pszichopatának minősül. Ha több is, vagy netán mind, akkor annál inkább.

Teszteljük végig magunkban közelebbi és távolabbi ismerőseink és kebelbeli jóbarátaink körét ebből a szempontból. Látni fogjuk, hogy vannak ám ilyenek, sőt nem is kevesen. Majdhogynem mindennapi jelenségről beszélhetünk. Ott vannak minden kilométerkőnél - mint a hajdani tévésorozatban a bolgár partizánok.

Elmekórtani kategóriáról lévén szó, felvetődik az asszociáció, hogy akkor ezek buta emberek-e. A tünetlista nem tartalmaz ilyen utalást. Sőt a pszichopaták többnyire intelligensek.

Annál rosszabb, mert így több kárt és kellemetlenséget képesek okozni.

A pszichopata kulcsszava az, hogy „én”. Mindig csak azon jár az esze, hogy „én, én, én, Én, ÉÉÉÉN”. Normális embernek annyiszor, amennyiszer - a patásnak viszont nonstop. Minden pillanatban.

Gondoljunk a Gladiátor című amerikai filmalkotásra. Commodus, a császár személyében egy vegytiszta pszichopatát ábrázoltak benne. És ezzel máris témánál vagyunk, mert a pszichopatákat valósággal vonzza a közélet. Azért, mert megkapják benne a szereplési, intézkedési, mások dolgába beleavatkozási lehetőséget.

Márpedig megkaphatják! Szemlézzük végig a tünetsort: szinte csupa olyasmi, ami a patásnak versenyelőnyt nyújt a közéleti, politikai érvényesülésben. A polgári demokráciának nevezett mostani rendszer kedvez nekik. Lubickolnak benne. Aztán pedig a nép attól várja az igazmondást, aki megnyerte a gátlástalan hazudozási versenyt, és attól a másokon hidegvérrel keresztülgázoló csörtetőtől várja az együttérzést és a közösséghez kötődést, akiből klinikai mértékben hiányzik az empátia.

Ha valaki másokkal is törődik, és nem folyton az én-én-Én jelenti minden gondolatát, az máris hátrányba kerül a patással szemben, és a bölcs szavazók a patást választják meg.

Demokratikusan persze.

Több más mellett ez a szempont is hozzájárul ahhoz, hogy olyan sok a regionális vagy lokális kiskirály, az elborult gonosz akarnok, a cinikus és rideg gazember szerte az ország kisebb-nagyobb vezetői posztjaiban. Nyilván nem mind pszichopata, de a patások számaránya mindenképpen magasabb köztük az átlagnál.

Hogy aztán mit lehet tenni az ilyenekkel szembeni védekezésként?

Fogalmam sincs...

6 kommentek:

eSzeL írta...

Ez jó! Nyugodt lélekkel ide vehetjük még a társas vállalkozások tulajdonosait is és azokat a "főnököket", akiknek már az a dolguk, hogy "főnökök" és nem ugyan azt a munkát végzik, mint akiket irányítanak.

Maci írta...

Sajnos, ezek tények. Különben ha ezekből az emberekből nem hiányozna az empátia, a felelősségérzet és egyebek, talán nem is tudnának olyan pozícióba kerülni, mint amilyenekbe vannak. Sztálin azt mondta; -Egy ember halála tragédia, millióké statisztika.
Azt hiszem ez a mondás híven tükrözi az ilyen emberek sivár lelkivilágát avagy annak hiányát.

Névtelen írta...

Ha a nép ilyeneket választ, akkor a nép nem pszichopata???

Névtelen írta...

A nép szerintem csak birka, de már egyre kevesebben. Egyet értek a vállalkozók többségére valóban illik sajnos a pszihopata jellemzése.

Maci írta...

Az első Névtelennek - Tudományosan bizonyított tény, hogy a vezető beosztású emberek, ill. politikusok között nagy arányban fordulnak elő pszichopatha személyiségek. Abban viszont igazad van, hogy bizonyos mértékben a nép is hibás abban, hogy ezeket az embereket megválassza. Normális országban gumiszobában lenne a helyük. A nép ostoba, legalábbis a nagy része, ráadásul érdektelen is, valamint elnyomják azt a kisebbséget, aki tud a "sorok között olvasni". Viszont a nép mentségére annyit, hogy egyrészt csak a jelenlévő kínálatból választhat, másrészt ha fellázad, akkor jön a dá-dá.

béla kónya írta...

"BALBEKK" Normális "közeli", "számon kérhető" vezetőket, képviselőket, csak olyan emberi közösségben kereshetünk, illetve találhatunk, amely, társadalmi vonatkozásban fontos és értékteremtő tevékenységet folytat, és azt hosszabb, értékelhető távon produkálja ! Tekintve, hogy Magyarországon, '90 óta, félgyarmati rendszer ( ! ) van, így a vezetők közvetve, vagy közvetlenül, a külföldi tőke lakájai (a termelő eszközök 65% -a, a bankok 75% -a külföldi kézben van !) Tehát az alapvető "gubanc" a rendszerben van, a lakáj, vagy /és /korrupt vezetők, csak "melléktermékei" ennek a restaurált kapitalizmusnak ! Harmadik út nincs, vagy k ö z ö s s é g k o z p o n t ú társadalom (szocialista),?vagy, e g y é n i é r d e k k ö z p o n t ú társadalom (kapitalista) ?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló