Lézertorony digitális aranylánccal


A nemzeti örökséget képező rengeteg dokumentumot, műalkotást és audiovizuális anyagot a fennmaradásuk és a mindenki számára hozzáférhetőségük érdekében digitális adathordozókra kell vinni - ez rendben van. Borsod és azon belül Ózd társadalmi-gazdasági katasztrófaövezetében munkahelyeket kell teremteni - ez is rendben van. Hogy ezekre nincs pénz, az nincs rendben. Hogy mindenféle ügyeskedők a politikai zsákmányszerzésük takargatásához még mindig csak hókuszpókuszokat és blöfföket izzadnak ki magukból, az végképp nincs rendben.

Ózd: szómágia, parasztvakítás, mézesmadzag...



A fénykor


Előzmények

A kormányváltás után a lakosság érdeklődve figyelte, hogy a Fidesz mit kíván és tud kezdeni az Ózd című gazdasági és társadalmi csődtömeggel. A szintén nagy Fidesz-többségű új önkormányzat a megalakulása után csakhamar előállt a helyi kohászat megalapítójáról Rombauer-tervnek elnevezett gazdaságfejlesztési program-szerűséggel. Meglehetős csalódottságot okozott, mert kisírt belőle, hogy nem több egy kétségbeesett ötletbörzénél - olyasmik szerepelnek benne, mint dzsessz-fesztiválok rendezése, tanösvények, romkocsma, skanzen, a vasútállomás száz méterrel odébb helyezése, vagy - ami a magyar lakosságban aggodalmat keltett - az, hogy elsőrendű feladat a városnak a cigányok számára otthonosabbá tétele.

Valós reményt mindössze az az elképzelés nyújtott, hogy energiaerdőket telepítenek, vagyis energetikai célra jól hasznosítható erdőket ültetnek, amikhez feldolgozóüzemek épülnek. Mostanra, a ciklus közepére azonban ennek nyoma sincs, és látható, hogy nemigen lesz belőle semmi.

Digitalizációs központról egyetlen betű sincs a Rombauer-tervben: világos, hogy ad hoc jött az ötlet.


Mi is ez az egész?

Tavaly év végén átütő sikerhez méretezett médiafelhajtással bejelentették, hogy digitalizációs központ létesül Ózdon. A projekt neve Kultúrgyár. Az egykori kohászati üzemek területén, vagyis romjain olyan vadonatúj és szupermodern intézményt építenek, amelyben a nemzeti kulturális örökséget képező mérhetetlen sok dokumentumot, audiovizuális anyagot és műalkotást számítógépre viszik, digitalizálják.

A bejelentés szerint ez akkora lesz, hogy 700 főnek ad munkahelyet, ráadásul magasan képzett embereknek, ami újra életet visz a lepusztult városba. Sőt kiegészítő létesítmények is készülnek hozzá, például olyan látványshow, amelyben a lebontott kohászati kéményeket lézeroszlopok jelenítik meg. Olyan lesz, mint Angliában a Rotherhamben működő hasonló intézmény.

Igazából az történt, hogy Riz Gábor ózdi fideszes parlamenti képviselőt Angliában járva elvitték Rotherhambe, ahol látott az ottani nehézipar romjain kialakított skanzen-szerűséget és élményparkot, ami leginkább a budapesti Csodák Palotájára emlékeztet, és itthon megpróbált lobbizni egy hasonlóért Ózdra. Azt a választ kapta, hogy akkor már miért ne kössék egybe egy digitalizációs központtal, mert az most a menő, és arra hátha ad pénzt az Európai Unió. Mert ugye magyar állami pénz nincs sem erre, sem másra.


A Szerződés

Decemberben megjelent Ózdon Szőcs Géza kulturális államtitkár, és Fürjes Pál polgármesterrel ünnepélyesen aláírta a szerződést. Írhatjuk nagy kezdőbetűvel Szerződésnek, vagy végig csupa nagybetűvel SZERZŐDÉSnek, mert az aktust és magát a megállapodást a Fidesz, illetve a városvezetés úgy kommunikálta, hogy ezzel végérvényessé és minden szempontból elintézetté vált a projekt, innentől kezdve már csak az idvezülés van hátra.

A lakosság mindmostanáig így tudja.

Ez azonban nem olyan szerződés, ahogy Móricka elképzeli, vagyis hogy Állam Bácsi ideadja rá a pénzt. Ez egy úgynevezett konzorciális szerződés. Arról szól, hogy Ózd Város és a Minisztérium majd (majd, majd, majd) közösen pályázik pénzekért az Uniónál. Márpedig pénz aztán bőven kell, elhangzott már 4 milliárdos, 9 milliárdos és 12 milliárdos adat is a belekerülés mértékére. Végül is mindegy, mert egyformán nincs egyik sem.
Némi cinizmussal azt mondhatnám, hogy ilyen konzorciális szerződést én is tudnék kötni a szomszédommal.


Akiknek máris jó

A megállapodás záradékában ott szerepel, hogy a Minisztérium részéről, másrészt Ózd város részéről kiket delegálnak a projekt különféle elnökségeibe, kuratóriumaiba és bizottságaiba. Ők mindenképpen jól járnak ugyebár...

A Minisztérium részéről jól kivehetően az egykori SZDSZ-holdudvar rutinos helyezkedőit láthatjuk, például azt a Herner János filozófust, aki annak idején az Időkerék című szerencsétlenkedés és pénzkidobálás főszereplője volt. De például egykori sci-fi író is szerepel a sine curát kapók között.

Csuda tudja, de az SZDSZ-slepp átörökítése valahogy nem meglepő Szőcs Gézától.

Ami a kuratóriumok ózdi tagjainak kilétét illeti, hivatalosan még titkolják. Annyi mindenképpen kiszivárgott, hogy azoké a zsákmány, akik besült és elértéktelenedett ingatlantulajdonai jó pénzért állami kivásárlás alá kerülhetnek a megvalósuló vagy akár meg nem is valósuló Digitalizációs Központhoz.


Leült

Az Európai Uniós pályázat egyelőre nem nyerte el a szükséges milliárdokat. Annál is kevésbé, mert nincs beadva ilyen pályázat. Nem is lehet beadva, mert ilyen pályázatot az Európai Unió nem írt ki. A projekt gazdáit ez a tény nemigen zavarja. „Majd összecsipegetjük” - hangzott kérdésünkre a tájékoztatás. Mint ahogy azt sem tudja senki, miért kellene 700 alkalmazott a digitalizáláshoz, illetve, hogy az ő bérüket és a működtetés költségeit ki és milyen bevételből fizetné.

Azóta alszik az ügy. Az Unió nincs adakozó kedvében Magyarország számára - legalább lesz mire rákenni az újabb gyermeteg blöff kipukkanását.

3 kommentek:

Névtelen írta...

A legfejlettebb társadalom, "nyeles dózerrel" akarta legyőzni a kapitalistákat" Ózdnak meg Trianon betett, az Ózd-Rimavölgyi Vasmű vagy hogy hívták,szétverésével! Kohász nagyapám azt mondta, már 1910 be elbuktuk, a háborút! 1000km vasúti sínt gyártott hengerelt Diósgyőr a Transz-szibériai vasúthoz!

Névtelen írta...

Digitalizált imitáció!
Csendesen jegyzem meg: A Barikád 2012. március 1.-i számában harmati András fényképpel illusztrálta, hogy a budapesti '56-osok terén lévő táblán évek óta az "elgyurcsányolt" magyar címer látható. /Kossuth címer, "elgyurcsányolt" sávozással. 5 veres, négy ezüst sáv.!
Ezek akarnak digitalizálni?
Üdv
Névtelen senki

Scop Bachy írta...

Sajnos úgy vélem, hogy Ózdnak elég sok tekintetben befellegzett. Egy ilyen szituban pedig olyan utakat kell keresni amelyek biztosan járhatóak. Azok amelyek gyorsan kiutat jelentenek, mindig gyanúsak. Terepjáróra van szükség, összkerék hajtásra, és terep=felezős, lassú fokozatra. Sokszor még csőrlőre is. És inkább erre számítsunk, az önerőre, mint arra, hogy majd kihúz valaki...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló