Megkezdődött az agymosás

Na, akkor megkezdődött a narancsos agymosás.

„Körülbelül húsz perce beszélt a szónok, mikor küldönc rohant fel az emelvényre, s egy cédulát dugott a markába. A szónok kibontotta és elolvasta, anélkül hogy félbeszakította volna a beszédét. Sem hangja, sem előadásmódja, sem mondanivalójának tartalma nem változott semmit, csupán a szavak lettek hirtelen mások.

Óceánia Keletázsia ellen visel háborút!


A következő pillanatban iszonyú kavarodás támadt. A teret díszítő zászlók és plakátok mind rosszak! Legalább a felükön nem megfelelő arcképek vannak. Zajos közjáték következett, amelynek során a plakátokat letépték a falakról, a zászlókat összehasogatták, és rájuk tapostak. A Kémek csodálatosan dolgoztak: felmásztak a háztetőkre és levagdosták a kéményeken lengő lobogókat. De két-három perc alatt vége volt az egésznek.

A szónok, még mindig a mikrofon nyakát szorongatva, előregörbült vállal, szabad kezével a levegőt markolászva, megállás nélkül folytatta beszédét. Óceánia Keletázsia ellen visel háborút: Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút.

Öt esztendő politikai irodalmának nagy része most tökéletesen elavult. Villámgyorsan helyesbíteni kell mindenféle tudósítást és feljegyzést, újságokat, könyveket, röpiratokat, filmeket, hanglemezeket és fényképeket. Noha semmiféle utasítást nem adtak ki, mindenki tudta, hogy az osztály vezetői azt szeretnék: egy hét múlva egyetlen célzás se maradjon sehol az Eurázsiával való háborúra vagy a Keletázsiával való szövetségre.”


George Orwell – 1984
[a teljes kötetért katt a linkre]


Azt hiszem, a fenti Orwell idézet pontosan bemutatja azt a színjátékot, amit a napokban a narancsos megmondóemberek játszanak el nekünk. A tegnapi sort Kósa Lajos nyitotta reggel a TelaviV2 Mokka című műsorában, ahol minden szemrebbenés nélkül belemondta a kamerákba: „nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Magyarország az IMF ellen hangolja a gazdaságpolitikáját”. És egy pillanatig nem zavarta, hogy Matolcsy György még a múlt héten is arról beszélt az Országgyűlés előtt, hogy a kormánynak pont ez a célja.

Aztán jött Martonyi János, aki délután a Dow Jones hírügynökségnek kijelentette: „személy szerint soha nem zártam ki annak a lehetőségét, hogy szükség esetén visszatérünk az IMF-hez. A magyar kormány soha nem volt ellenséges az IMF-fel szemben. Magyarország elkötelezett megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy pénzügyi támogatásról, ami biztosítékot nyújt a globális turbulenciával és a piaci támadásokkal szemben.”

És persze a nagy megmagyarázó show-ban megszólalt tegnap Matolcsy is, aki a Heti Válasznak adott interjút, Fordulópont címmel. Na, ez az, ami visz mindent:

„Magyarország példátlan sikerrel állította helyre az állam pénzügyi egyensúlyát az elmúlt 18 hónapban. Sem a 2008-as válság előtt, sem utána nem találunk arra példát a globális gazdaságban, ezen belül az unióban és az eurózónában, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű pénzügyiegyensúly-javulást ért volna el egy ország, ráadásul megszorítások nélkül. Egyetlen időszakhoz hasonlítható ez a gyors siker, az 1945-1947 közötti gyors, háború utáni újjáépítéshez: akkor a fizikai világot, most pénzvilágot építettük újjá.(...)

Az első csatát megnyertük, most azonban fordulóponthoz érkeztünk: a pénzügyi egyensúly helyreállítása után helyre kell állítanunk gazdaságunk növekedési képességét. A pénzügyi egyensúlyhoz gyorsuló növekedésre, bővülő foglalkoztatásra, csökkenő munkanélküliségre van szükségünk, ehhez pedig szükség van egy pénzügyi védőhálóra. Ezért tárgyal a kormány az IMF-fel és az EU-val.”

Mit lehet erre mondani?

Azt hiszem, Gyurit végképp elvesztettük. Ápolók. Muszájdzseki. [az RP bejegyzésért katt a linkre]

De a poént félretéve. Mondja már meg valamelyik narancsos szimpatizáns, hogy mire jó ez a cirkusz? Mire jó ez a szánalmas színjáték, amit a fidesz művel IMF-ügyben?

Miért nem lehet azt mondani, hogy emberek, elb@sztuk? Vagy azt, hogy azt hittük, hogy menni fog, hogy majd tudunk lavírozni, de nem lehet, hogy mégsem vagyunk annyira erősek és egész egyszerűen bedaráltak minket?

Miért nem lehet azt mondani, ami nagyjából közelít a valósághoz, és amivel egyébként nagyjából már mindenki tisztában van? Mi szükség van erre a teljesen felesleges műsorra?

Kinek és legfőképp mire jó ez?

4 kommentek:

casablanka írta...

Ez inkább az Állatfarm !

Névtelen írta...

Elözször a magyar belügyekröl:
-Orbän Viktor akkor ästa meg a politikai sirjät,mikor Gyöngyöspatäval kapcsolatba es ezt felhasznälva a magyar önvedelmi gärdät egyenruhäs bünözöknek nyilvänitotta.
-A gärdät 2006-ban hoztuk letre a videki nyugdijasok vedelmere.
FIGYELJ IDE VIKTORKA HA KELL 400FT-IG IS NYOMJUK A FT-EURO ARFOJAMOT ES A TE NEVED MAGYARORSZÄGON HITELTELEN CIGÄNY GYEREK LESSZ.
Illuminät

sef írta...

December vegeig 320-330 -ra sortoljuk a ft-ot.
Januär februärtol 450-480-ig nyomjuk az üzemanyagok ärät.
Azt szeretnenk ha a Fideszeseknek meg idejük sem maradna összepakolni a böröndjeiket mert a feldühödött nep kitepne öket a lakäsaikbol.

Névtelen írta...

Most látom csak, milyen nagy legény itt valaki. Húzz vissza a zártosztályra, ott tessék képzelegni, kedves 'egyszemélyes háttér/világhatalom', röhejes vagy.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló