Méltóan az elődökhöz

A múlt hét közepén újabb fejezetéhez érkezett az elvtársak szánalmas kis szappanoperája. Ferenc a korábbi hetek erős kezdése után ismét emelt a téten és ezzel a húzásával végérvényesen belépett az olyan ”felvilágosult és haladó baloldali” vezéralakok közé, mint Kun Béla, Rákosi Mátyás vagy Kádár János.

Talán még sokan emlékeznek arra a három hete megjelent irományra, amiben Gyurcsány meghirdette a Párt megújulási programját. „Mi, a Demokratikus Koalíció vezetői pártszavazást kezdeményezünk annak érdekében, hogy az MSZP-ben új kultúrát, új erkölcsi normákat teremtsünk. Az a célunk, hogy pár éven belül úgy nézzenek ránk, mint Magyarország legbecsületesebb pártjára és politikusaira…”

Az írás nyilvánosságra kerülése után az ország legnagyobb része fetrengett a röhögéstől, Elqró hívei elaléltak, a többiek a Pártban pedig aggódni kezdtek, pedig akkor még nem is tudták, hogy Gyurcsány tényleg beindította a szoci szalámigyárat.

Az elvtársak még fel sem ocsúdtak a történtekből, amikor újabb meglepetés érte őket. Szerdára mindenki számára egyértelművé vált, hogy Gyurcsánynak komplett forgatókönyve van a jövőre nézve, amiben a Párt jelenlegi vezetésének nem sok szerepet szán. A hét közepén ugyanis kiderült, hogy Gyurcsány már februárban néhány régi ismerőse segítségével megalapította a Demokrata Párt (DP) nevű formációt, aminek nem titkolt célja, hogy vagy átvegye egy az egyben az MSZP-t, vagy befogadja azokat, akik elhagyják a Pártot.

A Demokrata Párt a 2011. február 13-i közgyűlésén egyértelműen fogalmaz. A közgyűlési határozat első pontja szerint „amennyiben a Magyar Szocialista Párt kongresszusa úgy dönt, fel kívánja venni a Demokrata Párt nevet, akkor a Demokrata Párt egyesül a Magyar Szocialista Párttal, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az egyesüléssel létrejövő társadalmi szervezet a jövőben a Demokrata Párt nevet viselje”. A második pontban egyhangúlag döntöttek arról is, hogy ha az MSZP kongresszusa „nem határoz a Demokrata Párttá alakulásáról, és ennek eredményeképpen az MSZP néhány korábbi tagjából másik társadalmi szervezet jön létre”, akkor a párt „egyesül ezzel a társadalmi szervezettel”.

Magyarul a Demokrata Párt vagy így, vagy úgy, de át fogja venni a mostani MSZP helyét. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de nekem a hír hallatán kicsit déja vu érzésem támadt. Aztán rájöttem, hogy nem véletlenül, ugyanis ha visszatekintünk az elmúlt nagyjából száz évre, akkor egész érdekes felfedezést tehetünk a ”baloldali törzsfejlődésben”.

1918-ban megalakul a Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP) Kun Béla vezetésével, ami aztán 1919-től Magyarországi Szocialista Párt (MSZP) néven él tovább. Ez utóbbi elnevezés végül nem nyerte el Kun Béla tetszését, aki végül elérte, hogy még abban az évben átnevezzék a pártot. Így lett belőle Szocialista-Kommunista Munkások Magyarországi Pártja (SZKMMP).

A Patkányköztársaság eltörlését követően az illegális KMP 1922-ben újjászerveződött, majd 1925-ben Magyarországi Szocialista Munkáspárt (MSZMP) fedőnéven legális párttá alakult. Végül az MSZMP-t 1928-ban betiltották. A KMP azonban tovább élt és 1943-ban Békepárt fedőnéven lépett ismét színre. 1944-ben újra eljött az az idő, amikor már nem volt szükségük fedőnévre és az ország szovjet megszállását követően, Rákosi Mátyás vezetésével Magyar Kommunista Párt (MKP) néven alakultak újjá.

Az 1947-es választások következtében, ahol jó elvtársi szokás szerint elcsalták a voksolást a parlament legerősebb pártjává váltak. Az átrendező politikai viszonyok következtében ezután az MKP magába olvasztotta a Nemzeti Parasztpártot, majd az MSZDP-vel való egyesülés eredményeként 1948-ban megalakították a Magyar Dolgozók Pártját (MDP), aminek a névleges vezetője kezdetben Szakasits Árpád volt, de a tényleges hatalom Rákosi kezében összpontosult.

Az 1956-os forradalmat követően az elvtársak ismét átnevezték magukat és innentől kezdődően az MDP már Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néven, Kádár János vezetésével működött tovább. 1989-ben az elvtársak a politikai túlélését biztosítandó, ismét szükségessé vált a Párt átnevezése. Ekkor jött létre a mai Magyar Szocialista Párt (MSZP).

És most ismét eljött az idő. Át kell nevezni a pártot.

Az elvtársak ismét olyan nagy szarba kerültek, hogy már más nem segít, mint a jól bevált százéves komcsi trükk. Gyurcsány jól megtanulva az elődöktől a leckét, pontosan azt a forgatókönyvet alkalmazza, ami már oly sokszor bevált. Ha megnézzük a történelmi visszatekintést, akkor jól látható, hogy amikor nagyon nagy bajt éreztek az elvtársak, akkor nyúltak ahhoz a módszerhez, amihez most Ferenc, nevezetesen hogy elhagytak a Párt nevéből minden kommunista/szocialista utalást.

1918.-1919.: Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP)
1919.: Magyarországi Szocialista Pártja (MSZP)
1919.: Szocialista-Kommunista Munkások Magyarországi Pártja (SZKMMP)
1919.- 1944.: Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP) - illegális
1925.- 1928.: Magyarországi Szocialista Munkáspárt (MSZMP) – fedőpárt
1943.- 1944.: Békepárt - fedőpárt
1944.- 1948.: Magyar Kommunista Párt (MKP)
1948.- 1956.: Magyar Dolgozók Pártja (MDP)
1956.- 1989.: Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP)
1989.- 2011.: Magyar Szocialista Párt (MSZP)

2011-ben pedig következik a Demokrata Párt.

Méltóan az elődökhöz.

11 kommentek:

Névtelen írta...

Jászi Oszkár 1905 ben életképtelennek ítélte a kommunista eszmét, és igaza lett! Megbuktak 1919, 1956, 1989, 2010, mikorra látják be, nem bkérünk belőlük? Grisa nem jön vissza, híába hívják! lényeglátó

Herne írta...

Arra leszek kíváncsi, hogy az emberek még mindig bedőlnek-e ennek. Attól tartok, igen...

casablanka írta...

Herne! Nem kell "attól tartanod". Igy keringenek körbe-körbe. Biztos bedölnek.(lehet, hogy mi is.)

Házikígyó írta...

Kommunista nem vész el, csak átalakul, még hányszor mondjuk ezt el. Itt az idő megint, börtön helyett vedlés.

Mi lesz az internacionáléval? A Böszme nem énekli ezután már /nehéz elképzelni/, és rajta marad az mszp-n, mint szamáron a fül? Hahaha!

Gy. István írta...

Ilyen fotót minden eddigi miniszterelnökről lehetett volna készíteni. - Ebből látszik, hogy a Radical Puzzle szerkesztőit nem tisztességes szándékok vezetik.
1990 előtt Antall József főigazgató volt, Horn Gyula külügyminiszter, Schmitt Pál miniszterhelyettes, Boross Péter MSZMP-tag, vállalatigazgató, Medgyessy Péter állambiztonsági tiszt, Orbán Viktor (kommunista szülők gyermeke) KISZ-titkár és állambiztonsági ügynök, Bajnai és Gyurcsány KISZ vezetőségi tagok...
Csak annyit e cikkhez: ha valakiben van akarat arra, hogy tisztességes helyzetet teremtsen - akkor nem lehet elhallgatni semmit és főleg nem kell hazudni.
Így senki sem fog titeket komolyan venni.

Névtelen írta...

GY,mint Györkös pityúka,egy nagy balF.A.SZ.vagy!!!Amihez nem értesz,ne szólj bele.

tomi írta...

"Kommunista nem vész el, csak átalakul, még hányszor mondjuk ezt el. Itt az idő megint, börtön helyett vedlés." Elnézést , már átvedlett - na nem a ferike bár jó úton halad- a kommunista. most valami fiatal meg demokrata, kurvára polgári meg keresztény- demokrata, csupa ilyen szarság a nevük.

Gambit írta...

A lényeg helyett egy illusztráción pörögni, ennyit tudsz, te szánalmas gyökér, mert a tények ellen nincsenek érveid. Az pedig, hogy az összes többi ganérágó is kommunista utód, csatlós... stb. csak minket igazol, akik az elsikkasztott rendszerváltás helyett végre valódi, mélyreható, gyökeres fordulatra vágyunk. Remélhetőleg ennek centrifugális ereje a hozzád hasonló áskálódó gennyládákat (mert vajon micsoda az, aki egy Gyurcsányt a tisztesség élő szobraként aposztrofál?) majd végleg a perifériára repíti, ahová valók vagytok...

Veszelka írta...

Ilyen hülye fotót a hülye ex miniszterelnökön kívül más még nem tett közzé.Abszolút pszichiátriai eset.

Névtelen írta...

Ja, és Balzac már a 19.sz. közepén leírta "A falusi plébános"c. regényében,hogy milyen veszélyes a kommunista eszme.Kár,hogy nem vették komolyan pedig ő aztán nem hallgatott el semmit.
Szerencséje,hogy nem érte meg ennek a" csodás" eszmének a mindennapokban történő kiteljesedését.

Radulovic Zsuzsa írta...

Az MSZP hivatalosan nem jogutódja az MSZMP-nek, noha a gengszterváltáskor annak egész vagyonát lenyúlta. A hivatalos jogutód akkor is a Munkáspárt, amelynek az MSZP egy fillért se hagyott a pénzből.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló