Nem a bálna a probléma

Péntek óta a magyar társadalom oktatási ügyekért aggódó része megnyugodhat, a még mindig narancsködben tévelygők pedig igazán büszkék lehetnek. Az oktatásügy jó kezekben van. Ismét olyanok irányítják és szervezik át, akiknek mind pökhendiségben, mind felkészültségben sikerül már-már magyarbálinti és hillerhaveri magasságokba emelkedniük.

És hogy ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy a dolgok mennyire jó irányba haladnak, Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, jelenleg az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a TelaviV2 reggeli műsorában kis ízelítőt adott abból a hozzáértésből, amivel manapság az oktatás kérdését kezelik:

Riporter: - Milyen szakok válhatnak Magyarországon a közeljövőben fizetőssé?

Pokorni: - Ez egy jó kérdés… Olyan szakok, amikre a magyar társadalom és az annak a képviseletét ellátó magyar kormány a köz érdekében nem tart igényt…

Riporter - Mondjon egy példát!

Pokorni - Balneológia.

Riporter - Balneológia???

Pokorni - Igen, bálna… mondjuk báln… a balneológia nem ugyanaz… bálnatenyésztés, maradjunk ennél. (...) Ez egy létező tudomány, Új-Zélandon, Ausztráliában feltehetően van is társadalmi-gazdasági relevanciája, Magyarországon igen kevés. Teszem föl, bálnatenyésztésben jártas professzorok lehetnek Magyarországon is, nekünk erre igazán nincs szükségünk. Ne tiltsuk meg, hogy valaki ezt akarja tanulni, a saját pénzét kockáztatja, de ne rendeljük meg…



[A fentebb idézett interjúrészlet 0:00-2:30 között látható]


Mivel az elmúlt napokban már mindenki, mindenhol körberöhögte a témát, ezért abba talán most nem is mennék bele, hogy az mekkora gáz, hogy Pokorninak fogalma sincs arról, hogy a balneológiának semmi köze nincs a bálnákhoz. Hogy a balneológia a gyógyforrások alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, a bálnákat pedig tudtommal egyátalán nem tenyésztik, mivel ha tenyésztenék őket, akkor gondolom, nem szerepelnének előkelő helyen a veszélyeztetett fajok listáján.

De magának a történetnek talán nem is ez a lényege, nem Pokorni butasága maga, az ügy legfontosabb üzenete. Ez csak a gumicsont része, amivel majd jól el lehet poénkodni a következő hetekben az újságok hasábjain, és biztos vagyok abban is, hogy a parlamenti felszólalásokban is okoz ez még egy-két vidám percet a hallgatóságnak.

Az egész ügyben leginkább az a bosszantó, hogy az az ember, aki felügyeli, és politikai erejével befolyásolja az oktatási rendszer átalakítását, az ennyire felkészületlen. Nem, nem arra gondolok, hogy Pokorni keveri a bálnákat a gyógyvízzel, hanem arra, hogy nem volt képes értelmes példát mondani arra a kérdésre, hogy melyek azok a szakok, amiknek az állami finanszírozását megszüntetni készülnek. Holott ennek pont most folyik az előkészítése. Arról már nem is beszélve, hogy Magyarország egyetlen felsőoktatási intézményében sem oktatnak és nem is oktattak soha bálnatant, amit egy volt oktatási miniszter azért tudhatna.

Hogy lehet az, hogy egy volt szakminiszter, a jelenlegi oktatási bizottság elnöke nem ismeri a tervezett oktatási reform fő csapásvonalait, nem ismeri azt a stratégiát, ami alapján az egészet át akarják alakítani?

Hogy lehet az, hogy a balneológia, mint oktatási terület elő sem jött a háttérbeszélgetések, a prioritást eldöntő egyeztetéseken? Hogy lehet az, hogy a gyógyvizek hasznosításával foglalkozó terület, magyarul a gyógyfürdőtan nem játszik kiemelt szerepet a narancsos felsőoktatási elképzelésekben?

Hogy lehet az, hogy Magyarország egyik legfontosabb kitörési pontja, a termálvizek hasznosítása, a termálvizekhez értő szakemberek képzése annyira huszadrangú kérdés fideszes körökben, hogy Pokorni az elmúlt időszakban egyátalán nem találkozott ezzel a kifejezéssel? Mert gondolom, ha ez valamilyen szinten beszédtéma lett volna, akkor ekkora állatságot biztosan nem mond.

De mondott. Sőt nem csak kimondta, hanem mindjárt meg is magyarázta. És a történetnek ez a másik üzenete. Ez a pökhendi, nagy mellénnyel előadott színjáték. Pokorni okoskodóan kifejtette a reggel munkába igyekvő magyaroknak, hogy márpedig itthon nincs szükség balneológiára, azaz szerinte bálnatenyésztés szakra, mert arra „a magyar társadalom és az annak a képviseletét ellátó magyar kormány a köz érdekében nem tart igényt”.

Szavaiból jól kihallatszik az a narancsos propagandaszöveg, ami szerintük mindenre érvényes válasz lehet. Csinálhatnak bármekkora ökörséget, lehetnek rossz döntések, mondhatnak akármilyen hülyeséget, azok akkor is jók, mert arra a fülkeforradalom felhatalmazást adott. Értelmes indokot már nem kell adni, elég csak bemondani, hogy ezt akarják a népek. És kész. Ez mindent visz. Az meg már kit érdekel, hogy az emberek egy részének az ilyenek hallatán már egyszerűen felfordul a gyomra? Bár az kétségtelen, hogy még nem elég soknak, a narancsköd egyelőre tartósnak látszik.

A tényszerűséghez pedig az még mindenképpen hozzátartozik, hogy Pokorni azóta elismerte, hogy nagyot bakizott. "Az a tanulság, hogy aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul" – mondta az [origo]-nak az eset kapcsán.

Legalább ennyi – mondhatnánk, bár ettől még a lényeg jottányit nem változott.

19 kommentek:

Névtelen írta...

Ez a spionfióka olyan ostoba,hogy sírni kellene rajta!!És ő még röhög a saját tudatlanságán.Nem az a baj hogy marha valaki,de legalább ne bőgje világgá!!BALNEOLÓGIA=BÁLNA TENYÉSZTÉS!!!Ő az oktatási bizottság elnöke!!Zolihaver ,Ili füle,vagy bilifüle,hát az nem mindegy!!!Helyeted most én sírok!!A BOGNÁR meg nem szól semit erre a marhaságra,és ez meg egy rektor!!!! (666)

eSzeL írta...

Ezt azért ki lehet magyarázni, mert makogott utána valami helyesbítés szerűségnek felfogható szavakat. Viszont minden magyarázatnál többet és a két varázs szó : '2/3-van!' és a 'Erre kaptunk felhatalmazást!' :-)

Herne írta...

Ez a tipikus narancsos ködösítés, csak Pokolni még ehhez is béna. A narancspártra mindig úgy tekintettem, mint a szavak, de nem a tettek pártjára. Mondanak mindenfélét, cselekedni pedig csak annyit cselekednek, hogy zsebrevágják amit az elvtársak meghagytak nekik. Sohasem mondanak konkrétumot semmilyen témában (kivéve ha pofozkodni meg lövetni kell). Ennek több oka is lehet, lehet hogy még maguk sem tudják, mit akarnak csinálni, vagy a jobb kéz nem tudja mit csinál a bal, de az is lehet, hogy a közfelháborodást igyekeznek elodázni, időnyerésre játszanak, és arra, hogy amikor a rút igazság már nem rejtegethető tovább, addigra a nép nagy része meg legyen puhítva, meg legyen győzve arról, hogy ez így helyes és másképp nem lehet.

A másik, ami azonnal kivágta nálam a biztosítékot, a nyugati demokrácia egyik legjellemzőbb tulajdonsága: ne döntsék már el helyettem, mire van igényem. Én pl. nagyon szívesen visszamennék az egyetemre bálnatant, tengerbiológiát tanulni, ha nem ismerném túl jól korunk felsőoktatását, a diákokat és a tanárokat is beleértve, ahhoz, hogy ez eleve elriasszon minden ilyen irányú tervezgetéstől. Egyrészt érdekel a téma, másrészt meg ilyen végzettséggel még akár el is tudnék helyezkedni. Persze nem itthon, de itthon semmilyen más végzettséggel sem lehet elhelyezkedni, és közgazdászból, informatikusból, ügyvédből, újságíróból, médiaszakemberből, marketingesből stb. úgyis van elég, nem csak itthon, hanem mindenütt a világban. Ráadásul érdekesebb is bálnákkal foglalkozni, mint azzal, hogyan húzzuk le embertársainkat és hogyan szolgáljuk hűen a rendszert.

Kicsit továbbszövöm most a fonalat, mert tökéletesen beleillik abbéli meggyőződésembe, hogy ez a rendszer, ez a kultúra, ez a civilizáció az utolsókat rúgja: az egyetemeken valódi tudományokat már csak elvétve tanítanak, és már szinte csak az létezik, ami az ember alkotta rendszer fenntartásához kell. Ha nem ez a mentalitás uralkodna már egy jó 50 éve a világban, már rég bejártuk volna a Naprendszert az óceán fenekétől a Plutóig. De nem, a rendszer csak önmagával van elfoglalva, elszakadt a világtól.
Érdekesség: mivel magyar űrprogram még egy ideig nem várható, gondolom a csillagászat sem szerepel az előnyben részesített tudományok között, így azt is kevesen tudják, hogy a Pluto, besorolása szerint, néhány éve már nem bolygónak számít, így Naprendszerünk csak nyolc bolygóból áll. De mindez kit érdekel, amikor olyan fontos problémákat kell megoldani, minthogy hogyan mossuk tisztára Stohl Bucit, vagy hogyan adjuk el Győzikét a népnek?

Gyakorlatban véve pedig, ha a bálnák, mint a tálpláléklánc egy meghatározó eleme, kipusztulnának, akkor annak a hatásait bizony a mindenható kormány is megérezné néhány éven belül. Akkor aztán lehetne kapkodni, lefizetni és jogi kibúvókkal győzködni a természetet!

Herne írta...

Még egy észrevétel vitéz Pokorni őexcellenciája intellektusával kapcsolatban: nyilván a szavak hasonlósága végett asszociált a bálnákra. Ez a fajta társítás úgy nagyjából 5-10 év közötti gyermekeknél jellemző. Nem tudom, milyen végzettsége van őexcellenciájának, így arra nem tudok hivatkozni, hogy ilyen jellegű gondolkodással mégis hogyan szerzett diplomát (érettségit? szakmunkásbizonyítványt? nyolc általánost?), de az máris rettentő sokat elárul, hogy egy magas pozícióban lévő politikus úgy gondolkodik, mint egy gyerek.

illúzió írta...

A riporter se kutya.......ilyenkor nem lehetne a fülébe súgni,hogy az alanya hülyeségeket beszél? Vagy senki nem tudta??? Itt az eredménye az oktatásügynek.!

casablanka írta...

Hát ezaz! Ezek ha nem tudnak valamit, nem azt mondják mint más becsületes ember, hogy szori,ehez nem értek, ezt nem tudom,nem hallottam felőle, hanem elkezdik magyarázni a meleg vizet. A világon semmi máshoz nem értenek csak a kamuzáshoz, emiatt, ezért, jöttek a világra. Ez a példány állitólag tanár!Ezért a lehőbb vágya az "integráció". sz&rjancsi. Ő az aki örült, hogy a miép kiesett mint fasisztoid párt a választásnál, most meg együtt alkotnak koaliciót a lázárpajtival,aki a (miép+ fidesz)másik nagy "bálnatenyésztő"

casablanka írta...

Nem akarom védeni a riportert, de én is hagynám, hogy beszéljen csak,majd jól kiröhögik. Ezek mind megérdemlik, elvégre politikusok.

Névtelen írta...

Hát, azért kíváncsi lennék, ki mennyire volt tisztában eddig azzal, hogy mi a balneológia? Én pl. még az életben nem hallottam róla. (Mondjuk az teljesen jogos, hogy akkor nem ezzel kezdek el példálózni egy interjúban...)

Névtelen írta...

Nem a balneológia a gond, hanem az, hogy Pokorninak nagyobb szava van, mint az államtitkár asszonynak. Gyakran felülír, és ez nem jó.
Kár, hogy ebben a fenenagy demokráciában egy-egy minisztériumi jó irányt a Pokorni vezette oktatási bizottság eltérít. Szomorú.

A KDNP-nek jobb elképzelései vannak az oktatás megjavítására, mint Pokorninak. És mégis ez utóbbi dirigál.

Névtelen írta...

Balneológia.... ,hogy ekkora marha legyen valaki döntéshozó pozícióban ül.

Névtelen írta...

Kedves jó kommentelő honfiak!
Nem az a baj?
Biza nagyOn nagy baj van,ha egy ilyen popzicióju ember ilyen mélységesen müveletlen,magyarul tök hülye!
Ugyanis magyarországon sok évszázados multra visszatekintő tudomány.
Hisz nagyon régen ismert gyógyvizeink fürdőink vannak.

POKORNI UGYANIS AZ OKTATÁSI TUDOMÁNYOS ÉS KUTATÁSI TANÁCS-BIZOTTSÁG ELNÖKE!
TUDOMÁNYOS TANÁCSELNÖK NÉPIESEN.
VISSZATASZITÓ GYALÁZATOS DOLOG EZ AZ ÉRTELMISÉGI POLITIKAI ELIT/?/ KRÉMJE PROMINENS KÉPVISELŐJE,PARLAMENTI MÉLTÓSÁG!
kELT:BALNEOLOGIA/EGYKORI MAGYARORSZÁG/
NA EZ A KRÉM:KÉPZELHETŐ,HOGY A TÖBBI MILYEN.

Névtelen írta...

1980-ban érettségizett a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban.
Egy évig segédkönyvtáros volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-történelem szakán 1987-ben szerzett magyar nyelv és irodalom-történelem szakos középiskolai tanári oklevelet(!). Ugyanitt tanít - érdekes módon - 1994-ig.
Első és egyetlen munkahelye a szakmában!!!!
Azóta hivatásszerűen politizál.

SZAKMAI TAPASZTALAT ??

Névtelen írta...

Felterjesztem Popcorny elvtársat a "Hős Szovjet Anya" nevezetü kitüntetésre.Ezzel az állatságával kb.erre méltó.Még néhány ilyen kiváló alakitás és a 2/3 valószinü 5/6-od lesz.Vagy még azt is überelik a fülkeforradalmárok.

Névtelen írta...

Igen, Pokorni műveletlenségét mindenki a szemére vetheti, de talán ezeknek a
szélsőjobboldali "hazafias" portáloknak - AKIK MÉG A MAGYAR HELYESÍRÁSSAL IS HADILÁBON ÁLLNAK - talán nem kellene...
Egy kis önkritika nem ártana, "hazafiak"!!

Névtelen írta...

Egy kis önkritika neked is ,nem kértük hogy itt játszd az eszed.More azt hittük ebből kimaradsz!!Most pedig mars vissza a c-pressbe!!

Névtelen írta...

Ne feledkezzetek el a ti okos, művelt és agyontetovált Zagyvátokról sem! - Neki is elég volt a nyolc általános (hát még azoknak, akik az utcán borogatják a kommunista kukákat!)

Névtelen írta...

Névtelenke,nem feledkeztünk meg a te két osztályodról sem,amit 8 évig jártál!!Vagyunk jónéhányan,akik nem rendelkezünk azzal,ami nálad természetes adottság.Azzal a sötét űrrel,ami az agyad helyén tenyészik!!!! (recht)

Névtelen írta...

Olvassátok a Kurucinfót: írt nektek a metszett farkincákat is kedvelő öreglány Brüsszelből - megmagyarázni nektek, a hülyéknek, hogy miért jó az, ha a liberális Szikinger védi a meleg fiúvá lett Budiházit. (Másfél év alatt azért akadt néhány kalandja a lófarkas Györgyikének...)

Névtelen írta...

Most pedig térjünk rá a tetves anyád kalandjára ,az állatkerti csimpánzzal.A te retkes anyádnak is akadt jónéhány kalandja az utcasarkon strihelésénél!!Amint láttom az állandó metszetfarkincázásodból,te is nagyon odavagy a metszet farkincákért.More egy nagy SEGGFEJ vagy.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló