Szép történet. Olyan igazi liberált…

Ahogy egyre több terhelő információ derül ki a Heller-féle 400 milliós pénzlenyúlások vizsgálata során, úgy jönnek az újabbnál újabb szánalmas magyarázatok a történtekre. A pályázati visszaélések nyilvánosságra kerülése óta kétnaponta jelennek meg interjúk az ügy névadójával és a többi érintettel a különböző baliberális lapokban, ahol a történet lényegi részérők természetesen soha sem esik szó, viszont bőséges nácizásra és antiszemitázásra egész nagy felületet biztosítanak az éppen érintett, és persze kicsit sem elfogult szerkesztők.

Azonban a napok óta folyó mosdatás nem túl hatásos, mert mint látható és érzékelhető, a Dohány utca környékieken kívül az átlagnépeket nem nagyon hatják meg a nagyon felvilágosult demokraták sirámai. Ez pedig gond. Legalábbis szerintük.

Ezért aztán ismét előszedték a korábban már jól bevált liberális trükköt. Ha a többség egy-egy elhasználódott arcra már nem figyel oda, akkor jöjjön egy magát függetlennek és fedhetetlennek nevező szervezet tiltakozása, amire majd biztosan sokan felkapják a fejüket. Előkukázták hát a nagyon jól hangzó Magyar Filozófiai Társaságot, és rögvest kiadtak egy közleményt:

„A Magyar Filozófus Társaság (MFT) elnöksége mély megdöbbenéssel figyeli a médiában a filozófuspályázatokról szóló cikkeket. (…)

A filozófusok nagy része szegény ember. Munkájukat megszállottságból végzik, és semmi mással nem rendelkeznek, csak a becsületükkel (hogy Heller Ágnes Magyar Narancsban megjelent interjúját idézzük). (…)

Ugyanakkor a filozófia mindenkori feladatai közé tartozik, hogy a társadalmi és politikai kérdésekben princípiumokra támaszkodva állást foglaljon. Ebből kifolyólag érzékeny és polemikus viszonyban áll a mindenkori hatalommal. (…)

A médiának pedig azt üzenjük, hogy munkájukra egyetlen nagy veszély leselkedik, a hatalommal való összefonódás. Ez ugyanis azt az érzést kelti, hogy mindent lehet és szabad. (…)

A társaság elnöksége abban bízik, hogy a közvélemény is úgy gondolja, hogy ezek a meghurcoltatások gyanúsak, mivel túl szorosan összefüggnek a politikával.”


Abba most talán ne menjünk bele, hogy ezek nagyon független filozófusok a Gyurcsány-éra idején valahogy nem nagyon aggódtak a hatalommal való összefonódás veszélyeiért és nem tűnt úgy az sem, hogy nagyon polemikus viszonyban álltak volna a balliberált kormányzatokkal. De lendüljünk tovább ezen a kis apróságon, és világítsunk kicsit rá a közleményükben újra előráncigált Heller-féle gondolatra, miszerint a liberált filozófusnak semmije nincs, ők csak a becsületükkel rendelkeznek.

Mondjuk a vizsgálatok eddigi adatainak fényében, már elsőre erősen kopik ennek az állításnak a valóságtartalma, ha pedig még mindehhez hozzávesszük azt is, hogy kik állnak a MFT mögött, akkor Heller ezen állításában a becsület pontosan a nullával lesz egyenlő.

Mert az igazság az, hogy a Magyar Filozófus Társaság most mérhetetlenül megdöbbent elnöksége nem más, mint nagyrészt maguk az érintettek, akik ellen a vizsgálatok folynak. A társaság elnöke az a Weiss János, aki a gyanú szerint egy 54 milliós pályázati lenyúlásban segédkezett, az alelnök pedig az a Bacsó Béla, aki a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatokat elbíráló bizottságának elnökeként döntött arról, hogy ki mennyit nyerjen.

Rajtuk kívül tagja még az elnökségnek az a Gábor György, aki a Borbély Gábor vezette projektben több mint 4 millió forintot kapott. Tegyük hozzá gyorsan, hogy volt miből, mert Borbély, aki annak idején az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója volt, több mint 70 milliót tapsolt el úgy, hogy a pénz jelentős részét szabálytalanul megkötött megbízási szerződések útján szétosztogatta a saját és más intézeti dolgozók cégei között…

Azonban ezekről nem szól a közlemény, és a róla beszámoló balliberális lapok sem gondolják azt, hogy ezt ki kéne, hogy domborítsák a beszámolóikban. A lényeg, hogy már a Magyar Filozófusok gyűjtőszervezete is tiltakozik. Azzal pedig már ki törődik, hogy mi áll a háttérben, hogy ezek a talpig becsületes filozófusok, most éppen egy jól hangzó nevű szervezet mögé bújva, mosdatják és megdöbbenve figyelik magukat.

És persze aggódnak.

Magukért.

Szép történet. Olyan igazi liberált…

3 kommentek:

casablanka írta...

Filozófiai Kutató Intézet, Habsburg Intézet, Tom Lantos Kutató stb, stb. ezek nélkül nem is tudnánk létezni. Na Orbán, nagy fába vágtad a fejszét, ha ezeket a naplopó, tetü, szemét népségnek kitalált helyeket meg tudnád szüntetni, tényleg Te lennél a király!

Herne írta...

A gondolkodás, a szellemi élet emberei túlnyomórészt valóban szegények. Én is az vagyok. Emellé büszke is, és eszembe nem jutna az elveimet, gondolataimat, ideáimat feladni holmi pénzért vagy hatalomért. Éppen erről szól a szellemi élet: az anyagi világ fölött állásról. Életemben nem jutott eszembe pályázatokon indulni. Amit teszek, nem anyagi javakért teszem, hanem meggyőződésből.
Szóval igen, nagyjából jól jellemezte a filozófusokat az idézett. A probléma csak az, hogy akiket jellemzett, nem filozófusok.

Egyébként, apróbetűsként megjegyzem, hogy - az én véleményem szerint legalábbis - a világi jólét árt a szellemi életnek. A kettő nem összeegyeztethető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az emberiség történetének összes létező nagy gondolkodója szegény volt, sőt, többségük egyenesen aszkéta vagy remete, legalább az életük egy - nem túl rövid - szakaszában. Az ilyen Heller-féle bértollnokokra a kutya sem emlékszik, pedig minden korban ott voltak ezek is. A történelem, ha az nem manipulált, mindent és mindenkit a helyére tesz.

Radulovic Zsuzsa írta...

A T. filozófusok, ha munkájukat valóban annyira létszükségletnek érzik az emberiség számára, akkor végezzék azt önkéntes, fizetetlen társadalmi munkában. És ők is mondjanak le a hatalommal való összefonódásról.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló