Schwartz Béla és a leköpött kezek

„Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – mondja Lucifer a Tragédiában. Örök érvényű gondolat. De ideidézhetném Szolzsenyicin hasonlóan időtlen gondolatát is: „A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.”

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy a hét elején nyilvánosságra került Schwartz Béla, ajkai polgármester levele, aki nem átallott 26 millió forintos követelést benyújtani a kolontári önkormányzat felé, a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos ajkai költségek megtérítésére.

Ez az az összeg, amit a szocialista polgármester elvárna a szinte teljesen elpusztított településtől azért, mert az ajkai kórházban ellátták a sérülteket, befogadták és élelmezték a kimenekítetteket. Pontosabban nem csak ezekért. Ugyanis Schwartz felszámolta még a polgármesteri hivatal koordinálási pluszfeladatainak költségét is, mintegy 1,8 millió forintot és nem feledkezett meg a kimenekítettek befogadására kijelölt sportcsarnok és iskolai tornatermek bérleti díjáról, valamint a helyiségek rendelkezésre bocsátása okán keletkezett bevételelmaradásról sem.


Schwartz Béla levele
[nagyításért katt a fotóra]


Schwartz elvtárs levelének hírét országos felháborodás követte, aminek hatására tegnapelőtt közleményt adott ki, ahol is visszavonta követelését és bejelentette, hogy „inkább önállóan érvényesítik jogos igényeiket.” Persze az is lehet, hogy időközben rájött, vagy valaki megsúgta neki, hogy amit akar, az egyszerűen törvénytelen, hisz Kolontár vis maior pályázatában szabályosan nem számolhatják el Ajka kiadásait. Schwartz felszólító levelében ugyan erre a megoldásra hivatkozott, amit szerinte maga az OKF főigazgató-helyettese javasolt még október 21-én, egy Devecserben tartott tanácskozáson. Ezzel viszont az a gond, hogy erre az álláspontra az ott lévők közül Schwartzon kívül senki sem emlékszik.

Ha a történet ennyivel véget érne, még rámondhatnánk, hogy egy gátlástalan ember, aljas tettéről van szó, akit végül meghátrálásra kényszerített a közvélemény jogos felháborodása. Azonban Schwartz itt nem állt meg. Ő elkezdte végighaknizni a balos médiát, hangot adva a sérelmeinek, amit az őt ért „méltánytalan” támadások következtében szenvedett el.

„Nem fogom felhívni Tili Károlyt [Kolontár polgármestere], mert ezek után nincs miről beszélnünk. Itt egy csúnya fordulatról van szó a polgármester úr részéről. Ma én is tartottam egy sajtótájékoztatót és ott úgy foglaltam össze, hogy a kinyújtott kezünket leköpték” - mondta bele jól a kamerákba a felháborítóan cinikusan mondatokat Schwartz.

Mint látható a pofátlanság egyszerűen határtalan. Miközben az ország más települései folyamatosan adakoznak, gyűjtik az adományokat és önkéntesek százai dolgoznak szinte megállás nélkül, addig a szocialista többségű ajkai önkormányzat, a MAL működésének eddigi haszonélvezője - hisz az iparűzési adók évek óta a város költségvetésébe futnak be -, most egyedüliként tartja a markát. Sőt, még az elmaradt aerobic óra miatt keletkezett bevételkiesést is az állami alapból, azaz velünk akarja megfizettetni. Amikor pedig ezt szóvá teszi valaki, még az elvtársak vannak felháborodva, és van pofájuk leköpött kezekről beszélni.

Egyszerűen elképesztő.

Pörzse Sanyinak témától függetlenül igaza van.

Szarháziak vagytok.


[A legfrissebb - 2010. november 10. - kolontári helyzetjelentésünk ITT olvasható, a helyszínen készített – túlzás nélkül döbbenetes - fotóink pedig ITT megtekinthetők.]

7 kommentek:

reményvesztett nagyi írta...

Miért kell nekem ennyi évtized után is sírnom, ha szegény kis "nyomorult" országom sorsáról hallok...? Itt e hazában már csak a férges Schwartzok maradtak? A francba., legalább magyarosította volna a nevét! Ha még épkézláb ember lennék, én is kifutnék innen mielőbb. Lehetetlenség itt élni!!! Nem csak a nyomor miatt, azt már megszoktuk, hanem legfőképp inkább az ilyen lelkiismeretlen
Feketék miatt! Istenem, segítsd meg Magyarországot! Hadd jöjjenek haza gyermekeink, unokáink!!!

Herne írta...

Én örömmel leköpném a kezét élőben is, mondjuk egy kis idegméreggel, mint ahogy egyes kifinomult ragadozók teszik. Vagy stílusosan vörösiszappal.

Ne érezze magát senki rosszul, amiért leköpte szegény ember kezét. Ezzel a mártírkodással kábítják el a népet, sajnálatot keltve irántuk és lelkiismeretfurdalást önmagunkban.
Ne érezzünk hát szégyent, ha leköpünk egy ilyen kezet. Érezzünk büszkeséget! Csak azt kapta, amit megérdemelt. Illetve annál jóval kevesebbet.

„A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.”

Néhány szó felcserélésével pszichiátriai kórképet kapunk:

"A szociopata nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit bármelyik egészséges ember így nevez: lelkiismeret."

Herne írta...

(Kár, hogy hivatalos hangnemben, körlevélszerűen íródott a levél; ha saját kezűleg fogalmazta volna, egészen konkrét kis diagnózist tudnék felállítani)

Névtelen írta...

Na nemár,zsidón számonkérni a keresztény etikát,lelkiismeretet?????Ez az aljadék polgármester???Reményvesztett nagyi,ha mi nem segitünk magunkon az Isten nem fog!!!A szentistváni törvények szerint az ő kezét nem leköpnék hanem levágnák,meg még egynéhány elvtársáét is!!!Nem kellene ezt a törvényt visszahozni??

Névtelen írta...

A Slepjéből idézet: Kerekes Bálint Köszönjük mindenkinek, akik Ajka nevében lemondanának a katasztrófára fordított ajkaiak 26 millió forintjáról, de ha egy mód van rá mi azért mégis szeretnénk visszakapni és a kórházunkra, iskoláinkra családsegítőnkre és a sok-sok száz önkéntes munkájára szeretnénk fordítani.
Természetesen nem úgy, ah...tovább »ogy a kolontári polgármester nagyon ügyesen a levelünk egyik oldalát megmutatva tette, hanem a kormány vis major alapjából pályázva.
Igen ám, de oda csak a ténylegesen kárt szenvedett települések nyújthatnak be pályázatot, ezért KÉRTÜK a kolontári polgármestert, hogy építse be a mi költségeinket is a pályázatba.
Ja hogy a segítségünk jó volt, de visszafele már nem működik a barátság?! Akkor ki a rendes polgármester? És ki az aki szembeköpi a másikat?

Névtelen írta...

öcsi,ha bajba kerülsz,segitenek rajtad,utána meg pénzt kérnek érte,mit szólnál hozzá???

feco0220 írta...

Meg kell lincselni!! Ennyi az egész.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló