Roberta Magyar ünnepe

Múlt pénteken mutatták be a Nemzeti Színházban Alföldi Roberta legújabb rendezését, a Magyar ünnep című darabot. A Závada Pál által elkövetett színmű a második bécsi döntés, majd a revíziót követő évek magyar történelmét akarja feldolgozni, de talán mondanom sem kell, hogy a kétfelvonásos darab hangulatának és üzenetének, az égegyadta világon semmi, de semmi köze nincs a magyar valósághoz.

A "mű”, ahogy az az utóbbi években már lenni szokott, ismét egy sajátos közel-keleti ízlésrendszer szerint akarja az eseményeket reprezentálni számunkra.

A történet az erdélyi bevonulás idején kezdődik, majd hét esztendőn keresztül követi nyomon három, egymással kusza kapcsolatban élő sváb, zsidó és félzsidó magyar család sorsát. Így aztán főkarakterként feltűnik egy félzsidó, modern fényképésznő, annak barátnője, a zsidó divatáruboltos Emma, annak kisfia, a kiskamasz Palcsi és férje, a munkaszolgálatos Dezső. De van még egy sváb származású, zavarodott katonatiszt és megjelenik a színpadon annak testvéri féltékenység miatt szélsőségekre hajló antiszemita öccse is.

Ha valakinek még hiányérzete lenne, azt szeretném megnyugtatni. Természetesen van buzi is a darabban, aki egy zsidó segédlelkész képében jelenik meg, és persze vannak még kurvák, na és persze gonosz papok. Azt hiszem ennél többet a fővárosi, liberált értelmiség nem is kívánhat magának. Az igények már a szereposztásnál ki vannak elégítve, innen pedig már az előadás minden perce ünnep.

A mű legfontosabb üzenetét Roberta a bemutató után eképpen foglalta össze: „1940 augusztusát sokak örömmámorban élték meg, másoknak azonban rémálmot jelentett.” E mások közé tartozik a darab szereplőinek nagy része, akik azért fogadják aggodalommal a visszatérést az anyaországhoz, mert így érvényesek lesznek rájuk az itthon meghozott zsidótörvények.

Az persze egyátalán nem zavarja az igazgató urat, hogy annak idején Magyarországhoz képest Romániában már hónapokkal korábban érvényben voltak ezek a szabályozások. Arról már nem is beszélve, hogy a honi törvényekkel ellentétben, a románok lényegesen jobban korlátozták abban az időszakban a zsidók jogait. Így az egyátalán nem igaz, hogy a visszacsatolt terülteken élő zsidók rosszabb helyzetbe kerültek volna, mint amikor még a románok fennhatósága alatt éltek.

De lépjünk túl ezen a kis ”apróságon”, és térjünk vissza a darabhoz, mert azért azt érdemes felidézni, hogy Alföldi mivel próbálja meg szemléltetni, hogy milyen eszközökkel próbálja meg bemutatni a felvilágosult és persze értő közönségének az akkori történéseket.

Gondolom, abban nem lehet vita, hogy egy ilyen történelmi eseményt feldolgozó műben az nagyon zavaró lenne, ha nem lenne benne dugás. Van. Hol férfi a férfival, hol nő a nővel bújik össze, van továbbá gatyaletolásos szexjelenet és asztalon való ”szeretkezés” is. Aztán a történelmi események – mily meglepő fordulat - feloldódnak egy transzvesztita revüshowban, hogy aztán a történéseket tovább szője egy ordenálé módon előadott hazafias dal. Majd a mű csúcspontjaként előjönnek a magyar honvédbakák, akik ráverik a farkukat Nagy-Magyarországra…

A végén pedig az értő közönség tapsol.

Az egészben pedig az a ”legszebb”, hogy a Zavada ezt a művet a Nemzeti Színház egy korábbi pályázatára írta, melyben a Tízparancsolat alapján, egy-egy parancsolat témájára kellett egy-egy színdarabot alkotni. Závada Pál a harmadik parancsolat bemutatását választotta, mely így szól: „Az Úr napját szenteld meg!”

Ha pedig még ehhez hozzávesszük Alföldi nyilatkozatát, mely szerint: „A darab rólunk szól, népeink, nemzeteink, etnikumaink, felekezeteink megbecsülésére tanít. Závada Pál ebben a művében szándéka szerint mindent összefoglalt, amit Istenről, hazáról és családról mondani szeretne”, akkor nekünk itt végén már csak egyetlen egy apró kis gondolat marad:

Elmentek ti a bús picsáb@.

21 kommentek:

egy senkivé lett asszony, aki nem volt buta sohasem írta...

Ez volt a megengedhető végszó! Sajnos.Húsz éve még aktiv újságíró koromban nem töröltem annyit, nem annyit: semmit. Mint most. Kommentálni akartam
egy másik hasonló témájú cikket Robertáról, s rájöttem, vissza az egész. Nem tehetem. A gyermekeim miatt.Félek!... Most félek az O.V. kormány alatt.!!!... Ha ezt nekem valaki előre megjósolja pofán röhögöm.Ennyi.Nem az én szégyenem! De akkor Kié????? Okosok, de csak Ti, gyerünk az elemzésekkel.!!

Astur írta...

Nem az a legnagyobb baj, hogy az efféle végtermékek (szándékosan nem írtam művet)vagy inkább melléktermékek elkészülhetnek hanem az,hogy erre van igény!
Innen is üzenném az altestiségben fetrengő Alföldi ill.Závada valamint az összes nemzetromboló hivatásos rettegőnek, hogy kezdhetnek igaziból félni.Úgy tűnik már nem kell nagyon sokat aludni és fölébrednek a MAGYAROK.Ezt nem csak érzem de TUDOM is.

Üdv.:ASTUR

Yotengrit írta...

Ne félj,egy senkivé lett asszony!
Már nem tart sokáig.

Névtelen írta...

Éljen a nemzeti kormány!
Mint látom, a narancsforradalom nyert!
...de Magyarországon a narancs idegen gyümölcs....

Névtelen írta...

Egy kérdésem van csupán,ez a vírus/roberta/még a helyén van?Az utángyártott forradalmárokról ennyit........

Gambit írta...

Nem azon vagyok igazán fölháborodva, hogy ezek mit okádtak össze már megint. Csak azt hozzák, ami a lényegük, ennyi telik tőlük, erre képesek.
Az viszont már szinte könnyekig keserít, hogy nem akadt egy olyan jóérzésű közönség, aki kifütyülje, lehurrogja, ne adj Isten ledobálja a színpadról ezeket a nemzetgyalázó ripőköket.
A színészek szintén szégyellhetik magukat. Ebből is látszik, mivé formálták a húsz év színjátszó fiatalságát (és a jelenlegit is ezen az úton terelgetik), hogy képtelen azt mondani: "Márpedig én ezt nem játszom el." Mert anno előállhatott volna bárki egy ilyen förmedvénnyel, nem lett volna az a társulat, aki színre viszi neki. Most akad... (És nem, nem azért mert mindenki zsidó...)

kaptafa írta...

Nagy szavak, nagy fogadkozások. Na, vajh' mi lesz? Tudható: semmi

Off:
A jelenlegi morál szerint csak az a kérdés, hogy az aki tehet - mit KÉPES tenni, hisz nincs kontroll - és nem is lesz.
Csak pár 10 éve nyert teret a megélhetési politizálás. Nem olyan nagyon régen - még a nagyjaink - a politikában elszegényedtek, a Közt szolgálták, nem pedig belőlük éltek.

On:
Érdekes, hogy aki részt vesz ebben a gyalázatban szereplőként vagy nevezzük színésznek, hogyan számol el a lelkiismeretével... gondolom relativizál és nagy ívben kakál rá - van miből fizetnie a számlát.
Volt szerencsém hallgatni tegnap a színmű előéletének taglalását: a résztvevők szinte nem is tudtak semmit a történetkörről, a "morzsákat" rakták össze és alakították ki a darabot. Magáért beszél... Ennek fényében holnaptól agyműtétekre előjegyzést felveszek: megbízható jeligére a hirdetőbe.

Off-off:
Nem öntudatra ébredés lesz, hanem apokalipszis, mint minden ilyen esetben, amikor egy társadalomban az értékeket és a világot kifordítják a sarkaiból... eltűnik a süllyesztőben - valószínűleg.


Cipész

Herne írta...

És a megszálló románok miatt rémálomban élő magyarokkal, székelyekkel ki fog foglalkozni? Miért a zsidót kell sajnálnunk a magyar helyett? (költői kérdések, természetesen)

Német származásúként pedig kikérném magamnak, ha nekem is lehetne, és feljelentést is tennék, ha nekem is lehetne, és perelnék is, ha nekem is lehetne, amiért folyamatos hátrányos megkülönböztetés éri a németeket azáltal, hogy ők mind antiszemiták, mindig ők az antiszemiták, mindig ők a rosszak! Mintha ez faji jellegzetesség lenne, ami ugyebár rasszizmus, ezt pedig mintademokratáink nem engedhetik meg maguknak, ugyebár. Követelném, ha tehetném, hogy az egyenjogúság meg minden egyéb jópofaság jegyében legyen minden egyes zsidóbarát alkotásban (sic!) legalább egy jólelkű német főszereplő, hasonlóan az amerikai kötelező feketéhez, vagy a nálunk is már lassan kötelező cigányhoz!

„A darab rólunk szól, népeink, nemzeteink, etnikumaink, felekezeteink megbecsülésére tanít. Závada Pál ebben a művében szándéka szerint mindent összefoglalt, amit Istenről, hazáról és családról mondani szeretne” - ezzel a Magyarországra faszráveréssel kiválóan kifejezte magát, jobbat nem is kívánhatnék ebből a szempontból.

De ne aggódjon a művészúr, eljő az idő, amikor őrá verik majd a faszukat a cellatársak!

casablanka írta...

EZ A szarházi CSAK EGY JÓL FIZETETT senkiházi PROVOKÁTOR ÉS MAGYARGYÜLÖLŐ! cSAK EGY KÉRDÉSEM VAN:a SVÁBOKAT VAJON KI TELEPITETTE KI mAGYARORSZÁGRóL? a "MÜVÉSZ ÚR" tEHET MINDEN MAGYARNAK ÉS SVÁBNAK IS, EGY NAGY SZIVESSÉGET: ELMEGY A JÓ KURVA ANYJÁBA.

babyku írta...

Sajnos beírta a Nemzeti Szinház emlékkönyvébe a nevét ez fertelmes buzi direktor mégha negatív előjellel is! Azon nagyon csodálkozom, hogy hol van a Charta banda rejtezkednek(?) és hallgatósága nézője ennek a magyar gyalázásnak. Képzelem, hogy köpködik a markukat örömükben a látottak után. Töröcsi művésznő alig várja, hogy igazgatója ujra szerepet adjon neki - már nem kell félnie Garassal együtt az utcai fellépésektől - meg van a biztonsága - a Nemzetiben pedig alföldi kioszthatja ráaz öreg kuplerosné szerepét már csak arra jó. Nem szégyell, nem restell oda menni és játszani a nemzet nagyasszonyának tartott csaknem utolsó vénség. Ja, és kik azok a "magyar" művészek akik eljátszszák alföldinek a piszkos darabjait? Esküjük a népnevelésére csak olyan semmitmondó mint a parlamenti és közhivatali minden esküszegő esküje - nem ér semmit. Nem is vagyok kiváncsi rájuk. a parlementi válaszában amit Pörzsének adott az államtitkár hát az bizony nagy nulla volt - miért védik azt a buzeráns gagyi embrt, ezt a nimandot?

Tor Salqvist írta...

Alföldi ahhoz a nemzetközileg is egyre terjedő beteglelkű "avantgarde" körhöz tartozik, mely disznóbelet állít ki, vizeletbe mártja a feszületet, s mindent gyaláz, ami hagyomány, ami régmúlt, ami patinás. De ahogy az amúgy langymeleg fidesznyik Bayer írta:

"A híres-hírhedt berlini kabarékban estéről estére azon röhögött a törzsközönség, hogy kifigurázták Trisztán és Izolda legendáját. Levizelték, kigúnyolták, kiröhögték mindazt, ami a németeknek fontos volt és szent. A cinizmus és a múlttalanság tobzódott minden este Berlin fülledt lokáljaiban. Aztán egy este megjelentek a nagyon szőke, nagyon kék szemű, horogkeresztes karszalagot viselő német fiúk, és felismerhetetlen péppé verték a bártulajdonos arcát a pult szélén..."

kereckeyne írta...

Ha Robika szerint ezek vagyunk "mi" magyarok, tényleg nem tudok mást mondani: elmentek ti a ...

draget írta...

...ha nem is szőkék, nem is karszalagosak, de JÖJJENEK !

Névtelen írta...

Az lenne az igazi Magyar ünnep,Zavada,meg Roberta drágajó annyát leültetni a szinpadon, és a honvédbakák ráverik a farkukat!!!Mi igazi műértők vastapsal dijaznánk a méltó befejezést!!

HangyaBoy írta...

Kisfaludy Károly: Szülőföldem szép határa!

Szülőföldem szép határa!
Meglátlak e valahára?
A hol állok, a hol megyek,
Mindenkor csak feléd nézek.

Ha madár jön, tőle kérdem,
Virulsz-e még szülőföldem!
Azt kérdezem a felhőktől,
Azt a suttogó szellőktől.

De azok nem vigasztalnak,
Bús szivemmel árván hagynak;
Árván élek bús szivemmel,
Mint a fű, mely a sziklán kel.

Kisded hajlék, hol születtem,
Hej tőled be távol estem!
Távol estem mint a levél,
Melyet elkap a forgószél.

Gambit írta...

@Névtelen 4:47: Azért talán nem kéne lesüllyedni az ő szintjükre... Az általad vázolt koncepció épp olyan gusztustalan és kulturálatlan, mint az övék.

cila57 írta...

T. Gambit!

Azért ne mosd össze a kettőt!

"Névtelen" nem a nemzetinek hívott színház igazgatója!
Valahogy valakinek nagyobb a lehetősége, és egy normálisabb országban az lenne a felelőssége is!

Gambit írta...

Kedves cila57, igazad van, de akkor sem szabad arra a szintre ereszkednünk, ahol ezek a férgek tanyáznak. Mindenek előtt minőségileg kell fölébük kerekednie a nemzeti radikalizmusnak, nem hangerőben. Névtelen ízléstelen hozzászólása pedig minden volt, csak erre alkalmas nem (lehet elégedetlenkedni, de legalább legyünk stílusosak).
Ezzel pedig vigyázni kell (mindannyiunknak), mert nem csak magáról állít ki bizonyítványt az ember, hanem az Ügyről is.

Névtelen írta...

Elég a stilusos elégedetlenkedésből,idevezetett!Ezek a férgek leköpnek minket,és ha leakarod törölni,rögtön antiszemitát vonyitanak!!!Ők már a szépszóból nem értenek!Mózsiék megengednék,hogy gunyt csináljunk izraelből,a tórából,a dávidcsillagból!!!!Az ŰGYről már azok kiállitották a bizonyitványt akik,csak stilusosanoztak idáig,hogy a zsidók érzékenységét véletlenül se sértsék meg !!!!Ezért szemtelenedtek el a saját hazánkban EZEK A FÉRGEK!!!!!!A szemet szemértből értenek csak!!!

Névtelen írta...

Olvassátok csak a Radical Puzzle szerkesztője írásának utolsó mondatát!...
Kb. erre mondják, írják azt, hogy kocsmai színvonal.

Gambit írta...

Nem tartom magam olyannak, aki egy fikarcnyit is törődik a kilincsorrúak érzékenységével. Engem csak a magyar népé és a sajátom érdekel.
Azzal azonban, hogy kulturálatlan hangnemben, alpárian szállunk síkra ellenük, egyrészt csak az ő kezükbe adunk fegyvert, másrészt nem képviselünk minőségileg jobbat. Ha csak ugyanazt a hangot vagyunk képesek megütni, mint ők, mivel leszünk különbek? Itt lenne a történelmi lehetőség, hogy rengeteg ember szemét felnyissuk nemzeti értékeinkre, de ha mi magunk sem képviseljük, tiszteljük azokat (jelen esetben az erkölcsöt), akkor milyen jogon várjuk el azt a tudatlanok tömegétől?
Lehet velem vitatkozni, le is lehet hurrogni, ha jól esik, de aki nem látja be, hogy már a harchoz magához is előbb építkezni kell, az gyakoroljon egy kis önkritikát, és belátást. Mert az a háború, amit vívunk nem a fizikai, hanem a szellemi térben fog elsőként eldőlni, és ahhoz, hogy megnyerjük magunknak a közvéleményt, nem ilyen beszédmódra van szükség.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló