Gróf Batthyány és az idegenek

Batthyány Lajos pere az újkori magyar történelem első premeditált, előre eldöntött koncepciós peres eljárása volt. A felségsértés vádját azonban nehezen tudták összetákolni. Agyonlövetése előtti „Éljen a haza!” felkiáltása után saját maga adta ki a vezényszót gyilkosainak.


Gróf Batthyány Lajos kivégzése, 1849. október 6. - litográfia


Szinte minden közjogi vagy reformjavaslatát jobbról vagy balról bírálták és bírálják is. Pályájának megítélése sok vita tárgya, de a politikai magatartásában egy nézeteihez töretlenül és haláláig ragaszkodó államférfi némely nyilatkozata aktuális még ma is.

Az idegenek honosításáról szóló felszólalásában kifejtette nézeteit a Magyarországra betelepülők magyar állampolgárságának megadásával kapcsolatban. Batthyány szerint az indigenatus olyan nagy nemzeti jutalom, melyet csak az kaphat meg, akinek a nemzet hálára lekötelezve érzi magát, s az sem kérés útján. Szerinte megengedhetetlen, hogy „azoknak a számát szaporítsuk, kik, ha nem is egész mértékben, de némileg a közadózó nép költségein élvezik a gyümölcsöket”. Tegyük hozzá, hogy ellentétben a mai törvényekkel, ekkor semmilyen kedvezményt nem kaptak a magyar állampolgárságot megszerzők.

„...hogy tőkéjüket hazánkba fektetik, nem tétetünk azáltal biztosokká a felől, hogy azoknak kamatai fognak-e fructificálni az országnak.”

„…sok ember folyamodik honosítás után csak azért, hogy jószágot vegyen, de arról kezességet nem nyújt, hogy fognak-e jövedelmei az országnak utilizálni és a kamat Németországba, vagy Isten tudja hova megy.”

Ez teljesen aktuális itthon ma is.

Persze nem „jószágokról” beszélhetünk, hanem leginkább multinacionális cégekről. De az eredmény ugyanaz: értékeinknek, jövedelmeinknek külföldre exportálása. Itt olcsó a munkaerő, hiszen óriási a munkanélküliség aránya, ezt tehát kényükre-kedvükre kihasználják. És kormányunk mind ehhez adókedvezményeket biztosít nekik.

A legutóbbi adatok szerint a 100 legnagyobb magyarországi multi cég a 3,9 millió magyarországi foglalkoztatott mindössze 6 százalékának biztosít ma munkát. Persze azt nem mérték fel, hogy hány nem multi, kis vállalat, cég stb. ment tönkre miattuk, és hány munkahely szűnt meg. Mindenesetre többszöröse.

A megoldás sajnos várat még magára.

7 kommentek:

Gambit írta...

Legjobb esetben már csak négy évet, aztán jöhet a Jobbik, a multik pedig ki lesznek vasvillázva. Ezért is fél tőlük a politikai paletta minden képviselője.
A multiellenes tematika kapcsán egyébként érdemes figyelni a Dunakeszin zajló folyamatokat, kíváncsi leszek tényleg be tudja-e kebelezni a madaras Tesco az ottani lápvidéket. A legfontosabb kérdés, hogy hagyják-e vajon a lakosok?

Herne írta...

Sajnos ez megy szerte a világban, az USA-val kezdve. Már a farmok is tönkrementek, a farmgazdálkodás is "multisítva" lett (nem is beszélve a génmanipulált terményekről, amikkel szintén a multik nyomulnak).

Ha végre felébred népünk Csipkerózsika-álmából, és valóban a Jobbik irányítja majd az országot négy év múlva, akkor van még remény, hogy odafentről állítsák meg ezt a lavinát. De ha nem, akkor - a nemzetközi viszonylatokat is hozzávéve - attól tartok, csak alulról lehet lelökni ezt a terhet.

(Ez ugye még nem számít laptoppal végrehajtott világuralmi törekvés kísérletének?)

casablanka írta...

Néztem az ünnepséget,a Fiumey úti temetőből közvetitett a TV 1, mert néha érdemes nézni. Minden küldött, képviselő megállt egy pár másodpercre gróf Batthyány koporsója előtt, kivéve a sorospénzen képviselt pártvezért. Szépen tovább ballagott és beirt ő is az emlékkönyvbe.Ez az önkéntelen testbeszéd, sajnos kifejezte a hozzánk való érzéseit és véleményét, nem csak az övét mindnyájukét. "Teszek rátok, itt vagyok mert muszály." Ezt láttam október 6-án a Vértanuk napján...

Gergő írta...

Sajnos itt tartunk. Szégyen, hogy ilyeneknek még van képe megemlékezni róluk.

Névtelen írta...

Pont, mint Qrcsány, aki kinevezte magát az ´56-osok szellemi örökösének...

Radulovic Zsuzsa írta...

Üdvözöllek a blogon! Nagyon jót írtál!

rose írta...

Üdv mindenkinek!
köszönöm Zsuzsa.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló