A hollandok hazapakoltak


Nem mintha minket, magyarokat nagyon érintene a dolog - mivel anno Surányi elvtárs eladta a mintegy 62 tonnányi aranykészletünket -, de hírként mindenképpen érdekes az történet, mely szerint a hollandok a napokban hazaszállítottak 122 tonna aranyat Amerikából, mondván a Fed-nél a sárga rudak nincsenek túl nagy biztonságban.

Már régóta kering a világban az a pletyka, hogy az amerikai központi bank finoman szólva sem csak őrzi az egyes országok által rábízott aranykészleteket, hanem egész egyszerűen üzletel velük. Magyarul és konkrétan mondva, saját hasznára, más farkával veri a csalánt. Az üzlet néha bejön, néha nem, mint ahogy az már csak lenni szokott, az aranykészletek pedig vagy megvannak, vagy nincsenek.

Persze, hogy mi az igazság az egészből, mi nem, egyelőre nem tudható, az azonban biztos, hogy amikor legutóbb, 2013-ban a németek meg akarták nézni a saját aranyrúdjaikat, a Fed nem engedte meg nekik, hogy bemenjenek a trezorokba. És az is tény, hogy az amerikai központi bank aranykészleteit 60 éve nem auditálták. Az utolsó nyilvános ellenőrzésre 1953-ban, Eisenhower elnök idején került sor, de már akkor sem volt minden rendben, mivel a papíron szereplő aranynak csak az öt százalékát találták meg a raktárakban.

A holland jegybank most lakossági nyomásra úgy döntött, hogy biztos, ami biztos alapon, hazahozatja az eddig New Yorkban tárolt aranykészletét. Az akció végül sikerrel járt, a holland arany meglett, de egyre többen kezdik feszegetni azt a lehetőséget, hogy az amerikaiak nem a trezorból, hanem a szabad piacról való vásárlással elégítették ki a németalföldiek aranyigényét.


Hogy mi is történt valójában a háttérben nem tudható. Nem tudható, hogy a hollandok hogyan jutottak az aranyukhoz, a németek pedig mért nem kaptak még arra sem lehetőséget, hogy egyátalán megnézzék, hogy megvan-e a saját készletük. De legyen bárhogy is, az aranytörténet folytatása biztosnak tűnik, mivel egyre több ország gondolkodik azon, hogy hazavigye készleteit az Egyesült Államokból. Ennyi aranyat viszont nem lesz könnyű hirtelen előteremteni. Még akkor sem, ha az amerikaiak néhány hónapja nyúlták le az ukránok komplett aranykészletét és akkor sem, ha még van egy kicsi a 2011-ben, Kadhafi megbuktatását követően Líbiából kihozott mintegy 140 tonna aranynak.

Nekünk manapság már nem nagyon kell aggódnunk az aranykészleteinkért. Az ugyanis már 1990-ben az Egyesült Államokba került. Eladtuk nekik. Mind a 62 tonnát. Pontosabban Surányi György jegybankelnök arra az elhatározásra jutott, hogy az arany nem jó befektetés egy ország számára, mivel nem jó a hozama, ezért azt azon nyomban át kell váltani dollárra.

És így is lett.

Surányi 3,1 tonna kivételével eladta a teljesen magyar aranykészletet. Az akkori vezetés unciánként 370 dolláros áron adott túl a rudakon. Az üzlet után aztán a dollár értéke romlani kezdett és a jegybank fokozatosan áttért a zöldhasúról az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Ma már jól látható, hogy az eladás csak rövidtávon hozott valamilyen szinten pozitív eredményt, közép- és hosszútávon azonban több százmillió dolláros veszteséget okozott az országnak.

Természetesen azóta sem kérte számon Surányin ezt senki, és azokon sem, akik asszisztáltak a döntéshez.

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló