Egy normális országban…


Nem tudom, hogy kezdődhetett a történet, hogy Vadai szólt-e oda Varjunak, vagy fordítva, esetleg magának Ferencnek a fejéből pattant ki a nagy ötlet, de az biztos, hogy tegnap megint csinált egy kis ingyencirkuszt a magát Demokratikus Koalíciónak nevező gittegylet a Blahán. Vadai Ágnes és Varju László azt az akciót próbálta leutánozni, amit a fősodratú média szerint egy civil, valójában pedig egy balliberált csoport hajtott végre még múlt kedden, amikor is több budapesti aluljáróban elbontották azokat a kordonokat, amelyeket nemrég állított fel a Fővárosi Önkormányzat.

„A kordonok a valóságban csak azt szolgálják, hogy a hajléktalanok ne költözhessenek az aluljárókba” - mondta a DK vasárnapi akciója során Varju László, majd hozzátette:„Ezek a hazugság kordonai.”

Aztán Vadai Ágnessel és még néhány aktivistájukkal nekiláttak bontani. A műsor addig tartott, amíg az ott várakozó rendőrök hozzájuk nem léptek és fel nem szólították őket a szabálysértés abbahagyására. Ekkor Varju közölte az egyenruhásokkal, hogy neki joga van bontani, mivel a „kordonokon nem tüntették fel azok tulajdonosát”, vagyis azokat szerinte jogszabálysértően helyezték el. Majd felszólította a rendőröket, hogy húzzák össze egy helyre az építkezési területet jelző szalagokat, mindaddig, amíg azokon nincs feltüntetve a tulajdonosuk. A rendőrök néhány bóját összébb toltak, mire a Vadai és Varju elégedetten távoztak a helyszínről.


A DK ezzel meg is oldotta a budapesti hajléktalanproblémát. Benne voltak a hírekben, pózoltak a kamerák előtt, bemutatták az agyhalott felekezettagoknak, hogy milyen kemények. A következő napokban pedig minden bizonnyal tovább rugóznak majd az ügyön hangsúlyozva majd mindenütt, hogy ők mennyi mindent tettek, hogy még a diktatórikus hatalom rendőreivel is szembeszálltak azokért a fővárosi szerencsétlenekért, akik az utcán kénytelenek élni a mindennapjaikat.

Az ember pedig csak nézi az aluljáróban történtek képeit, és egész egyszerűen elokádja magát. A kőgazdag hazátlanok vasárnap délután levánszorognak a Blahára a rózsadombi luxuslakásaikból, arrébb tolnak néhány bóját, hőbörögnek egyet az éppen ott posztoló rendőrrel, majd a kamerák előtt eljátsszák a hajléktalanok érdekvédőjét.

Azt hiszem, hogy az elmentektiabüdöspicsába rövid de lényegre törő gondolaton kívül, nehéz erre bármit is mondani. És nem is csak a DK álszent akciója miatt, hanem legfőképp azért, mert a lényeg, a hajléktalanok kérdése ismét elsikkadt a politikai agyjátszás közepette.

Mint ahogy arról gondolom, már többen értesültek, néhány nappal ezelőtt a budapesti aluljárók falai mellett a Fővárosi Önkormányzat kordonokat helyezett ki, mondván az aluljárók rendben tartásával kapcsolatos munkaterületek kijelölése történik. Azonban tényleges felújítások sehol sem kezdődtek, a szalagokkal és a bójákkal leválasztott területek üresen maradtak. Az akció egyetlen dologra volt csak jó: ezzel megakadályozták azt, hogy a hajléktalanok a szokásoknak megfelelően elfoglalják a közterület ezen részeit.

A hír hallatán a liberális csoportok és a hozzájuk köthető politikai szervezetek tiltakozni kezdtek, Szabó Máté ombudsman pedig egész egyszerűen kijelentette, hogy a „fővárosi önkormányzat lépése súlyosan sérti a hajléktalanok emberi jogait”.

A hajléktalanprobléma a világ egyik országában sem egyszerű kérdés, sehol nem oldották meg egyik napról a másikra. Viszont abban is biztos vagyok, hogy sehol máshol nem használták az ügyet politikai zsákmányszerzésre, hogy sehol máshol nem voltak olyanok, akik ennyire álszent módon álltak volna a dologhoz, mint a honi liberálisok.

Szabó Máté a hajléktalanok jogairól beszél, de elfelejti megemlíteni, hogy azoknak is vannak jogai, és ők vannak többen, akik nap mint nap mocskos, igénytelen, emberi ürüléktől bűzös aluljárókat kénytelenek használni, ha el akarnak jutni a város egyik pontjából a másikba. A liberális csoportok arról nem beszélnek, hogy a hajléktalanszállókban bizonyíthatóan vannak még helyek, miközben emberek tucatjai használják életvitelszerűen a fedett közterületeket.

Nem az lenne mindenki számára legjobb megoldás, ha a hajléktalanokat a lehető legnagyobb számba beterelnék a hajléktalanszállók és a velük foglalkozó, a róluk gondoskodó szervezetek rendszerébe?

Ha fellapozzuk az elmúlt évek ezzel foglalkozó sajtóját, akkor jól látható, hogy Budapesten hétszázzal növelték a férőhelyek számát, a meglévő szállókat korszerűsítették, új egészségközpont létesült számukra és megszervezték a szállók biztonsági rendszerét is. Nem tudom, hogy lehetett-e volna többet tenni. Biztosan lehetett volna, hisz egy ilyen ügyben nincs olyan, hogy elég a segítségből. De az vitathatatlan, hogy elindult valami, amit érdemes továbbvinni, amit érdemes még tovább fejleszteni.

Normális keretek között gondolkodva nem lehet senkinek sem érdeke, hogy arra biztassa a hajléktalanokat, hogy ne éljenek a számukra létrehozott lehetőségekkel, hogy ne fogadják el az állam által nyújtott segítő kezet. Egy normális országban nem lehet senkinek sem érdeke, hogy arra biztassa a fedél nélküli embereket, hogy foglalják el az aluljárókat, hogy ott életvitelszerűen, nem egy esetben a falra szarva, a sarokba hugyozva, a járókelőket zaklatva éljék a mindennapjaikat.

Normális keretek között. Egy normális országban…

5 kommentek:

Névtelen írta...

Az ilyen látszat-dolgoktól már kifordul a belem.

Radulovic Zsuzsanna írta...

Engem ez eléggé emlékeztet a Solt-Demszky-féle SZETA akciókra a hetvenes-nyolcvanas évekből. Sajnos azokat is bevette a nép. Különben most nem tartanánk itt.

Maci írta...

A DK-tól már megszoktuk az ilyesfajta csinnadrattát. A régi római mondásból, mely szerint "cirkusz, s kenyér kell a népnek" az első felét mindig is jól betartották ezek az "emberek". Az ingyen cirkusz mindig is meg volt. Na, a kenyér már húzósabb, az pénzbe kerül, s akkor ezek az urak a kacsalábon forgó vityilójuk 86-ik illemhelyiségében nem vörösmárványt tudnának lerakatni, hanem csak fehéret. És hát ez - lássuk be - szörnyű lenne.
A hajléktalan kérdésről pedig - Tényleg sokan nem veszik igénybe a férőhelyeket a szállókon. Én megkérdeztem hajléktalanokat, hogy miért nem? Azt felelték, hogy még aludni is cipőben, ruhában kell nekik, mert mindent ellopnak a szállókon. Olyan is előfordult, hogy a mélyen alvó hajléktalan lábáról lelopták éjjel a cipőt meg a zoknit.
Mások - nem hajléktalanok - azt mondják, hogy azért nem veszik igénybe a szállókat, mert ott fürdeni kell és nem lehet szeszes italt fogyasztani.
Gondolom, az igazság a kettő között van, nyilván előfordul ilyen is, olyan is. Aztán van egy csoport, aki tényleg az igénytelensége miatt nem veszi igénybe a segítséget. Régen, sok évvel ezelőtt, a "rendszerváltás" hajnalán azok lettek csak hajléktalanok, akik válás miatt lettek nincstelenek, vagy éppen az "átkosban" sem dolgoztak. Persze akkor nem volt gondjuk hajlékra, mert bevitték őket Kmk-ért. Ma már nem ez a helyzet. Évek óta azt látjuk, hogy a bankok gusztustalan eljárásai, vagy akár a horribilis rezsiszámlák miatt lesz egy ember földönfutó. Lásd anno az OTP lakásosok ügyét is. Akkor is több százezer család került szó szerint az utcára.
Azt hallottam, hogy a Gellért-hegy járataiban kb. 4000 ember él, de a vidéki barlangokban is hajléktalanok laknak. Nesze, szép, új világ! Megyünk vissza a kőkorba.

Maci írta...

Ja, és hogy stílusosak legyünk. Egy normális országban a DK-sok nagy része az elmegyogyóban üdülne, Fletó pedig saját bejáratú gumiszobát kapna, csinos kis kabátkával, aminek hátra vannak kötve az ujjai.

kistutyi írta...

Ezek csak azért pofáznak állandóan mert "közpénzes" autó viszi a seggüket mindenhová, nyáron a 4o fokos melegben még csak véletlenül sem ül a buszon, villamoson melléjük egy mosdatlan, büdös csöves sem!Ugyan az téma mint a cigánykérdés. Gumi csont.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló