Jól haladnak…


Nem kétséges, hogy a tegnapi nap után ma már a görög emberek nyugodtan hajtják álomra a fejüket. A dolgaik sínen vannak, az országuk jó kezekben. Mondhatnánk minden a legnagyobb rendben.

Ugyan a fény még csak nem is pislákol a válságból kivezető alagút végén, sőt talán még alagút sincs, de mindez egy pillanatig nem zavarja Görögország jelenlegi vezetőit. És jól láthatóan az sem nagyon aggasztja őket, hogy a görög társadalom romokban hever, hogy a munkanélküliséget lassan nem is érdemes mérni, mert ma már szinte senkinek nincs munkája, hogy jól behatárolható külföldi körök fillérekért vásárolják fel a földeket, az állami vállalatokat és nagyjából úgy mindent, amihez hozzáférnek.

Mindez nem számít.
A lényeg, hogy a válságkezelés a lehető legjobb ütemben halad.

Ahol Papandreou abbahagyta, Szamarasz ott folytatja


„Görögországban sikeresek az eddigi reformok, de az adósságválság továbbra is súlyos áldozatokat követel a lakosságtól” – mondta tegnap Berlinben Antonisz Szamarasz, amikor beszámolt Angela Merkelnek a „görög kormány eredményeiről”.

A kancellárral folytatott megbeszélése előtti sajtónyilatkozatában a görög miniszterelnök kiemelte: „a görög társadalom továbbra is nagyon szenved a válságtól. A leginkább kínzó probléma a munkanélküliség, ami elsősorban a fiatalokat sújtja. A görögök azonban kitartanak a reformok mellett és igyekeznek visszaszerezni az ország hitelességét az európai polgárok előtt és a pénzügyi piacokon.”

Remek hírek ezek a görögöknek. Ez kétségtelen. Mondjuk, kíváncsi lennék az athéni utca meglátására is, a reformok melletti kitartás és az éhenhalás viszonylatában. Valószínűleg nem sokan oszthatják Szamarasz véleményét, de ez Berlinben jól láthatóan nem érdekelt senkit sem.

„A találkozón elsősorban a görögországi válságkezelés és az adóelkerülés elleni küzdelem alakulásáról, illetve a görög-német együttműködés további lehetőségeiről volt szó” – tájékoztatta Merkel a megbeszélés után az újságírókat. Aztán megdicsérte a görög kormányfőt az eddig elvégzett munka miatt, majd kifejtette: „Görögországhoz hasonlóan az Európai Unió egészében is folytatni kell a reformokat. A gazdasági integráció további mélyítésére van szükség, és 2013 első felében meg kell állapodni a gazdaságpolitika szorosabb összehangolásáról. Júniusig sok dolgunk lesz még.”

Főleg Görögországban – gondolhatta magában Merkel asszony. Addig még totál nullára kell futtatni a görög gazdaságot, a lakosságot el kell juttatni a teljes anyagi megsemmisülés közelébe és nyár végére, már maguk a görögök fogják kérni, hogy vegyük már meg a szigeteket, az energiavállalatokat, vagy az Akropoliszt…

Így megy ez.

A görög gazdaság az idén sem kerül ki a recesszióból, 2013 így sorban a hatodik év lesz, amikor Görögország hazai összterméke csökken. Mindeközben a hitelezők csúcsra járatják a pénzszivattyúkat.

Így nem is csoda, hogy a válságkezelés Berlin szerint jól halad.

A végén pedig Merkel és az éppen aktuális görög báb, akit miniszterelnöknek hívnak, nagy csinnadratta között bejelentik: Győztünk. A beteg ugyan belehalt a műtétbe, de maga beavatkozás sikeres volt.

Taps.

Függöny.

6 kommentek:

Névtelen írta...

A németek a végső mozgató?

Névtelen írta...

Nem, de azért ügyesen "kaszálnak" mint jurópa vezető hatalma!!

Gambit írta...

Mindeközben a "művelt Nyugat" értetlenül áll, és retteg, mert "valamitől" hatványozottan erősödik a görög fasizmus (és ott tényleg arról beszélünk, nem nemzeti radikalizmusról). Bizony, az Arany Hajnal tagjainak esetében tényleg azokról a sztereotipikus, kopaszra borotvált, kigyúrt, erőszakos szélsőségesekről van szó, akiket évtizedek óta retteg, és ördögként falra fest a ballib sajtó. Hát, most itt vannak, és nem viccelnek. Ha kell elverik a komcsikat, a buzikat és a bevándorlókat, mint a répát. Hatalmas előnyük, hogy szinte a teljes görög rendőrség mögöttük áll, és mindenben támogatják, vagy legalábbis nem akadályozzák a pártot.
Az utóbbi időben kb. három dokumentumfilmet/riportfilmet forgattak Athénban a sápadtlelkű brit médiamunkások az Arany Hajnalról (persze többnyire a párt megszólaltatása nélkül). Általános hüledezés, rettegés a köbön. És persze értetlenkedés: vajon mi idézheti elő, hogy a görögök egy része gonosz nácivá változott? Hüledeznek a riporterek, és nem esik le a tantusz. Pedig nem atomfizika. Talán nem kéne egy társadalmat ennyire a tűréshatár szélére taszítani, talán nem kéne olyan mohón turkálni egy egész nép zsebében. Talán egyszer elolvashatnák a saját lózungjaikat: "Ne hagyjuk, hogy a történelem megismételje önmagát! Tanuljunk a múlt hibáiból!" és a többi nagyívű baromság, ugyebár.

Névtelen írta...

Az első kérdésre: Dehogynem!

Látó írta...

Az első kérdésre:
Előszőr talán tegyük fel azt a kérdést, hogy német-e még Németország, majd az erre adott válasz függvényében a többi is világosabb lesz...

Névtelen írta...

Hát persze, hogy az.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló